Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Ivóvizet osztanak a hőségben

Amint arról a Kisalföld tegnap beszámolt, az országos tiszti főorvos elrendelte a 2. fokozatú hőségriadót. Megyénk két nagyvárosában külön intézkedett az önkormányzat, a tisztiorvosi szolgálat pedig a megelőzésre figyelmeztet.

Amint arról a beszámoltunk az országos tiszti főorvos elrendelte a 2. fokozatú hőségriadót. Megyénk két nagyvárosában külön intézkedett az önkormányzat, a tisztiorvosi szolgálat pedig a megelőzésre figyelmeztet.

Ingyen a csomópontokban

Győrött a hőségriadó ideje alatt a polgármesteri hivatal a gyalogosan közlekedők folyadék-utánpótlásáról, felfrissüléséről  több csomópontban is térítésmentesen gondoskodik.  Mától 11–15 óra között a Szent István út–Baross G. út kereszteződésében, a Szent István út–Honvéd liget előtti részen (a buszmegállóknál), a Szigethy A. út–Tihanyi A. út sarkánál, a Teleki u.–Pálffy u. sarkánál és a Nagy Imre út–Lajta u. sarkánál osztanak ivóvizet, az utakat pedig folyamatosan, többszöri öntözéssel hűtik.


Többet locsolnak

A soproni önkormányzat a hőség-
riadó ideje alatt a közterületeket rendszeres időközönként locsoltatja, kiemelt figyelmet fordít az egészségügyi és szociális intézmények, ifjúsági táborok és a hajléktalanok ivóvízzel való ellátására, szükség szerint intézkedik ivóvíz osztására a forgalmi dugókban rekedt autósok, illetve a járókelők részére. A vízmű biztosítja a  köztéri ivóvízkutak, kifolyók működőképességét.

A meleg folytatódik

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban kánikula várható. Az tisztiorvosi szolgálat regionális intézete tájékoztatót küldött szerkesztőségünkbe a hasznos ismeretekről. A tartós hőség különösen az időseket, a kisgyermekeket, a krónikus betegségekben szenvedőket, valamint a fizikai munkát végzőket viseli meg. Aki teheti, 11 és 16 óra között maradjon naptól és melegtől védett, árnyékos helyen. Kerüljük a megterhelő fizikai munkát a legmelegebb órákban. Szabadban viseljünk napszemüveget, napellenzős sapkát vagy kalapot és soha ne induljunk el egy palack víz nélkül! Igyekezzünk hűvösen tartani a szobákat: használjunk függönyt vagy egyéb sötétítőt, ventilátort, szellőztessünk éjszaka. Fogyasszunk sok folyadékot, zuhanyozzunk langyos vízben naponta többször is.

A hőség által előidézett megbetegedések, halálesetek nagy része megelőzhető. Felmérések szerint a hőségnek csupán minden második áldozata él egyedül az otthonában! A hőség miatti kimerülés erős izzadással, gyengeséggel, ájulással, szapora szívveréssel jár. A bőr hűvös és nedves. Amennyiben ezek a tünetek jelentkeznek, fontos a gyors segítségnyújtás. Hűvös helyen történő fektetésre és folyadékpótlásra a tünetek általában gyorsan rendeződnek. Életveszélyes állapot a hőguta, amikor a test hőmérséklete 40 fok fölé emelkedik. Ekkor sürgősen orvosi segítséget kell kérni!

Vizitdíj nélkül

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter tegnap bejelentette: azok  a betegek, akik a hőség miatt lesznek rosszul, sürgősségi ellátásra szorulnak, így nem  kell vizitdíjat fizetniük. Az intézmények semmilyen indokkal nem utasíthatják el a hőség miatt rosszulléttel hozzájuk fordulókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azok az idők

Tovább olvasom