Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Tízezren kértek már igazolást

Az áprilisi országgyűlési választás első fordulóján csaknem tízezren kértek igazolást, hogy Magyarország egy másik településén szavazhassanak. Több mint ötezren szavaznának külföldön.
Már csaknem tízezren kértek igazolást az áprilisi országgyűlési választás első fordulójára az Országos Választási Iroda (OVI) internetes honlapja, a www.valasztas.hu szerint.
Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, igazolással szavazhat.
Igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján még négy hétig, április 9-én 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti jegyzőtől; ajánlott levélben az igazolást úgy kell kérni, hogy az legkésőbb április 6-áig megérkezzen a lakóhely szerinti választási irodába.
Az április 11-ei első fordulóra 9.800-an, az április 25-ei második fordulóra kilencezren kértek eddig igazolást.
Ha valaki mindkét fordulóra igazolást kér, a két igazolást egy nyomtatványon kapja meg, és ha valaki az egyik fordulóra már kért igazolást, és a másik fordulóra ezt követően szeretne igazolást kérni, az előzőleg kapott igazolást vissza kell adnia, és a két igazolást egy új nyomtatványon kapja meg.
Aki az igazolás kiadása után meggondolja magát, és mégis a lakóhelye szerinti szavazókörben szeretne szavazni, április 8-ig kérheti a lakcíme szerinti jegyzőtől, hogy vegye vissza ide, ekkor a korábban kapott igazolást le kell adnia.
Lehetőség van arra, hogy aki igazolást kapott, még a szavazás napja előtt felvetesse magát az igazoláson feltüntetett településen a választók névjegyzékébe, ha ezt nem teszi meg, akkor a szavazás napján az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben veszik fel a névjegyzékbe.
Az igazoláson szerepel, hogy a választópolgár melyik településen élhet választójogával, valamint annak a szavazóhelyiségnek a címe, ahol leadhatja szavazatát.
Fontos, a korábbiaktól eltérő szabály, hogy ha valaki igazolást kapott (akár az első, akár a második, akár mindkét fordulóra), a második fordulóban csak akkor szavazhat, ha az első forduló - abban a választókerületben, ahol szavazott vagy szavazhatott volna - nem volt eredményes. Ha az első forduló eredményes volt, hiába jelentkezik a választópolgár az igazolásával a második fordulóban, mivel a szavazatszámláló bizottság ellenőrzi, hogy érvényes volt-e az első forduló ott, ahol a választópolgár szavazott vagy szavazhatott volna, és ha az volt, akkor nem engedik voksolni.

Még egy hétig, március 19-ig jelentkezhetnek a külképviseleti névjegyzékbe azok a választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, akik az áprilisi országgyűlési választás napjaiban nem tartózkodnak Magyarországon. Az első fordulóra eddig több mint ötezren jelentkeztek.
Az áprilisi országgyűlési választáson a külföldön tartózkodó választópolgárok a Magyar Köztársaság nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél március 19-éig jelentkeznek a külképviseleti névjegyzékbe. Ezt csütörtök estig több mint 5.300-an tették meg az első fordulóra és csaknem 5.200-an a második fordulóra.
A választópolgárok 88 külképviseleten - nagykövetségen és konzulátuson - adhatják le voksukat. (A tavalyi európai parlamenti választáson még 95 külképviseleten szavazhattak a választók, azóta többet bezártak, Líbiában pedig azért nem lesz szavazás, mert az ország február 14-től a schengeni tagállamok polgárainak nem állít ki beutazó vízumot, így a külképviseleti szavazás feltételei nem biztosítható.)
A külképviseleti névjegyzékbe vétel március 19-i határideje jogvesztő, vagyis az után már senkit nem lehet felvenni. Amikor valakit felvesznek a külképviseleti névjegyzékbe, egyidejűleg törlik a lakóhelye szerinti névjegyzékből, hogy ne szavazhasson két helyen.
Ha a kérelmező nem rendelkezik választójoggal vagy a megadott adatok hiányosak, a jegyző elutasítja a felvételi kérelmet. Ez ellen a jegyzőnél lehet kifogást benyújtani, a kifogásról a jegyző a beérkezést követő napon dönt. Ha a jegyző a kifogásnak nem ad helyt, azt még aznap megküldi a helyi bíróságnak, amely három napon belül dönt a névjegyzék módosításáról vagy a kifogás elutasításáról.
A választópolgár, miután felvették a külképviseleti névjegyzékbe, meggondolhatja magát, így ha mégis Magyarországon szeretne szavazni, ugyancsak március 19-ig kérheti, hogy töröljék a külképviseleti névjegyzékből és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Lehetőség van arra is, hogy az a választópolgár, aki már jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét.
Az Országos Választási Iroda (OVI) internetes oldalára - a www.valasztas.hu címre - felkerült a külképviseletek címe és az ottani szavazás ideje is. A külképviseleteken az első fordulót a magyarországi szavazás előtt egy héttel kell megtartani, hogy az urnák időben hazaérkezhessenek. Ez azt jelenti, hogy a külképviseleteken április 4-én, húsvét vasárnap lesz a voksolás, az amerikai kontinensen pedig még egy nappal korábban, április 3-án. A külképviseleteken a második fordulót már a magyarországi szavazással egy időben tartják, kivéve az amerikai kontinenst, ahol egy nappal korábban, április 24-én lesz a voksolás.
A honlapon megtalálható a külképviseleti névjegyzékbe vételhez szükséges nyomtatvány is, elektronikusan kitölthető és nyomtatható formátumban.

Olvasóink írták

  • 1. megmindiggyöri 2010. március 12. 08:36
    „É még mennyivel többen szavaznának a külképviseleteken, ha nem húsvét vasárnap kellene szavazni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civil Mozgalom: esélyegyenlőség kell

Győr - A Seres Mária által életre hívott folytatja aláírásgyűjtő akcióját, amely a pártok állami… Tovább olvasom