Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Választás 2010 - Kiemelt helyen a munkahelyteremtés a pártok programjaiban

Kiemelt helyen szerepel a hat, országos listát állító párt választási programjában a munkahelyteremtés.

A növekedést számszerűsítő célkitűzés a Fidesz-KDNP-nél egymillió új munkahely tíz év alatt, az MSZP-nél a foglalkoztatottság évi egy százalékos növelése négy évre, az MDF-nél 10 év alatt 10 százalékpontos javítása - derül ki a választási programokból.

A Magyar Szocialista Párt (MSZP), programjában több tízezer új munkahelyet ígér, és olyan sikeres stratégiai ágazatok fejlesztését, amelyek magukkal húzzák az egész ország gazdaságát. A párt húzóágazatként a gyógyszeripart, a biotechnológiát, a logisztikát, az autógyártást, az energiaipart, a szolgáltató ágazatokat, a technológiai kutatást, az infokommunikációt, a zöldgazdaságot, a turizmust és a mezőgazdaságot jelölte meg.

A program szerint a foglalkoztatás évi egy százalékkal növekedhet, és a bruttó keresetek pedig a négy év átlagában mintegy 20 százalékkal. Az MSZP azon adómentes béren kívüli juttatások egy részének visszaállítását ígéri, amelyeket korábban a költségvetési hiány mérséklése miatt kellett átmenetileg felfüggeszteni.

Hangsúlyozzák: nemzeti feladat a kis- és középvállalkozások támogatása, de továbbra is támogatni kell a munkahelyteremtő tőke beáramlását, így az eddigiek mellett új támogatási formákat dolgoznak ki annak érdekében, hogy Magyarországra vonzzák a jelentős számú munkahelyet létesítő beruházásokat.

A Fidesz-KDNP programja a gazdaságpolitika középpontjába a verseny mellett a munkát állítja, a céljuk az, hogy az országban egy évtizeden belül egymillió új, adózó munkahely jöjjön létre. A párt programja szerint az egymillió új munkahelyet a Magyarországon működő vállalkozások teremtik meg.

Ahhoz, hogy a vállalkozások munkahelyet teremtsenek, bizalomra és kiszámítható gazdasági, politikai környezetre van szükség - áll a programjukban. Az új munkahelyek jelentős részét a párt szerint a felsőfokú végzettség nélküli emberek számára kell létrehozni, hiszen közöttük sok a munkanélküli vagy az inaktív.

Az ilyen típusú új munkahelyek döntő többsége három területen jöhet létre: az építőipar, a mezőgazdaság és a hazai turizmus képes tömegesen felszívni a ma nem foglalkoztatott munkaerőt. Úgy vélik: az egymillió új munkahely másik részét a frissen végzett, sokszor több idegen nyelvet is beszélő fiatalok elhelyezkedésének megkönnyítésére kell a vállalkozásoknak megteremteniük a kreatív iparágakban, valamint az innováció és a kutatás-fejlesztés területén.

A Fidesz-KDNP szerint ezenkívül rugalmas, családbarát foglalkoztatást elősegítő szabályokat kell kialakítani. A Jobbik nem számszerűsíti, hány munkahelyet kíván létrehozni, ugyanakkor hangsúlyozzák: komoly munkaerőigényt fog jelenteni az építőipar, a logisztikai ipar és a gyógyturizmus. Ezenkívül a rend- és honvédelem újraszervezésével, bővítésével is új munkalehetőségeket kívánnak teremteni.

A Jobbik országosan vezérelt, de helyi szinten megvalósuló közmunkaprogramot dolgozna ki, amelybe a többnyire alulképzett, tartósan munka nélkül maradt embereket is bevonnák. A vidéki munkanélküliség jelentős részére a párt programja szerint az újraélesztendő feldolgozó- és élelmiszeripar, valamint az alapanyagot nyújtó mezőgazdaság, azon belül is a kiváló minőség és a munkaerőigényes biotermesztés nyújt megoldást.

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) szerint a kirívóan alacsony magyar foglalkoztatási rátát legalább 10 százalékponttal kell emelni tíz év alatt, és így elérni, hogy a munkaképes korú lakosság legalább kétharmada szervezett, bejelentett munkából nyilvánosan elismert, adó alá vonható jövedelmet szerezhessen.

A párt programja szerint a foglalkoztatás növelése "új munkahelyek sokaságának a létrehozását igényli". A munkahelyteremtést nem folyamatos költségvetési támogatások nyomán képzelik el, hanem a vállalkozók beruházásai, tevékenységük bővülése, új vállalkozások alapítása révén. A párt szerint ezért nagyságrendekkel kell növelni a vállalkozói szabadságot és versenyképességet.

Kiemelik: le kell számolni azzal az illúzióval, hogy a magyar munkaerő olcsó és jó minőségű, mivel a Magyarországon rendelkezésre álló munkaerő kínálata régóta nem felel meg a modern, tudásigényes, kutatásra és fejlesztésre épülő gazdaság munkaerő-keresletének, ezért szükség van az oktatási rendszer reformjára is.

A Lehet Más a Politika (LMP) is úgy véli, hogy hosszú távú megoldásként az oktatási rendszert kell úgy átalakítani, hogy a technológiaigényes munkakörök betöltéséhez, szakmaváltásokhoz, felnőttkori tanuláshoz szükséges alapkészségeket kivétel nélkül mindenki megszerezze. A párt szerint javítani kell azokon a szabályozási és adózási feltételeken, amelyek a munkaerő iránti keresletet befolyásolják.

Az LMP elsősorban zöld munkahelyeket teremtene, azonban csak úgy, hogy az a költségvetésnek ne jelentsen többletterhet. A párt szerint az építőiparban a lakossági energiafelhasználás hatékonyságát javító, az energiaszektorban a megújuló energiatermelés fejlesztését elősegítő, a közlekedésben a közösségi közlekedést fejlesztő, illetve a Vásárhelyi-terv keretében az ökológiai tájgazdálkodási elemeket megvalósító beruházásokkal lehet új, zöld munkahelyeket teremteni.

A Civil Mozgalom állami vállalkozásokkal teremtene új munkahelyeket. Kiemelik: a közvetlen munkahelyteremtést új típusú, innovációra épülő állami vállalkozások folyamatos alapításával képzelik el, így az állam közvetlen piaci lépésekkel csökkentené a munkanélküliséget.

"A hagyományos állami vállalatokra jellemző felelőtlen és pazarló működést a tőzsdei bevezetés és értékesítés és az ehhez kapcsolt menedzsmenti érdekeltség akadályozza meg" - áll a programban.

A párt a közvetett munkahelyteremtést adókedvezményekkel és innovációs pályázati támogatásokkal ösztönözné.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. lauracska 2010. április 07. 11:51
  „Üres igeretek Elöre latom hogy a FIDESZ igereteiböl semmi sem lesz 2 dologgal fogja magyarazni vilag valsdag van es alözö kormany hibajat nem lehet ilyen gyorsan kijavitani Aki csodara var arra varhat A helyzet majd meg most fog romlani mert a multik egy hazzal arrebb fognak allni pl Romania”
 • 34. mazsi 2010. április 07. 06:30
  „itt mindenki a munkahelyteremtésről beszél ,de arról senki sem hogy mennyi lesz a fizetés ezeken a munkahelyeken ,mert ha minimálbéres lesz akkor az összes párt menjen a francba..... ja és majd meglátjuk 4 év múlva üdv...?”
 • 33. FREDDY/S 2010. április 07. 04:41
  „Akik a gazdaságot az elmúlt nyolc évben irányítani nem tudták, hogyan szeretnének a saját hibájukon javítani, vagy újabb négy évig viselhetik a választók a hibás irányításuk terheit a megválasztásuk esetén, mert csak arra voltak alkalmasak ezek a képviselők az ígéret földjén, nemde...”
 • 32. load 2010. március 30. 21:54
  „31. sziszera
  Csak azzal érdemes.
  A 1-2 éves ígéretek veszélyesek.
  Még számonkérhetik rajta.”
 • 31. sziszera 2010. március 29. 15:46
  „4 éves ciklus megnyeréséhez nem szerencsés (felelőtlen) 10 évre előre mutató ígérgetéssel kampányolni.”
 • 30. Eva- 2010. március 29. 07:45
  „29-hez

  Köszi a segítséget!

  Az adatok célszerű kevergetése igen jó kampányfogás!”
 • 29. ssmd 2010. március 29. 02:44
  „Eva és Valóság vitájához II.: az Államadósság Kezelő Központ honlapja:

  http://www.akk.hu/

  Jelentéseik, statisztikáik:
  http://www.akk.hu/object.ae4aeceb-80dc-4f70-ab3d-ef0ed5ec3e1c.ivy”
 • 28. ssmd 2010. március 29. 02:31
  „Eva és Valóság vitájához: itt olvashatók a KSH különböző statisztikai jelentései:

  http://portal.ksh.hu/portal/page?_pageid=37,118657&_dad=portal&_schema=PORTAL”
 • 27. Eva- 2010. március 28. 23:35
  „22-höz

  "Bruttó hazai termék, 2009. IV. negyedév
  Magyarország bruttó hazai terméke 2009 IV. negyedévében 4,0%-kal, a naptárhatás kiszűrésével
  4,1%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan kiigazított adatok szerint
  a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest 0,4%-kal mérséklődött. A 2009-es év egészében
  az ország gazdasági teljesítménye 6,3%-kal volt alacsonyabb az előző évinél.

  2009-ben a bruttó
  hazai termék értéke folyó áron 26 095 milliárd Ft, egy főre vetítve 2 millió 604 ezer Ft volt."”
 • 26. ssmd 2010. március 28. 23:20
  „A Mit ígérnek? nevű civil kezdeményezés szakemberei elemezték az induló pártok programjait. Az értékelésük szerint a programok célzottsága, megalapozottsága és számonkérhetősége alapján a legjobbra az MDF Munka és méltóság című programját értékelték.

  http://mitigernek.hu/

  A legjobb program itt olvasható:

  http://sopron-mdf.hu/news/news.php?id=558”
 • 25. load 2010. március 28. 22:15
  „20. ValóSág
  "a 4 év alatt a kezdeti államadósságot az időszak végére 1/3-ával csökkentette."
  Miért égeted magad ezzel a tucadszor megcáfolt blődlivel?
  Itt egy link az Állami Adósságkezelő Központ honlapjáról:
  http://www.akk.hu/kepek/upload/2006/Adósság%201990-2003.xls
  A Fidesz 1998-ban 6.165,8 milliárd államadósságot vett át és 2002-ben 9.224,2 milliárddal adta át a kasszát.
  Ez 34%-os növekedés.”
 • 24. ValóSág 2010. március 28. 21:50
  „laposibenő: Téged miért nem moderálnak ki az ordenáré helyesírásod miatt?”
 • 23. laposibenö 2010. március 28. 17:43
  „22 az eszed tokját aból él! egyépként a Fidesz hogyan akar az önkormányzatoknál megtakarittásokat elérni?
  Erröl mit ir a programm?”
 • 22. ValóSág 2010. március 28. 17:27
  „Eva: csak a pontosság kedvéért! Megnéztem a KSH honlapon a 2010 januári államadósságot! Egészen pontos összege 27 000 milliárd HUF! Ez az összeg a magyar GDP összegének a 80 %-a!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Miről beszélsz? Csak hát sajnos a pórnép fel sem fogja ezt a horribilis összeget!
  Példaként mesélek valamit! A múlt héten az ATV egyenes beszéd vendége volt Kósa Lajos. Szó esett többek közt a BKV-ból kitalicskázott pénzekről is. A 3 milliárdos tételnél Kálmán Olga fölényesen legyintett, "ó az nem tétel a költségvetésben". De bizony, hogy tétel! De még mennyire! Itt a mi megyénkben egy 1500 fős községnek az éves költségvetése 140 millió forint! Ebből a 3 milliárd forintból 24 db 1500 fős község éves költségvetése biztosítható! Ebből él 1500 ember! 24 faluban!”
 • 21. Eva- 2010. március 28. 17:07
  „18-hoz

  hogy lássuk:

  van három jövödelem-tulajdonos
  állam/jelenlegi adóssága 4 000 milliárd/---vállalatok/jelenlegi adóssága 8 000 milliárd/--- lakosság/ jelenlegi adóssága 8 000 milliárd/

  az ország adósság állománya így áll össze

  A lakosság a hiteleit csak munka-jövödelemből tudja leginkább törleszteni

  a világválság miatt sok munkahely megszünt, sokan maradtak jövedelem nélkül---ezért a hitelük törlesztése akadozik.

  Emiatt munkahelyek kellenek, eladható termékkel.

  Akkor ki is keresi "dögre" magát?!”
 • 20. ValóSág 2010. március 28. 17:05
  „Csak csendben jegyzem meg. A FIDESZ kormányzás 4 éve alatt a mostaninak a negyede volt a munkanélküli. Az államadósság a mostaninak a fele volt. Mindezek úgy történtek, hogy a 4 év alatt a kezdeti államadósságot az időszak végére 1/3-ával csökkentette. Persze a mai napra már megint horribilis.”
 • 19. lótusz 2010. március 28. 17:02
  „az lmp az mszp ből alakult.”
 • 18. Primax 2010. március 28. 16:24
  „" Kiemelt helyen szerepel a hat, országos listát állító párt választási programjában a munkahelyteremtés. "
  Édeskevés.
  Nem nagy ügy leírni.
  Bárki képes rá.
  Simlis, hazug politikusok ! ! !
  Most - ugye - kellene a szavazatunk, hogy dögre kereshessék magukat a következő ciklusban...”
 • 17. ssmd 2010. március 28. 15:59
  „15. csiga_biga >>
  Ön tudja, ismeri, hogy a Fidesznek mik a foglalkoztatáspolitikai elképzelései? Ha igen, akkor ossza meg velünk is! Ennek hiányában mire kellene a 2/3 a Fidesznek?”
 • 16. csiga_biga 2010. március 28. 15:40
  „HR_XAR: hiába szavazol az LMP -re! Nem tud megoldást nyújtani, valószínű az 5%-juk sem lesz meg! Így tényleg elpazarolja az ember a szavazatát! Legalább adj esélyt a Fidesz 2/3-nak! Megoldást tud biztosítani! Jó megoldást!”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Lehet Más a Politika megye jelöltjei öt fát ültettek

A Lehet Más a Politika országos kampányához csatlakozva szombat délután az LMP Győr-Moson-Sopron… Tovább olvasom