Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

OVB: betarthatatlan a törvény

Az Országgyűlés végrehajthatatlan törvényt alkotott az igazolással szavazásra - jelentette ki az országgyűlési képviselő-választás első fordulójának tapasztalatairól tartott sajtótájékoztatón az Országos Választási Bizottság elnöke hétfőn.

Szigeti Péter sajnálkozását fejezte ki, amiért hosszú sorok kígyóztak egyes, igazolással szavazásra kijelölt szavazókörök előtt vasárnap az országgyűlési képviselő-választáson.

Mint mondta, a szavazókörökbe átlagosan 600-1.200 voksolót várnak. Ehhez jönnek hozzá az igazolással szavazók, akiknek száma egyes esetekben a kétezret is meghaladta. A szavazásra 13 óra állt rendelkezésre, és amennyiben egy szavazóra csak egy percet fordítanak az adminisztráció során, akkor is csak legfeljebb ezer választó tud leszavazni a szavazókörben. (Az OVI vezetője 50-150 másodperccel számolt.)

Az igazolással jelentkező nyilvántartásba vétele és az igazolás ellenőrzése időigényes. Ezt a jogalkotónak előre kellett volna látnia, de elkövette azt a hibát, hogy nem készített modellszámításokat - állította az OVB elnöke.

Szigeti Péter közölte: az OVB a tapasztalatokról beszámol az Országgyűlésnek. Felidézte, hogy 2006-ban az országgyűlési választás után az OVB javasolta a parlamentnek, hogy vagy teljesen törölje el a kampánycsendet, vagy az elektronikus médiára és az automatizált telefonhívásokra vonatkozóan törölje azt el.

Ha bármelyiket elfogadja, biztosítani lehetett volna, hogy a kampánycsendsértés ne zavarja a szavazókat - tette hozzá. Leszögezte: az OVB beszámolóinak "nincs visszacsatolása". "A jogalkotás a saját érdek- és értékrendjének a pályáján fut, a maga által választott szervek beszámolóinak a tapasztalatát sem hasznosítja".

Az OVB elnöke azt mondta: "drámai eseménysor játszódott le" vasárnap, és meglátása szerint a problémának három felelősségi szintje volt: a jogalkotói, az igazgatási-szervezési és a törvényességi, az OVB szintjén.

Emlékeztetett rá: 2006-ban az igazolással szavazás problémája alkotmányossági aggályokat vetett fel, ezért 2007-ben a parlament módosította törvényt, és megpróbálta kiküszöbölni az igazolással szavazás anomáliáit. Arra mutatott rá, hogy a kétharmados törvényt 350 képviselő fogadta el, és csak alig néhányan voltak, akik ellenezték.

Közölte, a törvényben "feketén-fehéren" benne van, hogy az igazolással szavazásra településenként egy szavazókört kell kijelölni, "nem kettőt, nem hármat".

A következő, az igazgatási-szervezési szint felelősségéről annyit mondott, hogy az OVB "információhiányban szenvedett" már az első döntésénél is, amikor értelmezte az "előtér" jogszabályban használt fogalmát. (Sokan várakoztak este 7 órakor a szavazóhelyiségen kívül.)

Mint mondta, az OVB-nek nem volt pontos helyzetképe arról, milyen nagyságú az igazolással való szavazás problémája.

Arra a felvetésre, hogy volt olyan televízió, amely már délben hírt adott a hosszas várakozásról, Szigeti Péter azt mondta, a sajtóból értesültek a problémáról. Megjegyezte: az "információs láncban" voltak bizonyos problémák. Hozzátette: ha ezt korábban tudják, "a 19 órás problémás döntés talán meg sem születik".

Az OVB felelősségével kapcsolatban pedig megismételte előző napi közlését, ami szerint a testület jó döntéseket hozott, ám a 19 óra előtti, a kampánycsend meghosszabbításáról hozott döntés "megkésett", és ha korábban értesülnek a probléma nagyságáról, akkor "a 19 órás döntés talán meg sem születik".

Szigeti Péter kitért a kampánycsend-hosszabbítással kapcsolatos döntésük előzményére is. Elmondta, ő és az OVI vezetője korábban (még az OVB-döntés meghozatala előtt) egyetértett abban, hogy a helyzetet "részleges" kampánycsendnek kell felfogni, tehát, hogy az nem az ország egészére vonatkozik.

Közölte, az OVB többi tagja azonban nem így gondolta, és arra hivatkoztak, hogy a törvény sérülhet, ha nem az egész országra vonatkoztatják a kampánycsendet, így született meg a 19 óra előtt hozott döntés az ország egészére vonatkozó kampánycsend-meghosszabbításról.

Vasárnap este jó néhány szavazóhelyiséget nem tudtak bezárni, mert még százak várakoztak voksolásra. A legkésőbb Budapest XI. kerületében fejeződött be az igazolással szavazás, mégpedig hétfőn hajnali negyed kettőkor.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Alajos 2010. április 15. 21:37
  „Gyanítom, az a baj, hogy nem jelöltem meg, hogy kitől is várom a kérdéseimre a választ.
  Hát akkor pontosítok:

  Tisztelt Jegyző Úr!
  Kérem Önt, ha úgy érzi, hogy kérdéseim közül néhány megválaszolására Illetékességet és hajlandóságot érez, kérem válaszoljon. Fáradozását előre köszönöm. Tisztelettel:
  Törőcsik Lajos
  U.i.:Ha Ön úgy gondolja, hogy a válasza nem publikus, elfogadom azt magánlevélben is. De kérem Önt, inkább nyílt színen válaszoljon, mert a hallgatásnál és tétlenségnél (ld. 11-én este 19óra után Révai Gimnázium udvara) rosszabbat nem tehet...”
 • 25. Alajos 2010. április 14. 21:52
  „Tessék mondani: meddig várjak még az 5. alatt feltett kérdéseim megválaszolására?
  Vagy nem csak a szavazáskor, hanem most is kutyába vesz valaki?
  A nagyképűséget, dölyföt, stb. már sosem fogják csökkenteni választott vezetőink?
  VÁLASZT VÁROK!!!!!!!”
 • 24. miracle 2010. április 14. 17:00
  „Meg azért is, mert a gittet délután 3-tól 6-ig kellett volna rágni, nem akkor amikor már kiborult a bili.”
 • 23. Goldmund 2010. április 14. 10:16
  „Az, hogy elhúzódott a szavazás, azért még hibáztatható a törvény (és akik elfogadták), de azért, hogy órákon át rágják a gittet, hogy mikor lehessen HIVATALOSAN közölni részeredményeket, amikor egy csomó honlapon már megjelent, nos ezért a töketlenkedésért kizárólag ők a felelősök.”
 • 22. Agent 2010. április 13. 20:06
  „19.
  "Miért is akarja mindenki az OVB elnök fejét?"

  mert ő felel az OVB működéséért, és itt az OVB működésével volt probléma, nem a törvénnyel, hanem azzal, hogy előre egyik okosának sem tűnt fel, hogy van szavazókör, ahol 10másodpercre jön ki a szavazókör nyitvatartási ideje / a névjegyzékben szereplő szavazók száma.
  Amikor súlyos vonatbaleset történik a vasúti rendszer hibájából, vagy valakinek a mulasztása miatt, akkor Európa fejlettebb részein pl. le szokott mondani a közlekedési miniszter, hiába nem felel közvetlenül, közvetetten az egész rendszer működése az ő felelőssége. Nos, csupán ezért.”
 • 21. szocdem 2010. április 13. 15:34
  „Nem tudom hova beírni, ezért ide írom.

  Határtalanul boldog voltam, amikor látttam hogy a MDF és a kémei csupán 2,5%-ot tudtak elérni.
  Mostmár csak akkor volnék boldogabb, ha a lehallgatási botrányért gyanusítotti idézést kapna az egykori igazságügyér Ebola...
  Ez volna a tündöklő korona a politikai elitünk minősítésén..”
 • 20. FREDDY/S 2010. április 13. 15:26
  „Az 1997 évi LXXXI nyugdíjtörvény is törvénytelen Európában, mégis alkalmazzák, pedig a képviselők már rég hatályon kívül helyezhették volna, ha nem keverik össze a költségtérítésükkel, mert arra odafigyeltek, nemde...”
 • 19. szocdem 2010. április 13. 15:15
  „AZ OVB-nek attól függetlenül is igaza van hogy botrányos volt a szvazás.
  Meg attól függetlenül is, hogy "levédi" magát minden állami apparátus az iylen esetekre..

  Seki nem beszél viszont arról a kreténről, aki kitalálta ezt a nihilt. Salamonnak hívják.

  A pártja - meg Ő is - meg is kapta a tudásának megfelelő minősítést, ma már egy SENKI.

  Miért is akarja mindenki az OVB elnök fejét?? Mert nem elég a győzelem, ha nem folyik elég vér, és nem hullanak fejek?? Ez a történelemben mindíg rövid életűvé tette az új hatalmat...”
 • 18. Goldmund 2010. április 13. 11:48
  „Nem akarlak elkeseríteni, de a közigazgatásban EGY BIZONYOS SZINT FELETT a legtöbb ember ilyen! (Saját tapasztalat.) :-(((
  A cél nem a probléma megoldása, hanem hogy minden irányból levédjék magukat. Alapelv: ha nem döntenek, akkor nem lehet számon kérni rajtuk, miért így döntöttek. Ha muszáj valamit leírni (pl. határidő szorít), akkor valami dodonai állásfoglalást írnak, amiből minden és mindennek az ellenkezője is kiolvasható. Ha gond lenne, akkor majd lehet mutogatni, hogy "mi leírtuk az állásfoglalásunkban". A felelősség tologatásának valami elképesztő módja folyik, amit kívülálló el se tud képzelni.

  Néhány adalék:
  Az egyik OVB-tag megjegyezte, hogy délután egy órán át (!) vitatkoztak arról, hogy ha egy személy kap egy e-mailben kampányüzenetet, akkor az kampánycsendsértésnek számít-e.

  Az OVB tagjai közt egyetemek jogi tanszékvezetői is vannak:
  Dr. Szigeti Péter OVB-elnök a győri Széchenyi Egyetem jogi karán tanszékvezető egyetemi tanár;
  Dr. Halmai Gábor OVB-elnökhelyettes az ELTE Társ.tud. Karán a Pol. és Nemzetközi Tanulm. Int. vezetője, egyetemi tanár;
  Dr. Fazekas Marianna az ELTE jogi karán tanszékvezető egyetemi docens.
  Van még két tag, egy póttag és 6 pártok által delegált tag. Ezenkívül ott volt az OVI elnöke Virág Rudolf, aki, ha jól értettem, államtitkári rangban van.

  Tőlük, együttvéve, ennyi tellett. :-((((((((((((((((((((((((”
 • 17. Tama 2010. április 13. 11:07
  „Csak tudnám ilyen embereket miért is kell alkalmazni, szerencsétlen magyarászkodik de mindig zavarban van mert el...ták.
  Ehez a tudáshoz nem kell egyetem, ezt akármelyik munkanélküli eltudná végezni és még lelkiismeretesebben is.
  És még van pofája magyarászkodni, felkel állnia mindegyiknek és tünés, bevalják hogy alkalmatlanok és irány kukásnak.
  És ilyeneket alkallmaznak magyarországon, SZÉGYEN. Aki meg flottabb lenne az meg munkanélküli mert a töketlenek elveszik az állását.
  Nem is értem mit kell ezen annyit ragozni, kirugni mindegyiket és kész, meg van oldva a probléma.”
 • 16. Agent 2010. április 13. 08:40
  „15 élőben néztem, durvább volt a durvánál, körbe-körbe ragozták a semmit teljesen reaktív módon, az összes idióta gyakorlatilag azzal foglalkozott (tisztelet a kivételnek), hogy elemezze, hogy ők milyen jól döntöttek, a törvény a hibás és nem tehetnek semmit, ezt ismételgették monotonan, na ezért tartunk itt. Ilyen bizottságokban nem ilyen töketlen idiótáknak kell ülniük, hanem olyanoknak, akik gyorsan felismerik a helyzetet és nem szaroznak a cselekvéssel - mernek cselekedni hatáskörükben, nem a kibúvókat keresik. A versenyszférában egy értekezleten egy ilyen ovb hozzányőgéshez hasonló blabla után odabasz az asztalra a vezető és azt mondja, hogy hagyjuk a mellébeszélést, meg hogy mi lett elcseszve és koncentráljunk arra, hogyan lehetne mielőbb megoldani a problémát (jó multisággal: "skip the bullshit, and react asap":))”
 • 15. Goldmund 2010. április 12. 22:41
  „Ma délután internetről végignéztem az m1 adó honlapján, micsoda görcsölés (vacakolás, gittrágás) folyt az OVB-ben vasárnap késő este.
  Ez a testület sok szempontot mérlegelt, csak egyet nem: hogy ilyen produkció után mit gondol róluk az ország.
  A sok okos jogásztól csak ennyire telllett.... Büszkék lehetnek magukra!”
 • 14. miracle 2010. április 12. 21:46
  „Egyébként ha tegnap egy külföldi (vagy esetleg egy külhonba szakadt hazánkfia) a választás ürügyén úgy fél 8 tájban a királyi tévékre kapcsolt és ott látta, hogy valami semmitmondó hosszú zene-bona, vagy mi a franc ment a választási műsor helyett, simán gondolhatta, hogy fideszes vagy Jobbikos tábornokok katonai puccsot hajtottak végre és valami rendkívüli állapot van...:)”
 • 13. miracle 2010. április 12. 21:42
  „Bokk
  Volt valami cikk asszem az indexen (nem, nem ők találták ki, utánanézhetsz a valasztas.hu-n az adatoknak), hogy egyik-másik ilyen választókörzetben érdekes módon a fidesz és a Jobbik-szavazók aránya nagyobb volt, mint 5 utcával odébb, ugyanabban a kerületben az összesnél.”
 • 12. Bokk 2010. április 12. 21:30
  „Szerintem ide ez a link illik, a nép ítélete a töketlenségről: http://www.kisalfold.hu/blog/csumpi/a_kampanycsend_megsertodott/121/1582/
  :)

  Amúgy pedig szerintem egy irányításra létrehozott testület vezetésének proaktívnak kellene lennie, egyfelől már a választás előtt fel kellett volna mérnie, hogy a jogszabály problémát jelent, hatékony lépéseket kidolgozni a megelőzésre, de ok, ezt még nem vették észre. Viszont délelőttől többórás sorokról beszéltek minden híradásban. Ez hozzájuk csak 19h előtt jutott el? Lett volna idejük a tűzoltásra, ha nem szolgai módon gondolkodnak. Az OVB élére is vezető kell nem aktatologató. A fenti linkről az egyik legtalálóbb idézet:
  " Az OVB négyórás vita után közel került ahhoz hogy eldöntse illetékes-e abban hogy döntést hozzon arról h dönthet-e vmiben" - az m1-en adott bizottsági ülés jobb volt, mint egy kabaré, szerintem lemegy még párszor az önök kértékben.

  És míly meglepő, egy ilyen balhé után megint nem mond le senki, pedig ez is hozzátartozik a demokráciához.

  Az meg külön felháborító szerintem, hogy egy előre sejthető eredmény eredmény bekövetkezése után Lendvai Ildikó azonnal elkezd csalózni, ahelyett, hogy elgondolkodna (szerintem ilyen csalásnak ezen a választáson amúgy sem sok értelme lett volna). Írtam máshol, hogy volt szervezési töketlenség, egy újabb szituáció, ahol sikerült elburjánzania a felesleges adminisztrációnak, az elmúlt éveket jellemző átgondolatlanság méltó lezárása, valamint egy érdekes pszichológiai kísérlet, mely szerint, minél több a befektetett energia, annál kevésbé hajlandó az ember kiszállni, még ha közben az eredmény egyre kevésbé tűnik is értékesnek.”
 • 11. miracle 2010. április 12. 21:00
  „Sejtettem.
  Én így csináltam volna: ahol kérték az igazolást, onnan név, lakcím átküld az új szavazókörbe, azt hozzácsapják a lista végére, aztán a delikvens ugyanúgy lakcímkártyával+személyivel szavaz.
  Persze megint egyszerűbb A4-es papírokat töltögetni, meg megjáratni, meg körmölni. Minek az igazolás? Az igazolás az, hogy felvették a listára, mint mindenki másnál.”
 • 10. Alajos 2010. április 12. 20:39
  „T. Miracle! Amennyire tisztán láttam a pipától:
  Az igazolással szavazó személynek le kellett adni egy A/4-es papírt (gondolom ez volt az az igazolás vagy mi, amit péntekig kérhetett). Az ezen levő adatokat elég részletesen szemrevételezte az első szavazóbiztos. Hogy biztos ő szerepel-e a papíron... A szavazó adta hozzá az egyéb papírjait. Ha rendben volt (és nem derült ki, hogy Kiss helyett Nagy állt három órát az esőben-hidegben azért, hogy a már rég eldőlt szavazási eredményt "megmódosítsa"), akkor két hölgy dicséretes tempóban elég sokat írt egy listára. Innentől már csak át kellett venni a lapokat, bebújni a helyiség legsötétebb sarkában levő sátorba, két metsző vonal oda meg oda, aztán diadalittas mosollyal lehetett ejteni, hazamenni. Nem az adminisztráció volt a sok, hanem a szavazó, az "egysoros" bizottságnak.
  Hiszen pont azt akartam kifejteni az előbb, hogy már pénteken délután tudni lehetett, hogy a 7-esben sokan lesznek! Délelőtt 10-től este fél tízig folyamatos sor állt, vagyis megállás nélkül dolgoztak-szavaztunk, és vagy az egy szavazóra tippelt időt, vagy a megjelenő szavazók számát mérték fel nagyon rosszul. Vagy valaki nem tudta, hogy 06-tól 19 óráig csak 13 óra a menetidő...”
 • 9. Atyus1 2010. április 12. 20:12
  „T. Alajos !
  Ne keress okokat ezek a balfékek készültek arra, hogy csússzon ad idő és lehetőleg este kevesen lássák , hogy 70 % azt mondta húzzatok el a péri csárdába ott a helyetek .
  Kár, hogy csak 70 %!!”
 • 8. Angel40 2010. április 12. 20:05
  „A 6-os ajánlat sokkal jobb!!!:-)”
 • 7. miracle 2010. április 12. 19:58
  „Elég langyos.
  Ez sokkal ütősebb volt:
  http://www.youtube.com/watch?v=UNKbrZQ-WbQ”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr - 1. választókerület: a Jobbik megelőzte az MSZP-t

Ahogy várni lehetett, a Jobbik erősnek bizonyult a vidéki településeken: Farkas Ádám meg is előzte… Tovább olvasom