Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Pannonhalma: felébredt vagy alszik?

Sokak szerint szoros versenyre kell számítani Pannonhalmán, ahol ketten indulnak a polgármesteri székért.

A mintegy négyezer lelkes kisvárosban a jelenlegi vezető és a Pándzsa Egyesület delegáltja ütközteti programját. Felhangzik a régi nóta: mikor aknázza már ki a lehetőségeit Pannonhalma?

Bagó Ferenc 2006 óta tölti be a polgármesteri pozíciót, programja szerint a megkezdett munkát folytatja, hogy aztán később átadja a stafétát a fiatalabb generációknak. Erre utal a szlogen is: ˝újra együtt városunkért˝.

– Úgy érzem, elindítottam egy folyamatot, a város felébredt a Csipkerózsika-álmából – mondja a polgármester. Bagó Ferenc szerint ez idő alatt négy óriásprojekt indult el és belátható időn belül mindegyik révbe ér. Az egyik az egymilliárdos beruházás, a kistérségi járóbeteg-ellátó központ, amit még ebben a hónapban átadnak. A városközpont-fejlesztés terveiről is többször beszámoltunk, az összesen 670 milliós beruházás várhatóan jövőre valósul meg, ennek során a település belseje új arculatot ölt, egyebek mellett megszépül a
Fő tér és a Váralja.

Bagó Ferenc
Bagó Ferenc

Bagó Ferenc reméli, hogy már a jövő ciklus közepére megvalósul a harmadik nagyprojekt: a település termálvizére építő élményközpont, amelynek befektetője a Ramada Szállodalánc. A polgármester elmondta, a költségek banki forrásból származó 70 százaléka már rendelkezésre áll, a fennmaradó 30 százalékot a befektető biztosítaná a Széchenyi-terv alapján vagy magántőkéből.

Mindemellett az iskola is fejlődik: a város Veszprémvarsánnyal közösen pályázott az épület bővítésére és korszerűsítésére, a 220 forintos beruházás támogatásáról még ebben a hónapban döntenek. A polgármesterségért újrainduló vezető szerint fontos, hogy az önkormányzat továbbra is jó kapcsolatot ápoljon a főapátsággal, a civilekkel, a roma szervezetekkel, s hogy ezután is közmunkához kösse a szociális segélyt.

Az 56 éves Száraz Lajos szociológus és tanár a Pándzsa Egyesület felkérésére indul, amit saját megfogalmazása szerint azért vállalt, ˝mert erkölcsi kötelességének érzi, hogy a lakossággal összefogva megállítsa a folyamatot, melynek következményeként az önkormányzatban, a városvezetésben jelentősen felerősödött a megosztottság, a durva hangnem, a választópolgárokat sértő viselkedés, a félretájékoztatás gyakorlata˝.

Száraz Lajos
Száraz Lajos

Száraz Lajos szerint a településnek ma nincs hosszú távú stratégiai koncepciója, jövőképe, s ˝hihetetlennek tűnik, de még a környező települések is jobban kihasználták a lehetőséget˝, amit a várost körülölelő kultúrtáj és idegenforgalmi régió jelent. ˝Nem lehet tovább halogatni, hogy Pannonhalmán egy kisvároshoz illő életkörülmények teremtődjenek, hogy az idegenforgalomban és a térségben is valódi körzetközponttá váljon. Nem hiszek a tetye-mutya, kiszámíthatatlan irányításban, csak a következetes, felelősségteljes és számon kérhető vezetésben˝ – tette hozzá.

Száraz Lajos szerint az új vezetés mindenekelőtt értékleltárt készítene, ez alapján határozná meg, mi az, ami megőrzendő, értékes, s ezek megóvására városi közszolgáltatót hozna létre. Ami az idegenforgalmat illeti, együttműködést kezdeményez a térség vonzáskörzetében fekvő településekkel, hogy közös idegenforgalmi irodát működtethessenek a turistacsalogató központok. Így Pannonhalma Győrrel, Pápával, Komárommal, Bábolnával, Zirccel és Herenddel közösen elérhetné, hogy a turisták ne csak arra a bizonyos fél napra látogassák meg a térséget.

Száraz Lajos hozzátette: természetesen a megkezdett beruházásokat – az előző vezetés érdemeit el nem vitatva – befejezné.

Olvasóink írták

  • 2. ESZA 2010. szeptember 28. 07:57
    „"amelynek befektetője a Ramada Szállodalánc" ???????”
  • 1. CsabaKiraly 2010. szeptember 25. 00:59
    „2 Ven SZivar. Jojjon mar a KOVETKEZO GENERACIO????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patyi Elemért szeretnék a megyei közgűlés elnöki posztjára

Patyi Elemért szeretné a Vas Megyei Közgyűlés elnöki posztjára állítani a Szolidaritás a Vidékkel… Tovább olvasom