Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Választás - a nemzetiszínű szalag Budapesttől Győrig érne

Az önkormányzati választásokhoz a szavazólapok és borítékok mellett csütörtökig kiszállítanak 124 kilométer, vagyis a Budapest-Győr távolságnak megfelelő hosszúságú, nemzetiszínű szalagot is.

Az Állami Nyomdában a főváros és tíz megye szavazólapjait nyomtatták, körülbelül 5.800 féléből összesen körülbelül 17 millió darabot.

A többi kilenc megye (Baranya, Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém) maga végezte a szavazólapok nyomtatását. Ez utóbbiakat 130 tonnányi, szintén az Állami Nyomdában készített és biztonsági jelekkel ellátott papírra nyomják, vagyis minden szavazólap ugyanazokat a biztonsági elemeket tartalmazza, függetlenül attól, hol nyomtatták rá a jelöltek nevét.

Az októberi önkormányzati választáson több mint tízezerféle szavazólapot kellett készíteni: polgármester-jelöltit, a tízezer lakos alatti településeken úgynevezett egyéni listás szavazólapokat, a tízezernél nagyobb településeken egyéni listás szavazólapokat, valamint megyei listás szavazólapokat, fővárosi listás szavazólapokat és főpolgármester-jelöltek szavazólapját.

Az Állami Nyomdában 72 tonna papír felhasználásával készítették a 17 millió szavazólapot. Emellett a nyomda készítette az összes szavazókör jegyzőkönyvét és a szavazólapokhoz borítékokat. Ezeket és a többi választási kelléket hétfőtől szállítják ki a megyeszékhelyekre, illetve a helyi elosztó központokba.

Az önkormányzati választáson mintegy 8,2 millió, választásra jogosult ember szavazhat. Összesen 30 millió szavazólapot gyártanak. A megyei jogú városokban élők két szavazólapot kapnak, minden más településen hármat, a fővárosban pedig - a főpolgármester-választás miatt - négyet.
A szavazóköri dokumentumokat és kellékeket szavazóköri bontásban, 12.367 felé csomagolják, és így juttatják el a szavazókörökbe. Ehhez 19.539 dobozt használnak fel, amelyek - ha egymás mellé tennék őket - Kőbányától, a nyomdától Óbudáig érne.

A szavazólapok és borítékok mellett a kiszállítanak további 124 kilométer (vagyis a Budapest-Győr távolságnak megfelelő hosszúságú) nemzetiszínű szalagot (ezzel zárják le az urnákat) és 124 ezer tollat. A szavazókörökben a szavazatszámláló bizottság tagjai csak a hivatalos tollat használhatják, és a fülkékben is elhelyeznek egy-egy tollat a voksoláshoz, de a választók akár a sajátjukat is használhatják.

A szavazólapokat többféle biztonsági jellel is ellátják, így például mikroírással és UV-festékkel, a biztonsági jelek az idén először a szavazólap hátoldalán lesznek. Az UV-festék egyebek mellett a választás évét, 2010-et mutatja az UV-lámpa alatt.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2010. szeptember 26. 13:28
    „Lekell sózni az utat és O.V. szánkóval mehet B.P.-töl a Györi városházáig.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Garanciát jelenthetnek az LMP-s képviselők

A Lehet Más a Politika (LMP) soproni listavezetője, Bebesi József sajtótájékoztatón számolt be… Tovább olvasom