Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Természetvédők nyílt levele Orbán Viktornak

Környezetvédő civil szervezetek levelet intéztek Orbán Viktorhoz, a Fidesz elnökéhez, amelyben a környezet- és a természetvédelmi tárca megerősítését és önállóságának megmaradását javasolták.

A hét országos szervezet (Greenpeace, Hulladék Munkaszövetség, Levegő Munkacsoport, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Magyar Természetvédők Szövetsége, Védegylet és WWF Magyarország) az elmúlt napokban nyílt levelet írt a Fidesz-MPP és a KDNP vezetőjének, melyben 106 civil szervezettel együtt aggodalmát fejezte ki a környezetvédelmi tárca gazdasági csúcsminisztériumba való olvasztásával kapcsolatban, és a tárca önállóságát támogatta.

A hét országos szervezet most megírt levelében üdvözli, hogy az "Erős Magyarország" programban "a Fidesz önálló, erős, kiszámítható, szavahihető, felelős, a helyi közösségekre támaszkodó környezeti politika kialakítását tűzi célul."  Egyetértettek azzal, hogy "stratégiai cél az önálló magyar környezetpolitika létrehozása."

A szervezetek szerint a gazdasági válságból való kilábalásra, egy versenyképes gazdaság megteremtésére, továbbá a foglalkoztatás növelésére éppen olyan intézkedésekre van szükség, amelyek megfelelnek a korszerű környezetvédelmi követelményeknek is. Tehát a környezet- és természetvédelmi szempontokat horizontálisan érvényesíteni kell a teljes kormányzati munkában.

A környezetvédők javasolják, hogy a kormányzati struktúrában erősödjön meg a többi gazdasági ágazati minisztériumtól független és egységes környezet- és természetvédelmi minisztérium, akár csúcsminisztériumként, kiegészülve a természeti erőforrások kezelésével.

E kérdésben a civil és szakmai társadalom döntő többsége egyetért. Hasonló szakmai érveket hangoztatva szorgalmazta az egységes és önálló környezet- és természetvédelmi minisztérium megtartását a napokban a gazdaság, a tudomány és a civil szektor szakembereit tömörítő Országos Környezetvédelmi Tanács is.

A szervezetek felhívták a figyelmet arra, hogy a rendszerváltás egyik kiemelkedő vívmánya volt az önálló környezetügyi minisztérium létrehozása, tehát a kérdés nemcsak szakmai, hanem szimbolikus politikai jelentőséggel is bír.

A levelet jegyző szervezetek jelezték, hogy támogatni, segíteni fogják a kormányzatnak a környezetpolitika megerősítése érdekében tett törekvéseit. Felajánlották a szakmai és társadalmi tapasztalatainkat a kormányprogram kidolgozásában és végrehajtásában.

Olvasóink írták

 • 12. stunde2 2010. április 30. 16:42
  „Nem szoktam olyan sértő dolgokat írni, mint pl. laposibenö (rövid ö-vel), mégis valaki rendszeresen küldi moderálásra a hozzászólásaimat. Valaki megmondaná, hogy ki az a személy???????????!!!!!!!!!!!!”
 • 11. Túrabakancs 2010. április 28. 12:45
  „laposibenő!
  Én már közel 20-éve járom a természetet, nekem nem kell bemutatnod a valós
  helyzetet. Egyébként mondj példákat az általad tapasztalt kirívó nagy horderejű
  esetekre amiket jobboldaliak/?/ okoztak, és akkor majd egy nyelvet tudunk
  beszélni. A fák kivágása az én értelmezésemben helyrehozhatatlan kár, hiszen a fák eltűnése
  miatt annak a környéknek a faunája nagyban változik, az állatvilágról ami ott él, nem is beszélve. A szemetelés nem helyrehozhatatlan szennyezés, bár az is enyhén szólva bosszantó dolog.
  Szerintem te az utóbbira gondoltál.”
 • 10. MTT 2010. április 28. 11:29
  „Túrabakancs, a magyar órákról nagyon lemaradt a benő!”
 • 9. laposibenö 2010. április 28. 10:50
  „Te meg látogas el a kisalföldre aztán ha elöitélet nélkül szemelélödsz egy kicsit meglátod hogy itt a termeszetrombolok töbsége nemcsak hogy genetiklag hypózot hanem még un. joboldali is! Netán még felelös poziciokat is betölt és döntö töbségüket semiféle megélkhetési kényszer nem motiválhatja.”
 • 8. Túrabakancs 2010. április 27. 22:50
  „laposibenő!
  Látogass el az ország keleti részébe, és akkor majd
  megtudod hogy miről beszélek. Szerinted kik okoznak
  pótolhatatlan károkat a természetben a fák mérhetetlen
  kivágása folytán? Nyilván nem csak a kisebbségi megélhetésiek,
  viszont az arányok nagyon is feléjük tendálnak, ezt a liberális
  sajtó sem tagadja, pedig aztán ők védik őket rendszeresen
  ez ügyben. Ismétlem, az arányokkal van gond.”
 • 7. anuvuk 2010. április 27. 22:07
  „A Fidesz valóban még nem foglalkozott a Környezet és Természetvédelem dolgaival.
  - De az odafigyelés elkerülhetetlen. - A bebetonozott, vaskalapos szemléletet, a Természetvédő vezetők között is megkell változtatni, - vannak hiányosságok, tennivalók bőven !!”
 • 6. akela4 2010. április 27. 20:11
  „Eddig jól megvoltak egymássa elfoglalva ezek a nagyszájú szervezetek!
  Igenis a bürokratikus és az önmagukat csak reprodukáló képes szervezetek csak felemésztik az állami pénzeket!
  Most úgy néz ki, az élősködők is elmehetnek dolgozni!”
 • 5. laposibenö 2010. április 27. 19:15
  „1 mer szerinted a cigányok a fö környetetkárositók. Levehetnéd a narancsos szemelenződet!”
 • 4. MTT 2010. április 27. 17:48
  „Nem hiszem, hogy érdemben ezzel foglalkozna Orbán Viktor, ezidáig sem volt a környezetvédelem a programok közt a TOP-on náluk. Mindenesetre nem ártana nagyobb hangsúlyt fektetni rá, mert előbb-utóbb nem marad semmink.”
 • 3. FREDDY/S 2010. április 27. 15:54
  „"Felajánlották a szakmai és társadalmi tapasztalatainkat a kormányprogram kidolgozásában és végrehajtásában." A környezet védelme mellett az alapvető emberi jogokat is figyelembe kell venni, és a madarak értelmi képességét az alternatív energia megvalósítása esetén, mert egyesek értelmi képessége nem éri el a madarak hozzáértését, nemde...”
 • 2. pulci 2010. április 27. 15:27
  „Ha azt hiszik Viktor foglalkozik ezzel az szep dolog de a valosagban sem a kampanyban sem korabban nem volt meghatarozo szerepe a fidesznel a környezetvedelemnek.”
 • 1. Túrabakancs 2010. április 27. 15:08
  „Az erdők védelme lenne elsőkörben a legfontosabb, mert egyes népcsoport
  emberkéi a megélhetési bűnözésre hivatkozva tarvágásokat hajtanak végre
  védett területeken. Ezen bűncselekmények büntetési tételének a növelésé-
  vel hathatósan lehetne ezen problémákat kiküszöbölni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt éve már volt egy konzultációsorozat

Másodszor kezdeményezett nemzeti konzultációt Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szinte pontosan öt… Tovább olvasom