Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Választás 2014: így látják esélyeiket a megyei bejegyzésű pártok

Egy soproni, győri, mosonmagyaróvári bejegyzésű párt is indulna az április hatodikai országgyűlési választáson.

Az országgyűlési választáson az egyéni választókerületi jelöltek párt jelöltjeként vagy független jelöltként indulhatnak. Pártlistát azok a pártok állíthatnak, amelyek - legalább 9 megyében és Budapesten - legalább 27 egyéni választókerületi jelöltet állítanak. Közös jelöltek alapján közös pártlista indítható - olvasható a valasztas.hu-n.

Az egyéni választókerületben a jelöltté váláshoz 500 ajánlás összegyűjtése szükséges. Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, de egy jelöltet csak egyszer.

Az aláírások begyűjtése gőzerővel folyik.

A nyolcvankettő nyilvántartásba vett politikai szervezet döntő többségét Budapesten jegyzeték be, megyénkben hármat.

Esélyeikről, lehetőségeikről kérdeztük a pártok elnökeit.

Kalózpárt - Sopron

A Kalózpártot másfél évvel ezelőtt, német mintára alapították. Mint azt László Zoltán elnök, a kisalfold.hu-nak elmondta 27 választókörzetben kezdődött el az induláshoz szükséges aláírások begyűjtése.

- Azt tapasztaljuk, hogy az olyan, viszonylag kicsit, és kevésbé ismert pártnak, mint a miénk is, nagyon kevés az az idő, ami rendelkezésre áll az ötszáz aláírás megszerzéséhez - közölte László Zoltán. - Miközben úgy érezzük, hogy világos alternatívát nyújtunk, meg kell újítani a demokráciát. Szeretnénk jobban kihasználni az internet nyújtotta előnyöket.

Manapság már megvalósítható, hogy egy-egy jelentősebb országos ügyben a világhálón keresztül szavazzanak az emberek. Így a választott képviselők szinte azonnal megtudhatják, hogy mit gondolnak az adott témáról az internetet használók.

Ezt az online részvételi lehetőséget a Kalózpárt még a szavazati jogok
továbadásával, egy-egy szakértő számára való továbbadásával is
kibővítené, ezt nevezzük a demokrácia egy magasabb szintjének, likvid
demokráciának.

A mostani állapot szerint ugyanis - a népszavazásokat kivéve - négyévente van lehetőségük az embereknek dönteni arról, hogy kik képviseljék őket a Parlamentben. Igazságosságot és esélyegyenlőséget kell megteremteni - fűzte hozzá.

Magyarország Jövője Párt - Mosonmagyaróvár

- Ötven választókörzetben kezdődött ez aláírásgyűjtés, a számításaink szerint 10-15 képviselő-jelölt indulásában bízhatunk - közölte Hanák Józsefelnök. - A munka nehéz, ugyanis az embereknek nincs idejük arra, hogy végighallgassák a programunkat. A terembérlés, a szórólapok előállítása pedig pénzbe kerül.

Azt is tapasztaljuk, hogy a nagyobb pártok az aláírásgyűjtés közben arra kérik a választópolgárokat, más szervezeteket már ne is támogassanak. Ellenszélben kell dolgoznunk.

A párt 99 pontban foglalta össze a programját. Ezek között szerepel az adócsökkentés, az alanyi jogú lakhatáshoz jutás, a tömegközlekedési árak csökkentése, valamint az is, hogy a paksi atomerőmű-bővítés környezetbarát módon is kiváltható.

Értékteremtők Politikai Érdekvédelmi Szövetsége - a Közép Pártja - Győr

- Külön politikai ambícióra most nem törekszünk - kezdte Éliás Ádám, elnök. - A törvény értelmében, azon pártokat, vagy szervezeteket be kell szüntetni, amelyek két egymást követő országgyűlési választáson nem tudtak jelöltet indítani. Most most kivárunk és időt nyerünk, így egy-két képviselő jelöltet állítunk. Biztosítva a párt további működését.

Éliás Ádám úgy látja, a mostani, megosztott politikai helyzetben nincs meg a fogadókészség az ő kezdeményezésükre.

- Az össztársadalmi problémákra hívjuk fel a figyelmet, ugyanakkor a polarizáltság miatt ez csak kevesekhez jut el. Mi azt szeretnénk, hogy az ellenfelek ne ellenségek legyenek. Ennek az ideje pedig még nem jött el. Talán, majd négy év múlva...

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ipsos a pártokról: gyengülők és erősödők

A jobboldali pártok és az LMP támogatottsága kismértékben nőtt, a baloldali és liberális pároké… Tovább olvasom