Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Választás 2010 - Sme: Orbán feltűnően tartózkodó

Magyarországon továbbra is nyitott a legfontosabb kérdés: hogyan fogja Orbán Viktor kezelni az ország legfontosabb problémáit - írta a szlovák lap. Egyelőre mindent megtesz azért, hogy minél később kelljen erre válaszolnia - írta a Sme című liberális szlovák napilap kedden.

Az újság szerint a Fideszt kissé megzavarta, hogy valamivel kevesebbet kapott, mint amire számított, míg a Jobbikra valamivel többen szavaztak a vártnál. "Ez a két dolog összefügg: valószínű, hogy végül is több potenciális Fidesz szavazó ment át a Jobbikhoz, mint azt általában feltételezték" - jegyezte meg a szerző Peter Morvay. Szerinte ez Orbán számára "komoly figyelmeztetés".

Orbánnak azonban színt kell vallania, s "a gyakorlatban kell megmutatnia, hogyan lehet feloldani a céljaiban és nyilatkozataiban rejlő belső ellentmondásokat". Néhány lépésről a sajtóértekezleten beszélt.

Kormánya első feladataként az adócsökkentést említette. Ez jó lenne, de azt nem mondta meg, honnan venné rá a pénzt, amikor a Fidesz programja az összes mostani jóléti intézkedés megtartásával, sőt azok kiszélesítésével számol. A gazdaságot is például masszív állami beruházásokkal kívánja növekedési pályára állítani.

A szerző a Magyar Narancs hetilapra hivatkozva emlékeztetett: éppen a jelzálogkölcsönök tömeges támogatásának bevezetése 2001-ben, tehát az első Orbán kormány idején volt az a tényező, amely az állami jóléti támogatások vad emelkedését elindította, s amely 2008-ban államcsőddel végződött.

Hasonló ellentmondás rejlik a szomszédságpolitikában is. Orbán - legalábbis az első időszakban - biztos megpróbálja javítani a kapcsolatokat némely szomszédos országgal, hogy megmutassa, nem ő az együttműködés gátja.

Mikulás Dzurinda egykori szlovák kormányfő helyett, most Traian Basescu román államfő töltheti be annak a szomszédos ország politikusának szerepét, akivel lehet mosolyogni a fotókon.

A kapcsolatok igazi javítása Basescu esetében is nehezen egyeztethető össze a Fidesz következő kiemelt elképzelésével, a külhoni magyarok kettős állampolgárságának megadásával, hogy a területi autonómia támogatásáról ne is szóljunk.

Orbán az ellentmondások feloldását láthatóan igyekszik minél későbbre halasztani. A választás második fordulójáig biztosan tartani fogja magát az eddigi taktikához, hogy minél kevesebb a konkrétum, annál kevesebb választót lehet elveszteni.

Biztosra lehet venni, hogy a Fidesz kormányzása elején keresztülvisz néhány népszerű és hasznos intézkedést, mint például a helyi bürokrácia csökkentése, amivel egy időre témát ad a népnek, s némi pénzt takarít meg.

"Az ország alapvető problémáit azonban még ezzel sem oldja meg, s mi továbbra is arra fogunk várni, hogy egyáltalán szembe néz-e ezekkel a kihívásokkal" - zárta kommentárját a Sme.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. lacim6 2010. április 14. 20:55
  „36. hozzászólás HR_XAR :DDDDDDDDDD meg az anyád is.”
 • 40. kolombela 2010. április 14. 08:19
  „Hogy mire szavaztak a fidesz szavazók?
  http://www.youtube.com/watch?v=rQQlqEd9N7k
  Kálmán Olga be..... Kósát, aki beszélt mindenről, ködösített, megpróbálta mellékvágányra terelni az egész műsort, csak éppen nem a kérdésre válaszolt.
  Fitseszesek ERRE SZAVAZTATOK!”
 • 39. szocdem 2010. április 13. 20:44
  „.... Patriot 2010.04.13. 15:49

  Miért talán erre a maszopos nyolc évre kellett volna szavazni?"

  Félreértesz: nem az elmúlt 8 évre kellett volna szavazni, hanem a kövi 30-ra. Volt lehetőség a kopogtatócédulát olyan pártnak adni ami azt képviseli! Ehelyett a többség biankó (ma sincs programja) a Fidesznek adta, és nem lesz joga senkinek sem sírni azért amit ezzel "elkövetett":(

  Az MSZP-nek el kell tűnnie ez nem vitatéma. De a Fidesz nem kormányképes, sosem volt az! Orbán és társai egykor személyes ismerőseim voltak, így pontosan tudom kicsodák, és milyen ambícióik vannak. Nem olyanok mint amiket lózungolnak. Már 1990-ben, aztán 98-ban is átverték az embereket, most meg atom csalást követtek el - a hatalomért, még egy kis koncért amit a bukásig még kimarhatnak.
  Mind tudják rég: az MSZP bukása után felálló új (valódi) baloldal el fogja seperni őket, mint ahogy most ők az MSZP-t elsöpörték. Egyszerűen azért, mert egy 20 éves múltú, és tapasztalatú párt nem vetélkedhet a történelemmel rendelkező erőkkel!
  Szerinted miért akarta Gyurcsány megszerezni a szociáldemokráciát?? Vagy Kapolyi miért erőlködik milliárdosként a másik szocdem párt élén??? Mert kell nekik a múlt, amire hivatkozva bebetonozhatják magukat! Az a nyerő, az mindent visz!! A Jobbik mögött is egy történelmi ideológia áll, ezt se feledd el, azért van ott ahol most van.”
 • 38. HR_XAR 2010. április 13. 17:55
  „Ha megtudod oldani, hogy a rendszer megfelelően kezelje a felhasználó adatait és ne önkényesen módosítgassa azokat, amiket regisztrációnál megadtam, akkor jöhetsz a nickcserés baromságoddal.

  Amúgy meg annyi kiegészítését. <moderálva> az olyan nép, aki megszavazott egy olyan pártot, aki 8 éven át ellenzékként nem látta el a feladatát, kivonulgatott a munka alól és felvette ugyanakkor a többszázezres fizetését. Ezek után senki nem róhatná fel, ha az mszp, a jobbik, vagy az lmp, netán mindhárom kivonulgatna a parlamentből. Az ellenzék dolga, hogy ellenzékként szerepelje, ne pedig az, hogy ha nem viktor a király, akkor mindenre szarunk. Alkalmazottként nem mernék megtenni, hogy "ma nem megyek dolgozni, mert nem én vagyok a főnök" című játékot játszanak. Várom már, hogy mikor lesz újabb zuschlag ügy, csak az a baj, hogy a szíjjártó marhára még mindig megússza a kosárlabdacsapat csalásait, a 130 milliós köztartozással együtt.”
 • 37. Patriot 2010. április 13. 16:19
  „Zaraki, vasárnap kegyetlenül beégtetek! Ezen nem segít a nick csere. :))”
 • 36. HR_XAR 2010. április 13. 16:06
  „Én jobban örültem volna úgy a négypárti rendszernek, hogy minden részen 25-25%-kal jut be a fidesz is, az mszp is, a jobbik is, meg az lmp is.”
 • 35. HR_XAR 2010. április 13. 16:05
  „Patriot :) Szedd ki a lényegét :)

  Én továbbra is azt mondom, hogy álmodozzon mindenki arról, hogy majd jobb világ lesz. Az áldott tudatlanság a legjobb gyógyír minden fájdalomra, hisz amíg nem ismerik az emberek, de főleg Európa, hogy mi a terve az új kormánynak, addig mindenki reménykedik.
  Olyan ez, mint a lottósorsolás. Amíg nem húzzák ki a számodat, addig reméled, hogy Tied lesz az 5-ös. És ahogy sorra húzzák ki őket görbül le a szád, hogy egyre messzebb vagy a főnyereménytől. Most is ez van. Még hiheted, hogy Tied a főnyeremény, amíg el nem kezdődik a sorsolás.

  Egyszer az országot kihúzták a szarból, köszönhető Bokrosnak. Az embereken, a dolgozó embereken vertél el a sarcot szokás szerint, mert hogy kicsit kitérjek: mikor a saját bérük és juttatásuk megkurtítása volt a téma, akkor a fidesz is az mellett szavazott, hogy a képviselői juttatásokat mindenki hagyja békén. Aztán a nép 1998-ban úgy döntött, hogy elég volt a Horn kormányból, és a fidesz politikája meghozva gyümölcsét Orsós Viktort emelte fel miniszterelnöknek.
  Sokan mondják jobban éltek. Sokan tegyék fel a kérdést maguknak, hogy mennyire érdekli az, hogy mi lesz mással, vagy mi lesz annak a történetnek a vége, amikor csak kapunk, kapunk, ellenszolgáltatást alig kérnek? Itt felmerül még pár kérdés: miből osztogatnak? mennyi van abban, amiből osztogatnak? stb stb stb. Aztán a fidesz elbukott. Mellesleg itt megjegyzem, hogy a lakáshitel ötletük jó volt, csak a finanszírozási formája volt ész nélküli osztogatás (amelyből a lakáshitel csak egy pont volt), amelyet aztán a 2002-ben hatalomra kerülő mszp folytatott egészen addig, amíg be nem gyűrűződött a válság. Aztán a libás megint megszorongatta a magyar munkást, aminek az lett a vége, hogy átmenetileg megmenekültünk.

  És most itt van egy néma levente, aki vigyorog, mint a tejbetök. Most nem vonulgathat ki a parlamentből, sőt, ha megszerzi a 2/3-ot azt csinál, amit akar, és a választók sem tehetnek ellene.”
 • 34. Patriot 2010. április 13. 15:49
  „Miért talán erre a maszopos nyolc évre kellett volna szavazni? Mert erről már mindenki tudja, hogy egy nagy ló..citrom, és csak egy bizonyos réteg tudja lenyelni.

  HR_XAR ez nekem nagyon zarakis stílusnak tűnik, összehadoválsz mindent egy csokorba aminek se eleje se vége, és ismételgeted a végtelenségig.”
 • 33. szocdem 2010. április 13. 15:31
  „ott van miracle kérdése: mire szavaztak? mit fogunk kapni?

  Narancs helyett (ló) citromot.

  Hogy is van ez?? A színe se, meg az íze se az igazi, de mégis csak magyar, és a mienk??? Ezért mindenkinek le kell majd nyelni??:)))”
 • 32. HR_XAR 2010. április 13. 15:18
  „A narancsok számára a naracsfacsaró is értelmezhetetlen, amíg bele nem kerülnek :)”
 • 31. HR_XAR 2010. április 13. 15:18
  „Egész EU, a nemzetek, az IMF és még sorolhatnám figyeli Mo-t. Az, hogy innentől kezdve mi lesz a sorsunk nemzetközi szinten azon áll vagy bukik, hogy milyen programot ismeretet a fidesz, mellette pedig attól, hogy mennyire tud hiteles szakembereket felvonultatni. Egyenlőre most annyin állunk, hogy a fidesz meg lett választva, sok fideszes jóllakott napközisként örül ennek, de ott van miracle kérdése: mire szavaztak? mit fogunk kapni?”
 • 30. AHA 2010. április 13. 15:17
  „HR_XAR 2010.04.13. 15:15
  Így már oké.Ugyanis értelmezhetetlen.
  :-)”
 • 29. miracle 2010. április 13. 15:15
  „Így van, amit megtehettek ellenzékként, hogy még az se sikerülhessen, ami sikerülhetett volna, azt megtették. Sajnos.
  Mindent megfúrtak, szerintem még azt is megtorpedózták volna, hogy minden pógár kapjon ezentúl dupla fizetést, csupán csak azért, mert az MSZP találta volna ki.
  A fideszesek azt sem tudták kire-mire szavaznak. Ha egy madárijesztőt vagy kirakati bábut indítottak volna fidesz logóval azt is megszavazták volna.”
 • 28. HR_XAR 2010. április 13. 15:15
  „A megfelelő szöveget így is visszaírtam, mert abban semmi olyan nincs, ami moderálásra adhatna okot :) Kivéve, ha pártfüggő lett a moderátor :)”
 • 27. AHA 2010. április 13. 15:08
  „Köszönöm
  :-)”
 • 26. HR_XAR 2010. április 13. 15:08
  „Hogy kerül a 2002-es Meggyesy kormány 1996-1997-be??????? ....
  1989-ben átadtak rendszerváltáskor egy kasszát minimális államadóssággal. Jött az Antall Józsi a fene nagy pofájával, beleértve, hogy vissza kell állítani a régi feudális hierarchiát, meg a többi. Kiárusítás, kárpótlási jegy, meg hasonlók és 1996-1997-ben kellett a Bokros, hogy az addig eltelt 6-7 évet megmentse a lakosok megsarcolásával, amit az akkori politikusaink elbasztak.

  Aztán 1998-ban jött a viktorod. Az mszp emelt fővel fogadta a távozást, és jött a kánaáni ígérethalmaz. Mindenki jobban élt a nagy közös rovására, ment az eszetlen osztogatás, amit folytattak azok, akik utána jöttek. Majd kellett a libás, hogy II. Bokroshoz hasonlóan megint megmentésre kerüljön az ország. Ne mosd nagyon a fideszed, mert ha annyira elszámoltatni akarnának, akkor a Bokros óta eltelt időben ők is benne vannak. Vagy azt miért nem merik elővenni he?????”
 • 25. kolombela 2010. április 13. 14:34
  „Persze hogy nem beszél róla, mert Likudnak halvány lila gőze sincs, hogy mi a helyes teendő. A rossz utat ismeri, mivel azt megmondják neki.”
 • 24. miracle 2010. április 13. 14:25
  „Hogy a fenébe van, hogy a kívülállók mindegyike New Yorktól Londonig, Pozsonytól Bécsig mind úgy látják, ahogy a nem fideszre szavazók? Egyedül a fidesznyikok hajtogatják csak, hogy lesz 1 millió új munkahely (gondolom 1 millió hentes, mert kolbászból lesznek a kerítések), meg tejjel-mézzel folyó fenékig tejfel.
  Elmentettem a fidesz ígéreteket, megfelelő időben be fogom linkelni.

  Patriot
  "Primax apó meg máris számon kéri Orbán intézkedéseit?"
  Nem, nem azt. Hanem, hogy mondjon már valamit arról, hogy mit terveznek. Nem mit tettek, hanem mit terveznek, érted ugye?
  Te tudod pl mire szavaztál? Nem kire, mire. Csak a ködösítés megy még mindig. OV nagyon jól tudja, hogyha kinyitja a száját két eset van: vagy hazudik, vagy veszít 25%-ot. Ezért nincs tv-vita, ezért nincs országjárás, ezért nem válaszol semmire.
  Majd felébredtek. Későn.”
 • 23. Patriot 2010. április 13. 14:10
  „miracle, olyan linked nincs ahol Gyurcsány, Veres, Hagyó, Demszky nyilatkozik a Hír-tv stúdiójában a korrupciós botrányaikról?

  Én úgy látom ez a Kubatov ügy nem segített az mszp-n, az atv-kibucinfó lyukra futott.”
 • 22. Patriot 2010. április 13. 13:50
  „http://www.nu.nl/files/magyar/hir24_voks2010.html

  Szoktassátok a szemeteket az eredményhez!
  Ahogyan a térkép is mutatja keleten az mszp már csak harmadik erő.”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

OVB: betarthatatlan a törvény

Az Országgyűlés végrehajthatatlan törvényt alkotott az igazolással szavazásra - mondta az OVB elnöke. Tovább olvasom