Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 09. 02. szerda - Rebeka, Dorina

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Önkormányzati választások 2014 > Választás 2014: így látják esélyeiket a megyei bejegyzésű pártok

Választás 2014: így látják esélyeiket a megyei bejegyzésű pártok

Egy soproni, győri, mosonmagyaróvári bejegyzésű párt is indulna az április hatodikai országgyűlési választáson.

P. Horváth László - 2014.02.24. 16:54
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Az országgyűlési választáson az egyéni választókerületi jelöltek párt jelöltjeként vagy független jelöltként indulhatnak. Pártlistát azok a pártok állíthatnak, amelyek - legalább 9 megyében és Budapesten - legalább 27 egyéni választókerületi jelöltet állítanak. Közös jelöltek alapján közös pártlista indítható - olvasható a valasztas.hu-n.

Az egyéni választókerületben a jelöltté váláshoz 500 ajánlás összegyűjtése szükséges. Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, de egy jelöltet csak egyszer.

Az aláírások begyűjtése gőzerővel folyik.

A nyolcvankettő nyilvántartásba vett politikai szervezet döntő többségét Budapesten jegyzeték be, megyénkben hármat.

Esélyeikről, lehetőségeikről kérdeztük a pártok elnökeit.

Kalózpárt - Sopron

A Kalózpártot másfél évvel ezelőtt, német mintára alapították. Mint azt László Zoltán elnök, a kisalfold.hu-nak elmondta 27 választókörzetben kezdődött el az induláshoz szükséges aláírások begyűjtése.

- Azt tapasztaljuk, hogy az olyan, viszonylag kicsit, és kevésbé ismert pártnak, mint a miénk is, nagyon kevés az az idő, ami rendelkezésre áll az ötszáz aláírás megszerzéséhez - közölte László Zoltán. - Miközben úgy érezzük, hogy világos alternatívát nyújtunk, meg kell újítani a demokráciát. Szeretnénk jobban kihasználni az internet nyújtotta előnyöket.

Manapság már megvalósítható, hogy egy-egy jelentősebb országos ügyben a világhálón keresztül szavazzanak az emberek. Így a választott képviselők szinte azonnal megtudhatják, hogy mit gondolnak az adott témáról az internetet használók.

Ezt az online részvételi lehetőséget a Kalózpárt még a szavazati jogok
továbadásával, egy-egy szakértő számára való továbbadásával is
kibővítené, ezt nevezzük a demokrácia egy magasabb szintjének, likvid
demokráciának.

A mostani állapot szerint ugyanis - a népszavazásokat kivéve - négyévente van lehetőségük az embereknek dönteni arról, hogy kik képviseljék őket a Parlamentben. Igazságosságot és esélyegyenlőséget kell megteremteni - fűzte hozzá.

Magyarország Jövője Párt - Mosonmagyaróvár

- Ötven választókörzetben kezdődött ez aláírásgyűjtés, a számításaink szerint 10-15 képviselő-jelölt indulásában bízhatunk - közölte Hanák Józsefelnök. - A munka nehéz, ugyanis az embereknek nincs idejük arra, hogy végighallgassák a programunkat. A terembérlés, a szórólapok előállítása pedig pénzbe kerül.

Azt is tapasztaljuk, hogy a nagyobb pártok az aláírásgyűjtés közben arra kérik a választópolgárokat, más szervezeteket már ne is támogassanak. Ellenszélben kell dolgoznunk.

A párt 99 pontban foglalta össze a programját. Ezek között szerepel az adócsökkentés, az alanyi jogú lakhatáshoz jutás, a tömegközlekedési árak csökkentése, valamint az is, hogy a paksi atomerőmű-bővítés környezetbarát módon is kiváltható.

Értékteremtők Politikai Érdekvédelmi Szövetsége - a Közép Pártja - Győr

- Külön politikai ambícióra most nem törekszünk - kezdte Éliás Ádám, elnök. - A törvény értelmében, azon pártokat, vagy szervezeteket be kell szüntetni, amelyek két egymást követő országgyűlési választáson nem tudtak jelöltet indítani. Most most kivárunk és időt nyerünk, így egy-két képviselő jelöltet állítunk. Biztosítva a párt további működését.

Éliás Ádám úgy látja, a mostani, megosztott politikai helyzetben nincs meg a fogadókészség az ő kezdeményezésükre.

- Az össztársadalmi problémákra hívjuk fel a figyelmet, ugyanakkor a polarizáltság miatt ez csak kevesekhez jut el. Mi azt szeretnénk, hogy az ellenfelek ne ellenségek legyenek. Ennek az ideje pedig még nem jött el. Talán, majd négy év múlva...
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...