Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Választás 2010 - Lezárul a névjegyzékbe betekintés

Vasárnap délután 16 óráig lehet betekinteni a Magyarországon október 3-án tartandó önkormányzati választásra készített névjegyzékekbe.

A választásra jogosultak lajstromából való kihagyás vagy éppen az abba való jogosulatlan felvétel miatt a települési jegyzőnél lehet kifogást benyújtani, szintén eddig a határidőig.

Azok a választók, akik csütörtök estig nem kapták meg az értesítőt, a közszemlére tett névjegyzékben délutánig ellenőrizhetik, hogy szerepelnek-e a nyilvántartásban, s 16 óráig kifogást terjeszthetnek elő jogosulatlan kihagyás vagy felvétel miatt. Tévesen, így jogosulatlanul szerepelhet a névjegyzékben például olyan személy, akit bíróság tiltott el a közügyek gyakorlásától.

A névjegyzék olyan közhitelű nyilvántartás, amely azoknak az adatait tartalmazza, akik Magyarországon választójoggal rendelkeznek az októberi önkormányzati választáson. A névjegyzék segítségével ellenőrizhetik a választási szervek az urnához járulók választói jogosultságát, ennek alapján szűrhetik ki az esetleg többször szavazni próbálókat is.

A névjegyzéket a helyi választási iroda vezetője állítja össze az adott településen élő polgárok adat- és lakcímnyilvántartása, valamint a szavazati joggal nem rendelkezők nyilvántartása alapján.

A helyi választási irodák a nemzeti ünnep és hétvége idején is ügyeletet tartanak, hogy az érdeklődők betekinthessenek a névjegyzékbe.

Az MTI úgy tudja, több településen egy-egy munkatárs várja a névjegyzékbe betekinteni kívánókat, míg a kisebb településeken ügyeleti telefonszámot tesznek közzé, amelyet felhívva a munkatárs behívható a hivatalba, ahol megtekinthető a névjegyzék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás 2010 - Legkésőbb vasárnap meg kell választani a helyi választási bizottságokat

A jogszabály szerint legkésőbb az októberi önkormányzati választás előtti 42. napon - azaz most… Tovább olvasom