Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Valentin-napi virágüzenetek

A virágnyelv nem újkeletű dolog - az egyes virágok jelentését évszázadok óta kihasználják. A törökök például, akiknek a "holland" tulipánt valójában köszönhetjük, olyan speciális virágnyelvet alakítottak ki, amellyel akár titkos üzeneteket, híreket vagy szerelmes vallomásokat küldhettek, sőt a kémek is gyakran használták üzenethordozó gyanánt.

A magyarok évente személyenként alig négyezer forintot hagynak a   virágárusoknál. Azt azonban még az illatos csokrokra keveset költők   is tudják, hogy február 14-én, Bálint napján az új módi szerint illik virágot ajándékozni szeretteinknek, amelyhez szívecske formájú üdvözlőkártya dukál, rajta az alkalomhoz illő üzenettel. Ám nálunk csak minden negyedik köszöntés mellé jár csokor. 

A Bálint-napi üzenet tárgya a szerelem, a szimpátia, a másik iránti vonzalom. Ugyanezt a tartalmat hordoznák-közvetítenék a virágok is - ha értenénk a nyelvükön. Bármily furcsa ugyanis, a virágoknak is megvan a maguk nyelve, sajátos jelrendszere. A törökök, akiknek a "holland" tulipánt valójában köszönhetjük, olyan speciális virágnyelvet alakítottak ki, amellyel akár titkos üzeneteket, híreket vagy szerelmes vallomásokat küldhettek, sőt a kémek is gyakran használták üzenethordozó gyanánt. Így aztán az sem meglepő, hogy a virágnyelvről szóló első ismert dokumentum a XVII. századból, Konstantinápolyból származik. 

A rózsa mindent visz

A virágnyelv eljutott Európába is, ahol 1818-ban megszületett az első virágnyelv-szótár. A "Le Languages des Fleurs" több mint 800 virág és növény jelentését magyarázza. A virágok a bibliai időktől kezdve minden korban a nőkhöz, a szépséghez, a költészethez, az érzékiséghez kapcsolódtak. A virágok egyik legszebbike, a rózsa - a szerelem klasszikus virága - nálunk régi időktől fogva a gyengéd szépség szimbóluma. A virágénekek költője így nevezte kedvesét, a középkori várkisasszony és a jobbágyleány egyképpen rózsával hímezte tele a szerelmesének szánt keszkenőt. Színétől, típusától függően a rózsa az érzéki vágyaktól kezdve a hűtlenségig számtalan dolgot jelenthet(ett). Ha a rózsacsokrot egyéb virágokkal is díszítették, egészen összetett üzeneteket tudtak váltani. 

Minden virág mást jelent


A virágnyelv virágzásának korában minden virágnak és színnek megvolt a maga jelentése. Kassai Adolf 1852-ben úgy értelmezte, hogy a tulipán "szerelmi vallomás és lángoló szív", az orgona pedig ezt az üzenetet hordozza: "vonzalmad kietlen éltemet mennyé varázsolá, e varázserő folytonos boldogságot ígér". A még érintetlen lánykáknak szüzességet, tisztaságot jelképező fehér vagy lilás liliomot küldtek a szívükre pályázó ifjak. Ha a lány a megbeszélt találka alkalmával ibolyaszín jácintot tűzött ruhájára, azt jelentette, szívesen fogadja a fiatalember közeledését. Ha piros tulipánt tartott kezében, őszinte szerelmét fejezte ki. E sajátos nyelvrendszer szerint az orchidea üzenete ez: szerelemmel. A muskátlié: finomság, felsőbbség, béke. A kardvirágé: erő, pompa, gyönyörűség. A liliomé: odaadás, rajongás, tisztaság. A dáliáé: elegancia, magasztosság, a fehér rózsáé báj, ártatlanság, tisztaság, diszkréció; a margarétáé   ártatlanság, finomság, tisztaság és így tovább. 

Nagyrészt feledésbe merültEz a gazdag szimbolika mára, sajnos, jórészt elhalványult vagy   feledésbe ment, bár értőbbek még ma is tudni vélik, hogy például a   tűzpiros virág a szenvedély jele, hogy a mirtusz csak menyasszony   kezébe való, hogy házasságkötéskor a pünkösdi rózsával kívánhatunk   sok boldogságot, vagy hogy illat nélküli csokor nem fejez ki   melegebb érzelmeket. A virágnyelven meg sem mukkanóknak is tudniuk illik azonban, hogy a művirág nem való ajándéknak, mert ízléstelen, mert hamis - így az általa kifejezni vélt üzenet sem őszinte. Változnak-e a virágküldési szokások? Nyolcvan éve még azt tartotta az illemtan: "A névtelenül küldött csokrot, hacsak biztosan nem tudják, hogy ki küldte, nem lehet bálba vinni. Kiderülhetne, hogy olyasvalaki küldte, kitől a lánynak nincs kedve elfogadni." A virágkötők szerint a Valentin-nap színe a piros, így az urak jól teszik, ha piros virágot választanak szívük hölgyének. 

Egy örök szabály

Napjainkra már csak egy igazi szabály maradt, melyet mindenki ismer - igaz kissé pontatlanul. E szabály lényege, hogy virágból csakis páratlan számú szálat adhatunk. Eredete a középkorra nyúlik vissza, amikor is a rózsákat - ki tudja, milyen megfontolásból - párosával árulták. Persze, napjainkra ez az előírás is enyhült, és többnyire csak tíz szálnál kevesebb virág esetén érvényes. Február tizennegyedikén kipróbálhatjuk: kerek egy tucat vörös rózsát küldeni csöppet sem illetlenség... 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Valentin-nap története

...avagy mi is az a Valentin nap...


Szent Valentin emlékére nevenapján világszerte… Tovább olvasom