Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Nyomni szabadon, terjeszteni impresszummal

A választási kampány idején a kampánykiadványokat engedély és bejelentés nélkül lehet előállítani és terjeszteni, azonban azokon minden esetben szerepelnie kell az impresszumnak.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a kampány végéig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély és bejelentés nélkül előállíthatnak és terjeszthetnek kampánykiadványokat. Ezekre a sajtóról szóló jogszabályokat kell alkalmazni.

Az impresszum részletes szabályait a sajtótörvény és annak végrehajtási rendelete foglalja össze. A törvény szerint (ha a jogszabály eltérően nem rendelkezik) a sajtóterméken fel kell tüntetni a szerkesztésre és a kiadásra vonatkozó legfontosabb adatokat (impresszum).

A végrehajtási rendelet felsorolja az impresszum kötelező adatait, amelyek a következők: a kiadó és a kiadásért felelős személy neve, a sokszorosító szerv megnevezése és a sokszorosításért felelő neve, a sokszorosítás helye, ideje, a megrendelés sorszáma, valamint a szerkesztésért felelő neve.

Vagyis a választási szórólapon és plakáton is fel kell tüntetni a szerkesztésre és a kiadásra vonatkozó legfontosabb adatokat, a választás tisztaságának megóvása, az esélyegyenlőség és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvének érvényesüléséért.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) már a mostani kampá
yban is megállapított ezzel kapcsolatos jogszabálysértést. A testület február 1-jei ülésén ugyanis megállapította, hogy két megyében és a fővárosban terjesztett szórólapokon nem tüntették fel az impresszumot. Az OVB ezért arról határozott, hogy - mivel az elkövető személyét nem tudták megállapítani - szabálysértési feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen.

Olvasóink írták

  • 1. FREDDY/S 2010. február 15. 14:37
    „A kampánypénz felét célszerű lett volna az egészségmegőrzésre fordítani, mert a gazdaság egészségesebb dolgozókkal jobban működik, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdáig lehet megnézni a névjegyzéket

Szerdáig lehet betekinteni az áprilisi országgyűlési választásra készített névjegyzékekbe; a… Tovább olvasom