Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Választás 2010 - Német üzleti lapok: `Győztes a pácban´

Győztes a pácban címmel a magyar gazdasági kilátásokkal, a válságból való kilábalás nehézségeivel foglalkozott keddi vezércikkében Financial Times Deutschland című német üzleti napilap.

A német üzleti körök másik napilapja, a Handelsblatt a gazdasági talpra állás érdekében a hatalom megfelelő alkalmazására szólított fel.

A Financial Times Deutschland az írás bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a magyarországi választók nem csupán a kormányzó szocialistákat váltották le, hanem erőteljes jobbratolódásra szavaztak. Az egykori mintaország, Magyarország tipikus példája annak, hogy a túl későn végrehajtott reformok milyen torzulásokat eredményezhetnek - vélekedett a lap.
Az újság szerint az új kormányfőjelölt, Orbán Viktor jelentős többségének köszönhetően nagy mozgástérrel rendelkezik arra, hogy a gazdaságot - csekély népszerűségnek örvendő intézkedésekkel is - kivezesse a válságból, és ez jó hír. Orbánt segítheti a konjunktúra világméretű erősödése is - tette hozzá a lap.

A Financial Times Deutschland ugyanakkor figyelmeztetett: Orbánnak ellen kell állnia bizonyos veszélyes kísérleteknek, különös tekintettel a szélsőjobboldali Jobbikra. A múltban ő maga is hajlott a populizmusra - vélte a lap, és ezt rossz hírnek nevezte.

Az üzleti napilap szerint a gazdaság szanálásához nem elegendők az apró korrekciók. Ennek kapcsán emlékeztetett: a fordulat után Magyarország - a többi kelet-európai államtól eltérően - elmulasztotta a szükséges költségvetési reformok végrehajtását. Ennek megfelelően egy jóléti államot működtetett olyan apparátussal, amely már régóta megfizethetetlen volt.

Közben a szocialisták és a konzervatívok egymást licitálták túl az ígéretekkel, egészen addig, míg Magyarország a csőd szélére került, sőt a Nemzetközi Valutaalap beavatkozására szorult.

Orbánnak a lap szerint meg kell mutatnia, miként képzeli drága választási ígéreteinek teljesítését és egyidejűleg az államháztartás konszolidálását. Ehhez viszont nem nagy a mozgástér, 2008 óta ugyanis Magyarországnak alá kell vetnie magát a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió "diktátumának".

Ha Orbán nem tud megbirkózni ezzel a feladattal, és a globális fellendülés nem érinti Magyarországot, a kormányfő a nacionalista politikában kereshet gyógyírt - vélekedett az újság, amely szerint erre utalnak a szomszédos országokban élő magyar kisebbségek útlevéllel történő ellátására célzó kijelentései.

Ilyen ígéretekkel csak a "frusztráltakat" lehetett elcsábítani a választási hadjáratban. Egy kormányfő részéről azonban egy ilyen diplomáciai sértés felelőtlen lenne. A jobboldali populizmussal Orbán csak saját országának és végső soron saját magának árthatna. Ha valaki ugyanis a szélsőségesek szája íze szerint beszél, azzal csak erősíti őket - hangoztatta a lap.

Németország másik üzleti napilapja, a Handelsblatt szerint Orbánnak tartósan kell stabilizálnia országát, mégpedig az egész térség javára is.

A választási kampány során nacionalista hangokat is lehetett hallani tőle, amelyek semmiképp sem hatottak reményt keltően. Az utóbbi időben ugyanakkor "higgadtabbnak" tűnt, "csaknem államférfiúi" módon viselkedett - hangoztatta a Handelsblatt.

Az újság szerint nincs is más esélye, szüksége van a Nemzetközi Valutaalappal és a külföldi beruházókkal való együttműködésre ahhoz, hogy kivezesse az országot a válságból.
 

Olvasóink írták

 • 13. FREDDY/S 2010. április 17. 10:48
  „Földcsuszamlásszerű jobboldali győzelem Magyarországon - hatalomváltás, nemde...”
 • 12. szocdem 2010. április 14. 10:01
  „9. kolombela 2010.04.14. 08:34

  Saját magam láttam a napkeltében Mesterházy nyilatkozatát. A MAgyar Népszavában is olvastam, ott is cikkeztek róla, mert annyira felháborító volt. Az MSZP egy hónapja az ördöggel is szövetkezett volna, hogy a hatalmat megtartsa. Márainak igaza volt. A zsákmányt védték..”
 • 11. Reális 2010. április 14. 09:48
  „Nacionalista hangokat?????????????????Hagyják már az uszítást és gyűlölködést!Mit mondott volna,hogy kivezetjük izraelt és németországot a válságból????????????????????Már felháborító ez a mocskolódás!”
 • 10. kolombela 2010. április 14. 08:37
  „4. hozzászólás miracle 2010.04.13. 15:08
  Ezek annyira marhaságok, amikre még szót sem érdemes pazarolni. Nem kellene ennyire megkajolni ezt a gyurcsányi marhaságot.”
 • 9. kolombela 2010. április 14. 08:34
  „3. hozzászólás szocdem 2010.04.13. 14:47
  Valamire rosszul emlékszel. Mesterházy és a libás is, sőt a főcenzor asszony is arra célozgatott egyfolytában, hogy a fidesszel össze kell fogni a jobbik ellenében.”
 • 8. kolombela 2010. április 14. 08:30
  „"Az újság szerint az új kormányfőjelölt, Orbán Viktor jelentős többségének köszönhetően nagy mozgástérrel rendelkezik"
  Ja, jelentős! Mi más lenne, amikor az usa és izrael mondja meg, hogy mi legyen, lesz Magyarországon. Likud Viktor egy báb semmi más, ezt szavazták meg.

  Ha a fidesz kormány nem lesz képes tárgyalni, az államdóság egy részének elengedéséről, a kamatok csökkentéséről, neadj isten még a törlesztések felfüggesztéséről, akkor a nemzet (kár hogy ezt a szót a fidesz nem ismeri, csak használja) több évtizedekre elvágta magát.
  Ismerve Likud elkötelezettségét a cionisták felé erről természetesen szó sem lesz.”
 • 7. akela4 2010. április 14. 07:43
  „Nem irígylem és nem is sajnálom, aki ma meg akar felelni a választók akaratának és eleget akar tenni az igéreteinek.
  Valószinű újabb 7 szűk esztendő következik és nem jön el a kánaán!
  Aki pedig ilyen feltételek között szerepet vállal, kösse fel a gatyát, mert különben akár teljesítik az igéreteiket akár nem a rituális politikai öngyílkosság útját járják és sajnos nekűnk nem marad más, csak a további megszorítások, áremelések!”
 • 6. HR_XAR 2010. április 13. 17:52
  „A nép meg épp elég <moderálva> volt, hogy a fideszre szavazzon, akik 8 éven át önkényesen kivonulgattak a parlamentből, mert ugyanmár miért legyen sikeres bármi is, ha nem viktorka a király.”
 • 5. szocdem 2010. április 13. 15:17
  „egyáltalán egypártrendszerrel.

  Pedig ez lesz. A bolsik épp elegen mentek el ahhoz hogy ez legyen:))))))”
 • 4. miracle 2010. április 13. 15:08
  „OV 4 évig hangoztatta, MA 4 hétig.
  A választás megnyeréséről meg már szó sem volt. A fidesz 2/3-át akarják megakadályozni, ami mindenképp kívánatos. Nem hiányzik egy fidesz ámokfutás kötelező hittanórával, keresztény Alkotmánnyal, kötelező bálványimádással, királysággal, romániai magyarok szavazati jogával, komcsilistákkal, egyáltalán egypártrendszerrel.”
 • 3. szocdem 2010. április 13. 14:47
  „miracle!
  Mesterházy ehez képest még a Jobbikkal való együttműködést sem zárta ki a választás megnyerése érdekében!!!!!!!
  Ezzel sem kell egyet értened, de Ő mondta a sajtó nyílvánossága előtt!”
 • 2. miracle 2010. április 13. 14:30
  „szocdem
  Nem értünk egyet. Azt hiszem ennél a választásnál a fidesz (populista) ígéretei bőven überelték az MSZP-ét.
  (1-2 példa: vasúti vonalbezárás, GYES a 3. évben, gázártámogatás, benzin ÁFÁ-ja, kórházbezárások, vizitdíj homlokegyenest ellentétes álláspontok voltak)
  OV sz.rban van. Nem kicsit, nagyon.”
 • 1. szocdem 2010. április 13. 14:03
  „Nem tisztem megvédeni Orbánt, de a lap téved. (Mint a sajtó felszínes és kevésbé tájékozott szerzői általában)
  Nem CSAK Orbán hangoztatott nacionalista, a szélsőségeket csábító mondatokat, hanem az MSZP is!!!!

  A bőgés amúgy helyes volt, azért tete mindkettő, hogy a frusztráltakat is magukhoz édesgessék. Csak hogy a közönséges parasztságokat, meg az erre való ígérgetéseket nem lehet tovább folytatni, - a nyertes személyétől függetlenül - ezért bárki nagy bajban volna Orbán helyében. Mert a választók be akarják gyüjteni az ígéreteket. Pl. el akarják törölni a szociális rendszer megmaradt romjait (a romákra hivatkozással) jelentős adóengedményeket akarnak miközben az ország intézményrendszere is finanszírozhatatlan a rendkívül alacsony adóbevételek miatt, stb.

  Szal ezt a neoliberális mocsárban tenyészett új elitet nem érdemes sem számon kérni sem irigyelni. Bármit tesznek - akár teljesítik az igéreteiket akár nem - a rituális politikai öngyílkosság útját járják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás 2010 - NYT: Orbán elhatárolódott a Jobbiktól

Orbán Viktor, a jövendő magyar miniszterelnök elhatárolódott a Jobbiktól, közölve, hogy nem örül a… Tovább olvasom