Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Szoros kétharmadot érhet el a Fidesz-KDNP, Jobbik 47 mandátumot

Szűken bár, de meglesz a Fidesz kétharmada az új Országgyűlésben - jósolja több kutatóintézet. Az MDF és az SZDSZ nem jut a parlamentbe - mondták el.


Szonda Ipsos: négypárti parlament alakul

A Fidesz-KDNP 57, az MSZP 19, a Jobbik 15, az LMP 5 és fél százalékos eredménnyel kerül be a következő Országgyűlésbe a Szonda Ipsos becslése szerint. Az intézet a Magyar Televízió megrendelésére készítette el kutatását a választás előtti csütörtökön és szombaton, kétezer fő személyes megkérdezésével. Az adatokat az MTV választási műsorában ismertették. A Szonda Ipsos kutatása szerint 3 százalékos eredményével az MDF nem jut be a parlamentbe.

Nézőpont Intézet: Fidesz-győzelem

A Fidesz-KDNP 54, az MSZP 20, a Jobbik 17, az LMP 6 százalékos eredményre számíthat a választáson a Nézőpont Intézet MTI-hez eljuttatott becslése szerint. Az intézet a választás napján készült telefonos felmérése alapján az MDF nem jut be az Országgyűlésbe.

Medián: kétharmados többséggel első a Fidesz

Meglehet a kétharmados többsége a Fidesz-KDNP-nek a következő Országgyűlésben - derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet az RTL Klub megbízásából a Medián készített, és amelyet a csatorna vasárnap esti választási műsorában ismertettek. A párt 270, az MSZP 55, a Jobbik 49, az LMP 12 képviselői helyet szerezhet. A Medián kutatása szerint a Fidesz-KDNP a listás szavazatok 55 százalékát kapta meg. Az MSZP-re a választók 19, a Jobbikra 17 százalékuk szavazott. Az LMP bekerül az Országgyűlésbe a Medián kutatása szerint, az intézet 6 százalékos támogatottságot mért a pártnak.

Az MDF 2 százalékos eredményével kiesik - véli a Medián, amely 1 százalékot mért a többi párt együttes támogatottságaként. Mindez azt jelenti, hogy a Fidesz-KDNP a kétharmados parlamenti többséghez szükséges 258 képviselőnél tizenkettővel többel rendelkezhet a következő ciklusban a Medián felmérése alapján. A kutatás 3.000 fő személyes megkérdezésével készült a választást megelőző péntek délutántól vasárnap estig.

A Századvég Alapítvány nagymintás közvélemény-kutatása a Duna Televízió megbízásából

Szűken bár, de meglesz a Fidesz kétharmada az új Országgyűlésben; két rendszerváltó párt – az MDF és az SZDSZ – nem jut be a parlamentbe. Ezek a főbb megállapításai a Századvég Alapítvány nagymintás felmérésének, amelyet a Duna Televízió megbízásából készített 2010. április 10-én, szombaton, háromezer fő megkérdezésével.

Jelentősen átalakul a parlamenti patkó a mostani országgyűlési választások után – ezt vetíti előre a Századvég Alapítvány friss felmérése. A legtöbb képviselőt – szám szerint 260-at – a Fidesz-KDNP küldhet az Országgyűlésbe. Ezzel szűken bár, de meglesz az ellenzéki pártszövetség kétharmados többsége.

A kutatás szerint erősorrendben az MSZP-frakció lesz a második, 66 fővel.

A Jobbik 47 mandátumot tudhat magáénak. A Lehet Más a Politika (LMP), amely éppen eléri az öt százalékos parlamentbe kerülési küszöböt, 13 parlamenti széket foglalhat el.

A Századvég felmérése szerint a választók nem juttatják be az új összetételű parlamentbe az MDF-et és az SZDSZ-t, így ez a két rendszerváltó párt kiesik az Országgyűlésből.

Pártok támogatottsága a biztos szavazó pártot választók körében

A választásokon biztos részvételt ígérő és pártot is választó szavazók körében szombaton is a Fidesz volt a legtámogatottabb politikai erő, 56 százalékkal. Ugyanebben a körben az MSZP-t a választók 19, a Jobbikot 15, az LMP-t 5, az MDF-et pedig a polgárok 4 százaléka támogatta. A többi párt összesen 1 százalékot ért el ebben a választói csoportban.

Pártok támogatása a választók életkora, lakhelye és iskolai végzettsége szerint

A különböző korosztályokban meglehetősen egyenletes a Fidesz-KDNP támogatottsága, néhány százalékkal alacsonyabb csak a 18-29 évesek körében.

Az MSZP-t jobbára a 40-60+ korosztály támogatja. A Jobbikot inkább a 18-49 év közöttiek preferálják, ahogy az LMP szavazói is zömmel e korcsoportból kerülnek ki.

A lakóhely szerinti csoportosításban látható, hogy a Fidesz-KDNP-t leginkább a községek és városok lakói választják előszeretettel; némileg kevesebb támogatójuk van a fővárosban és a megyei jogú városokban, ám az eltérés nem túl jelentős.

Az MSZP-t inkább a városi lakosság választaná. A Jobbik preferenciái egyenletesen oszlanak el a különböző településtípusok között, az LMP Budapesten a legerősebb.

Az iskolai végzettség szerinti támogatottságból az látszik, hogy a győzelemre esélyes pártszövetség, a Fidesz-KNDP viszonylag egyformán népszerű valamennyi csoportban. Hasonlóan egyenletes eloszlást mutat az MSZP-is.

A Jobbikot leginkább a szakmunkások és az érettségivel rendelkezők favorizálják. Az LMP-t ugyanakkor főként az érettségizettek és a diplomások szeretnék az Országgyűlésben látni.

Olvasóink írták

 • 15. pancser 2010. április 11. 22:22
  „moderálva”
 • 14. vonLichthofen 2010. április 11. 22:10
  „akinemf;l.
  azt hittem, hogy vasárnap estére kicsit lehiggadsz <moderálva>
  Te egy igazi MF vagy.”
 • 13. georgbob 2010. április 11. 22:06
  „Focimeccsen lehet hogy győzni fogtok, de itt mit akartok?”
 • 12. dzsi 2010. április 11. 22:00
  „ki ..... érdekelnek ezek a közvélemény kutatók..??!!
  Jöhetnek az eredmények...lehet meglepetés lesz..:)”
 • 11. arrabonem 2010. április 11. 21:51
  „Annyira jó az OVB ülésének közvetítése! Showder Klub meg rádiókabaré? Ugyan már...”
 • 10. akinemfél 2010. április 11. 21:37
  „GYOZNI FOGUNK ! VONA GABOR GYORBEN HAROM HETE MEGIGERTE ! HAJRA JOBBIK !”
 • 9. paris18 2010. április 11. 21:37
  „jobbik.....pfff”
 • 8. Abrafax 2010. április 11. 21:27
  „Tisztelt jobbikos fórumozók, lassan itt az idő tudomásul vennetek a tényeket.
  Jobbik: 16%, kétszer átszámolva.
  Kár volt légvárakat építeni, saját magatokat csaptátok be.”
 • 7. leonidas 2010. április 11. 21:19
  „a fidesz sokkal de sokkal kevesebbet fog kapni
  a jobbik pedig sokkal de sokkal többet
  egyébként siralmas amit csinálnak 7 órakor kellett volna lezárni, most meg már mennyi az idő..... esetleg még nem készült el a ..idesz adatbázis?:)
  Szebb jövőt!”
 • 6. miracle 2010. április 11. 20:23
  „Ezek a szavazás ELŐTTI jóslatok.
  A fidesz kevesebbet kap, az MSZP többet.”
 • 5. Agent 2010. április 11. 20:20
  „Heh, kampánycsend, ostobaság, hátha az itt megjelenő előzetes eredmény hatására a valahol sorban ácsorgó xy hirtelen máshová akar majd szavazni mi?”
 • 4. Piskota 2010. április 11. 20:16
  „A kampánycsend 19:00-kor véget ért...”
 • 3. lacim6 2010. április 11. 20:06
  „Ezek az adatok - véleményem szerint - kampánycsendet sértenek... nem kellene levenni?”
 • 2. Phobos 2010. április 11. 19:48
  „:)”
 • 1. Phobos 2010. április 11. 19:48
  „Már azt hittem ezek a a végeredmények......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választások 2010 - Húsz alkalommal kértek segítséget a mentőktől

Egy ember életét vesztette Veszprém megyében, egy 58 éves asszony szívinfarktust kapott Tovább olvasom