Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Télen nincs lakásárverezés

Április 15-ig, a fűtési szezon végéig nem árverezhetőek el a lakott ingatlanok; a kormány a törlesztőrészleteket fizetni nem tudó adósokon segítene - jelentette be a kormány döntését Kiss Péter.

A társadalompolitikai miniszter a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón azt is elmondta, hogy a tilalom keddtől lép életbe.

Kiss Péter azt mondta: számos intézkedést hoztak már az ügyben, de véleménye szerint most egy olyan újabb kiskaput csuknak be, amely a végrehajtáson kívüli értékesítés lehetőségét is felfüggeszti erre az időszakra. Erre az intézkedésre azért volt szükség, hogy akik nem tudják fizetni a törlesztőrészleteiket, azok ne a téli hidegben veszítsék el az otthonukat - közölte.

Azt mondta, az e tárgyban hozott legutóbbi törvénymódosítás arról szólt, hogy december 1-je és március 1-je között nem lehet senkit kilakoltatni, de az nem vonatkozott a lakáshitel-szerződésekben rögzített feltételekkel történő árverezésekre. Kitért arra is, hogy január 1-jétől olyan szerződést sem lehet kötni, amely az "árverezésen kívüli megoldással" ilyen nehéz helyzetbe hozná a lakástulajdonosokat.

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.


A kormány álláspontját ismertetve úgy fogalmazott, hogy a hiteleket mindenkinek törleszteni kell, de hangsúlyozta, hogy emellett a bajbajutottaknak is segítséget kell nyújtani. Utalt arra is, hogy az önkormányzatoknak elővásárlási jogot biztosítottak, hogy úgy vásárolhassák fel a bajbajutottak lakásait, hogy az ott lakó családok egy szerény lakbérért az otthonukban maradhassanak.

Kitért arra is, hogy ha az adós kéri, akkor a korábbi harminc napon túl további hatvan nappal meghosszabbítható az az időtartam, ameddig nem kell elhagynia a lakást.

Megjegyezte, hogy lehetőség van elektronikus APEH-árverésre is, amely széles körű átláthatóságot biztosít. Arra a kérdésre, hogy kapnak-e kompenzációt azok a társaságok,amelyeknek "pénzük áll" ezekben az ingatlanokban, azt mondta, a döntés erről nem szól, mert jelenleg az a társadalmi szolidaritás rangsorol, amelynek működnie kell egy ilyen helyzetben.

Hozzátette, hogy egy sor életbe lépő intézkedés alakítja ki a transzparens kereteket. Más témában, a választási részvételtől való visszalépésre felszólított Hagyó Miklós kapcsán, kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az MSZP budapesti elnökségének döntése megfelel az országos pártvezetés álláspontjának is.

Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, frakcióvezető szombaton közölte: arra kérte Bajnai Gordon miniszterelnököt, hogy a zord időjárásra való tekintettel akadályozzák meg a kilakoltatásokat, és jogszabályi erővel tiltsák meg az árveréseket.

Olvasóink írták

 • 13. jánosi 2010. február 02. 20:35
  „Köszönjük szépen Kiss Péter elvtárs !
  Március 2. -án már egész más a kilakoltatás mint február 27.- én- Ég és föld ..............
  Jó kis választási szöveg. Farizeus szemlélet, jól jellemző rájuk.”
 • 12. kolombela 2010. február 02. 12:52
  „11. Eva- 2010.02.02. 07:40
  "de segítsen az állam!"
  Az imf hitelkeretből 5,9 milliárd EUR-t (1600 milliárd HUF) a külföldi tulajdonban levő magyarországi bankok megsegítésére fordítottak. Itt miért a magyar állam segített? Ez neked nem probléma? Amikor a zembereket kell megsegíteni az már probléma? Ezt a hatalmas összeget miért nem a hitelesek megsegítésére fordították?”
 • 11. Eva- 2010. február 02. 07:40
  „10-hez

  van olyan ismerősöm, akineka hitele 180 000 Ft
  ebből csak 130 000Ft a lakáshitel
  a többi más egyébre felvett pénz volt
  Most mindegyikkel bajban van és dühöng

  de segítsen az állam!

  amikor anno kezdtük--nekünk is magunknak kellett lakást kibrusztolni--akkor még kiutalásos rendszerben

  a törlesztő részletek arányosan akkor sem voltak kicsik
  de pont akkora lakást vettünk elsőre, ami épen csak

  aztán ahogy a takarékoskodás engedte ---nehezen ---csereberéltük nagyobbra----mostanában vissza

  azt mondják ez lenne a kívánatos módi

  Ezt valahogy az előző 20 év elfeledtette a zemberekkel

  Sok újratanulni való vár mindenkire!
  Főleg, ha a fejünk felett lesz a jobbik "vasfüggönye" is!”
 • 10. Agent 2010. február 02. 05:59
  „9, ha hitelfelvételnél reális kockázatként veszi valaki, hogy nem tud majd fizetni,akkor nem vesz fel hitelt, ennyiből jogos, viszont akkor hogyan vesz lakást - figyelem, nem anyu/apu dobja össze. Egyáltalán nem "virításról" van szó, csupán annyiról, hogy valahol lakni kell:) A családi ház nem "virítás", vagy neked annak tűnik?:) Egyébként meg leginkább a panelból szórják ki az embereket, az pedig tényleg nem egy hivalkodó lakásfajta.”
 • 9. Primax 2010. február 01. 21:42
  „Agent #4 !
  Nem meredek.
  Hitelt felnőtt embereknek adnak, akik - mérlegelve a lehetőségeket, törlesztést, kockázatokat - saját kezűleg írják alá a szerződést.
  Sokaknak semmi sem számít, csak hamar jöjjön a lóvé. Lehessen virítani az új lakással, autóval, stb...
  Aztán pár hónap/év után elkezdődik a jajgatás, siránkozás.
  Döntéseinkért vállalni kell a felelősséget.
  Ilyen egyszerű ez.”
 • 8. solyomszem 2010. február 01. 17:12
  „reméljük nem csak parasztvakitás/választási fogás/mert nálunk minden előbre való mint a magyar nép.”
 • 7. Mankapunka 2010. február 01. 16:43
  „A kutyát nem érdekli,akinek tartozása van fizessen,vagy árverezzernek.

  Érdekes,mivel én tudom,hogy nincs keretem családi házra,úgy valószínű maradok a panelban.
  sokan sírnak a TV-ben,hogy nem tudom fizetni a törlesztés a házra,aki ezeket sajnálja,annak ajánlom a Házon kívül RTl mostot,és csak a hátteret nézze a felvételen,ne a nénit,és a papírjait.
  Érdekes dolgok vannak ott,nincs akkora pénztelenség,mint ahogyan ők azt reklámozzák.”
 • 6. akinemfél 2010. február 01. 16:18
  „Ebbol is látszik,hogy az MSZP egy igazi baloldali párt. Erzékeny a szegények problémáira. Például a vagyonos MSZP-sek éppen most adják el luxusvilláikat és pénzuket a szegények megsegítésére fordítják.
  Vagy az MSZP nem baloldali és nem is párt ? Es a hatalmat nem szolgálatnak tekintik,hanem....
  Jojjon Jobbik !”
 • 5. Agent 2010. február 01. 15:46
  „Az intézkedés meg annyi, hogy aki tényleg bajban van az majd nem egy hét alatt fagy halálra, hanem csak a következő télen.”
 • 4. Agent 2010. február 01. 15:45
  „Eva, azért ez így meredek:
  "de a túlköltést mégis ő maga tette meg!"

  1. akinek nem tesz alá semmit apu/anyu az általában devizahitelt vett fel lakásvásárláshoz, ebben semmi különös nincsen.
  2. ilyenkor számolni kell árfolyamkockázattal - oké, ezt behatárolták +/- % közé, mint reális kockázatot
  3. világgazdasági válságot nem lehetett kockázat közé számolni, ahogyan az ez miatti állásvesztést sem
  4. nem beszélve arról, hogy bár a devizál már visszaálltak nagyjából a válság előtti szintre, a törlesztők ott maradtak, ahová a bankok abban a pillanatban emelték őket amikor esni kezdett a Forint.
  5. A Forint hitel eleve annyival magasabb volt, hogy csak az választotta a deviza helyett, akinek nem volt más lehetősége (pl. államilag támogatott kamatú hitel)

  szerintem.”
 • 3. Eva- 2010. február 01. 15:43
  „ezért kezelik őket bajbajutottként!
  de sajnos inkább itt is szigorúbb törvények kellettek volna a hitelezési gyakorlathoz, de aki kockáztatni akar azt pedig abban nem lehet gátolni.

  Most már azért talán többen lesznek óvatosak a bizonytalan hitelezőkkel szemben.
  ettől még nincsenek tiltó törvények!”
 • 2. AranyKözépút 2010. február 01. 15:34
  „"ő maga tette meg".
  Hát akkor kezdjük onnan a sztorit, hogy mit keresett a mocskos Tasnádi és hadserege a nemrég zajlott, több lakást is hirdető ingatlanárverésen, de úgy, hogy oda szinte másokat be sem engedtek.
  Magyarul direkt , szervezetten, másokat kizárva szerezhettek (VOLNA) lakásokat, szinte árverés nélkül (ezért nem nagyon jelenhettek meg ott volna mások, nehogy felfele induljon a licit), hihetetlen olcsón. Ez adta a hatóságoknak a gyanút, hogy ezek a lakásértékesítések eleve azért jöttek létre, hogy ott árverések történjenek , néha rávéve pár tudatlan balekot, azok többnyire jóhiszeműen belementek.
  A jóhiszeműséget az is bizonyítja, hogy pár esetben a tulaj felajánlotta, hogy próbál ő vevőt szerezni, de a "pénzintézet" erre sem adott lehetőséget, erőszakkal (pár óra alatt)kitették a tulajt, hogy a bűnbanda a lehető legolcsóbban jusson a lakáshoz.
  Ez egy új maffia módszer, szóval nem kellene ilyen könnyen kijelentni, hogy "aki hülye haljon meg" alapon, miért volt ennyire felelőtlen.”
 • 1. Eva- 2010. február 01. 15:19
  „ezek is intézkedések és nem ötletek.
  Ha valaki túlköltötte magát--annak segítséget lehet adni, de a túlköltést mégis ő maga tette meg!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP-nek nyolc éve lett volna hogy segítsen

A Fidesz és a KDNP szerint az MSZP-kormánynak nyolc éve lett volna arra, hogy valódi segítséget… Tovább olvasom