Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 4°C

Választás 2010 - kevés igazolással szavazó vetette magát fel a névjegyzékbe

A 18 ezer igazolással szavazásra jogosultból mindössze 3 ezren vetették magukat névjegyzékbe azon a településen, ahol az igazolással szavazni kívánnak vasárnap.

Mindezt Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője mondta pénteken Budapesten.

Az irodavezető közölte: a második fordulóban a kiadott igazolások száma 18.705, ebből 15 ezer választó még nem vetette fel magát az igazolás helye szerinti település névjegyzékébe, azaz nekik a szavazatszámláló bizottságok előtt kell hosszabb (de az első fordulóban tapasztaltnál feltehetően rövidebb) adminisztrációra számítaniuk. (Az első fordulóban a 3.174 igazolással szavazásra kijelölt szavazókörből 23 nem zárt be 19 órakor, mivel még százak várakoztak voksolásra.)

A második fordulóban 391 igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben lesz voksolás, ebből kilenc szavazókörben várható 500 vagy annál több igazolásos szavazó. Három szavazókörben pedig (a III., a XIII. és a XIV. kerületben) ezernél is több igazolással szavazót várnak.

Emlékeztetett: az első forduló tapasztalati alapján módosult a vonatkozó önkormányzati miniszteri rendelet. Lényege, hogy az igazolással szavazók adatait (nevét, lakcímét) nem kézzel kell felvezetniük a jegyzőkönyvvezetőknek a névjegyzékbe, hanem azok már szerepelnek egy előre kinyomtatott listán.

A jegyzőkönyvvezetők ezen a listán megjelölik azokat a választókat, akiket a szavazás napján felvettek a névjegyzékbe. Ez akár egy perccel is csökkentheti az egy szavazóra jutó adminisztrációs időt.

A szavazatszámláló bizottságoknak az OVI azt ajánlja, hogy "osszák fel" a névjegyzéket az azon szereplő, illetve az oda felvehető választópolgárok között, és eszerint "válasszák szét" a szavazásra várók sorát, és gyorsítsák a szavazást.

Az OVI javasolja azt is, hogy a leggyakorlottabb jegyzőkönyvvezetőket irányítsák ezekbe a szavazókörökbe a jegyzők. Az OVI emellett szórólapokon és hirdetésekben kérte fel az igazolással szavazókat, hogy ha módjuk van rá, vetessék magukat fel az igazolás szerinti névjegyzékbe.

Ezt a 18 ezerből mindössze 3 ezren tették meg. Az OVI azt is kéri az igazolással szavazóktól, hogy ne a szavazás vége felé keressék fel a szavazókört.

Virág Rudolf azt mondta: ennek ellenére néhány szavazókörben előfordulhat, hogy 19 óráig nem zárnak be, de ott sem lesz jelentős csúszás.

Olvasóink írták

  • 1. Primax 2010. április 23. 21:00
    „" Lesz 2010-ben egyszeri, nagy arányú adócsökkentés, ha a Fidesz kerül kormányra - jelentette ki Orbán Viktor, az ellenzéki párt elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában ma este." ( MTI, Gazdasági Rádió, 2009. november 10. 20:48 )”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: 48 millió forintból gazdálkodott a párt

Jobbik Magyarországért Mozgalom tavaly 48,4 millió forintos bevételt és 41,2 millió forintos kiadást… Tovább olvasom