Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Ön szerint melyik pártnak van bátorsága harcolni a hálapénz ellen?

Magyarországon az egészségügy vezeti a korrupciós listát. Évente milliárdok vándorolnak zsebből zsebbe hálapénz címén – mégsem tesz ellene senki semmit.

A paraszolvenciát legtöbbször a szülész-nőgyógyász szakmával kapcsolatban emlegetik, de az orvoslás számos területén létezik, mégpedig évtizedek óta.

Az egészségügyi korrupció az egész világon megoldatlan probléma. A Transparency International jelentése szerint a globális egészségügyi kiadások – 3000 milliárd dollár – csaknem öt százaléka, azaz 150 milliárd dollár tűnik el a résztvevők zsebében.

Az eszköztár gazdag: előfordul sikkasztás, lopás, csalás, az orvosi dokumentáció, a biztosítónak szóló elszámolások meghamisítása mellett a vényírási szokások piaci befolyásolása, az orvosok hálapénzes megvesztegetése.


Szavazzon! Megjegyzés: felmérésünk nem reprezentatív.


Jól tudjuk: Magyarországon sincs ez másképpen. Az éves költségvetés közel tíz százalékát teszik ki az egészségügyi kiadások, ami 2008-ban 950 milliárd forintra rúgott. Egyes számítások szerint a magyar egészségügyben körülbelül 50 milliárd forint tűnik el – hálapénz nélkül! – a különböző korrupciós cselekmények nyomán.

Az egészségügyi korrupciónak számos területe ismert itthon (is). A legjellemzőbb, amikor az orvosok, nővérek pénzt kérnek olyan szolgáltatásokért, amelyek igazából ingyenesek.


A vesztegetés évtizedek óta elnézett módja.
A vesztegetés évtizedek óta elnézett módja.


Ez nem is csoda: aki megteheti, nem vár éveket egy műtétre, hanem a kedvezőbb pozíció érdekében pluszjuttatásokkal a várólista élére kerül.

Hazánkban a hálapénzek összege évente 40-100 milliárd forint között mozoghat. Egy átlagos jövedelmű család éves bevételének 1,5-3 százalékát fordítja erre.

A hálapénz megítélésében megoszlanak a vélemények. Legtöbben nem is tartják korrupciónak - holott óriási összegek vándorolnak az orvosi, ápolói köpenyekbe.


Pénzek a fehér köpenybe, avagy tarifák 2009-es árfolyamon
 
Belgyógyászati kórházi osztályról átkerülés krónikus osztályra: 30 000 forint

Hamis igazolás kiállítása körzeti orvosnál:
2 000 forint
 
Vényköteles gyógyszer beszerzése kórházi ápolótól: 10 000 forint
 
Hivatásos sofőrnél magas vérnyomás ellenére kiállított orvosi igazolás: 10 000 forint
 
Vastagbélrák-műtét: sebésznek: 30-50 000 forint

Szemműtét (retinaleválás): 70 000 forint 

Diagnózis gyorsított laborvizsgálat alapján: 30 000 forint

Szülés: 40 és 300 000 forint között

Térdműtét (porcleválás): 50 000 forint

                      Forrás: Haszon Magazin.


Olvasóink írták

92 hozzászólás
 • 92. load 2010. április 05. 22:56
  „91. pancser
  Én is ismétlem magam.
  23. load 2010.04.02. 12:52
  20. pancser
  " Meg kell nézni, hogy Ausztriában hogy van és úgy kell csinálni itt is. "
  Ennek lehetőségét herélte ki a 300 Ft-os népszavazás.”
 • 91. pancser 2010. április 05. 22:14
  „Ismétlem magam! Az egészségügben ugyan olyan munkaválllói viszonyokat kell teremteni, mint a versenyszférában. 1.pont annyi fizetést kell adni, hogy legyen verseny az állásokért, ami kétségtelenül kényelmesebb mint magányzó orvosnak lenni, Most fordítva van a dolog, nincsen körzeti orvos és más területen sincsen betöltve sok állás. "Aki mogyoróval fizet az majmot kap". Hagyjátok már ezt az őrült vizitdíjat, ettől várni a megoldást ez egy tévút, zsákutca. Csak munkaerőpiacnak hiszek, miért lenne más az egészségügy mint a többi hely. Csak egy megjegyzés. Ha az orvos a vizitdíjban érdekelt adtunk a sz..nak egy pofont. Majd visszerendeli a beteget feleslegesen, ha kell hanem! Nagyon cinikus megoldás volt ez a betegek kiszolgáltatásra alapozott, teret adott volna a becstelenségnek, a minisztérium meg az egészségpénztár meg mosta a kezeit! Ez a cseberből a vederbe esete!”
 • 90. czindi 2010. április 05. 18:35
  „andor47 tényleg nem tudod, mit beszélsz. A LELKIISMERET NEM MEGVÁSÁROLHATÓ KATEGÓRIA. VAGY VAN, VAGY NINCS. Vagy dolgotok ennyi fizetésért, vagy nem. Lehet választani. De ha az igent választottam, akkor csak JÓL SZABAD DOLGOZNI!!! Igen, kevés az orvosok fizetése. Meg a tanároké, tanítóké, állatorvosoké, mérnököké.
  Mindenkié.
  Igen, a 300 ft-nak volt visszatartó ereje. Ezt az orvosok egy része tudta, egy része azóta jött rá. Akit egyébként érdekel a téma (valójában, és nem csak írogatni akar!) olvassa végig figyelmesen előző jegyzetemet.”
 • 89. load 2010. április 05. 08:07
  „88. Lord_Hamilton
  Ennek felismerésére talán 5-10 év múlva lesz esély a magyarok gondolkodásában, de az amnézia addigra megoldja a lelkiismeretfurdalás problémáját.”
 • 88. Lord_Hamilton 2010. április 05. 00:06
  „Felháborít a címbeli kérdés. Ugyanis aki feltette a kérdést, elfeledte bevenni a Cavingtont. Emlékeztetnék:Gyurcsányéknak volt bátorságuk, hogy megtegyék az első lépést a paraszolvencia, (szerintem korrupció, adócsalás) elleni úton, ami hazánkat figyelembe véve vagy 15-20 évig is tarthatott volna. Igaz, meg nem oldotta volna, de valahol el kellett kezdeni. Mi meg, tisztelet a kivételnek, ügyesen leszavaztuk, mert Magyarországon szinte már szégyen értelemből gondolkodni.
  Érzelmileg meg végtelenül megvezethetőek honfitársaim. Annyira, hogy saját érdekük ellen szavaztak, mikor a vizit és kórházi napidíj ellen szavaztak. De ez igaz "tandíj2 esetére is.”
 • 87. pancser 2010. április 04. 13:35
  „Én is járok néha maszek orvoshoz! Vagy ad számlát vagy nem, de most nem ez a kérdés. Megkérdezem mivel tartozom és azt kapja amit kér, se többet se kevesebbet. Itt nincsen hálapénz. Továbbra is ragaszkodom a rögeszmémhez, hogy normális mai munkahelyi viszonyokat kell termteni az orvosoknál is. Magam is azért ragaszkodom az állásomhoz, mert relatíve jól fizetnek és nem teszem kockára pár tízezer forintért. Az orvosok is ezt tennék ebben biztos vagyok.”
 • 86. tosa2 2010. április 04. 11:51
  „Orvosok? Főleg ha maszek rendelésre mész ?! Teljesen mindegy, hogy mennyi fizetést
  fognak kapni, ha adsz neki külön pénzt, akkor is el fogja tenni. Két orvoshoz járok.
  Egyik sem ad számlát. AZ egyik számitógépre ír be minden vizsgálati eredményt, a másik
  csak beszél, beszél. DE biztos, hogy az első is adózás szempontjából is szabályosan jár
  el?”
 • 85. load 2010. április 03. 23:11
  „70. LAZA
  Én elmentem és ,,nem"-mel szavaztam. Nem mitha számított volna bármit is a 3,5 millió igennel szemben, de ezt láttam helyesnek.
  Másnap, a választási eredmény kihirdetése után itt a KOL-on azt írtam, hogy ez volt az elmúlt öt év legnagyobb ,,ön tökönszúrása" Magyarország részéről.
  A Gyurcsány féle EÜ reform lehet, hogy elhibázott volt, de legalább elkezdett valamit, ami nem az, ami most van.
  A hibákat ki lehetett volna javítani, bár a bankokra alapozott egészség pénztárakat - ha nem a népszavazás - a 2008-as válság, minden jólszervezettség ellenére agyonvágta volna.
  Mindegy, a lényeg az, hogy nem jött össze.
  De hogyan tovább?
  Egy orvos barátom a győri regionális kórházban (Petz Aladár) azt mondta, hogy csak nagyon indokolt esetben igényeljem a kórház szolgáltatásait, mert mindenre neki sincs rálátása, és bármi előfordulhat.
  Én ebből megértettem azt, hogy nincs az a pénz, amiért valóban biztonságban érezheted magad az intézményben.
  Igazolva láttam az intelmét akkor, amikor öreg édesanyámat egyhetes ápolás után - egy szabályos elbocsájtást követően - hazavittük a kórházból, és az intravénás kanült otthon nekünk kellett eltávolítani a karjából.
  Amit a hálapénz büntetőjogi megközelítésének hasznosságáról írsz, az - szerintem - nem működik.
  Amig a hálapénz a kórház bármely szintjén - ilyen-olyan okból elfogadható, sőt elvárt - nem számíthatunk érdemi változásra.
  Amig a kórház igazgatója ezt eltűri, és falaz ennek érdekében, a büntetőjog eszközei semmire sem lesznek alkalmasak.”
 • 84. pancser 2010. április 03. 21:27
  „Az orvos valójában az egészségpénztár alkalmazottja. tessék a tulajdonosi jogokat gyakorolni, felelősen. Az egész magyar társaalom tudja, hogy az orvosok alulfizetettek, ezért korruptak, már az aki hálapénzt kap, kér. Magam is úgy vagyok vele, hogy egy orvos éljen a hivatalos fizetéséből átlagon felül.”
 • 83. kisokoska 2010. április 03. 18:35
  „Addig amíg nincs jó fizetés ( máshol korrupciónak hívják) addig működik a hálapénz.”
 • 82. meir 2010. április 03. 16:06
  „Egyetlen part "batorsaganak"sincsen semmi koze ahhoz hogy van-e,vagy nincs-e halapenz!!!
  az kizarolag az Elfogadon,az orvos etikajan vagy etikatlansagan mulik!!!!!”
 • 81. laposibenö 2010. április 03. 15:15
  „Azt hiszem már valaki it is leirta hogy ez adóelkerülés ami bün. Aki nem akar bünözni ne csinálja.Enyi!”
 • 80. volt 2010. április 03. 14:43
  „Addig még politikai hovatartozás dönti el, hogy ki kapja a főorvosi széket és az előző főorvost még el is, küldik csak, azért hogy ne hogy ki derüljön, hogy rossz döntést hozott a kórház vezetése, mert a betegek 90% a régi főorvosnál maradt volna a biztos. És a mostani meg teheti, hogy rendelés időben kérvényt nyújtat be magának, hogy üres rendelő mellet hogy meg vizsgálja a beteget, aki szemel láthatóan rosszul, van csak, azért mert nem volt elő jegyezve. A házi orvos meg tartva a fen, említett, orvos reakciójától inkán meg próbálja ki kezelni a beteget, mint hogy átküldené a szakorvoshoz, bezzeg régen egy enyhe meg fázástól is írta a beutalót a szakrendelésre. De hála isten a régi főorvos asszony még név szerint emlékszik a betegeire és rögtön tudta mi a meg oldás a panaszaimra ugyanis tisztában volt vele mi szokta ki váltani a problémát és láss csodát elmúltak a panaszok, és nem flegmásodott, mert mertem zavarni otthonán, telefonon pláne úgy hogy már nem is rendel. De remélem kormányváltás lesz, és visszajön a régi jól megszokott a hivatását mindig példásan ellátó főorvos asszony. Még az emberek rokkantságát az dönti el, hogy épen a vizsgáló orvos melyik párthoz tartozik addig komoly baj, van.”
 • 79. pancser 2010. április 03. 14:18
  „Változatlanul és meggyőződéssel állítom az orsvosi számonkérhetőséget, a kereslet kínálat viszonya határozza meg. Az egészségügyi pénztár viselkedjen végre tulajdonosként és ne az állam nyakába zudítsák a problémájukat. Iacocca a sztármenedzser(Crysler) mondása volt " aki mogyoróval fizet, az majmot kap". A kutya itt van elásva. Igenis vallom, hogy a munkaerőpiacon akkor lehet válogatni, ha jó fizetést adok. a vizitdíjért sírni kár. A potyázókat kiíró orvost el kell bocsátani, de olyan körülmények között, hogy nincsen elég háziorvos ez nem lehetséges. Ne jöjjünk ezzel a hülye viztdíj dologgal.Egyetlen lógóst sem riasztoot el a 300 ft, hogy orvoshoz menjen. A hálapénz megszüntetésének egyetlen útja van, az orvos helyzetét hasonlóvá kell tenni más munkavállalóéhoz! Aki jó orvos néljen az átlag felett: ez jár neki a hivatalos fizetésből, a rossz meg a korrupt munkát keres! Sztem ez egy jó elv! Pénz kell hozzá ez igaz, de ennek a forrását is meg lehet termteni, ami nem az én dolgom.”
 • 78. andor47 2010. április 03. 12:31
  „Igen, azért adsz nagyobb "borravalót " az orvosnak, mint a pincérnek, mert az orvos nagyobbat tud hibázni, és annak rád nézve súlyosabbak lehetnek a következményei. Alapjában véve érted te a lényeget, csak még nem áll össze a fejedben egy egységes képpé.”
 • 77. czindi 2010. április 03. 12:26
  „...azért gondolom abban egyetértünk, hogy nem mindegy, hogy a pincér bableves helyett lencselevest hoz ki neked, vagy az orvos a vakbeled helyett a vastag-beledet veszi ki?
  Természetesen ne kezeljen ingyen, kapja a fizetését. A magán-rendelőben pedig kérje el az árát. De nem hivatkozhat arra, hogy azért dugtam az orrnyelőcső-szondát a légcsőbe, mert rosszul fizet az állam...”
 • 76. czindi 2010. április 03. 12:20
  „56-os: ne gyere ide! (szándékosan nem azt írtam, hogy ne gyere haza!) ekkora baromságot! Gondolod, ha adtál volna "elég borravalót" miután elfogyasztottad az ételt, akkor nem lettél volna beteg?
  A 300 és 600 forintoknak igen is volt értelme: elriasztotta a léhűtőket a rendelők környékéről, viszont az is fizetett ha beteg volt, aki eddig soha!!!! Nézd meg most: csak úgy feketéllik a rendelő a sok hm..járuléknemfizetőtől! ( A nyugdíjas már előre megfizette a kezeléseinek az árát!!!) Egyébként itt is volt magán-eü-pénztár, és lehetett biztosítást is kötni. Én meg is tettem, és pont olyan ellátást kaptam mint az a színes, aki soha egy fillér járulékot nem fizetett. Ezért is javasoltam a 4 szintű ellátást:
  1. alapszint ( nem-fizetőknek, alp ill. minimálszintű ellátás, gyakorló orvosokkal, ápolókkal, apácákkal egy-egy jól megfizetett vezető orvossal
  2. átlagos ( akik fizették az eü. járulékot )
  3. emeltszintű ( akiknek magánpénztári befizetésük is van, betegbiztosítással )
  4. magasszintű ( aki a fentieken túl hajlandó zsebből finanszírozni: + kaja, szines TV ,telefon, stb)
  DE: vakbél-műtétet csak egyféleképpen lehet végezni: JÓL. A többi a körítés, amiért + fizetni kell.(ene)
  A sok idióta meg szálljon le erről az oldalról, mert EZ A HÁLAPÉNZRŐL szól, nem a hülye pártokról...”
 • 75. andor47 2010. április 03. 12:09
  „1. Igen, hivatás ! Azért kell jól megfizetni. 2. Képzelt czindi ! Egy normálisan működő társadalomban minden munka hivatás, legfeljebb a "bunkók" nem így tekintenek a saját munkájukra, de ez az ő hibájuk. Az orvos is pénzből él. Senki nem képzelje, hogy az orvos kiemelt felelősségű tevékenységet végez napi 12 - 14 órában aztán az a célja, hogy hazamenjen és nyomorogjon. A jó szakembert meg kell fizetni, ha hivatást végez még jobban meg kell fizeni! He nem fizetik meg valahol, akkor elmegy máshová. Ha nem fizeti meg az álam, akkor megfizeti az aki hozzá fordul. Jó felfogás, hogy nekem csak munkám van, ezért lehetek pénzéhes, de az orvosnak hivatása van, ezért engem kezeljen ingyen! Én pénzt nélkül egy fadarabot nem teszek odébb, de ha nekem kelll valami azt kapjam meg, ingyen, gyorsan és a legjobb minőségben! Ja, persze!”
 • 74. andor47 2010. április 03. 12:01
  „JA, ÉS AZ IS ÉRDEKES, HOGY NEM AZ A "KÖVETELÉS", HOGY ANNYIT KERESHESSÜNK, HOGY KÖNNYEDÉN MEG TUDJUK FIZETNI A NEKÜNK SZIMPATIKUS ORVOST, HANEM AZ, HOGY: VEGYÉK EL TŐLÜK, SZÜNTESSÉK MEG, BÜNTESSÉK MEG! ROSSZINDULATBÓL RITKÁN SZOKTAK JÓ DOLGOK SZÜLETNI.”
 • 73. czindi 2010. április 03. 12:00
  „andor47 <moderálva>. Az orvos az nem szakma, nem benzinkutas vagy telefonszerelő az HIVATÁS. Amit vagy tudsz, vagy nem. Az előbbi esetben pártállás és hálapénz nélkül is lelkiismeretesen megcsinálsz, az utóbbi esetben meg ha fizetnének, sem tudnád. Az orvosok pont annyira vannak lemaradva az EU-s fizetésektől, mint mindenki más ebben az országban. És igen, van orvos (én nem tartom annak!!!!) aki elfogadja, sőt elvárja még a kollégájától is, és van, aki nem fogadja el senkitől. Amit írtál, az még egy tudatlan, hozzá nem értő embertől is fölháborító!!!!”
92 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fiatalok a kampányban

˝Magyarországnak olyan kormányra van szüksége, mely a fiatalok érdekeit szem előtt tartva, s nem… Tovább olvasom