Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Rendben zajlik a szavazás Amerikában

Rendben, jó hangulatban zajlik a szavazás az egyesült államokbeli és kanadai magyar külképviseleteken, ahol helyi idő szerint reggel 6-kor megkezdődtek az országgyűlési választások.
Washingtonban Kovács Ildikó, a külképviseleti választási iroda (küvi) elnöke az MTI-t úgy tájékoztatta: a bejegyzett 122 választópolgárból helyi idő szerint 11 óráig 28-an jelentek meg, az első két órában csak ketten szavaztak. Két választópolgár nem tudta leadni szavazatát, mert nem szerepelt a névjegyzékben.

Azt mondták, időben elküldték kérelmüket Magyarországra a helyi jegyzőhöz, ennek ellenére nem kaptak értesítést és a jegyzékben sem szerepeltek. Volt egy fiatal választópolgár, aki életében először szavazott, emléklapot is kapott. Egy kisgyerekes fiatal házaspár pedig Michigan államból érkezett, átutazta az éjszakát, hogy voksolhasson. Az amerikai fővárosban a nagykövetségen tartott szavazáson két megfigyelő vett részt. A Fidesz-KDNP képviseletében jelenlevő, Washingtonban élő Nagy Sándor András, egy politikai tanácsadó cég vezetője azt mondta: "minden szépen, simán megy".

Kádár Dániel clevelandi orgonakészítő a Jobbik megfigyelőjeként arról beszélt: maximális mértékben elégedett, "a küvi profi módon végzi munkáját", rendesen, barátságosan fogadják a választópolgárokat. Semmilyen problémát nem tapasztalt. Megjegyezte viszont, hogy feleslegesnek érezte a reggel 6 órás nyitást a szombati napon, mivel az első két órában csak ő és felesége adta le voksát. New Yorkban Vágó Miklós küvi-elnök elmondta: a névjegyzékben szereplő 422 választópolgárból több mint 100-an voksoltak 11-ig, két első szavazó is volt. A szavazás a helyi főkonzulátuson jó hangulatban zajlik.

Egy négyfős család nem tudott szavazni, mert nem szerepeltek a névjegyzékben, erről felvették a jegyzőkönyvet. Los Angelesben - ahol a keleti partnál három órával később nyitott ki a szavazóhelyiség - az első két órában, reggel 8-ig, vagyis közép-európai idő szerint délután 5-ig, csak egy ember adta le szavazatát. Erről Kormes Katalin küvi-elnök tájékoztatott.

A kanadai Ottawában, a magyar nagykövetségen szintén nagyon jó hangulatban, remek tavaszi időben, rendben mennek a dolgok - mondta Nagy-Rébék Ferenc, a választási iroda vezetője. Semmilyen különleges esemény nem történt. A 123 bejegyzett választópolgárból 11 óráig 40 ember jelent meg.

Egy szavazó nem voksolhatott, mert nem regisztrálta magát. Nagy-Rébék elmondta, hogy a választókkal folytatott személyes beszélgetésekből az derült ki: sokan Torontóból érkeztek, ott ugyanis nemrégen bezárt a főkonzulátus, így az ottani magyarok csak a többórás utazásra levő Ottawában tudják gyakorolni választójogukat.

A magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok a külképviseleteken azokra az egyéni választókerületi képviselőjelöltekre és területi listákra adhatják le voksukat, amelyekre a magyarországi lakcímük alapján jogosultak szavazni. Az amerikai kontinensen összesen hét helyen, az Egyesült Államokon (Washington, New York, Los Angeles) és Kanadán (Ottawa) kívül Argentína, Mexikó és Kuba fővárosában, a Buenos Aires-i, mexikóvárosi, illetve havannai nagykövetségen szavaznak a magyar választópolgárok.

Olvasóink írták

 • 5. Primax 2010. április 04. 17:30
  „meir #4 !
  Ez nem igaz.
  Vannak, akik puszta kalandvágyból disszidáltak.
  Lényegesen kevesebben tették ezt erkölcsi/politikai megfontolásból. Jobban az anyagiak - és a lehetőségek - domináltak. Érdekes : ma is...
  Amúgy pedig :
  Mit tettek velük " a Magyarorszagon kiadott ill,; meghozott torvenyek " ?
  Ha részleteznéd...
  Tegyük fel, voltak "dolgok", mert - bizony - voltak.
  Akkor az a megoldás, hogy szeretett hazánknak hátat fordítunk, elmenekülünk, aztán kintről osztjuk az észt ?
  Meg szavazunk...
  Én - is - a "régi" rendszerben nőttem fel és bátran állíthatom :
  Semmiféle "kommunista diktatúra és terror/elnyomás " nem volt. A hatvanas évek utánról beszélek.
  Más világ volt, az biztos.
  Bizonyos szempont(ok)ból nyugodtabb, kiszámíthatóbb is volt.
  Nem lehet összehasonlítani a mai helyzettel, mert egy kockát sem lehet összehasonlítani egy gömbbel. Csak nagyon nyakatekert szempontok alapján...
  Most, - ahogyan nézem a közvéleménykutatásokat - meglepően sokan felcserélnék a mai helyzetet a "kádári diktatúrával"...
  Elgondolkodtató.”
 • 4. meir 2010. április 04. 16:15
  „primax!
  azok a tobb eve kulofoldon elo magyarok,eppen azert elnek kulfoldon,mert annak idelyen a Magyarorszagon kiadott ill,; meghozott torvenyek azt tettek veluk es csaladjaikkal amit!!!”
 • 3. Primax 2010. április 04. 10:42
  „jörg #2 !
  ,,Mostmár ha egy jó nagyot nyerünk a választásokon, el tudom képzelni, hogy olyan húsz évre bebetonozzuk magunkat. Meg lehet csinálni. Mert ha valóban tudunk állampolgárságot adni a magyarnak határon túl, és muszáj neki állampolgárságot adni, akkor húsz évre berendezkedhetünk, és húsz év alatt föl lehet zárkóztatni ezt az országot. Én ebből nem engedek." ( Mikola 2006.)
  Ez a lényeg.
  Nem a törvény(ek).
  Azokat lehet módosítani.
  Főleg kétharmaddal.
  Egyedül is.
  Vagy a Jobbikkal.”
 • 2. jörg 2010. április 04. 10:15
  „primax

  ez 2004-ben is így volt, csak Gyurcsányék" elfelejtették" elmondani..... inkább azzal riogattak, ogy a Fidesz szavazókat gyűjt, ezért akarja megadni.... :

  Az Alkotmány 70. § (1) bekezdése értelmében a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel
  rendelkező minden nagykorú magyar állampolgárt megillet az a jog, hogy az országgyűlési
  képviselők választásán választó és választható legyen.

  A fentiek alapján az országgyűlési választásokon a választójog gyakorlásának nélkülözhetetlen
  feltétele a magyarországi lakóhely, a magyar állampolgárság és a nagykorúság együttes megléte.

  A magyarországi lakóhelyét úgy tudja a legjobban ellenőrizni, ha rendelkezik Lakcímet igazoló
  hatósági igazolvánnyal /lakcímkártyával/ és azon a lakóhely rovatban, egy magyarországi cím
  szerepel. Ha a lakóhely rovatban "külföldi cím" van, akkor nem rendelkezik Magyarországon
  választójoggal, még akkor sem, ha a tartózkodási hely rovatnál magyarországi lakcím szerepel.”
 • 1. Primax 2010. április 03. 21:51
  „Miért szavazhatnak olyanok, akik nem is élnek hazánkban már több éve/évtizede ?
  Nem tudják, "mi itt a helyzet", nem élik át mindennapjainkat, örömeinket, bánatainkat. Adójukkkal sem ezt az országot építik.
  Milyen jogon szólnak bele Magyarország (bel)ügyeibe ?
  Nem azokra gondolok, akik pl. több hónapos/éves külföldi "kiküldetésen" vannak.
  Megismétlem : milyen alapon szavaz(hat) pl. egy clevelandi orgonakészítő mondjuk az én - jövőbeli -adóterheimről, nyugdíjkorhatáromról, stb... ? Mert ezekről - is - szól a dolog, ne feledjük.
  Nem emberekkel van bajom, hanem ezzel a ténnyel.
  Magyarázza meg ezt valaki !
  Ha tudja...
  A FIDESZ is ezért erőltette/erőlteti a kettős állampolgárságot.
  Így olyanok is dönthetnek sorsunkról, akiknek ehhez semmi közük sincs.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a szavazás első fordulója Amerikában

Megkezdődött az amerikai kontinens magyar külképviseletein az országgyűlési képviselő-választás első… Tovább olvasom