Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Német lapok a magyarországi választásokról

Kétharmados többség a jobboldalnak Magyarországon címmel budapesti keltezésű kommentárban foglalkozott a parlamenti választásokkal hétfőn a liberális Der Tagesspiegel.

Knut Krohn, a berlini újság munkatársa hangsúlyozta: a magyar nép azt várja Orbán Viktortól, hogy kivezesse az országot a súlyos gazdasági válságból. Magyarország hosszú éveken keresztül mintaországnak számított Kelet-Európa átalakuló államai között.

Később azonban lelassult a reformok üteme, és a politikai elit bénító hatalmi harcokba süllyedt.
Magyarországot magas munkanélküliség sújtja, az ország erősen eladósodott, és az elmúlt évben csak a Nemzetközi Valutaalap több milliárdos hitele mentette meg az államcsődtől - írta a lap, utalva arra, hogy a gazdaság teljesítménye tavaly 6,3 százalékkal csökkent. A Bajnai-kormány által alkalmazott szigorú takarékossági politika következtében a költségvetési hiány 2009-ben a bruttó nemzeti termék 3,9 százalékára mérséklődött, az államadósság azonban a GDP 80 százalékával a legmagasabbnak számít Közép-Európában.

A liberális újság kiemelte: a miniszterelnök-jelölt Orbán Viktor adócsökkentésekkel kíván új lendületet adni a recesszió sújtotta gazdaságnak. Ezen kívül a 46 éves politikus hadat üzent a korrupciónak, és az ország versenyképességének támogatását, a bürokrácia drasztikus leépítését, továbbá munkahelyek százezreinek teremtését ígérte.
A Der Tagesspiegel szerint a bírálók arra figyelmeztetnek, hogy a Fidesz kétharmados parlamenti többségével tetszés szerint változtathatja meg az alkotmányt. Ennek kapcsán a tudósító utalt arra, hogy Orbán csökkenteni akarja a parlamenti képviselők számát, minisztériumokat akar összevonni, és meg akarja szüntetni a parlamenti képviselők mentelmi jogát.

Feszült várakozás előzi meg, vajon a jövőbeni kormányfő előhúzza-e a fiókból ismét az úgynevezett státustörvényt - írta a lap, emlékeztetve arra: 1998 és 2002 közötti első hivatali ideje alatt Orbán magyar állampolgárságot akart adni a szomszédos országokban élő magyar kisebbségeknek. "Ez a törvény, amelyet a szocialisták megtorpedóztak, Magyarországnak csaknem európai uniós tagságába került" - hangoztatta a liberális német újság.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung rövid bécsi tudósításban számolt be a választásokról, a címben kiemelve, hogy a Fidesz kétharmados többséget szerzett. Az írás az eredmények ismertetésén túl rámutatott arra, hogy a parlamentbe első ízben került be a szélsőjobboldali Jobbik, továbbá az LMP is.

A német üzleti körök lapja, a Handelsblatt budapesti keltezésű tudósításában kiemelte, hogy a jobboldali konzervatív Fidesz tovább fokozta első fordulós választási sikerét, a szocialisták pedig súlyos vereséget szenvedtek. Az újság Orbán beszédéből kiemelte, hogy a magyar választók az oligarchák uralma helyett a nemzeti együttműködés rendszerét hozták létre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha felkérik, pártelnök lenne Mesterházy

Mesterházy Attila, ha felkérést kap rá, "nagyon komolyan" elgondolkodik azon, hogy elvállalja az… Tovább olvasom