Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Választás 2010 - sehol nincs sorban állás

Sehol nem alakult ki sorban állás a választás vasárnapi második fordulóján mostanáig.

16 óra 09 perc - sehol nincs sorban állás

A meghozott intézkedések növelték az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörök "áteresztőképességét" - mondta Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője az Országos Választási Bizottság (OVB) vasárnap délutáni ülésén.

Közölte, a helyi választási irodák vezetőivel folyamatosan kapcsolatban vannak. Úgy lájuk, sehol nem alakult ki sorban állás azokban a szavazókörökben, ahol több száz igazolással szavazót várnak - jelentette ki. Hozzátette: a szavazás gördülékenyen folyik mind a 3.150 szavazókörben, ahol a második fordulóban szavaznak.

Virág Rudolf kiemelte, hogy voltak olyan igazolással szavazásra kijelölt szavazókörök, ahol már a 15 órás adatok szerint is meghaladta a részvétel az 50 százalékot. Például a budapesti XIII. kerületben igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben a 15 órai adatok szerint a részvétel 62,35 százalék volt, a III. kerületben pedig 55,17 százalék.

(A www.valasztas.hu-n "szavazóköri mélységig" lehet megtekinteni a részvételi adatokat. Az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörökben - mivel sok igazolással szavazó nem vetette magát névjegyzékbe a voksolás előtt, így őket vasárnap kell felvenni a névjegyzékbe - ahogyan veszik fel az igazolással szavazókat a névjegyzékbe, úgy nő a választópolgárok száma.)

Az irodavezető tájékoztatása szerint szervezési problémát okozott, hogy két-három szavazókörben a szavazatszámláló bizottság néhány delegált tagja nem jelent meg, de a jegyzők mindenhol megoldották a problémát, és póttagokat hívtak be.

A szavazatszámláló bizottságok határozat-képessége folyamatosan biztosított, nincs akadálya a mozgóurnás szavazásnak sem - szögezte le.

Szólt arról is, hogy érdemi rendbontás nem történt, "egy-két plakátügytől" eltekintve a szavazás lebonyolítását akadályozó körülményről nem érkezett jelentés.

12 óra 14 perc - Csak minden ötödik igazolással szavazó vetette magát névjegyzékbe

A több mint 18 ezer igazolással szavazó választópolgár közül majdnem 15 ezer nem vetette magát előzetesen névjegyzékbe azon a településen, ahová az igazolása szól. Ez azt jelenti, hogy ők hosszabb adminisztrációra számíthatnak a szavazatszámláló bizottságok előtt - derül ki az Országos Választási Iroda (OVI) internetes tájékoztató oldalának, a www.valasztas.hu-nak az adataiból.

A legtöbb lakóhelyétől távol szavazó a XIII. kerületben adhatja le voksát. A második fordulóban az OVI adatai szerint 18.367 igazolással szavazó voksolhat, közülük 3.647-en még péntek délutánig "leadták" igazolásukat az igazolás helye szerinti jegyzőnél, aki felvette őket a névjegyzékbe. Ugyanezt azonban 14.520 választó nem tette meg, nekik némileg hosszabb (de az első fordulóhoz képest feltehetően rövidebb) adminisztrációra kell számítaniuk a szavazatszámláló bizottság előtt.

Az első fordulóban a 3.174 igazolással szavazásra kijelölt szavazókörből 23 nem zárt be 19 órakor, mivel még százak várakoztak voksolásra. Akkor ugyanis a jegyzőkönyvvezetőknek az igazolással szavazóknál három jegyzéket kellett "kezelniük", és kézzel kellett felvezetniük a névjegyzékre az igazolással jelentkezőt. Az első forduló tapasztalatai alapján az OVI kezdeményezésére módosították az erre vonatkozó önkormányzati miniszteri rendeletet. Ennél a változtatásnak a lényege, hogy az igazolással szavazók személyes adatait nem kell külön-külön, kézzel felvezetniük a jegyzőkönyvvezetőknek a névjegyzékbe, hanem azok már szerepelnek egy előre kinyomtatott listán.

A jegyzőkönyvvezetők ezen a listán megjelölik (kipipálják) azokat a választókat, akiket a szavazás napján felvettek a névjegyzékbe, csökkentve ezzel az adminisztrációs időt. A második fordulóban 391 igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben van voksolás. A legtöbb igazolással szavazót a budapesti 19-es választókerületben (XIII. kerület) várják, 1.940-et; közülük 1.732 választót a szavazás napján kell felvenni a névjegyzékre. A második legtöbb igazolással szavazó Zuglóban, a 21-es választókerületben van, 1.918, közülük 1.509-et nem vettek fel a szavazás előtt a névjegyzékre. A harmadik legtöbb igazolással szavazó Óbudán, a 3-as választókerületben van; az 1.253 szavazó közül 1.129-en nem vetették fel magukat előre a névjegyzékre.

Az igazolással szavazók száma még Miskolcon viszonylag magas, 593, közülük csak 154-et vettek fel a névjegyzékre péntek délutánig.

9 óra 52 perc - Eddig rendben zajlik az igazolással történő szavazás

Fennakadás nélkül zajlik a szavazás azokban a fővárosi szavazókörökben, ahol a választópolgárok igazolással voksolnak. 

Az MTI tudósítója vasárnap reggel 9 óra előtt a két szavazókörben sorban állást nem tapasztalt. A XIII. kerületben, a Váci úton lévő Kassák Lajos Gimnázium épületében kialakított 48-as szavazókörben négy részre osztották a választói névjegyzéket, így az április 11-ei első fordulóhoz képest sokkal gördülékenyebben lehet szavazni, a választópolgárok a reggeli órákban csak néhány percet álltak sorba.

Két héttel korábban 303 ember szavazott igazolással 9 óráig ebben a szavazókörben, a választói névjegyzékben szereplők 22 százaléka. Zuglóban, a 31-es szavazókörben két részre osztották a választói névjegyzéket, de sorban állást az MTI tudósítója itt sem tapasztalt. Kovács Melinda, a szavazatszámláló bizottság elnöke az MTI-nek azt mondta, a kora reggeli órákban mintegy 50-60 szavazó állt sorba arra várva, hogy élhessen állampolgári jogával. Véleménye szerint napközben minden bizonnyal ismét lesz sorban állás, csakúgy, mint az országgyűlési választások első fordulóján.

Április 11-én ez a XIV. kerületi szavazókör este 10 óra előtt tudott csak bezárni, mert több száz méteres sorban várakoztak az emberek az okmányirodának is helyet adó, szavazókörnek kijelölt önkormányzati épület folyosóin. Az első fordulóban reggel 9 óráig a névjegyzékben szereplő, lakóhelyüktől távol, igazolással szavazók 13,4 százaléka, 185 ember járult az urnához.

Az idei országgyűlési választások első fordulójában a legtovább a XI. kerületi szavazókör volt nyitva, itt éjjel negyed kettőkor adhatta le utolsóként szavazatát egy fővárosban tanuló, egri egyetemista. Abban a választókerületben már nem tartanak második fordulót, mert az egyik jelült megszerezte a szavazatok több mint felét.

A második fordulóban szavazni reggel 6 órától este 7 óráig csak abban az 57 választókerületben lehet, ahol az első fordulóban a jelöltek egyike sem kapta meg a szavazatok több mint felét.

Olvasóink írták

 • 1. GYMS 2010. április 25. 22:38
  „"Megvan a győzelem.
  Meglesz a kétharmad.
  Ennyi."

  Ezt írtam két hete...a sok gúnyos reagáló meg most szépen pofára esett! :)
  Ennyi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampánycsendsértés a szavazófülkében

A szavazófülkében találtak kampánycsendsértő feliratot Mezőkovácsházán. Tovább olvasom