Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Választás 2010 - Amerikában megkezdődött a második választási forduló

- Az amerikai kontinensen helyi idő szerint szombat reggel megkezdődött a magyar parlamenti választások külképviseleti szavazásának második fordulója. Buenos Airesben (Argentína) nyílt meg először - közép-európai idő szerint 11 órakor - a szavazókör, ahol három voksolót várnak.

Az Egyesült Államokban New Yorkban 151, Washingtonban 33, Los Angelesben 35 választó szerepel a névjegyzékben. Kanadában (Ottawa) 43, Mexikóban (Mexikóváros) 1, Kubában (Havanna) 3 voksolót várnak. Azok voksolhatnak, akik március 19-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe, és a lakóhelyük szerinti egyéni választókerületben az első fordulóban nem dőlt el a mandátum sorsa.

A helyi nagykövetségeken, illetve főkonzulátusokon a szavazás helyi idő szerint reggel 6-tól este 7-ig tart. Az amerikai kontinensen a voksolás az Egyesült Államok nyugati partján, Los Angelesben, közép-európai idő szerint vasárnap hajnali 4-kor zárul.

Washingtonban Barczi Veronika, a külképviseleti választási iroda (küvi) elnöke az MTI-nek elmondta: a Fidesz és a Jobbik jelezte, hogy a szavazásra megfigyelőt küld, de az első másfél órában még nem érkeztek meg, ez alatt az idő alatt egyébként még senki nem voksolt.

New Yorkból Király Edina küvi-elnök közölte: az első másfél órában hatan szavaztak, és csak a Jobbik küldött megfigyelőt. Korábban, az izlandi vulkán kitörése után elrendelt légtérzár miatt kérdéses volt, hogy a szavazatok az előírt határidőre (csütörtök éjfélig) Magyarországra érkezhetnek-e.

Az MTI-t a washingtoni és a New York-i küvi-elnök is úgy tájékoztatta, hogy a légi közlekedésben már nincs fennakadás, így az amerikai kontinensről a küvi-elnökök már vasárnap hazautaznak Magyarországra, ahol a lezárt urnát az Országos Választási Központba szállítják.

A külföldön történő szavazás sajátossága, hogy a szavazatokat nem számolják össze a külképviseleteken, hanem Magyarországra szállítják és bekeverik a választópolgár lakóhelye szerinti egyéni választókerület egyik kijelölt szavazókörének szavazatai közé, így biztosítva azok titkosságát.

A külképviseleti szavazatok hazaérkezése és "bekeverése" után, legkésőbb május 1-jén megállapítják az 57 egyéni választókerületben a második forduló eredményeit, és legkésőbb május 15-ig megszületik az országgyűlési képviselő-választás végleges eredménye.

Emiatt a vasárnap 19 órakor induló tájékoztató rendszer - amely az előzetes eredményeket közli - vasárnap este még nem fog tudni 100 százalékos feldolgozottságot mutatni.

A második fordulóban 85 külképviseleten összesen 2.885 voksolót várnak az urnákhoz. A legtöbben - akárcsak az első fordulóban - Londonban voksolhatnak: 641-en szerepelnek a névjegyzékben. Brüsszelben 278, Dublinban 230, Párizsban 128, Münchenben 120, Hágában 115 voksolót várnak.

Húsz külképviseleten csak egy-két szavazó miatt lesz voksolás, és 41 olyan külképviselet van, ahol tíznél kevesebben adhatják le szavazatukat.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött az országos kampánycsend

Portálunkon a kampánycsend miatt nem lehet a cikkeket kommentelni. Tovább olvasom