Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Rekordok a megye egyik legkisebb településén

Maglócán minden huszonöt lakosra jut egy polgármesterjelölt. A százlelkes faluban négyen kérik a választók bizalmát. Több ˝rekordot˝ is tart a község.

Maglóca közössége idén minden bizonnyal több megyei rekordot is felállít az októberi választáson. Az első: a faluban a legnagyobb az egy lakosra jutó polgármesterjelöltek aránya. Százan élnek a községben, négy indulójuk van. Minden huszonöt főre jut tehát egy jelölt.

Újraindul a választók bizalmáért a megye, de vélhetően az ország legidősebb polgármestere is, a 79 esztendős Tóth Ferenc. Aztán még egy szempont, amiben valószínűleg első a kisközség a térségben: ott kéri a szavazatokat a legtöbb nyelven beszélő jelölt. És végül még egy érdekesség: a négy indulóból hárman vidékiek, betelepülők.

Pozsgay Judit agrárvállalkozó, most gyesen lévő édesanya. Úgy véli, egy fiatal vezető új irányt szabhat a község fejlődésének.

– Amikor már jelöltként más szemmel jártam körbe a falut, felfigyeltem az utak rossz állapotára. Fontos lenne a temetőben a ravatalozó felújítása is. Addig azonban, amíg adóssága van a falunak, nehéz lesz előrelépni – mondta portálunknak.

Tóth Ferenc úgy nyilatkozott, hogy érez magában erőt és energiát az újabb ciklushoz.

– Rendbe kell tenni a középületeket, a templomot. Hátravan a községháza belsejének felújítása is. A közért való munkálkodás közel áll hozzám, szívesen csinálom. Az egészségem szerencsére jó, vállalom a további feladatokat. Nem akarom cserbenhagyni a helyieket, akik biztattak a folytatásra – jegyezte meg.

Marics Miklós, aki civilben az iparban dolgozik, elmondása szerint azért szeretne polgármester lenni, hogy élhetőbbé tegye Maglócát.

– Megszerettem a falut – indokolta döntését. – Elismerem a mostani polgármester munkáját, de egy fiatalabb talán többet tudna tenni. Jó volna középkorúakat, fiatalokat csalogatni ide, hogy a település sorsa a következő száz évre is biztosítva legyen.

Blága Tibor öt idegen nyelven – angolul, németül, olaszul, franciául és románul – beszél, fordítóként tevékenykedik.

– Feladatot találnék községvezetőként. Meg kell oldani a csapadékvíz elvezetését – beszélt terveiről. – Ki lehet használni a falu jó fekvését turisztikai szempontból. Az üres házakba becsületes, többgyerekes családokat csábítanék, illetve az itt házat vásárló külföldiekkel is élőbb kapcsolatot alakítanék ki.

Maglóca polgármesterének munkáját kéttagú képviselő-testület segíti. A polgármesterjelölteknek három, a képviselőjelölteknek egy ajánlószelvényt kellett gyűjteniük. A két helyre hatan pályáznak. Közülük választ a nyolcvanhét maglócai választópolgár. 

Olvasóink írták

 • 3. ogre 2010. szeptember 15. 16:57
  „Érdekes, izgalmas, minden figyelmet lekötő, átfogó, teljes értékű, nagy horderejű cikkek írásában! Grat.”
 • 2. cskovacs 2010. szeptember 15. 08:17
  „És miben, kedves Ogre?

  Üdv.: Cs.K.A.”
 • 1. ogre 2010. szeptember 14. 19:52
  „Cs. Kovács Attila is rekorder!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorrend a szavazólapokon: MSZP, Fidesz, Jobbik

A területi választási bizottság tegnap kisorsolta, hogy a megyei közgyűlési helyekért induló pártok… Tovább olvasom