Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Választás 2010 - Legkésőbb vasárnap meg kell választani a helyi választási bizottságokat

A jogszabály szerint legkésőbb az októberi önkormányzati választás előtti 42. napon - azaz most vasárnap - meg kell választani a helyi választási bizottságokat.

A települések túlnyomó többségében ennek már eleget tettek. A választási bizottságok a választópolgárok független, kizárólag a törvénynek alárendelt szervei, amelyeknek elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választás tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán ötféle választási bizottság működik: minden szavazókörben (kivéve az egy szavazókörös településeken, mivel ott helyi választási bizottság működik) van szavazatszámláló bizottság, vagyis közel 11 ezer működik majd az októberi önkormányzati választáson.

Minden településen - összesen 3.176-on - működik helyi választási bizottság, a 19 megyében területi választási bizottság, a fővárosban pedig Fővárosi Választási Bizottság működik. Mindezek mellett működik az Országos Választási Bizottság (OVB) is, országos hatáskörrel.

A szavazatszámláló bizottság három választott tagból áll, akiket a települési önkormányzat képviselő-testülete még az országgyűlési választás idején választott meg. A helyi választási bizottság (hvb) legalább három választott tagból áll, de az egy szavazókörrel rendelkező településeken öttagú hvb-t kell választani akkor is, ha ott kisebbségi önkormányzati választásra kerül sor és emiatt kisebbségi szavazókört is létre kell hozni.

A tagokat a települési önkormányzat képviselő-testülete választja meg az önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának kitűzését követően, legkésőbb a szavazás napja előtti 42. napon, azaz most vasárnap. A területi választási bizottság három tagját a megyei (a Fővárosi Választási Bizottság esetében a fővárosi) közgyűlés választotta meg az országgyűlési választásokat megelőzően.

A jogszabály szerint az Országos Választási Bizottság öt tagját és póttagját szintén legkésőbb az önkormányzati választást megelőző 42. napon kell megválasztani, ennek az előírásnak az Országgyűlés jóval a határidő letelte előtt, július 22-én eleget tett. A választási bizottságoknak - a választott tagokon felüli - további egy-egy tagját a választókerületben jelöltet, illetve listát állító jelölő szervezet, illetve a független jelölt bízza meg.

A szavazatszámláló bizottságba az egyéni képviselőjelöltet, polgármester-jelöltet, listát állító jelölő szervezet valamint a független jelölt, a hvb-be az egyéni képviselőjelöltet, polgármester-jelöltet állító jelölő szervezet, valamint a független jelölt, a területi választási bizottságba a területi választókerületben (megyében/fővárosban) listát állító jelölő szervezet küldhet delegáltat. Az OVB-be az Országgyűlésben képviselőcsoporttal rendelkező párt küldhet delegáltat az önkormányzati választás idején.

(A közösen jelöltet, illetőleg listát állító szervezetek a jelölés, illetőleg a listaállítás szerinti választási bizottságba közösen bízhatnak meg egy tagot.)

A választási bizottságok megbízott tagjait legkésőbb szeptember 17-én 16 óráig lehet bejelenteni a választási bizottság elnökénél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonmagyaróvári Fidesz–KDNP-s jelöltek októberre

A Fidesz–KDNP képviselőjelöltjeinek többsége az előző önkormányzati ciklusban is szerepet… Tovább olvasom