Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Választás 2010: A rendőrség felkészült

Bencze József az idei év egyik legnagyobb feladatának nevezte, hogy az állampolgárok atrocitásmentesen és biztonságosan élhessenek választójogukkal.

A rendőrség felkészült a 2010-es választásokra, bár nem egy új feladatról van szó, a vonatkozó főkapitányi normába és ajánlásba beépítették azokat a tapasztalatokat, amelyek az időközi választásokon adódtak - mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány az MTI-nek, miután a köztársasági elnök kitűzte pénteken az országgyűlési választások időpontját.

A két szabályozás részletesen tartalmazza azokat a feladatokat, amelyek a választási kampányban illetve a választások napján a rendőrségre hárulnak a választási bizottságokkal való kapcsolattartástól kezdve a szavazóhelyiségek biztosításáig bezárólag - mondta.

Bencze József az idei év egyik legnagyobb feladatának nevezte, hogy az állampolgárok atrocitásmentesen és biztonságosan élhessenek választójogukkal.

Török Zoltán, az Országos Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Főosztályvezetője a rendőrség belső szabályait ismertetve azt mondta: a főkapitányi norma a szolgálat belső szervezését, míg a norma a választások időszakában előforduló, vagy nagy eséllyel előforduló konkrét jogsértésekre adandó rendőri intézkedésekre ad útmutatót.

Az ajánlással kapcsolatban - amelyet eredetileg 2002-ben alkottak - példaként említette, hogy abba beépítették az Országos Választási Bizottságnak a telefonhívásokkal kapcsolatos 2006-os állásfoglalását.

Vagyis ha szervezetten, vagy automatizált módon hívják fel a kampánycsend alatt az állampolgárokat, akkor megvalósul a kampánycsendsértés, két állampolgár magánbeszélgetése során azonban nem.

Az alezredes ugyanakkor hangsúlyozta: sok olyan cselekmény van, amely a választási eljárás tisztaságát sérti, de büntetőjogilag nincs nevesítve, tehát nem számít szabálysértésnek vagy bűncselekménynek. Ezért a rendőrségnek konkrét fellépési lehetősége nincs, pusztán az illetékes választási szervet értesítheti.

Szintén az ajánlás rögzíti, hogy például mi a rendőr teendője, ha rosszul lesz valaki a szavazóhelyiségben és ezért a szavazóbizottság elnöke segítséget kér tőle. A választási eljárásról szóló törvény szerint ugyanis a bizottság elnökének a jogköre a rend fenntartása a szavazóhelyiségben és közvetlen környezetében. Amennyiben rendőri segítséget kér az elnök, akkor a rendőr elsősegélyben részesíti a rosszul lett szavazópolgárt, szükség esetén mentőt hív, illetve biztosítja a helyszínt. Gyakorlatilag ugyanazt a feladatot látja el, mintha közterületen történt volna az eset - tette hozzá.

A főkapitányi norma ezzel szemben nem konkrét jogsértésekre ad választ, hanem az általános veszélyelhárítási feladatokon túlmenően például azt tartalmazza, miként szervezzék meg, hogy a szolgálatban levő rendőrök is élhessenek választójogukkal. Részletezi azt is, hogyan szervezzék meg a közterületi jelenlétet, miként tartják a kapcsolatot a helyi és a területi választási irodákkal.

Olvasóink írták

 • 4. Diák 2010. január 24. 03:09
  „Megcsinálják. Felkészültek. Löszer beszerezve. Védés helyett lönek. Ki hisz nekik?”
 • 3. Mankapunka 2010. január 24. 00:53
  „Abban segítsetek légyszíves,hogyan lehetne egy közlekedésrendészeti embernek megmagyaráznom,hogy Győr belterületén a 84. számú főutnak nincs 72+900 km-je.
  Második levélben is képest ezt visszaírni.
  Mondja már meg valaki,ezek bírálják el a büntetéseket?
  A főutak számozásából is felkészülhetnének néhányan,ott Szombathelyen.Ha már ez a foglalkozásuk.”
 • 2. AHA 2010. január 23. 06:50
  „Mire készült fel?
  Arra,hogy ők taxizzák az urnák elé a szoci szavazókat,vagy arra,hogy szemkilövéssel akadályozzák meg a szavazóhelyiségekhez való eljutását azoknak akik nem a komcsikra szavaznak.”
 • 1. Jandex 2010. január 22. 15:36
  „Ez gyorsan ment!:)))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reagált a Fidesz Gergely Zoltán tájékoztatójára

Gergely Zoltán valótlanságokat állít, amikor megkérdőjelezi, hogy Győrben az egyik legolcsóbb a… Tovább olvasom