Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Radikális jobbratolódásról írnak a német lapok

Fidesz földcsuszamlásszerű győzelméről és radikális jobbratolódásról írtak a magyarországi választásokról szóló tudósításaikban a hétfői német lapok.
Az újságok többsége kiemelte, hogy a "szélsőjobboldali" Jobbik első ízben jutott be az Országgyűlésbe.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung arra mutatott rá, hogy a jobboldal hatalmas győzelme alapvetően átrajzolja majd az ország politikai térképét. Választáskutatókra, illetve elemzőkre hivatkozva utalt arra, hogy a második forduló eredményeként a Fidesz a kétharmados többséget is megszerezheti.

Az eddig kormányzó szocialisták választóik több mint a felét elvesztették - írta a lap, úgy értékelve: a szavazók megbüntették a pártot az elmúlt évek kaotikus kormányzása, a parttalan korrupciós botrányok, valamint a radikális takarékossági intézkedések miatt. Az újság emlékeztetett arra, hogy a 2004 óta miniszterelnök Gyurcsány Ferencnek egy évvel ezelőtt le kellett mondania, mert elvesztette szavahihetőségét. Gyurcsány "hazugságbeszéde" - amelyben beismerte, hogy pártja eltitkolta a valós költségvetési adatokat - 2006 őszén a jobb-, illetve a szélsőjobboldal erőszakba torkolló tüntetéseihez vezetett Budapesten.

Csaknem 50 fős frakcióval új szereplő lesz a parlamentben a "szélsőjobboldali" Jobbik pártja - írta a konzervatív napilap, hangoztatva: a párt a romák és a politikai elit elleni "gyűlöletretorikájával" szerezte meg sok csalódott választópolgár szavazatait.

A baloldali Berliner Zeitung kommentárja szerint a Jobbikkal első ízben kerül be a magyar parlamentbe egy "nyíltan antiszemita és rasszista" párt. A lap szerint mindez kihívást jelent Európa számára.
"Magyarországon olyan fejlemények rajzolódnak ki, amelyek még foglalkoztatni fogják Európát" - hangoztatta az újság, úgy vélve: "mindezért jelentős mértékben felelős az a személy is, aki az országot a következő években kormányozni fogja".

"A nemzeti konzervatív Fidesz elnöke, Orbán Viktor előre kiszámított tabudöntögetésekkel alapozta meg az utat a szélsőjobboldal számára" - állította a baloldali újság, példaként hozva fel: Orbán nyilvánosan beszélt a "külföldi tőkéről" úgy, hogy az "veszélyt jelent a haza és a család számára".

A lap utalt arra, hogy a Jobbik a külföldön kisebbségben élő magyaroknak állampolgárságot kínál. Olyan provokatív célkitűzésről van szó, amellyel a Fidesz is "kacérkodik" - fogalmazott az újság, úgy értékelve, hogy annak megvalósítása Szlovákiában és Romániában a nacionalistákat erősítené.
A Berliner Zeitung szerint ezáltal "fennáll az egész térség destabilizálódásának veszélye". "A jugoszláviaihoz hasonló háborúra többé nem kerül sor, elvégre Magyarország, Szlovákia és Románia tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak" - írta a lap, hangoztatva, hogy a két szervezetnek szükség esetén "szankciókkal való fenyegetéssel" is ki kell állnia normái, mindenekelőtt a kisebbségek védelme mellett. "A legnagyobb veszélynek a romák vannak kitéve" - állította a Berliner Zeitung.
A német üzleti körök lapja, a Handelsblatt tudósításában azt emelte ki, hogy még nem világos az új kormány gazdaságpolitikai irányvonala. Az újság Magyarországgal rendszeresen foglalkozó tudósítója, Stefan Menzel arról írt, hogy a lakosság megbüntette a kormányzó szocialistákat a többi között a gazdaságpolitikában elkövetett hibáikért. Emlékeztetett arra, hogy a pénzügyi válság kitörése után Magyarország volt a térség első állama, amelynek igénybe kellett vennie a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió pénzügyi segítségét.

A Handelsblatt idézte Orbán Viktort, aki szerint "hétfőre más Magyarországra ébredünk". Az azonban, hogy miként néz ki majd a jövőben az új Magyarország, még csak rendkívül tág keretekben ismert - tette hozzá a lap, rámuttava: Orbán és pártja különösen gazdaságpolitikai ügyekben mondott keveset.

A lap emlékeztetett arra, hogy a Fidesz adócsökkentéseket ígért ugyan, ezzel kapcsolatban azonban Orbán került mindenfajta konkrét kijelentést. A Handelsblatt úgy vélte, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt az állami kiadások terén az új kormánynak csekély mozgástere lesz. Az újság azt biztosnak vélte, hogy a kormány olyan gazdaságpolitikát folytat majd, amely erőteljesebben képviseli a nemzeti érdekeket.

A másik német üzleti napilap, a Financial Times Deutschland a Handelsblatthoz hasonlóan úgy értékelte: a választási eredmény kifejezi a magyarok "mélységes dühét" az ország gazdasági helyzete miatt. A lap utalt arra, hogy a szocialisták által támogatott szakértői kormány rendbe tette ugyan a költségvetést, és szociális reformokat hajtott végre, ez azonban a gazdasági növekedés rovására ment.

A lap szerint a Fidesz ebből fakadóan nehéz feladat előtt áll. Egyrészt eleget kell tennie a Nemzetközi Valutaalap szigorú feltételeinek, másrészt törekednie kell a gazdasági helyzet gyors javítására.

A Financial Times Deutschland emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor 1998 és 2002 között már volt miniszterelnök. "Orbán konzervatív értékeket képviselő politikus, és ismert esetenkénti populista kiruccanásairól" - hangoztatta a lap.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Imcsi 2010. április 12. 23:53
  „21.vonLichthofen !
  Más szemüvegen keresztül nézzük a dolgokat: kis szar-nagy szar!

  Egy párt táborát nem egy-két másik párt tudja megosztani és összezavarni, hanem a saját vezetőik!”
 • 27. elemér 2010. április 12. 19:50
  „24. h.sz. szabo1936

  "Every country has the government it deserves."
  Joseph Marie de Maistre (1753-1821)

  - Mi az? Csip, csip, csip, bumm?
  - Csirke az aknamezőn.”
 • 26. GYMS 2010. április 12. 19:22
  „Megvan a győzelem.
  Meglesz a kétharmad.
  Ennyi.”
 • 25. Baradlay 2010. április 12. 17:57
  „Bexart Europa,lovon jonnek a magyarok!:)))))))”
 • 24. szabo1936 2010. április 12. 17:27
  „A nepek ma szabadon valasztanak.Ezert megerdemlik a sorsukat.”
 • 23. fortuna54 2010. április 12. 14:50
  „Hajrá uj elnök, akinemfél. Különben,mikor adod véredet?”
 • 22. akinemfél 2010. április 12. 14:39
  „Le kellene mondania Vona Gábornak a csúfos eredmény miatt.
  Hajrá Jobbik !”
 • 21. vonLichthofen 2010. április 12. 14:14
  „Imcsi9, nem tudom mit olvastál ki a 8Phobos hozzászólásábóll, de abban én nem látom azt amiről te írsz.
  Számomra ez csak azt jelenti, hogy nagy trükkösen létrehoztak olyan pártocskákat mint a LMP vagy a Civilek, hogy ezek megosszák és összezavarják a Jobbik táborát.
  Hidd el, ha az LMP visszalép akkor az nem a Jobbik ellen lesz, hanem a nagyobbik szar javára.

  Phobos, szép eredményt értünk el!!

  Adjon az Isten, csakazértis!!”
 • 20. elemér 2010. április 12. 14:06
  „"A német üzleti körök lapja, a Handelsblatt tudósításában azt emelte ki, hogy még nem világos az új kormány gazdaságpolitikai irányvonala."

  Jónapot kivánok ! Orbán konzervatív értékeket képviselő politikus, aki G.W.B seggnyalója, és a mai napig annak bukott gazdasági poltikáját akarja folytatni.”
 • 19. Robusto 2010. április 12. 13:49
  „www0325 2010.04.12. 12:48
  2/3-nál miért nem küldik haza a többieket?
  mert vannak 4/5-s törvények is

  És a 4/5-s törvények hol vannak felsorolva? Csak nem az alkotmányban? ;)”
 • 18. Angels777 2010. április 12. 13:45
  „a Fidesz adócsökkentéseket ígért ugyan, ezzel kapcsolatban azonban Orbán került mindenfajta konkrét kijelentést. itt kezdődnek :)”
 • 17. VargaP 2010. április 12. 13:17
  „www0325 2010.04.12. 12:48
  2/3-nál miért nem küldik haza a többieket?
  mert vannak 4/5-s törvények is”
 • 16. www0325 2010. április 12. 12:54
  „15 max egy grupira! Ha valaki ku...va az ágyban, még nem biztos hogy jó a konyhában.”
 • 15. Finucci_Freehill 2010. április 12. 12:50
  „szdsz vagy lmp ... a régi szdsz nek még voltak jó gondolatai ... csak lefeküdtek a szocikkal papás mamásra ... elkurvultak .
  Lehet Most Party képesebbek lesznek .”
 • 14. www0325 2010. április 12. 12:48
  „2/3-nál miért nem küldik haza a többieket?”
 • 13. Finucci_Freehill 2010. április 12. 12:45
  „2/3 többségben nem totál mindegy milyen a politika ? :)”
 • 12. Mankapunka 2010. április 12. 12:31
  „Pedig sokan nem tudják,hogy ez az új SZDSZ.”
 • 11. Szilágyi_Zsolt 2010. április 12. 12:17
  „Fióka: Szerintem a szavazóik úgy 70%-a pontosan tisztában volt azzal, hogy az LMP egy "SZDSZ 2.0" párt lesz - a maradék 30 pedig megszívta, mert elhitte, hogy az LMP tényleg valami új és független (haha!) kezdemény. Pedig tudhatnák, hogy aminek a mássághoz köze van (Lehet Más(!) a Politika), abból jó nem sülhet ki.
  LMP = Lehet Meleg a Politikus, és már meg is érkeztünk csöbörből a vödörbe. :(”
 • 10. fióka 2010. április 12. 12:09
  „LMP "A magát minden korábbi politikai formációtól függetlenek hirdető LMP kampányát komoly mértékben támogatta Kóka János - áll az SZDSZ keddi közleményén. Retkes Attila szerint az ex-miniszternek a párt etikai bizottsága előtt kell felelnie politikai szédelgéséért.

  Etikai vizsgálatot indít az SZDSZ Kóka János ellen, mert a párt közleménye szerint a frakcióvezető az ajánlószelvények gyűjtésével és a párt rendezvényeinek támogatásával segítette a Lehet Más a Politika (LMP) kampányát"
  hát így forrnak vissza a gazdasági és politikai bűnözők a politkába.Pártból ki új pártba be lóvé és a média hátszelével már minden alakul.
  köszönjük emese”
 • 9. Imcsi 2010. április 12. 12:06
  „7. Mankapunka !
  Ha már jót nem lehet választani, akkor döntsünk a kevésbé sz@r mellett! Mint ahogy 8.Phobos hozzászólás utolsó mondatában is van!”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák lapok a választásokról

A vasárnapi magyarországi választásokkal foglalkozott hétfői vezércikkében a Die Presse című… Tovább olvasom