Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Változatlan erőviszonyok, magabiztos Fidesz előny

A Fidesz-KDNP kimagasló társadalmi támogatottsága továbbra is tartósnak mutatkozik.

A Századvég augusztusi közvélemény-kutatása szerint a pártok erőviszonyaiban nem történt alapvető változás. A Fidesz-KDNP a nyár végén is biztosan számíthat az állampolgárok túlnyomó többségének támogatására. A három parlamenti ellenzéki párt együttes támogatottsága alig haladja meg a kormánypártokénak a felét.

Stabil Fidesz fölény

A Fidesz-KDNP kimagasló társadalmi támogatottsága továbbra is tartósnak mutatkozik. Az áprilisi, kétharmados parlamenti többséget biztosító lakossági szimpátia augusztus végén is egyértelműen kimutatható. A nyár utolsó hónapjában az összes megkérdezett körében a Fidesz támogatottsága nem változott a júliushoz képest, továbbra is az állampolgárok közel fele (46%) szavazna a vezető kormánypártra. Ezzel szemben az ellenzéki pártok pillanatnyi népszerűségében kisebb – statisztikai értelemben nem jelentős – változások mutathatók ki. Amíg az MSZP 1 százalékkal növelni tudta szavazói bázisát (13%), addig a Jobbik 1 százalékot veszített támogatottságából (7%), az LMP szavazóinak aránya pedig nem változott (6%) az összes megkérdezett körében. A kérdezettek negyede nem akart vagy nem tudott a kérdésre válaszolni.Az előző hónaphoz képest a biztos szavazó pártválasztók esetében is csupán kisebb, az ellenzéki pártokat érintő elmozdulás figyelhető meg. A Fidesz-KDNP fölénye ezen a bázison is jól látható, a pártszövetségre július után augusztusban is a megkérdezettek 64 százaléka voksolna. Az MSZP támogatottsága a biztos szavazó pártválasztóknál is nőni tudott 16-ról 17 százalékra, a Jobbik és az LMP viszont kénytelen volt 2, illetve 1 százalékos népszerűségvesztést elkönyvelni. A Jobbikra ezen a bázison a megkérdezettek 8 százaléka, míg az LMP-re 7 százaléka szavazna augusztusban. Az országos részvételi szándék csökkent, bár továbbra is magasnak minősíthető: a megkérdezettek 58 százaléka (-3 százalékpont) jelezte, hogy részt venne egy most esedékes országgyűlési választáson.

Pártok és problémamegoldás

Az ellenzéki pártok teljesítményét és problémamegoldó képességét általában alacsony színvonalúnak gondolják a választók. A közvélekedés szerint egyértelműen a Fidesz az a párt, amelyik képes megoldani az ország problémáit. A legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP önmagához képest a nyugdíjasok és a nyugdíjak védelmében a leghatékonyabb (11%), azonban még így is négyszeres azok aránya (45%), akik szerint ezen a téren is a Fidesz végzi a legjobb munkát. Más kérdésekben a Fidesz előnye még tetemesebb a szocialistákhoz képest. A munkahelyteremtés, az ország erős vezetése, a fiatalok helyzetének javítása, a gazdaság fejlesztése vagy a bűnözés elleni harc vonatkozásában a legnagyobb kormányzópártot átlagosan hétszer annyian gondolják hatékonyabb problémamegoldónak, mint az MSZP-t. A választók szerint az ellenzéki pártok közül - egy kérdés kivételével - a szocialisták végzik a legjobban a dolgukat. Az egyetlen kérdés, ahol az MSZP-t a Jobbik megelőzi, a bűnözés elleni harc. Itt a válaszadók 8 százaléka szerint a Jobbik, 6 százalékuk szerint az MSZP, 45 százalékuk szerint a Fidesz végzi a legjobb munkát.

Olvasóink írták

  • 1. Komissar 2010. augusztus 30. 19:22
    „Hát a birkáink még mindig nem fogják fel, hogy át lettek qrva.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Formailag és tartalmilag is ellenőrzik az ajánlószelvényeket

Formailag és tartalmilag is ellenőrzik a választási szervek az összegyűjtött ajánlószelvényeket,… Tovább olvasom