Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Zöldminimumot kérnek a pártoktól

"Zöldminimum" elfogadását tartja szükségesnek a környezetvédelem, a fenntartható gazdaság érdekében több párt képviselője is - derült ki a Környezet- és Természetvédő Szervezetek XX. országos találkozóján, amelyet pénteken tartottak Hortobágyon.

A találkozó nyitónapjára meghívták a parlamentbe törekvő pártok képviselőit is, hogy fejtsék ki a nézeteiket környezetvédelemmel kapcsolatban. Jelen volt a Magyar Szocialista Párt, a Magyar Demokrata Fórum és a Lehet Más a Politika képviselője. A Fidesz levélben közölte Ilosvay Györggyel, a találkozót szervező Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnökével, hogy a felfokozott politikai menetrend miatt a felkérésnek nem tudnak eleget tenni.

A környezet- és természetvédők előzetesen írásban nyolc kérdést juttattak el a pártokhoz arról, hogy kormányra kerülésük esetén miként fognak cselekedni az elkövetkező négy évben a környezetvédelemmel összefüggésben.

Ilosvay György az MTI-nek elmondta: az LMP, az MDF, az MSZP és az SZDSZ részletesen írásban válaszolt a környezetvédelmi "nyolc pontra".
A Fidesz - Szijjártó Péter aláírásával - rövid válaszában közölte: különös figyelmet fordítanak az erőforrások, így a magyar termőföld, a vízbázis és az erdők megvédésére, valamint véget fognak vetni annak a tarthatatlan állapotnak, amelyben Európa szemétlerakójaként kezelik hazánkat.

"A jövő sikeressége és Magyarország megújítása érdekében le kell zárnunk a Gyurcsány-korszakot, ezért alkotmányos és törvényes keretek között sor fog kerülni az elszámoltatásra, és azok felelősségre vonására, akik miatt Magyarország a végletekig legyengült és kiszolgáltatottá vált" - olvasható a Fidesz levelében. Hasonló levelet küldött a környezetvédőknek a KDNP is, amelyben Csallóközi Zoltán kabinetfőnök kifejti: az új kormány az ember és a környezet harmóniájának visszaállítását tartja meghatározó szempontnak.

"A Gyurcsány-korszak annyira nem tudta lerombolni az országot, hogy azt mi az emberek segítségével ne tudnánk újjáépíteni" - olvasható a zöldszervezetek szakmai kérdéseire adott KDNP-s válaszban.
A tanácskozáson jelenlévő pártok képviselői egyetértettek abban, hogy úgynevezett zöldminimum elfogadására van szükség a környezetvédelem, a fenntartható gazdaság érdekében.

Szabó Imre környezetvédelmi miniszter, aki MSZP-s politikusként vett részt a fórumon, jelezte: egyetért a pártok közötti "zöldminimum" igényével és megjegyezte, "az itt ülő hármasban erről nem lenne vita".
Beszámolt arról, hogy Magyarország az elmúlt négy évben 1.200 milliárd forintot meghaladó uniós forrást költött környezet- és természetvédelmi fejlesztésekre, víz- és árvízvédelemre, hulladékgazdálkodásra, szennyvíz-beruházásokra. Szükségesnek nevezte, hogy a környezetvédelmi és vízügyi tárca a jövőben is önálló minisztériumként folytathassa a munkáját.

A szocialista politikus maga is a fenntartható fejlődés érvényesítését, a klímaváltozás kezelését, az árvízvédelmet és vízgazdálkodást, az alternatív energiák térnyerésének támogatását, a korszerű hulladékgazdálkodást és valamennyi területen a tudatformálás fontosságát emelte ki.

Makay Zsolt, az MDF országos választmányának elnöke emlékeztetett pártjának a 2006. évi önkormányzati választáson bemutatott Zöldebb Magyarország programjára. Megítélése szerint az MDF környezettudatos politikájában kiemelt szerepe van az energiahatékonyságnak.

A megújuló energiát folyamatosan növelni kell, a közlekedési ágazatban a közösségi közlekedés fejlesztése, illetve a zöldipar, mint stratégiai ágazat kezelése jelenik meg a célkitűzések között. Utóbbi kapcsán Makay Zsolt úgy fogalmazott, a zöldiparban olyan sikeresek lehetnek a magyar cégek, mint például a Nokia Finnországban, s ezáltal "nekünk nem csak a nokiás doboz marad".

Jávor Benedek, az LMP képviselője arra mutatott rá, hogy miután egyszerre van jelen a gazdasági, az ökológiai és a társadalmi válság, ezért a fenntarthatóság érdekében komplex megoldást kell kínálni.
Az LMP Zöldfordulat címet viselő dokumentuma a környezetvédelem szempontjait, a fenntarthatóság ismérveit szem előtt tartó gazdasági irányváltást prognosztizál. Az LMP képviselője elengedhetetlenül fontosnak nevezte a civil szervezetek részvételét a folyamatok kezelése, meggyorsítása érdekében.

A környezet- és természetvédő szervezetek találkozóján 260 hazai és határon túli szervezet csaknem 400 tagja vett részt, és 70 szervezet mutatja be fő tevékenységét kiállításon a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft. székházában.

A találkozó résztvevői a tapasztalatcsere mellett megismerkednek a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi munkájával.

Olvasóink írták

 • 4. laposibenö 2010. március 27. 13:48
  „Ha az ifju rendszerváltok akkor még külömbözö köpönyegekben nem tesznek keresztbe lehetne olcsóbb az áram is! Csak addig játszották a nagy hazavédőt mig el let bukva az erőmü ügy is. a szlovákkok meg jól jártak.”
 • 3. csiga_biga 2010. március 27. 11:08
  „Zöld minimumot szerintem is érdemes megadni - bár Primax "humán minimuma" fontosabb lenne!
  Kicsit olyan ez az egész, mint: építsünk autópályát, de legyen rajta egy 10km hosszú alagút, hogy a békák szaporodási területeikre el tudjanak jutni! Oké, lesz alagút, de az autók káros kipufogója hogyan távozik a sztrádáról?”
 • 2. értelem 2010. március 27. 06:46
  „A mai valóság az, hogy a Szigetköz tönkretétele a Duna vizének kormányzása Szlovák kézbe való átjátszása is ezekhez az önmagukat zöldeknek nevezőknek a bűne.Amíg ezek tudják befolyásolni egyes beruházások sorsát és lehülyézhetik az itt lakó embereket addig ezek is a szemétbe valók! Vajon Lajtmann Úr miért nem mer a szigetközi emberek elé kiállni? Hiteltelen hazug, megvásárolt emberek csoportja ez a zöldnek nevezett gyülekezet.”
 • 1. Primax 2010. március 26. 20:08
  „Tessék mondani, "humán-minimum"-on miért nem gondolkodnak ?
  Élhető, emberi életfeltételek biztosításán, európai béreken és fizetéseken miért nem agyalnak ?
  A nyugdíjrendszeren, az egészségügyön, az oktatáson, stb... nincs mit gondolkodniuk ?
  Saját pénzüket - természetesen - most is 100 %-os aránnyal megszavazzák majd a Parlament alakuló ülésén...
  És - részükről - le is van rendezve a dolog.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Martonyi lesz Orbán külügyminisztere

Martonyi János irányítja majd a magyar külpolitikát, beleértve az európai uniós elnökséggel járó… Tovább olvasom