Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Választások 2010 - Eldőlt: április 11-én szavazhatunk

A választások második fordulóját április 25-én tartják. A választás kitűzésével hivatalosan is megkezdődött az április 9-én éjfélig tartó választási kampány.
Április 11-ére írta ki a magyarországi országgyűlési választás első fordulóját Sólyom László köztársasági elnök.

A választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az önkormányzati miniszter rendeletben határozza meg, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már tudható, melyek a választáshoz kapcsolódó legfontosabb határidők.

E szerint a mintegy 8 millió választójogosultnak február 8. és 12. között kell kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést (a kopogtatócédulát) és az ajánlószelvényt. Aki ez idő alatt nem kapja meg ezeket, a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) kell ezt jeleznie. A jegyző ekkor új szelvényt állít ki.

Az egyéni választókerületekben a jelöltséghez a törvény szerint legalább 750, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges, a jelöltek március 19-ig gyűjthetik az ajánlószelvényeket, amelyeket a választókerületi választási bizottságnál kell leadniuk. A választási bizottság dönt a jelöltek nyilvántartásba vételéről.Területi listát az a párt állíthat, amely az adott területi választókerületben az egyéni választókerületek egynegyedében, de legalább két egyéni választókerületben jelöltet állított, a területi listákat március 22-éig kell bejelenteni a területi választási bizottságoknál.

A rendszerváltozás utáni országgyűlési választások kitűzésének és megrendezésének időpontjai

Szűrös Mátyás, a Magyar Köztársaság ideiglenes elnöke 1989. december 22-én 1990. március 25-re tűzte ki a parlamenti választásokat. A második fordulót április 8-án tartották.
1994-ben Göncz Árpád köztársasági elnök február 4-én jelentette be, hogy május 8-án lesz a parlamenti választások első fordulója. A második forduló május 29-én volt.
A rendszerváltozás utáni harmadik parlamenti választás első fordulójának időpontját Göncz Árpád államfő 1998. január 28-án május 10-re tűzte ki. A második fordulóra május 24-én kerül sor.
A 2002-es parlamenti választások időpontját Mádl Ferenc államfő 2001. december 13-án jelentette be. Az első fordulóra 2002. április 7-én , a másodikra április 21-én került sor.
Sólyom László köztársasági elnök 2006. január 19-én április 9-re tűzte ki a 2006. évi országgyűlési választások időpontját. A második fordulót április 23-án rendezték meg.
Országos listát az a párt állíthat, amely legalább hét területi választókerületben állított listát, az országos listákat pedig március 23-áig kell bejelenteni az Országos Választási Bizottságnál.

A korábbi országgyűlési választásokon már lehetőség volt arra, hogy a külföldön tartózkodó választópolgár is leadhassa szavazatát, ez a jog egy törvénymódosítás eredményeként a 2010-es országgyűlési választáson is megilleti a választópolgárokat.

A választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok a Magyar Köztársaság nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél március 19-éig jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe.

Az első fordulót a külképviseleteken a magyarországi szavazás előtt egy héttel kell megtartani, hogy az urnák időben hazaérkezhessenek, ez azt jelenti, hogy a külképviseleteken április 4-én, húsvét vasárnap lesz a voksolás. A külképviseleteken a második fordulót már a magyarországi szavazással egy időben tartják.

Aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, április 9-éig kérhet igazolást a lakóhelye szerinti jegyzőtől.

A választás második fordulóját az első forduló után két héttel kell megtartani, azaz a második fordulóra április 25-én kerül sor. Még aznap este közzéteszik a választás előzetes tájékoztató eredményét, a jogi eredményt azonban csak a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítását és a szavazatok megszámlálását követően állapítják meg.

Olvasóink írták

 • 13. load 2010. január 26. 12:26
  „11. barcog
  ,,A JELEN PARLAMENTBEN ÜLŐ KÉPVISELŐK 1 MILLIÓ FORINT KAMPÁNYPÉNZT KAPNAK FEJEKÉNT!!!!!! DRÁGA JÓ ALKOTMÁNY MICSODA ESÉLYEGYENLŐSÉG!!!!!"
  A kampány finanszírozásra vonatkozó szabályozást ne az Alkotmányban keresd, hanem a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (párttörvény)-ben.
  Abban az ide vonatkozó paragrafus így szól:
  91. §
  (1) Minden jelölő szervezet, amely a választásokra jelöltet állít, a jelöltállítással arányos központi költségvetési támogatásra jogosult.
  A független jelöltek a jelölő szervezetek jelöltjeivel azonos mértékű költségvetési támogatásban részesülnek.
  A költségvetési támogatásra országosan fordítható pénzeszköz összegét az Országgyűlés állapítja meg.
  (2) Az egy jelöltre jutó támogatás meghatározásánál az egyéni választókerületi jelöltek számát, területi listán pártonként a jelöltek, de legfeljebb a megszerezhető mandátumszámmal azonos számú jelöltek számát, valamint az országos listákon ténylegesen, de pártonként legfeljebb 58 jelölt számát kell alapul venni.
  Az egyéni választókerületben és listán, illetőleg területi és országos listán is jelölt személyt a jelölések számának megfelelően kell figyelembe venni.
  (3) A választásra fordítható költségvetési támogatás kiutalását a jelölő szervezetek részére egy összegben, a független jelöltek részére személyenként az Országos Választási Bizottság döntése alapján az ezt követő 5 napon belül a Pénzügyminisztérium vagy az általa kijelölt pénzintézet végzi.
  A 92.§. kimondja, hogy: (1) A független jelöltek, illetőleg a jelölő szervezetek a választásra a 91.§-ban foglalt költségvetési támogatáson felül legfeljebb egymillió forintot fordíthatnak.
  A figyelembevehető jelöltek számát a 91.§. (2) bekezdése szerint kell megállapítani.

  Tehát az összes jelölt (parlamenten kívül és belül) egyformán 1 milliót kap.
  A verseny hátrány viszont ott van, hogy a hatalom közelben nem levő pártok és szervezetek a ciklus alatt nem tudnak kampánypénzeket szerezni (lenyúlni, elsikkasztani, korrupcióval megszerezni).”
 • 12. gjozsi88 2010. január 24. 12:55
  „barcog!
  "ELKÉPZELÉST "

  Ez csak akkor ér valamit, ha eszközök is vannak mellé rendelve! Ezek hiányoznak!!!”
 • 11. barcog 2010. január 24. 12:24
  „Hát most sok minden eldől. Az hogy lesz valódi változás, vagy maradunk a képviselői kiváltságok, saját zseb pártiság megtartása mellett. Azért nagyon nem egyenlő a verseny. OLYAN MINT EGY 5000 MÉTERES TÁVON VALAKINEK CSAK 2000 MÉTERT KELL LEFUTNI, HOGY NYERJEN!!!!! A JELEN PARLAMENTBEN ÜLŐ KÉPVISELŐK 1 MILLIÓ FORINT KAMPÁNYPÉNZT KAPNAK FEJEKÉNT!!!!!! DRÁGA JÓ ALKOTMÁNY MICSODA ESÉLYEGYENLŐSÉG!!!!!
  Ami még hátrány azoknak aki VALÓBAN VÁLTOZTATNI AKANAK, a sajtó és média szereplés, mert itt megint a régi képvislők, pártvezetők fognak nyilatkozni, érvelni, megpróbálják ÚJRA BEETETNI A VÁLSZTÓKAT.
  MEGINT NEM A VALÓSÁG LESZ A LÉNYEG, HANEM A LÁTSZAT. Én épen a felsoroltak miatt és a 20 éves hülyítő politikából kiábrándulva, CSAK IS ÚJ PÁRTOKAT FOGOK VÁLASZTANI.
  A LEGREÁLISABB PROGRAMOT, ELKÉPZELÉST A CIVIL MOZGALOM TERVEI KÖZÖTT TALÁLTAM MEG. KERESSÉTEK AZ INTERNETEN, JÓL GONDOLKODNAK!
  Üdv:
  barcog”
 • 10. gjozsi88 2010. január 23. 08:53
  „Túrabakancs!
  "Elkezdődött a kampány, emiatt attól tartok, hogy a fórumoknál a hozzászólások gyanánt egyre több munkája lesz a moderátoroknak. Legalább nekik biztos lesz a meló, a bizonytalanság a munkályukra
  értve 0% !"
  Ott kell moderálni, ahol nem érvek, hanem indulatok vannak!
  Vitatkozni érvekkel lehetne, de ahhoz a te oldaladon érveknek kellene lenni!
  A komcsik nem érv!!!”
 • 9. gjozsi88 2010. január 23. 08:51
  „orfeusz!
  "Megkezdődött a visszaszámolás! Magyarország áprilisban, Budapest októberben felszabadul"
  Itt sem mond igazat a jobboldali retorika, mert csak választás lesz áprilisban, de a parlament junius elött nem tud megalakulni!!!!”
 • 8. Jandex 2010. január 22. 15:55
  „Magyarország államformája áprilistól: "vajda"ság”
 • 7. Orfeusz 2010. január 22. 14:13
  „Megkezdődött a visszaszámolás! Magyarország áprilisban, Budapest októberben felszabadul!”
 • 6. Túrabakancs 2010. január 22. 14:10
  „Hoppá!
  Helyesen: munkályukra=munkájukra
  Ez a lyuk nem az a juk. :)”
 • 5. Túrabakancs 2010. január 22. 14:01
  „Elkezdődött a kampány, emiatt attól tartok, hogy a fórumoknál a hozzászólások gyanánt egyre több munkája lesz a moderátoroknak. Legalább nekik biztos lesz a meló, a bizonytalanság a munkályukra
  értve 0% !”
 • 4. Mankapunka 2010. január 22. 12:49
  „http://www.youtube.com/watch?v=Sc3-CZ4dfxQ&NR=1

  Ez vár arra,aki erre szavaz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Hori Elmegyek én levél nélkül is szavazni ide a suliba,csak ne kérjék a levelet.
  A múltkori népszavazásra se kaptam meg,pedig a levélre rá van írva az emelet ajtó,és ha lust olvasni a postás netán,akkor is ki lehetne számolni,ha netán már nála kallódna el.
  Ilyen a lakótlelepi élet.”
 • 3. Hori 2010. január 22. 12:21
  „Mankapunka!
  Ha ez történne, akkor jelezd a bizottságnál, mert akkor minden bizonnyal valamelyik törpepárt próbál csalni...”
 • 2. Juveboy86 2010. január 22. 11:37
  „Remélem oltasd magad plakát nem lesz :D:D:D..... és minél előbb lesz valami változás mielőtt ez az ország is egy ... lesz.”
 • 1. Mankapunka 2010. január 22. 11:28
  „Én már előre tudmo,hogy nem fogok levelet találni a választásról.
  Ahol 40 postaláda van egy helyen,ott sok minden elszokot tűnni,főleg ilyen "értékes" kopogattó cédulák.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatták a 32 fővárosi MSZP-jelöltet

A fővárosi szocialistáknak az a célja, hogy az országgyűlési választásokon "hozzák" Budapestet -… Tovább olvasom