Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

A szerelem csodájáról

Szerelmesnek lenni nem csupán a legcsodálatosabb állapot, de egyben az egészséghez, jó közérzethez is elengedhetetlen. Valentin napján a szerelem pszichológiájának rejtelmeire is kíváncsiak voltunk.
Hát eljött a nagy nap. A szív hevesebben doboghat a forró hangú üzenetektől, a szerelmes ajándékok célba találnak. De mi is a lényege ennek a sokat magasztalt, olykor mindent elsöprő érzésnek, amely a szakemberek szerint lelki és fiziológiai jelenség egyaránt? A választ Fazekas Ildikó soproni pszichológustól kaptuk meg.

– A szerelemről mit is lehet mondani – kérdez vissza Fazekas Ildikó. – Ott vannak a világirodalom remekei, a szép dalok, de valóban, tudományos módon is lehet róla beszélni. Ám ez nem olyan gyönyörű, mint egy Radnóti-vers. A szerelem biológiai megalapozottsággal, pszichikus dimenzióban jön létre. Tudattalanunk mélyén mindannyian hordozunk egy ideálképet, és ha olyan emberrel találkozunk, akiben felismerni véljük, azt kivetítjük rá, benne látjuk megtestesülni. Mivel ez a kép tudattalanunkban él, ez a kivetítés egy megváltozott tudatállapot dimenziójában jön létre. Ez magyarázza, hogy a szerelmes emberre racionális érvek ritkán hatnak.

Robbanásszerű, katartikus lehet ez az élmény, amikor egy férfi és egy nő pont egymásban ismerik fel ezt a belső mintát, ez a kölcsönös szerelem csodája.

A témakör meglehetősen bő szakirodalma szerint is a szerelmesnek kizökkenthetetlenül pozitív a látásmódja. Beszűkült tudatállapotában képtelen a rossz híreket tárgyilagosan felfogni. Mivel szervezetében felszaporodnak az örömhormonok (endrofinok), állandó eufóriában, felfokozott hangulatban van. A szerelem kísérő tüneteihez tartozhat a jótékony fogyás, amiről sokan csak álmodoznak. És hogy kik a legszerelmesebbek? A felmérések szerint a középkorúakat jobban szíven találja Ámor nyila, mint a fiatalabb korosztály tagjait. Ki gondolná, hogy a férfiakat gyakrabban keríti hatalmába ez az érzés, mint a nőket. Régi tapasztalat az is, a tavasz közeledtével mindkét nem képviselői jobban ki vannak téve a szerelembe esésnek, főleg májusban, a szerelmesek klasszikus havában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom