Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Öt éve már volt egy konzultációsorozat

Másodszor kezdeményezett nemzeti konzultációt Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szinte pontosan öt évvel ezelőtt már meghirdetett egy több hónapig tartó konzultációsorozatot.
A mostani megbeszélések viszont várhatóan rövidebb ideig tartanak majd, és elsősorban vezetőkkel találkoznak konkrét témákban.

Orbán Viktor hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján - a Fidesz-KDNP választási győzelme után - jelentette be, hogy a következő két-három hétben öt nemzeti ügyben, a rend, a szociális biztonság helyreállítása, a gazdaság talpra állítása, az egészségügy megmentése és a demokratikus normák visszaállítása terén nemzeti konzultációkat tartanak.

Elmondta: az első téma a közbiztonság és közrend, helyszíne pedig valahol Észak-Magyarországon lesz; itt polgármesterekkel, helyi rendőri és cigányvezetőkkel találkoznak majd. Ezt követően nyilvánosságra hozzák, milyen lépéseket kell azonnal meglépni e területen. A második konzultáció a gazdaságáról szól majd - közölte.

Öt évvel ezelőtt, februárban Orbán Viktor akkori országértékelő beszédében hirdette meg, hogy 2005-öt a nemzeti konzultáció évévé szeretnék tenni. Első lépésként létrehozták a Nemzeti Konzultációs Testületet, amely 2005. március 9-én tartotta alakuló ülését. A nyolc tagú testületnek külön szóvivője is volt, Kudlik Júlia személyében.

Orbán Viktor akkori megfogalmazása szerint azért volt szükség a rendezvénysorozatra, mert az emberek többsége elvesztette azt a hitet, hogy a következő 10-15 év olyan korszak lesz, amely megint róla szól majd.

Most hétfőn is arról beszélt a kormányfői poszt várományosa, hogy az elmúlt években a kormányzati rendszer nem a közérdekek szolgálatáról szólt, hanem magánérdekekről, az emberek azonban vasárnap, a választás második fordulójában megbuktatták ezt a rendszert, és megalapítottak egy újat, a nemzeti együttműködés rendszerét, amelyben a politikának tilos magánérdekekről szólnia.

Az öt évvel ezelőtti konzultációsorozat abban különbözött a most indulótól, hogy több hónapig tartott, és elsősorban hétköznapi emberek véleményére voltak kíváncsiak nyilvános rendezvényeken, kérdőívekben.
Akkor az országjárás során mintegy 700 településre látogattak el a testület tagjai és Orbán Viktor, 1,6 millió ember véleményét hallgatták meg személyesen, telefonon vagy levelek útján, a konzultáció alapítványához hatvan millió forint felajánlás érkezett magánszemélyektől, a konzultáció kérdőívét kitöltők között pedig még egy személygépkocsit is kisorsoltak. A kérdőívekben elsősorban arról érdeklődtek az emberektől, hogy szerintük mi az, amiről beszélni, amin változtatni kellene, mik legyenek a közös célok.

A nemzeti konzultációk sorozatának 2005. októberi zárórendezvényén a Fidesz elnöke hangsúlyozta: új gazdaságra, új államra és új politikára van szükség. Az új gazdaság eszköze a radikális adócsökkentés, az új államé a bürokrácia radikális csökkentése, az új politikáé pedig a "radikális politikuscsökkentés" - fűzte hozzá akkor.

Olvasóink írták

 • 5. Primax 2010. április 27. 22:25
  „FREDDY/S #4 !
  Hát igen, így van.
  Az alapvető emberi méltósághoz hozzátartozik pl. az is, hogy - az általunk - megválasztott - és fizetett - képviselőink rendesen végzik dolgukat érdekünkben.
  Nem vonulgatnak ki-be, nem durcáskodnak, duzzognak, nem szerveznek - saját népszerűségük növelése érdekében - felesleges és milliárdokba kerülő népszavazásokat, nem visznek embereket az utcára harcolni, a Parlament elé kempingezni, nem bontogatnak kordonokat törvénysértő módon, meg ilyesmik...
  Bizony igazad van.
  Most - a kétharmad birtokában - a narancsosok biztosan fair módon fognak viselkedni.
  Most - már - megtehetik.”
 • 4. FREDDY/S 2010. április 27. 15:49
  „Az alapvető emberi méltóságot kell először definiálni, mert az elmúlt nyolc év alatt figyelmen kívül hagyták, nemde...”
 • 3. szocdem 2010. április 27. 14:59
  „2. matezsu2 2010.04.27. 14:50

  Jajjjjjjjjjjj! ez fájt. Igyál egy pohár vizert, majd elmúlik ez a Kádárkorszakból ide ható zsibbadságod ne félj!
  A kormányzat meg a Mi munkánk között annyi az összefüggés, hogy MI tartjuk el az összes megmondóembert, Istent és népvezért. Amiről Te hadoválsz, az Rákosi elvtársal együtt lett száműzve 60 éve..”
 • 2. matezsu2 2010. április 27. 14:50
  „Mert az MSZP mindent megcsinált amit megígért ugye?????? Csak akkor valósítható meg valami is, ha Te, az Én, és MINDENKI becsülete, munkája is olyan lesz, amilyet a kormánytól elvár.”
 • 1. Primax 2010. április 27. 13:49
  „" Orbán Viktor akkori megfogalmazása szerint azért volt szükség a rendezvénysorozatra, mert az emberek többsége elvesztette azt a hitet, hogy a következő 10-15 év olyan korszak lesz, amely megint róla szól majd."
  És most ?
  Minden tiszta és világos. Tele a padlás szebbnél-szebb ígéretekkel.
  Mit kell(ene) ezen - még - (meg)konzultálni ?
  Tessenek megcsinálni mindent, amit olyan nagy hévvel megígértek ! Gyakorlatilag nincs ellenzék, kétharmaddal bármi megvalósítható.
  Nos ?
  Nem értem..illetve dehogyis nem :
  Indul a konzultáció.
  Indul a szájkarate.
  Dolgozni(uk) kellene, erre ácsingóztak nyolc évig.
  Most meg ez a baj ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pósán László csökkenteni kell a bürokráciát

A fideszes Pósán László szerint az azonos feladatkörben párhuzamosan működő intézmények feladatkörét… Tovább olvasom