Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Szerda délig 39 polgármesterjelölt - köztük egy tápszentmiklósi is

Bár csak hétfőn kezdődött az ajánlószelvények kézbesítése országszerte, az Országos Választási Iroda (OVI) internetes tájékoztató oldala szerint szerda kora délután már 39 jelöltet jelentettek be a helyi választási bizottságoknak. Az egyik zalai kistelepülésen egyetlen ajánlás is elegendő lett volna a jelöltté váláshoz.

A www.valasztas.hu adatai szerint polgármesterjelöltet kilenc településen jelentettek már be, nyilvántartásba vételükről két napon belül kell dönteniük a helyi választási bizottságoknak. Valamennyien független jelöltként indulnának.

Két-két polgármesterjelöltet jelentettek be Fejér megyében: Etyeken (3260 választójogosult) és Mátyásdombon (605), valamint Heves megyében: Bükkszéken (693 választójogosult) és Halmajugrán (935).
Egy-egy polgármesterjelölt van Baranya megyében Cserdin (286), Győr-Moson-Sopron megyében Tápszentmiklóson (744), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Gégényben (1555), Veszprém megyében Olaszfaluban (929) és Zala megyében Lendvajakabfán (29).

Polgármesterjelölt a 10 ezernél kevesebb lakosú településen - mint a felsorolt kilenc településen - az lehet, akit a település választópolgárainak legalább három százaléka jelöltnek ajánlott. Ez azt jelenti, hogy Etyeken, ahol a kilenc település közül a legtöbb választópolgár van, legalább 98 ajánlószelvényt kellett összegyűjtenie a bejelentett polgármesterjelöltnek.
Lendvajakabfán, ahol 29 választásra jogosult van, a polgármesterjelöltnek egy darab ajánlószelvényt kellett leadnia (az MTI úgy tudja, a jelölt nem elégedett meg a minimális mennyiséggel, és 12-t adott le).

A 10 ezresnél kisebb településeken 23 önkormányzati képviselőjelöltet jelentettek már be. A jogszabály szerint képviselőjelölt az lehet, akit a település választópolgárainak legalább egy százaléka jelöltnek ajánlott.

A 10 ezresnél nagyobb településeken szerda kora délutánig hét önkormányzati képviselőjelöltet jelentettek be. Egyéni választókerületi képviselőjelölt az lehet, akit a választókerület választópolgárainak legalább egy százaléka jelöltnek ajánlott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gőbl Gábor a Jobbik polgármesterjelöltje

A párt Sopronban minden körzetben indít képviselőjelölteket is. Tovább olvasom