Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Választás - Péntekig lehet igazolást kérni

Péntekig kérhetnek igazolást azok, akik nem a lakóhelyükön, hanem bejelentett tartózkodási helyükön kívánnak szavazni az októberi önkormányzati választáson; eddig több mint ötezer igazolást adtak ki a jegyzők.

A jogalkotó törekvése az volt, hogy az önkormányzati választáson az önkormányzat életében érdekelt személyek szavazzanak, ezért sokkal szigorúbbak az igazolással szavazás feltételei, mint az országgyűlési választáson.

Az országgyűlési képviselők választásán bárki kérhet igazolást, ha a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, és ezt már előre tudja, a választó pedig megkötés nélkül bármely másik településre kérhet igazolást.
Az önkormányzati képviselők választásán azonban csak azok kérhetnek igazolást, akik a lakóhelyükön kívül bejelentett tartózkodási hellyel is rendelkeznek, és ők is csak abban az esetben szavazhatnak a tartózkodási helyen, ha azt 2010. június 16-át megelőzően jelentették be, és az a szavazás napjáig nem szűnik meg. 2006-ban körülbelül 3500 igazolással szavazó volt az önkormányzati választáson (a 2010-es országgyűlési választáson pedig 57 ezer).

Igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján péntek 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti helyi választási iroda vezetőjétől (azaz a település jegyzőjétől). Ha a választópolgár meghatalmazott útján nyújtja be kérelmét, a meghatalmazást is csatolni kell. Ajánlott levélben is lehet igazolást kérni, úgy, hogy a kérelem keddig megérkezzen a lakóhely szerinti helyi választási irodába.

Az Országos Választási Iroda (OVI) internetes oldalán, a www.valasztas.hu-n megtalálható az igazoláskéréshez szükséges dokumentum, elektronikusan kitölthető formátumban.

Az igazolás kiadása után nincs lehetősége a választónak arra, hogy meggondolja magát, és mégis a lakóhelye szerinti szavazóhelyiségben szavazzon, vagyis csak ott szavazhat, ahová az igazolást kérte. Ha mégis a lakóhelye szerinti szavazatszámláló bizottság előtt jelenne meg, ott nem voksolhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vona: a legnagyobb élősködő a politika

Vona Gábor bízik abban, hogy az október 3-i önkormányzati választásokon egyéni körzetekben is tud… Tovább olvasom