Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Pártok kerekasztal-beszélgetése a cigányság jövőképéről

Bár a cigányságot érintő legfontosabb kérdésekben egyetértettek, a mélyszegénységből, a kirekesztettségből kivezető útról és közösen elfogadható fellépésről nem tudtak megállapodni azok a felszólalók, akik az országgyűlési választáson induló pártok képviselőiként egy, a témában rendezett pénteki fővárosi kerekasztal-beszélgetésen vettek részt.
 
A kormányt és az MSZP-t képviselő Teleki László országgyűlési képviselő azt mondta: a cigányság számára csak az lehet a kivezető út a nyomorból, ha következő kormányzat, legyen az bármilyen színezetű, továbbviszi azokat a romaintegrációs programokat, amelyeket az elmúlt nyolc évben elkezdtek, és komplex módon próbáltak kezelni. A prioritások között a foglalkozatást, a lakhatást és az oktatást említette.

A Fidesz fővárosi politikusa, László Zoltán erre úgy reagált: "a cigányság saját erejéből is képes lenne a felemelkedésre", ezért a polgári kormánynak, ha felhatalmazást kap áprilisban a választóktól, az lesz a célja, hogy megadja a lehetőséget mindazoknak, akiknek szükségük van rá. Mint mondta, a munkanélküliség nem cigány-, hanem szegényügy, és a szociális kérdéseket az államnak kell megoldania - ezt pedig az elmúlt nyolc évben nem tette meg.

Szombati Kristóf, a Lehet Más a Politika romaprogramjának felelőse viszont az alapvető problémát abban látta, hogy nem a mélyszegénység ellen küzdöttek a kormányok, hanem apró-cseprő programokkal próbálták elterelni a figyelmet. Megjegyezte: a roma kisebbség elleni gyilkosságsorozattal és támadásokkal párhuzamosan felerősödött a társadalmi dezintegrációs folyamat; megállításának egyik lehetősége, hogy "zöld gazdasági fordulattal" talpra állítják a gazdaságot.

Az MDF-et képviselő Pusztai Erzsébet arról szólt, hogy a munkára való alkalmassá tétel mindennek az alapja, és csak utána lehet az oktatással és a lakhatással foglalkozni.

Hell István újságíró, az SZDSZ V. kerületi ügyvivője szerint viszont egy normális országban nem lenne szükség külön romaprogramokra, így romaintegrációra sem, hanem rászorultsági szociálpolitikát kellene bevezetni.

A beszélgetésen megjelenteket arra kérte, hogy vessék latba befolyásukat pártjuknál annak érdekében, hogy a szélsőjobb megállításának jelképeként léptessék vissza jelöltjeiket a Borsod megyei Edelény körzetében, ahol Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke indul független jelöltként, és ezzel is segítsék elő, hogy egy polgárjogi, demokratikus képviselő kerülhessen a parlamentbe. Úgy véli, az ottani jelöltek közötti harcból a Jobbik jönne ki győztesként, és ennek a térség szegényei és cigányai látnák a kárát.

Teleki László erre úgy reagált, hogy jónak tartja a javaslatot, de félő, ezzel segítenék a Jobbik menetelését. Szerinte kezdetként a Fidesznek fel kell mondania a Jobbikkal való önkormányzati együttműködését, mert, mint mondta, félő, hogy a kétharmados többség érdekében a jelenlegi 81 önkormányzati együttműködésen túl a parlamentben is lesz "összekacsintás".

A fideszes László Zoltán ezt pártja nevében visszautasította, és kijelentette: sem szövetséget, sem barátságot nem kötnek a Jobbikkal.
A zsúfolásig megtelt Gödör klubban mintegy másfél száz kérdést tett fel a kiosztott lapokon a döntő többségében nem roma fiatalokból álló hallgatóság. Főként a Jobbik erősödésének okát, a parlamenti pártok felelősségét, a romák foglalkoztatási és oktatási helyzetét firtatták, de kielégítő választ nem kaptak.

A pártpolitikusok annak ellenére, hogy a szervezők "a cigánykérdés jövőbelátóiként" aposztrofálták őket, nem tudtak reális képet vázolni arra a kérdésre sem, mi lesz a cigányság sorsa tíz-húsz év múlva. Teleki László úgy látja, ha a cigányság politikai önszerveződése nem valósul meg, és nem lesz önálló frakciója, akkor húsz év múlva is ugyanezeket a problémákat fogják sorolni.

A beszélgetésre a Jobbik képviselőjét nem hívták meg, mert a többi párt képviselője kijelentették: nem hajlandók egy asztalhoz ülni a radikálisokkal, hogy erről a kérdésről vitatkozzanak velük.

Olvasóink írták

 • 16. Gizella02 2010. október 11. 07:59
  „Jellemző a jelenlegi közgondokodásra, hogy azt a pártot, aki igazán tenne ebben az ügyben, nem hívják meg.
  Ez a probléma szőnyeg alá söprése még mindig, hiába lett jobboldali kormány.”
 • 15. háté 2010. március 27. 21:43
  „Mindenki képviselte bandáját,---csak Magyar pátot nem hívtak meg.

  A Jobbiknak van kidolgozott programja, megoldása.
  Első a munka,--
  Második, hogy nem segélyt, hanem adó kedvezményt-levonást, adnának a harmadik gyerek után.
  A további, lehetőségek megtalálhatok a Jobbik programfüzetében.”
 • 14. Reális 2010. március 27. 18:33
  „Rosszul látják a helyzetet,ennélfogva nem is tudnak jó válaszokat adni a problémákra!”
 • 13. Árpád-házi 2010. március 27. 15:19
  „Azért volt vita mert nem volt ott a Jobbik részéről senki!Ha lett volna megmondta volna mik a lehetőségek és mindenki mehetett volna haza.De ezek a kretének nem hívták meg őket,így nem csoda hogy nem jutottak semmire!Csak vitázzanak a semmiről a mi pénzünkön,még egy darabig!

  A hülyéknek /moderálva)meg üzenem,hogy nem pénzéhesek a Jobbikosok,kicsit közöttük kellene élni és rájönne!Morvai pedig első szóra a helyszínen rendezte büntetését,a többi az index hazugsága.S most már a tiéd is!De hát Istenem,mindig is voltak irigy emberek!Szebb jövőt!”
 • 12. magyarharcos 2010. március 27. 14:26
  „A ROMÁK MENYENEK KANADÁBA MÉG NEM KEL VIZUM ROMÁK HASZNÁLJÁTOK KI RAJTA IRÁNY KANADA..... SOK DOLÁR AZ A JÓ NEKTEK CSAK NE KELJEN ÉRTE DOLGOZNI.........SZEBB JÖVÖT”
 • 11. laposibenö 2010. március 27. 13:18
  „Csak jellemző hogy az MSZPt Teleki ur képviselte. A többi pártot kik? Farkas Florián hirtelen eltünt Orbán Viktor köpönyegében? Méghogy a Fideszes tiltakozik? Azok után hogy egycsomó önkormányzatben már most koalaccóban vabbak a Jobbikkal? Karcagon meg a fideszes polgármester válvetva a jobbikosokkal gyalázta at MSZPt!”
 • 10. Jerry 2010. március 27. 10:45
  „ha valaki állami pénzek nélkül kampányol, akkor valószínű nem lesz meg neki az 1% sem! Akkor miért hívják meg? Hogy még valaki ossza az észt és oktassa ki "A Nagyokat"?Igen,épen ezért kel meghívni.Az meg hogy meglesz e az 1 % azt döntsék el a választók a szavazáskor, ne a pártok képviselői.Szánalmas kifogás volt részedről.Az sem indok, hogy a romák közt nincs értelmes ember, látszik,hogy nem ismered őket.Nem lehet egy népcsoport feje felett ítélkezni, megkérdezésük nélkül.Valóban van a romák közt széthúzás,de ennek az az oka, hogy nem egységes nép, csak úgy akarják kezelni.Kis hazánkban két nagy és ezen belül kb 12 különböző kisebb roma népcsoport él.Nem azonos az érdekük, és nem is mind bűnöző.Nem lehet egy kalap alá venni őket.Sok értelmes, tanult ember van köztük,amiről viszont a hivatalos média szívesen hallgat.Persze lehetne több is, a lakosság számarányához képest kevesen vannak, de hát egyéb szociológiai okai vannak. Könnyebb leírni egy népet, egy mozgalmat,látványosan vitatkozni róluk, nélkülük,mint leülni velük,és megbeszélni a problémáikat.A Civil mozgalom célja éppen az, hogy ne lehessen fejünk felett dönteni, rólunk.Mert a legkisebb is számít, minden ember véleménye, szavazata fontos.Részekből áll az egész.”
 • 9. csiga_biga 2010. március 27. 10:28
  „imre1964: a legutóbbi kerékbilincs esete Morvai K.-val is bebizonyította, hogy számukra is nagyon, de nagyon fontos a hatalom öncélú felhasználása!
  Ha nem értesz ebben egyet, akkor beszéljünk Szávay Istvánról, a Jobbik jelöltjéről, aki az ELTE-BTK Hallgatói Önkormányzat elnöke volt és aki úgy áhítja a hatalmat, mint egy darab kenyeret - a hallgatói önkormányzati elnöksége alatt minden hónapban történt sikkasztás, a hatalommal való visszaélés, fenyegetés és zsarolás... Mindezt természetesen nem jutott ki a nagyvilágba, mert mindenki kussolt. Ha valaki jelentette volna bármelyik napilapnak, vagy hetilapnak, hogy itt ilyen van (vagy az APEH-nak), akkor egyik hallgatói önkormányzatosnak sem lenne most egyetemi hallgatói jogviszonya...
  Hidd el nekem, hogy mocskos dolgok mentek és mennek ott mind a mai napig - és Szávay István szerepe továbbra is nagy, hiszen bár nem indult a következő elnök választáson, mindenki áhítva figyeli minden mondatát!”
 • 8. csiga_biga 2010. március 27. 10:22
  „Jerry: ha valaki állami pénzek nélkül kampányol, akkor valószínű nem lesz meg neki az 1% sem! Akkor miért hívják meg? Hogy még valaki ossza az észt és oktassa ki "A Nagyokat"?
  A cigányságot meg gondolom azért nem hívták meg, mert dönteni képes, értelmes embert kevés cigány szervezet tud kiállítani, ráadásul ezek is sokan vannak, sok felé húznak, tehát akkor hívjanak meg 50 kisebbségit (hogy minden réteg és minden térség képviselve legyen), hogy vitatkozzanak velük? Megint csak: a döntést, akár tetszik, akár nem a parlamentben fogják meghozni. Ott több mindent is számításba kell venni, nem csak a cigányság érdekeit, tehát nem lehet a cigánysággal közösen kidolgozni "a célokat", hiszen abból csak az lenne, hogy: ilyen kevés???”
 • 7. Jerry 2010. március 27. 08:39
  „Érdekes beszélgetés volt a választáson induló pártok közt a magyar cigányság helyzetéről.A beszélgetésre a szintén induló Civil Mozgalom képviselőjét nem hívták meg, ahogy a cigányság képviselőit sem.A leginkább roma ellenes párt vezetőivel meg nem ülnek le tárgyalni. Akkor most hogy is van ez.Megint az érintettek feje felett akartak dönteni a pátok,és ezt hívják esélyegyenlőségnek,demokráciának?Elhiszi még bárki is hogy ezek a pártok tényleg képviselni akarják a választókat, minket,egyszerű polgárokat? Nekünk most csak a szavazatunk kell,aztán az adónk, más őket nem érdekli. Vajon miért nem hívták meg a CM-et? Mert félnek, hogy valaki a szemükbe mondja az igazságot.A CM jelenleg az egyetlen olyan szervezet,mely tényleg tiszta lappal indul a választáson, botránymentesen, állami pénzek herdálása nélkül kampányol.Már csak a CM-nek van erkölcsi alapja arra, hogy elszámoltassa a pártokat az elmúlt 20 éveben az országnak okozott károkért. Ezért van az, hogy a pártok nem hívják meg sehova a képviselőiket, nem engedik,hogy akár a médiában, a közvélemény kutatásokban megemlítsék őket.A jobbika nép nevében beszél, a fidesz új időt emleget, az mszp a hatalmát félti, a CM mögött 600.000 ember aláírása áll.A pártok meg akarták akadályozni, a Cm-et az ajánlószelvény gyűjtésben, most az agyonhallgatással nyomják el. a pártok körül fodrozódnak a botrányok,törvénysértések.Már csak a CM maradt tiszta, igazi változást már csak ez a szervezet tudd hozni.Egy pártnak lehetnek pártkatonái, fizetett bérencei, térdekből tagjai, de a pártot fel lehet sozlatni is.A civil lakosságot nem lehet leváltani.Egy nép nem lehet bűnös, lehet az magyar, román , szlovák, cigány vagy bármi.Bűnös csak a vezetői,aki önös érdekből félrevezeti a választói.Minden háborúban a legnagyobb áldozatot a civil lakosság hozta.Ők adják a közkatonákat, őket bombázta az ellenség, ők építették újjá a lebombázott országot, míg a politikusok jól védett bunkerban, testőrök mögűl jelszavakat skandáltak.Most lehetősége van a civileknek is beleszólni az életükbe.Éljenek hát e lehetőséggel és támogassák a Civil Mozgalmat.”
 • 6. magyarharcos 2010. március 27. 07:37
  „A CIGÁNYSÁGOT MUNKÁRA KEL FOGNI VAGY HA NEM AKAR DOLGOZNI MEGVONI A SEGÉLY NE A DOLGOZO NÉPEN ÉLÖSKÖDJENEK VAGY EL LEHET MENNI KANADÁBA EZT HASZNÁLJÁK CSAK KI MIG BEVEZETIK A VIZUMOT MEGINT UGYHOGY HAJRÁ CIGÁNYSÁG IRÁNY KANADA NEM FRANCIAORSZÁG OTT MÁR VOLTATOK KANADA SZEBB JÖVÖT ÉLJEN VONA GÁBOR”
 • 5. Kulica 2010. március 26. 22:49
  „Ebben a témában nem vitatkozni kellene, hanem valahogy egységes álláspontot kialakítani. Elsősorban munkát adni a cigányságnak, mert így hiába mondják, hogy fel kell emelkedniük. A mezőgazdaságban tudnák foglalkoztatni őket, mint ahogy régen az építőiparban. Anno sok-sok cigány dolgozott a cégnél ahol dolgoztam, nem volt velük több probléma, mint a nem cigányokkal. Igaz, az elmúlt 20 évben ez megszűnt, ezt a problémát odafönt nagyon elszúrták.
  Meg kell követelni tőlük, hogy a környezetüket tegyék rendbe, óvják meg azt amilyük van. Ha ezt nem tudják, akkor nem kell meggondolatlanul tömni azt a bizonyos feneketlen zsákot. A cigány politikusoknak meg kellene velük ezt értetni.”
 • 4. Primax 2010. március 26. 22:42
  „"...a többiek csak hatalomra meg pénzre vágynak." ( imre1964 #3. )
  Ne álmodozz...
  A Jobbik is.”
 • 3. imre1964 2010. március 26. 21:57
  „Pártnak csak a Jobbik nevezhető a többiek csak hatalomra meg pénzre vágynak.”
 • 2. adalfold 2010. március 26. 21:08
  „ez a demokrácia.
  szélsőségek a nép ellen,

  háború a nemzet ellen c film folytatása.

  ki is a szélsőség?
  hát nem a jobbik.

  külföldi lapok szerint a jobbiké a legkidolgozottabb, legalaposabb demokratikus kisebbségi program.

  hajrá szebb jövő!”
 • 1. háté 2010. március 26. 20:45
  „Majd még sírnak a Jobbiknak <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöldminimumot kérnek a pártoktól

"Zöldminimum" elfogadását tartja szükségesnek a környezetvédelem, a fenntartható gazdaság érdekében… Tovább olvasom