Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Orbán: Közösségépítő kormányzás lesz

Az új kormány rendbe teszi a gazdaságot és a közbiztonságot, családi adózás viszont egyelőre nem lesz - fejtette ki Orbán Viktor miniszterelnök jelölt hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Tudósítás a sajtótájékoztatóról:

12.45.: Megbukott egy politikai-gazdasági rendszer

Vasárnap a magyarok megdöntöttek, megbuktattak egy politikai-gazdasági rendszert, és úgy döntöttek, hogy helyette megalakítanak egy újat - értékelte Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfőn Budapesten, nemzetközi sajtótájékoztatóján.

"A mi dolgunk az a következő hónapokban, hogy a megalakított új gazdasági és politikai rendszert tartalommal töltsük meg és felépítsük" - fogalmazott a kormányfői poszt várományosa.

Véleménye szerint vasárnap az oligarchák rendszere bukott meg. Közép-európai oligarchák alatt - mint kifejtette - azokat az üzleti csoportokat érti, amelyek jelentős gazdasági súllyal rendelkeznek, befolyásuk alá vonják a politikai életet, elfoglalnak politikai pozíciókat, adott esetben pártokat, és az egész politika, a kormányzati rendszer végül nem a közérdekek szolgálatáról szól, hanem magánérdekekről.

Az új rendszer, amelyet vasárnap megalapítottak a választók, a nemzeti együttműködés rendszere, amelyben a politikának tilos magánérdekekről szólnia - közölte, hozzátéve, hogy ebben a rendszerben a határon túl élő magyarok is benne vannak. Megjegyezte, már a választások második fordulója előtt kapcsolatba lépett határon túli magyar szervezetek egyes vezetőivel, és arra kérte őket, hogy üljenek össze, és minél hamarabb fogalmazzák meg javaslataikat, elvárásaikat, amelyekkel a következő parlamenthez, kormányhoz szeretnének fordulni.

Orbán Viktor úgy vélte, a Fidesz-KDNP 68 százalékos választási győzelme a demokrácia megerősítését jelenti Magyarországon, a pártszövetség ugyanis demokratikus módon érte el ezt az eredményt.

Hangsúlyozta, ez a választás megerősítette Magyarország európai uniós elkötelezettségét is, hiszen volt olyan párt, amely kifejezetten EU-ellenes platformon indult, ez a párt azonban 12 százalékot kapott, az összes többi szavazat pedig Európa-párti politikai erőkre esett.

A pártelnök rámutatott, a nyugat-európai államok elszoktak attól, hogy demokratikus kereteken belül is el lehet érni rendszerváltás értékű, forradalmi értékű eredményeket. Ez azonban Magyarországon vasárnap sikerült - húzta alá Orbán Viktor.


12.11.: A legjobb hiány a nulla hiány

Orbán Viktor szerint "a legjobb hiány a nulla hiány", vagyis az ideális állapot az, amikor nem költenek többet, mint amennyit képesek megtermelni. A probléma azonban az, hogy az ország nyakig úszik az adósságban, és ilyen körülmények között lehetetlen egy nulla hiánnyal működő költségvetést előállítani - mutatott rá a Fidesz elnöke.

Kijelentette: nem felemelni, hanem csökkenteni akarják a hiány mértékét. Szerinte meg tudnak majd állapodni az IMF-fel egy évközbeni intézkedéscsomag tartalmáról.

Az MTI azon kérdésére, hogy a tervezett IMF-megállapodás jelent-e újabb nehéz lépéseket a magyar emberek számára, azt válaszolta: a magyar politika abban a "perverz létben" érzi jól magát, amikor izgatottan, szorongva, félelemmel várhatja az újabb megszorításokat, ha pedig erről nincs szó, akkor úgy érzi, nem történt semmi fontos a politikában.

Minden kormánydöntésnél, előterjesztésnél azt fogom keresni, az hogyan, és kik számára nyit újabb lehetőséget - fogalmazott. Hozzátette: lényeges ugyan, hogy ez milyen pénzügytechnikai kérdésekkel történik, de másodlagos.

Magyarországon úgy élünk húsz éve, mintha nem ért volna véget a szocializmus, állandóan csak "elosztási viták" vannak és "null összegű játék": adott nagyságú kenyeret hogyan lehet szeletelni - közölte. Orbán Viktor úgy vélekedett, hogy ez szembefordítja egymással a társadalmi csoportokat, valaki mindig veszíteni fog, másik meg midig nyerni.

"Így nem lehet sem élni, sem gondolkozni, a mi felfogásunk ilyen értelemben nem szocialista, hanem polgári, arra törekszik, hogy minél nagyobb kenyeret tudjunk sütni" - fogalmazott.

A fő kérdés, hogy tudunk-e az adórendszerben, annak egyszerűsítésében, a bürokrácia visszaszorításában olyan döntéseket hozni, amelyek után az emberek úgy érzik, több lehetőséghez jutottak - emelte ki.

A kormány a lehetőségeket akarja tágítani és bővíteni.

12.02.: Idén még nem lesz családi adózás

Az új adórendszerbe a családi elem idén még nem kerülhet be, erre legkorábban jövő év januárjától lehet számítani - jelentette be Orbán Viktor.

Leszögezte: idén az adórendszerben azokat az elemeket lehet meglépni, amelyekre sürgősen, a pénzügyi helyzet megoldása, az adóelkerülés megakadályozása, az adócsökkentés miatt szükség van.

Az ideális rendszer még nem jön létre év közben.

11.54: Lázár János legyen a frakció vezetője

Lázár Jánost, Hódmezővásárhely polgármesterét szeretné felkérni a eendő parlamenti Fidesz-frakció vezetőjének Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke a nemzetközi sajtótájékoztatóján arról, hogy milyen létszámú KDNP-frakciót terveznek, azt mondta: ez a kérdés Semjén Zsolt KDNP-elnöknek, valamint a Fidesz leendő frakcióvezetőjének illetékességi körébe tartozik, "aki reményeim szerint Lázár János lesz majd".

A hódmezővásárhelyi polgármesterrel már folynak erről a megbeszélések, "őt szeretném felkérni erre a munkára" - közölte.

11.52.: Tiszta vizet kell önteni a pohárba

Orbán Viktor szerint a leendő kormánynak - az átadás-átvétel törvényi szabályozásáról szóló előterjesztés után - elsőként egy három "blokkból álló tervet" kell benyújtania a parlamentnek, benne az adórendszerbeli változásokról, a bürokráciával szembeni átfogó támadásról, valamint az önkormányzatokkal történő együttműködésről szóló tervvel.

A Fidesz elnöke kifejtette, ezt megelőzően azonban "tiszta vizet kell önteni a pohárba", meg kell ismerni, pontosan milyen a költségvetés, az államháztartás, az ország valóságos pénzügyi helyzete.

11.50.: Közösségépítő kormányzás lesz

Orbán Viktor szerint közösségépítő kormányzásra van szükség, ezért öt nemzeti ügyben nemzeti konzultációkat tartanak; az első nemzeti együttműködés kultúrájának meghonosítása. A Fidesz elnöke azt mondta: kormányzáson kívül más munkát is magára vállal egy általa vezetett kabinet, ez a közösségépítő kormányzás létrehozása.

A következő két-három hétben nagyobb nemzeti konzultációs eseményekre kell számítani az öt nagy nemzeti ügyben: a rend, a gazdaság, az egészségügy, a szociális biztonság és demokrácia területén - közölte. Hozzátette: a választópolgárok döntöttek arról is, hogy máshogy működjön politika, ezt is meg kell reformálni.

Orbán Viktor közölte: a nemzeti konzultációk rendszerét lépésről lépésre építik fel, első nemzeti együttműködés kultúrájának meghonosítása lesz.

Kiemelte: a következő kormány és ő maga is sok energiát fog mozgósítani azért, hogy az ország vezetői és a választók közötti kapcsolat sokrétű és többcsatornás legyen, igazi kapcsolatok jöjjenek létre, hogy a kapcsolattartás ne szorítkozzon a kormányzati intézményekre.

Kérdésre válaszolva elmondta még: az első téma a nemzeti konzultációk sorában a közbiztonság és közrend lesz, helyszíne pedig valahol Észak-Magyarországon lesz; itt polgármesterekkel, helyi rendőri és cigányvezetőkkel találkoznak majd. Ezt követően nyilvánosságra hozzák, hogy milyen lépéseket kell azonnal meglépni e területen. A második konzultáció a gazdaságáról szól majd - közölte Orbán Viktor.


11.40: Nincs még szó a személyekről

Amíg a köztársasági elnök nem kér fel valakit arra, hogy kezdje meg a kormányalakítási tárgyalásokat, addig Orbán Viktor sem személyekről, sem a minisztériumok számáról nem nyilatkozik.

A Fidesz elnöke ezt közölte az MTI kérdésére, hozzátéve, hogy néhány név már van a fejében a leendő kormánytagokat illetően.

A következő napokban azonban az államfő a főszereplő - mondta.

11.20: A gazdaságot és közbiztonságot teszik rendbe

Vasárnap a magyarok megdöntöttek és megbuktattak egy politikai és gazdasági rendszert és úgy döntöttek, hogy helyette megalakítanak egy újat - értékelt Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfőn Budapesten, nemzetközi sajtótájékoztatóján.

A mi dolgunk az a következő hónapokban, hogy a megalakított új gazdasági és politikai rendszert tartalommal töltsük meg és felépítsük - fogalmazott a kormányfői poszt várományosa.

A politikus azt mondta: először a gazdaságot és közbiztonságot teszik rendbe, semmilyen gyors, alkotmányos átrendezésre nem kell számítani.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. HR_XAR 2010. április 30. 11:09
  „"Orbán: Közösségromboló kormányzás lesz"”
 • 59. fortuna54 2010. április 27. 15:57
  „szocdem.Mond már meg,kire kellet volna szavazni,mert amind látomneked semmi sem jó.Csak kevered a sza..,és mondod mind egy afrikai papagáj.”
 • 58. szocdem 2010. április 27. 14:30
  „No azér csínján azzal az adócsökkentéssel!

  A miliárdos nagyvállakozók, a külföldi uzsorások nem azért lapáltoltak be a Fideszbe 6-7 milliárdot az elmúlt évekbenm hogy ne legyen semmi jussuk!
  Adócsökkentés pedig lesz, méghozzá a nagyoknak.
  A kicsik majd kapnak családi adókedvezmáényt - mondjuk a 4. gyerek után- amit senki sem fog tudni igénybe venni, mert ahol 4 gyerek van, ott volt is rá elég idő hogy annyit gyártsanak- a család naná, hogy munkanélküli..

  Ordas hazugságok ezek eftikéim, és ha nem vennétek észre, már megint jól átvertek benneteket, de Ti ezt is választottátok, nem csak az igazmondó Istent....”
 • 57. Tabornok 2010. április 27. 13:21
  „Vallaloid 2010.04.27. 13:09
  Nem lesz adócsökkentés! Ok: adócsökkentéssel nem lehet több bevételhez jutni és a válságot kezelni!"
  Így igaz. Lesz hősi emlékmű 5 300 000 Ft.-ért. Örök mécses is lesz rajta, ami igen nagy segítsége a győrieknek abban, hogy ne feledjék, folyamatos nálunk a korrupció!”
 • 56. Vallaloid 2010. április 27. 13:09
  „Nem lesz adócsökkentés! Ok: adócsökkentéssel nem lehet több bevételhez jutni és a válságot kezelni!”
 • 55. laposibenö 2010. április 27. 11:43
  „Most akor nem lessz adócsökkentés?”
 • 54. szocdem 2010. április 27. 10:12
  „"épül - és gyarapodik - majd a nagy narancsos közösség."

  Én inkább úgy mondanám: a banánpálma fák, amikt az MSZP ültetett el a lakosság tevékeny közreműködésével, a MAgyar BAnánköztársaság szimbólumaként, most termőre fordul! Narancs termőre, ami önmagában is világszám!”
 • 53. Primax 2010. április 27. 09:53
  „" Orbán: Közösségépítő kormányzás lesz "
  Így lesz : épül - és gyarapodik - majd a nagy narancsos közösség.”
 • 52. szocdem 2010. április 27. 09:48
  „Ez a dzsentlemanus rendes Rákosi efti reinkarnáció..
  Remélem nem lesznek "népellenségek" meg politikai foglyok, stb.. Bár mindíg kitelik az ilyen népieskedő, nemzetieskedőktől az olyasmi is.. Lásd. történelmünk..”
 • 51. Primax 2010. április 26. 23:07
  „" a nemzeti együttműködés rendszere, amelyben a politikának tilos magánérdekekről szólnia -
  Muhaha...”
 • 50. kolombela 2010. április 26. 22:31
  „31. hozzászólás Jerry 2010.04.26. 19:24
  Azért még így is rengeteg szavazó volt, aki nyolc év ámokfutás és nemzet veszejtő tevékenység utána szocik neve mellé húzta be a keresztet.”
 • 49. kolombela 2010. április 26. 22:23
  „24. hozzászólás Komissar 2010.04.26. 18:04
  Még ha csak dilettánsok lettek volna. Sajnos nagyon is vérprofi módon vágták tönkre a nemzetet. Minden cselekedetükből érződik a tudatosság,szándékosság. Hidd el, semmi sem történt véletlenül, előre megírt forgatókönyv szerint zajlottak a dolgok.
  A fidesz és Likud Viktor esetében ugyan erre lehet számítani, semmivel sem lesznek különbek, csak más nevet adnak a gyereknek. A fodeszes vezető politikusairól sok mindent el lehet mondani, de hogy dilettánsok azt nem.”
 • 48. kolombela 2010. április 26. 22:18
  „20. hozzászólás Nooormális? 2010.04.26. 16:34
  Épeszű ember természetesen nem ezt gondolta, csakhogy ebben az országban rengeteg eszement szavazó van, akik egy az egyben elhitték azt a sugallatot,amit a fidesz finoman terjesztett, hogy egycsapásra megváltozik minden kormányra kerülésükkor.”
 • 47. pancser 2010. április 26. 22:10
  „45! megalakult már a földalatti mozgalmatok, a vakond is fekete, kicsit hasonlít a gárdához, abban is hogy gyakorlatilag vak.”
 • 46. hard 2010. április 26. 22:09
  „Nooormális?:

  A bérpapíromig látok, amin néha simán van 50% feletti levonás. És már megint mindenki kap segélyt meg mindent, csak a normálisan bejelentettek nem kapnak mást, mint lókukit. Borsodban falut nevezhetnének el rólam, azok alapján, amit legombol az apeh. És már megint olyan rétegnek akarnak kedvezni, amihez nem tartozom.
  Az meg, hogy leszek-e nagycsaládos még sok mindenen múlik. Pl, hogy nem albérletbe akarok 3 gyereketl. A saját lakás meg odébb van még. Nem a gyerekek száma alapján kéne diszkriminálni, mert az nem csak a gyerekvállalási kedven múlik sokszor. Elég sok embernek nem lehet gyereke, vagy 1 beteg után még nem akar 2-3 újabbat. Persze nem arra akarok kilyukadni, hogy szarjuk le a nagycsaládosokat, csak éppen másokra is lehetne gondolni. (Persze akinek 3-4 gyereke van nyilván el is tudja tartani tisztességgel, különben nem vállalt volna annyit.)”
 • 45. kolombela 2010. április 26. 22:07
  „Az biztos, hogy közösség építő lesz, csak a gond, az, hogy csak egy nagyon szűk közösségé.”
 • 44. pancser 2010. április 26. 22:05
  „A jobbikos <moderálva> is csengettek, csak még nem vették észre.”
 • 43. sutyi100 2010. április 26. 21:52
  „Jerry 40 tökéletesen igazad van,hordópali 42-val együtt kutyából nem lesz szalonna,egy-két év alatt lesz maj "anyám én nem ilyen lovat akartam!!!!"Arra azért kiváncsi lennék,hogy aJoszip Tot és társai milyen
  új néven fognak áldásos tevékenységet folytatni,vagy ki meri-e valaki mondani ezután,hogy a grippenekért
  ki és mennyit kapott?Eddig ov adócsökkentéssel behúzta csőbe a hiszékeny választókat,főleg a fiatalokat de
  mivel fogja megmagyarázni amit afullajtárok már elkezdtek szajkózni,hogy az idén bizros nem lesz majd talán
  jővőre vagy sohanapján,a lényeg a győzelem és a husosfazék.”
 • 42. hordópali 2010. április 26. 21:12
  „A fidesz vezette városokban talán nincs Nokiás doboz?
  Hát!?
  Lehet, hogy ott Samsung, vagy a Sony a menő!
  De véleményem szerint a nagyobbik fajta! Még a ´90-es évekbeli 450-es koffer!!!”
 • 41. Csetneky 2010. április 26. 20:53
  „Ne háborogjatok elvtársak, nem vagytok ti tenger! Tudjátok, amit 8 éven keresztül el...., azt nem lehet ám 8 nap alatt helyrehozni. A megoldás az lett volna, ha a böszme vezéretek nem <moderálva...> el. Viszont megtette, tehát ez már történelem. Innentől kezdve türelem elvtársak, egy ideig nem jönnek a Nokiás dobozok. Próbáljatok meg rendesen dolgozni - talán menni fog - meg persze adót fizetni és a haza fényre derül.”
60 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: az Orbán beszédet az ellentmondások jellemezték

Az MSZP szerint Orbán Viktor ígéretével ellentétben "ma nem ébredtünk sem új országra, sem új Orbán… Tovább olvasom