Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Rövidebb lesz a választási kampány

Már az őszi önkormányzati választáson rövidebb lehet a kampány és csak a szavazás napján lenne kampánycsend este hét óráig.

Már az őszi önkormányzati választáson rövidebb lehet a kampány és csak a szavazás napján lenne kampánycsend este hét óráig - tartalmazza a választási eljárásról szóló törvény módosítását kezdeményező, fideszes képviselők által a parlamentnek szerdán benyújtott javaslat.

A kezdeményezett változtatások között szerepel, hogy csak személyesen lehet majd igazolást kérni és háromról két napra csökkennek egyes jogorvoslati határidők.

A Kósa Lajos, Szakács Imre és Kovács Zoltán által jegyzett, az Országgyűlés honlapján olvasható előterjesztésben a módosítást az áprilisi országgyűlési választások technikai lebonyolításának problémáival indokolják.

A beterjesztők szerint a módosítás kizárólag azokat a változtatásokat tartalmazza, amelyek az önkormányzati választások zavartalan lebonyolítása érdekében feltétlenül szükségesek.
A hatályos szabályozás szerint a választást legkésőbb 72 nappal a szavazás napja előtt kell kitűzni. Ezt rövidítené le a javaslat hatvan napra.
A törvényjavaslat szerint a választási kampány a választás kitűzésétől a szavazás napjának kezdetéig tart. A szavazás napján 0 órától 19 óráig választási kampányt folytatni tilos - rögzíti az indítvány szövege.
Az előterjesztés szerint igazolást legkésőbb a szavazást megelőző második napon lehet kiadni és csak személyesen lehet kérni. Az indoklás szerint az önkormányzati választáson igazolással csak abban

az esetben szavazhat a választópolgár, ha lakóhelye mellett "bejelentett tartózkodási hellyel" is rendelkezik. Igazolást meghatalmazott útján vagy ajánlott levélben is lehet kérni. A levélben meg kell jelölni a tartózkodási helyet, ahol a választópolgár szavazni kíván.

A javaslat tartalmazza, hogy a választási bizottságoknak a jelöltek, listák nyilvántartásba vételére a korábbi három nap helyett két napjuk lesz.
Az előerjesztés hatályosulásával lehetővé válna, hogy a területi választási iroda vezetőjének választókerületek megállapításával kapcsolatos döntése miatt bírósági jogorvoslatot lehessen kérni két napon belül.

Olvasóink írták

  • 2. tosa2 2010. május 27. 09:30
    „Na, ki az úr a háznál? Mindjárt nem kell annyi idő”
  • 1. arrabonem 2010. május 26. 16:07
    „3 és fél perc pont elég lenne a kampányra.
    A kampánycsendre meg 4 év mínusz 3 és fél percet hagynék.
    Átlagos magyar élettartam helyből nőne cca. két-három évet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Le kell szedni a választási plakátokat

Kedden már nem lehetnek kint választási plakátok, hirdetmények közterületen. A törvény szerint… Tovább olvasom