Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

OVI: hétfőtől hívható az információs vonal

Hétfőtől már hívható, február 1-jétől pedig személyesen is felkereshető az Országos Választási Iroda (OVI) szolgálata.

A tájékoztató szolgálat a 06-40-200-717-es, vagy a 06-1-441-16-16-os számon érhető el választási ügyekben.

Az Önkormányzati Minisztérium Roosevelt téri épületében február 1-jétől a szolgálat munkatársait személyesen is megkereshetik azok, akiknek kérdésük van a választással kapcsolatban.

Az Országos Választási Iroda (OVI) választási információs szolgálata továbbá elektronikus leveleket is fogad a visz@otm.gov.hu e-mail-címen.

A választási igazgatás felkészült az áprilisi országgyűlési választás lebonyolítására - jelentette ki Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az OVI vezetője az MTI kérdésére elmondta: a költségvetés 10,85 milliárd forintot különített el az áprilisi országgyűlési és az októberi önkormányzati választásra, ebből 7,125 milliárd forint a parlamenti választás költségvetése. Hozzátette: ebből várhatóan mintegy 170 millió forintba kerül majd a külképviseleti szavazás lebonyolítása.
Sólyom László köztársasági elnök pénteken tűzte ki az országgyűlési választás időpontját: az első fordulót április 11-én, a második fordulót április 25-én tartják.

Beszámolt arról is, hogy a választás előkészítése érdekében az OVI már több feladatot elvégzett, így például a helyi választási irodák vezetői (a jegyzők) már befejezték az úgynevezett körzetesítést. Ez azt jelenti, hogy a választópolgárokat "besorolták" az egyes szavazókörökbe; egy-egy szavazókörbe a jogszabályban előírt 600-1.200 választópolgárt "osztottak be", (egy-két kivételtől eltekintve).

A szavazókörök száma 10.926, ez hattal kevesebb, mint a tavalyi európai parlamenti választáson, akkor 10.932 szavazókörben adhatta le voksát a mintegy 8 millió választó.

Virág Rudolf beszámolt arról is, hogy már tart a választási szervek felkészítése, a területi választásiiroda-vezetők első értekezletét megtartották. A lebonyolításhoz szükséges közbeszerzés folyamatban van, a technikai feltételek - ahogy fogalmazott - rendelkezésre állnak ahhoz, hogy a választást sikeresen lebonyolíthassák.

Az OVI vezetője elmondta: a választás lebonyolításához szükséges jogszabályok, miniszteri rendeletek elkészültek, tavaly decemberben megjelent a végrehajtási és a pénzügyi rendelet, a köztársasági elnök választást kitűző határozatával együtt pedig megjelenik a választás határidőiről, határnapjairól szóló önkormányzati miniszteri rendelet is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: csökken a távhőszámla

Január 15-én lépett életbe az a törvénymódosítás, amelynek hatására 18-ról 5 százalékra csökkent a… Tovább olvasom