Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Politológusok: a bizonytalanokhoz szólt az MSZP

Az MSZP-ből kiábrándultak és bizonytalanok táborához szólt Mesterházy Attila szombati beszédében - vélik az MTI által megkérdezett politológusok.

Az elemzők az "Utánam, srácok!" szlogen utóéletét még kérdésesnek tartják. Mesterházy Attila az MSZP szombati budapesti kampánynyitóján, ahol bemutatta a párt kormányprogramját, egyebek mellett azt mondta: "készen állok, hogy végigmenjek az úton, megvan bennem ehhez az erő, induljuk együtt. Utánam, srácok!".

Arra a kérdésre, hogy kinek szólt a beszéd, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója azt mondta, a beszédnek három címzettje volt. Mesterházy Attila egyik üzenete szerinte a párton belüli ellenfeleknek szólt, amikor az új vezető szükségességét hangsúlyozta, aki szakít a "múlt kétes tradícióival". Ez azért is fontos, mert az MSZP-ben a választás után várhatóan küzdelem lesz a frakcióvezetői posztért. A másik üzenet a szocialista pártból a megszorítások miatt kiábrándult szavazóknak szólt, akik még nem álltak át más párt táborába. Nekik elsősorban jóléti intézkedéseket helyezett kilátásba az MSZP miniszterelnök-jelöltje - fejtette ki.

Az elemző az MSZP új, ellenzéki szerepfelfogásáról szóló üzenetét véli a beszéd harmadik szólamának, amellyel Mesterházy kilátásba helyezte a leendő stratégiát. Az állami kiadások növelésére tett ígéretek ugyanis alkalmasak lehetnek arra, hogy az MSZP baloldali pártként bírálni tudja majd a leendő kormányerőt.

A beszéd külsőségeivel kapcsolatban Mráz Ágoston Sámuel kifejtette: a szocialista párton belül egyfajta apátia vált úrrá, ami szerinte alapvetően arra vezethető vissza, hogy az MSZP még abban sem lehet biztos, hogy sikerül-e megszereznie a második erő pozícióját. Így a kampánynyitó is egyfajta lelkesítő rendezvény igyekezett lenni a következő 50 napban aktív szerepet vállalók számára - mondta. Az "Utánam, srácok!" jelszóval összefüggésben a kutatási igazgató elmondta, hogy annak jelentőségét nem szabad túlbecsülni, ugyanakkor előfordulhat, hogy azzal majd ellenfelei megpróbálják nevetségessé tenni az eddig a nyugdíjas választók bizalmáért küzdő Mesterházyt.

Vasali Zoltán, a Progresszív Intézet vezető elemzője a beszéd célcsoportjáról szólva azt mondta: Mesterházy Attila alapvetően két társadalmi csoportot szólított meg. Egyrészt az MSZP-szimpatizánsokat, akiknek kell egy lendület ahhoz, hogy elmenjenek szavazni. Másrészt azoknak is szólt, akik a bizonytalanok sokaságába tartoznak, akiknek kell valamilyen motiváció, hogy elmenjenek voksolni.

Az előbbi tábornak az volt az üzenet, hogy a sokat bírált baloldali alternatívában létezik valami olyan, ami megújulhat. Az utóbbi csoport esetében pedig konkrétan utalt arra a kormányfőjelölt, hogy a radikálisok lehetséges jelenléte a következő parlamentben komoly veszélyt jelent, amely miatt erősnek kell lenniük a szocialistáknak - vélekedett. A külsőségekkel összefüggésben Vasali Zoltán azt mondta, egy "amerikanizálódásnak" a része az, hogy a miniszterelnök aktivitást mutatott a testbeszédével is. A hangosabb fordulatok is a lendületet szolgálják, amelyek egyébként egyre általánosabbá váló nyugat-európai formák - tette hozzá. Az "Utánam, srácok!" szófordulattal kapcsolatban rámutatott: a közéleti személyiségek gyakran keresnek olyan mondatokat, amelyeket az emberek az ő arcukhoz tudnak kötni. Az elemző szerint a lendületet, fiatalosságot tükröző "Utánam, srácokról!" majd a következő egy-két hétben fog eldőlni, hogy mottó lesz-e belőle, vagy elfelejtik.

Olvasóink írták

 • 10. lótusz 2010. február 27. 18:41
  „nyugi alig szavaznak az mszp-re. én még akkor se tenném ha fizetnének több milliót. nem nem soha! mindent bele jobbik”
 • 9. lacim6 2010. február 24. 15:12
  „Vírus Bővebben a mai Magyar Hírlapban

  Álláspont
  Ne higgy a szemednek, ne hidd, amit látsz, amit tapasztalsz, amit átéltél. Ez a lényege a szocialisták kampányhazugságainak. Mindig is ez volt a jellemzője a kommunistáknak, a baloldalnak.

  A napokban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jártam. Az utam a Nyírségen keresztül, Mátészalkán, Vásárosnaményon, Panyolán, Fehérgyarmaton, Szatmárcsekén át Túristvándiig vitt. Víz alatti vagy parlagon hagyott földek, tönkrement vállalkozások, üres ipartelepek, bezárt üzletek, boltok, vendéglők sora, félig kész, vakolatlan házak előtt tanakodó férfiak, sáros utakon szatyrokat cipelő asszonyok. Ide már a segély sem elég. Mintha a múlt század hetvenes évekbeli Romániájában jártam volna. Ez az elmúlt nyolc év szocialista-szabaddemokrata kormányzásának eredménye: a tizenharmadik havi nyugdíj megvonása, az eszement adózás miatt a vállalkozások tönkretétele, a gazdálkodók pályázati pénzekből való kirekesztése, az önkormányzatok állami támogatásai­nak minimálisra csökkentése, kórházak, iskolák, postahivatalok bezárása, az egészségügy, az oktatás, a közszolgáltatások tönkretétele, kistérségi vasútvonalak felszámolása, a lakáshitelek banki kamatainak manipulálása, a családok szociálpolitikai támogatásának megszüntetése és a soha nem tapasztalt munkanélküliség. Ja, és a közvagyon ellopása, elherdálása. Ez a valóság. Ezt higgyük el, és ne higgyünk az MSZP és a hozzá kötődő, a semmiből felbukkanó választási pártocskák hazug, félrevezető ígéreteinek.

  Ők, a kommunisták, a rablott magán- és állami vagyonból építkező, magukat baloldalinak nevezett szocialisták a gyökértelenek, akik mindig ígérnek, ígértek a népnek - amiből semmit sem tartanak, tartottak be. Ezt tették 1918-19-ben, amikor békét, megbékélést, egyenlőséget hirdettek, majd kifosztották a bankokat, végiggyilkolták a fővárost és az Alföldet. Részben nekik, a hazaárulásuknak tudható be a történelmi Magyarország kétharmadának elvesztése. Nem történt ez másként az elvesztegetett negyvenöt évben, a második világháború, majd 1956 után - a felbecsülhetetlen károkat a különböző köntösökben megjelenő kommunisták okozták; ami nekik ,,köszönhető": börtön, akasztófa, megtorlások, kivégzések, az ország eladósítása. Holott ígértek földtulajdont, szabadságot, demokráciát. Mindent elvettek. Mint a vírus, úgy terjednek. Az ideológiájuk fertőz. A hozzájuk keveredett valamikori rendes embereket is megfertőzi - korrupttá, tolvajjá válnak mindahányan. Most bülbülszavú miniszterelnök-jelöltjük, Mesterházy Attila ígér fűt-fát a választóknak. Most azt ígéri, hogy ők - a tőkéssé vedlett szocialisták - rendbe hozzák az (általuk csődbe vitt) országot. (Persze, hogy ők vitték csődbe, azt nem vallotta be.) Mindent, amit eddig elrontottak, tönkretettek, most helyrehozzák, megcsinálják a lehetetlent, s megvalósítják a rendszerváltás álmát: növekedni fog a gazdaság, emelkedik az életszínvonal... blabla. Ki hisz már nekik?

  A balliberális többség még a választás előtt néhány héttel, az Országgyűlés utolsó napján is jól belerúgott a nemzetbe, belepiszkított a lelkébe. A Btk. módosításával megszavazta, hogy három év börtönre ítélhető, aki tagadja a holokausztot, ugyanakkor elutasította a fideszes képviselők módosító indítványát, hogy a kommunista rémtettek tagadása is bűn legyen. Mindezt tették a kommunizmus áldozatainak - minden év február 25-én tartandó - emléknapja előtt. Ezzel a kettős mércével az MSZP és az SZDSZ továbbra is megosztja az országot. Mert vajon nem ugyanolyan fájdalmas nekünk és a hozzátartozóknak a szovjet Gulag rabtelepein, kényszermunka-táboraiban elpusztult több mint háromszázezer magyar, mint a szintén több százezer magyar zsidó halála a náci koncentrációs táborokban? Vagy tagadni kellene az 1945 és 1956 után Magyarországon elkövetett kommunista gazemberségeket, embertelenségeket? Akkor magát 56-ot tagadnánk meg! Így sohasem lesz béke, sohasem lesz kiegyezés. Ez az eszme, ez az ideológia, ez a morál, amelynek eredője a bolsevizmusban keresendő, megmarad vírusnak, és felmérhetetlen kárt okoz az embereknek, az emberiségnek, de most elsősorban nekünk, magyaroknak.
  Stefka István”
 • 8. kolombela 2010. február 22. 20:48
  „Elszomorító, hogy még mindig vannak a választó polgárok között olyan aki azon hezitál, hogy az mszp-re szavazzon e vagy sem.”
 • 7. levendula27 2010. február 22. 08:38
  „Ez szólna rólunk állampolgárokról? a jövőnkről? a válságból való kilábalásról?
  Szánalmas! Aki még hisz nekik, ne csodálkozzon, ha födönfutó lesz!”
 • 6. jörg 2010. február 21. 21:29
  „Remek írás fenn az indexen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Miklósi Gábor: Nekik bezzeg van... címmel az MSZP programjáról”
 • 5. jánosi 2010. február 21. 19:12
  „Utánam srácok ! Gyertek ez nem SZAKADÉK, hanem NEGATIV HEGY !”
 • 4. Csetneky 2010. február 21. 18:38
  „A bizonytalanoknak éppen elég lenne elgoldolkozni azon, mit is művelt az Mszp a Bkv irányítása során és máris nem lennének bizonytalanok.
  Ez az utának srácok viszont jó szlogen, csak rossz ember mondta. Ezt nem a Házmesterynek kellene mondania, hanem a Cuslágnak. Utánam srácok, a sittre! Ennek mér örülne is az ország nagy része.”
 • 3. Cancer 2010. február 21. 18:03
  „Szanalmas mszp”
 • 2. antikomcsi 2010. február 21. 17:12
  „adalfold

  Kis betűűűűűűűűűűűűűű!
  Ne mindenhova ugyanazt a hülyeséget!
  Köszi, köszi, köszi!”
 • 1. adalfold 2010. február 21. 17:04
  „MÉG HAT ÚJABB LOPOTT JOBBIKOS PROGRAMPONT!! HATUNK RÁJUK.
  KIBÚJT A SZÖG A ZSÁKBÓL. ORBÁN 20-30 ÉVRE,A FIDESZ EGYEDURALOMRA, DIKTATÚRÁRA KÉSZÜL. ÉS KÉPES LEHET.
  NE LEGYEN 2/3-UK! ÁTVERÉS ÉS ALKOTMÁNYOS VESZÉLY!!!!!!!!!!!!!!!!
  VÁLASZD A ERKÖLCSILEG HELYTÁLLÓT, SZAKMAILAG FELKÉSZÜLTEBBET, AMI KONTROLLJA JOBBRÓL LIKUDos VIKTORNAK.
  VÁLASZD A JOBBIKOT!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy-Orbán vita után lehet Mesterházy-Bokros

Bokros Lajosnak várnia kell még az MSZP miniszterelnök-jelöltjére, de az Orbán-Mesterházy vita után… Tovább olvasom