Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Választás 2014: itt a végleges lista, eldőlt, kik versengnek a voksokért

A csornai választási bizottság is meghozta döntését, így véglegessé vált, hogy kikre voksolhatunk majd április hatodikán.


(Írásunk folyamatosan frissül)

Csütörtökön délutánra eldőlt, hogy megyénkben az öt választókerületben mely jelöltek indulhatnak majd az április hatodikai választáson.

A döntési határidő egyébként éjfél, a csornai választási bizottság pedig délután hozta meg határozatát.

A valasztas.hu adati szerint ezen jelöltek indulhatnak az országgyűlési választásokon:

Győr, 1. számú választókerület: Fábián György Zoltán (MSZP, EGYÜTT, DK, PM, MLP), Fodor Roland Alexander (JOBBIK), Madarász Zsuzsanna (LMP), Milkovics Attila (MUNKÁSPÁRT), Molnár Zsolt (KTI), Németh Sándor (ÚMP), Remetei Tamás (JESZ), Sali Csaba (SZOCIÁLDEMOKRATÁK), Simon Róbert Balázs (FIDESZ, KDNP), Tempfliné Szabó Viktória (ÖP), dr. Horváth Gyula (Független jelölt), Szalay András (ÚDP) 

Győr, 2. számú választókerület: Glázer Tímea (MSZP, EGYÜTT, DK, PM, MLP), Kara Ákos (FIDESZ, KDNP), Takács Krisztián (JOBBIK), Tánczos Ádám Péter (ÚMP), Jenei Ferenc (LMP), Szenftner László (SMS),  Takács András (SZOCIÁLDEMOKRATÁK), Jámbor Zoltán (JESZ),

Csorna, 3. számú választókerület: Kránitz László (MSZP, EGYÜTT, DK, PM, MLP), Szakács Gyula (LMP), Sándli Zsolt (JESZ), Gyopáros Alpár Ádám (FIDESZ, KDNP), Papp Péter (ÚDP), Mersich Dániel (ÚMP), Fodor Zoltánné (KISGAZDAPÁRT-MIÉP), Magyar Zoltán (JOBBIK), Kovács Krisztián (EGYÜTT 2014),

Sopron, 4. számú választókerület: Firtl Mátyás Sándor (FIDESZ, KDNP), Kalmár István (MSZP, EGYÜTT, DK, PM, MLP), Fendrik Attila (ÚDP), Szendi Krisztián (SZOCIÁLDEMOKRATÁK), Bebesi József Lajos (LMP), Szakonyi Imre István (SMS), Kovács Martin Tamás (ÚMP), Brand Tara (SZDP), Gőbl Gábor (JOBBIK), Belákovics András (JESZ)

Mosonmagyaróvár, 5. számú választókerület:
Dr. Nagy István (FIDESZ, KDNP), Deák János (JESZ), Lipovits Máté (JOBBIK), Mácsik János (SZOCIÁLDEMOKRATÁK), Nagy Ádám (MUNKÁSPÁRT), Ódor Ferenc (SEM), Lehóczki Attila (MSZP, EGYÜTT, DK, PM, MLP), Földvárszki István (ÚMP), Goda Bálint Zsolt (LMP), Hutkai Anna (ÖP), Nagy Attila Zoltán (SMS), Virág Mihályné (KMSZ), Ködmön Szabolcs (ÚDP)


Győr-Moson-Sopron megyei egyéni választókerületek és jelöltek nagyobb térképen való megjelenítése


Elutasítva, nem indulhat a választáson:

Győr, 1. számú választókerület:
Boltos Éva (MRPP), Eisler Viktória (SZMP), Erky Donát (EGYÜTT 2014), Kolompár Sándor (MCP), Nagyné Schäffer Kinga (SZAVA), Sándor Tünde Gyöngyvér (SMS), Nagy Ferenc (EP), Sarkadiné Pintér Judit (ZÖLDEK), Vida Zoltán (SEM)

Győr, 2. számú választókerület: Kolompár Ibolya (MCP), Németh Andor János (ÚDP), Szakács Márton (EGYÜTT 2014), Tokai Attila (ZÖLDEK), Nagy Mihály (ÖP)

Csorna, 3. számú választókerület: Bakodi András (MKSZU),Mohos Huba László (REND, SZABADSÁG, JÓLÉT PÁRT), Máté István (SZMP), Nagy Gergely (HATMAP), Mermezan Beatrix Renáta (MDU), Vajda János (MCP)

Sopron, 4. számú választókerület: Turda András Elek (ZÖLDEK), Varga Józsefné (SZAVA)

Mosonmagyaróvár, 5. számú választókerület: Vályi Balázs (EGYÜTT 2014), Konta Zoltán (REND, SZABADSÁG, JÓLÉT PÁRT), Nagy Ferenc (HATMAP), Konta Barbara (MDU)


Országosan kétezerháromszáznál is többen indulnának a 106 egyéni képviselpi helyért

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfő esti adatai szerint 2304 jelölt indulna az április 6-ai országgyűlési választáson a 106 egyéni képviselői helyért, közülük az egyéni választókerületi bizottságok 915-öt vettek nyilvántartásba.

Hétfőn délután 4 óráig volt lehetőségük a jelölteknek arra, hogy legalább 500 érvényes ajánlást gyűjtsenek össze, és adjanak le az egyéni választókerületi irodákban.

Az irodáknak három napjuk van arra, hogy a leadott íveken szereplő ajánlásokat ellenőrizzék, majd a választási bizottságok elé terjesszék nyilvántartásba vételre. Ez azt jelenti, hogy a bizottságoknak csütörtök délután négy óráig kell az ellenőrzések alapján a nyilvántartásba vételről dönteniük.

A jelölőszervezetek a "színeikben" induló jelöltek nyilvántartásba vétele alapján állíthatnak országos pártlistát; ehhez legalább kilenc megyében és a fővárosban 27 egyéni képviselőjelöltet kell állítaniuk. Az országos lista bejelentésének határideje kedd délután 4 óra. A www.valasztas.hu - folyamatosan frissülő - adatai szerint 12 párt neve már biztosan szerepel a listás szavazólapon, de Pálffy Ilona, az NVI elnöke egy hétfői tájékoztatón nem tartotta kizártnak, hogy 22-nél is több országos lista lesz.

Eddig a Fidesz-KDNP-nek, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-nek, a Jobbiknak, az LMP-nek, A Haza Nem Eladó Pártnak, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek, az Új Magyarország Pártnak, a Munkáspártnak, a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártnak, a Seres Mária Szövetségesei pártnak és a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppártnak van legalább 27 egyéni jelöltje legalább kilenc megyében és a fővárosban, a többi pártnak egyelőre ennél kevesebb, de az ellenőrzés és az összesítés még napokig eltarthat.

A választási bizottságok a Fidesz-KDNP, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP szövetség és a Jobbik jelöltjei közül 106-ot vettek nyilvántartásba, ez azt jelenti, hogy ezek a pártok, illetve pártszövetségek az összes választókerületben indulhatnak.

Korábban írtuk:

Az április hatodikai választásokra országosan 84 szervezet jelöltette magát.

Az ő feladatuk most az, hogy választókerületenként 500 darab ajánlást gyűjtsenek össze. Az íveket március 3-án, délután négy óráig adhatják le.

A versengésbe három megyei bejegyzésű párt is versenybe szállt.

A soproni Kalózpárt mellett a győri Értékmentők Politikai Érdekvédelmi szövetsége - a Közép Pártja mellett, a mosonmagyaróvári Magyarország Jövője Párt is indulna. Feltéve, ha teljesítik a szükséges feltételeket.

Az aláírásgyűjtés már hétfőn délelőtt elkezdődött. A választási szakértő szerint nagy az esélye, hogy milliárdok kerülnek magánzsebbe.

- Már jövő hét végén világosan látni fogjuk, hogy a nyilvántartásba vett hetvenkilenc jelölőszervezet közül melyek lesznek a komolyan vehető politikai formációk - nyilatkozta a kisalfold.hu-nakLászló Róbert, a Political Capital választási szakértője.

- Korábban is mondtuk, de a magas számot látva egyre erősebb a gyanú, hogy az idei választásokon egyre nagyobb teret kapnak a kamupártok. Abban az esetben, ha 27 választókerületben állítanak jelöltet, közel 150 millió forint állami pénz jár, csak a pártlista után.

Ehhez 13500 aláírást kell összegyűjteni. Ez könnyen teljesíthető feladat. Az összes választókerület esetében a listás támogatási összeg 597 millió forint.

Március elején kiderül, kikre szavazhatunk majd április hatodikán. Fotó: kisalfold.hu archívum
Legkésőbb március elején kiderül, kikre szavazhatunk majd április hatodikán. Fotó: kisalfold.hu archívumLászló Róbert kifejtette: az országos lista állítása esetében a vidék nem kerülhető meg. Csak Budapestet nézve ez nem lehetséges, ugyanis legalább kilenc megye kell ehhez.

- A kamupártok alatt az értjük, hogy kifejezetten az anyagi előnyszerzés miatt jöttek létre - húzta alá a választási szakértő.

-Jó ideje fel is hívjuk a figyelmet, hogy milliárdos nagyságrendű pénzek vándorolhatnak ki a költségvetésből. Ez a probléma, és nem az, hogy színesedhet a politikai paletta. De nem csak a pénz motiválhat. Korábban is volt már rá példa, és most is előfordulhat, hogy egy nagy párt segített egy kisebbet a választáson, azért, hogy megossza az ellenoldalon a szavazatokat.

- A választók ha valamit, azt biztosan megtanulták, hogy olyan pártokra, szervezetekre nem érdemes szavazniuk, amelyek esélytelenek az ötszázalékos küszöb elérésére.

Az elmúlt hat országgyűlési választás is azt mutatja, hogy folyamatosan csökken az elvesző szavazatok aránya.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Győrben

Megemlékezést tartott hétfőn este a Jobbik Győri Szervezete, Ifjúsági Tagozata és az Új Magyar Gárda… Tovább olvasom