Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Nem változtak az erőviszonyok

Nem változtak érdemben a politikai erőviszonyok a választási kampány első hónapjában, a Fidesz stabilan vezet riválisaival szemben.

A kutatást a Századvég a Kód intézettel közösen végezte február 1. és 6. között ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével. A közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna - írták.

A felmérés szerint a biztosan szavazó, pártot választó megkérdezettek körében a Fidesz 58 százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg a szocialistákat 23 százalék választaná.

A harmadik legerősebb politikai erő a Jobbik, amelynek támogatottsága továbbra is 10 százalékos.

Változás az előző hónaphoz képest, hogy az MDF a biztosan szavazó, pártot választó megkérdezettek körében februárban elérte a parlamentbe jutás ötszázalékos küszöbét. Az LMP három százalékon áll, míg az SZDSZ helyzete reménytelennek tűnik, mivel a pártra továbbra is csak a megkérdezettek egy százaléka szavazna.

A teljes népességen belül mért adatok szerint a Fidesz 33, az MSZP 15, a Jobbik 5, míg az MDF és az LMP 3-3 százalékon áll.

A megkérdezettek 37 százaléka Orbán Viktor miniszterelnökségét preferálja. A szocialisták jelöltjét, Mesterházy Attilát 13 százalék, az MDF jelöltjét, Bokros Lajost 12 százalék, Vona Gábort, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét pedig 3 százaléka választaná kormányfőnek.
A magukat jobboldalinak valló válaszadók 79 százaléka preferálja Orbán miniszterelnökségét; Vona öt százalékot, Mesterházy és Bokros egy-egy százalékot kapott.

A "centrumban állók" 28 százaléka is Orbán miniszterelnökségével szimpatizál, míg 19 százalékuk Bokros Lajost látná szívesen miniszterelnökként. A "középen állók" alig hét százaléka szimpatizál a baloldali jelölt, Mesterházy Attila miniszterelnökségével, míg Vona Gábort, az önmagukat a centrumhoz sorolók 4 százaléka támogatná.

A baloldali elkötelezettségű szavazók körében a legnagyobb támogatottsággal (50 százalék) Mesterházy Attila bír. Ugyanakkor továbbra is jelentős (20 százalékos) azon baloldali szavazók aránya, akik Bokros Lajos miniszterelnökségével szimpatizálnak. Orbán Viktorra e választói csoporton belül 6 százaléknyian szavaznának, míg Vona Gábort 1 százalék támogatná.

Az elemzés szerint összességében elmondható, hogy Orbán Viktor támogatottsága a centrumban és a jobboldalon továbbra is tekintélyes, míg Mesterházy Attila baloldali térnyerése együtt jár a centrumban történő támogatáscsökkenéssel. Bokros támogatottsága a centrumszavazók és a baloldali elkötelezettségűek körében továbbra sem elhanyagolható.

A legutóbb, szerdán a Nézőpont Intézet közölt politikai közvélemény-kutatási eredményeket. Az intézet február második hetében végzett felmérése szerint csökkent a Fidesz támogatottsága, az ellenzéki pártra "most vasárnap" az aktív szavazók 43 százaléka szavazna, míg az MSZP-re 12, a Jobbikra 9 százaléka voksolna. Az intézet megállapítása szerint a korábbi Fidesz-szavazók inkább elbizonytalanodtak, nem pártoltak át más párthoz.

Olvasóink írták

78 hozzászólás
 • 78. load 2010. február 23. 16:07
  „75. szocdem
  Töltsd le magadnak ezt az EU Évkönyvet:
  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-HA-09-001-05/EN/KS-HA-09-001-05-EN.PDF
  Ennek a 14. oldalán találsz egy Európa térképet (Acrobat reader kell hozzá(PDF)).
  Ezen a térképen színek szerint megtalálod az egy főre eső jövedelem határokat, országokra és régiókra bontva.
  A sötétebb színek a magasabb átlagjövedelmű helyeket jelölik.
  Tegyél különbséget Lengyelország, Magyarország és Németország kiszínezett régiói közt!
  Végül kérj elnézést gjózsi-tól!”
 • 77. gjozsi88 2010. február 20. 09:02
  „szocdem!
  A lengyelek átlagbérei, reálértéken nem magasabbak, mint nálunk!
  Cáfolni adatokkal légy szives!
  A külföldön dolgozó magyar ugyanazért a munkáért kevesebbet kap mint a helyi, illetve olyan munkát amit a helyi nem végez el!

  "Egyszerüen azért, van ez így, mert a mindennapi élethez szükséges feltételeket nem HITELBŐL szerzik meg!!
  Nem éred?? Ahoz hogy lakj valahol, nem kell hitel. Ahoz hogy legyen egy napi használatú autód -esetleg- de nem feltétlenül. "

  Hanem miből???
  a lakást kiutalják és nem kerül semmibe???
  Te komolyan gondolod???

  "Nem béremelésről beszélünk!!!! Hanem a munkaerőbázis értékének helyreállításáról!!!"
  Tudod a termelési források a következők:
  - alapanyag
  - termelőeszközök
  - energia
  - munkaerő"

  Ennek tudod hol van szabott ára?
  Az elöállitott termék fogyasztói árában!
  Ugyanis csavargathatjuk, ahogy akarod, a rész költségek növekedése az egész költség növekedését vonja maga után!
  Ennek a fogyasztói árnak a növekedése befolyásolja az eladhatóságot, azaz ha drágább, mint a konkurencia, akkor nem veszik meg!!
  Akkor amikor a termelő kalkulál, ezeket az adatokat együtt vizsgálja!!!
  Az alapján dönti el, hogy megéri, vagy keres egy másik helyet, ahol valamelyik tényezőt csökkenteni lehessen, hogy a véár, olcsóbb legyen, azaz eladható!”
 • 76. t-a-ibi 2010. február 19. 22:59
  „Egy kis "érdekesség" a Palesztin területről, ahol megszállók garázdálkodnak.

  Erősödik a nemzetközi felháborodás a Hamasz egyik vezetője, Mahmud al-Mabhouh január 20-i dubai meggyilkolása miatt. A dubai rendőrfőkapitány a bűncselekményt egyértelműen az izraeli titkosszolgálathoz köti.

  Az izraeli Haaretz napilap így ir: ,,Úgy látszik, elfelejtettük, hogy a Moszad hírszerző ügynökség, nem halálosztó szervezet. Egy törvényes országot nem kivégző brigádokkal kellene működtetni" - szögezi le a baloldali újság.”
 • 75. szocdem 2010. február 19. 14:12
  „"még annyit!
  A lengyelek átlagbérei nem magasabbak, mint nálunk!!!"

  Józsi!

  ezt el ne mond senki másnak mit gondoltál. Ki fogod röhögtetni magad... A lenygyelek (belföldi) vásárlóértéken többet keresnek mint a németek, euróban meg az uniós átlag 80%-át....
  Mikor voltál utoljára dolgozni a határon túl??? Próbáld meg, meg fogsz lepődni hogy milyen rabszolgatábor van itt!!”
 • 74. szocdem 2010. február 19. 14:10
  „"De kint az emberek a jövedelmük 15-20% nál több törlesztőrészletet nem vesznek a nyakukba, mig a magyar az 50-70% körül van!!"

  Egyszerüen azért, van ez így, mert a mindennapi élethez szükséges feltételeket nem HITELBŐL szerzik meg!!
  Nem éred?? Ahoz hogy lakj valahol, nem kell hitel. Ahoz hogy legyen egy napi használatú autód -esetleg- de nem feltétlenül.

  "Mond meg, hogy hogyan lehet bért emelni kormányzati szintről!"

  Nem béremelésről beszélünk!!!! Hanem a munkaerőbázis értékének helyreállításáról!!!
  Tudod a termelési források a következők:
  - alapanyag
  - termelőeszközök
  - energia
  - munkaerő

  A fenti felsorolásból a munkaerőt kivéve nálunk mindennek szabott ára van. Európában (és Kínában) a munkaerőnek is!! pl. mondhatjuk, hogy a munkaerő újratermeléséhez szükséges energia árának legkevesebb 3x-a lehet a minimálisna fizethető munkabér.

  Csakhogy a munkaerő nem csak biológiai szükségletek szerint képződik, hanem képezzük is. Pl ezért nem életszerű hogy egy sebész orvos annyit keressen mint egy kőmüves, és viszont, vagy egy bányalakatos annyit keressen mint mint egy sima lakatos, és viszont.. ez az ágazati bértábla elve - ami egyébként nálunk is volt anno, de a neolibsik eltöröltették. Azóta hanyatlik a munkaerő értéke, és a gazdaságunk.

  Hogy hogyan lehet ezt megoldani? Csak nézd! ha egy szocdem képviselő is bekerül a parlamentbe, ez lesz az első előterjesztése: "Bérmegállapítási, és bérgarancia örvény":))

  Az Orbánt ne keverd ide, az "kézzel" akarja vezérelni a munkaerőpiacot, Mi önállóságot akarunk neki biztosítani, hogy kikerüljön az állami hatáskörből - így normális. (L: Szocdemek 1956-os nyilatkozata szakszervezetekről, a munkásokról)”
 • 73. gjozsi88 2010. február 19. 14:01
  „még annyit!
  A lengyelek átlagbérei nem magasabbak, mint nálunk!!!”
 • 72. gjozsi88 2010. február 19. 13:58
  „szocdem!
  De kint az emberek a jövedelmük 15-20% nál több törlesztőrészletet nem vesznek a nyakukba, mig a magyar az 50-70% körül van!!
  Nincs több hitel, mert nincs visszafizetési fedezet!!

  Mond meg, hogy hogyan lehet bért emelni kormányzati szintről!
  a Viktor megtette 98 után, a minimálbért megemelte 50 000 re, és a könnyüipar, varrodák elmentek keletre, azaz megszünt a termelés, és nött a taktikázás, a részidős foglalkoztatás!
  Az állam bevétele nem nött!!
  A megszünő munkahelyek miatt csökkent!”
 • 71. szocdem 2010. február 19. 13:53
  „"Arról nem beszélve, hogy a lengyel gazdaság óriási mérete és hatalmas belső piaca miatt kedvezőbb pozicióba van, tekintettel arra, hogy a lakossága nincs ennyire eladsósodva!!"

  Már megint a végénél kezded.... Nincs egy MSZP-snek se memóriája???

  A lengyelek nincsenek eladósodva, mert náluk van olyan bértábla, amit mi szocdemek is akarunk. A munkából meg lehet élni, ha nem hiszed akkor arra kérlek menj el egy magyar netto minimálbérrel oda, (az árak olcsóbbak vagy annyi mint itt) és élj úgy mint egy ottni minimálbéres. Mivel nem jöhetsz haza egy hónapig a kísérlet érdekében, valszleg éhen fogsz dögleni.
  Ebből relevánsan következik, hogy a lengyelek földrajzilag bármekkora területen is, ha nem volnának ALAP ÉRTÉKEK a gazdaságban, akkor sehol se volnának - úgy ahogy most mi.

  A gazdaságban a az alapanyag, az energia, a munakerőforrás értékei pedig SZABOTTAK minden CIVILIZÁLT országban! Amiért ezt nem érted, azért vagy neoliberális szószóló.”
 • 70. szocdem 2010. február 19. 13:45
  „Mennyi pénzt, azaz adót fizettél be külön erre a célra, hogy hozzanak létre szociális bérlakásokat???
  Ugyanis ez pénzbe kerül!

  Európában a kezüket lábukat kitörik a pénzemberek hogy a szociális bérlakásépítő-fenntartó bizniszbe betehessék a lábukat, mert ott ezt nem mindenki zteheti meg. ÉS nem adó kérdése ha tudni akarod, hanem gazdasági felfogásé.
  Az övék olyan, hogy a bérlakás állomány 40%, és kilóra megvesz egy osztrák segédmunkás egy magyar MSZP aktivistát.
  A mienk meg 4% és csak lesünk a fejünkből hogy miért halnak meg annyian, és mért lesznek koldusok olyan sokan a neoliberális MSZP politika miatt.

  "Azaz kint sincs megoldva véglegesen a probléma,"

  Ez is egy bugris magyar szellemiségben gyökerező tévhit, mert az ottani bérlakás állmány a kereslethez van igazítva (meghaladja azt) állandóan újak épülnek. Ott úgy van megoldva, ahogy nálunk sosem volt, és nem is lesz, amíg csak egy neolibsivel is több lesz a parlamentben mint szocdem és nemzeti összesen:))))”
 • 69. gjozsi88 2010. február 19. 13:43
  „szocdem!
  A lengyelek az adósság átütemezés kapcsán, velünk ellentétben sokkal nehezebben és a szabadfelhasználású hitelek kockázati felárának megfelelően kizárólag szigorú ellenőrzés mellett célzott hitelekhez jutnak!!
  Arról nem beszélve, hogy a lengyel gazdaság óriási mérete és hatalmas belső piaca miatt kedvezőbb pozicióba van, tekintettel arra, hogy a lakossága nincs ennyire eladsósodva!!”
 • 68. szocdem 2010. február 19. 13:40
  „Józsikám!

  "Ha minden magyar kézbe kerül, akkor lesz, ha kifizeted az ország adósság állományát a 20 000 milliárd forintot, addig az zömében külföldi bankok tulajdonába van és ők a két szép szemedért erröl nem hajlandóak lemondani!!!"

  Az MSZMP -s elvtársak Magyarországon kampányoltak anno a lengyelek ellen - mer azok ugyen nem DAUÓGOZTAK, csak sztrájkoltak.
  Nekik kénytelen kelletlen elengedték a tartozásukat, mert azt hülyék vették fel. Itt is ezt kellene tenni. A hülyék (Antall, Horn, Orbán, GYurcsány, Bajnai) által felvett hiteleket fizessék vissza azok akik felvették, a magyar népet meg hagyják békén! Nem teccik?? Legfeljebb fél évig duzzognának - mint a lengyeleknél- aztán örülnének ha kinyithatnák a bankot! Tudod miért??

  MERT A PÉNZ NEM OTT TEREM AHOL TI GONDOLJÁTOK!!!! HANEMA GYÁRAKBAN, MEG A FÖLDEKEN!

  Ennyire egyszerű, a többi könyvelő, meg társadalomtudós nyeretlen politikai zablaty!”
 • 67. gjozsi88 2010. február 19. 13:39
  „szocdem!
  Mennyi pénzt, azaz adót fizettél be külön erre a célra, hogy hozzanak létre szociális bérlakásokat???
  Ugyanis ez pénzbe kerül!
  Az európai munkabér kevesebb %-ból is több forrást biztosít az állam számára!
  Másrészt amiről szó van, hogy egy magasabb szintű bérlakás nem fizetése esetén átmenetileg és nem élete végéig akár alacsonyabb fokozatú, igy olcsóbb bérlakásba költözhet!
  Azaz kint sincs megoldva véglegesen a probléma, ráadásul az államnak és nem a banknak kerül többlet pénzébe!!!”
 • 66. szocdem 2010. február 19. 13:34
  „64. gjozsi88 2010.02.19. 13:03

  Te télleg hiszel ebben a neolibsi MSZP zablatyban, vagy "bérben" topicolgatsz itt??

  Azaz hallogatja a kilakoltatást, de nem tudja megakadályozni a végrehajtót!!

  Nem tudom tudod-e?:
  - egy európai országban, ha valaki elveszti a lakhatását, akkor kap szociális bérlakást. Hány ilyet épitett a Te állítólag "baloldali" pártod???
  - egy európai országban senkit sem lehet az utcára tenni. Hány erre vonatkozó törvényt hozott a Te állítólagos "baloldali" pártod???

  A végrehajtó a mindenkor évényes jogszabályok szerint működik. Nekünk van rá adatunk, hogy a végrehajtók, és a bíróságok - a pártod vezetőinek nyílvánvaló beleegyezésével - a törvények megkerülésével is kilakoltattak és kifosztottak embereket az elmúlt pár évben, hogy a bank a bukást elkerülje.

  Azt hiszem a Te hited barátom csak egy hit, se füle se farka, se alapja!”
 • 65. gjozsi88 2010. február 19. 13:25
  „még annyit!
  "Tudod ha a macska szájából kiesik az egér, és elbújik egy lyukban, addig kénytelen lemondani az evésről, míg nem fog másikat!"

  A bank nem keres másik egeret, hanem szempillantás alatt felszámoltatja a lyukat, lyukakat!!!”
 • 64. gjozsi88 2010. február 19. 13:03
  „t-a-ibi!
  ezért van, hogy a kormány kilakoltatási tilalmat rendel el szociális alapon, a nem fizetőknek tél idejére!
  Azaz hallogatja a kilakoltatást, de nem tudja megakadályozni a végrehajtót!!
  nagyban ugyanez!!
  Nem képzeled, hogy a külföldi tőke szó nélkül itt hagyja neked a sajátját, mert amig ki nem fizeted az övé!
  Ráadásul ahhoz is van pénze, hogy a piszkos munkát alválalkozóknak adja ki!!!”
 • 63. t-a-ibi 2010. február 19. 13:00
  „Egy-két hozzászólás eltünt!
  60. hozzászólás gjozsi88

  20 000 milliárd forintot, nem hajlandóak lemondani!!!

  Tudod ha a macska szájából kiesik az egér, és elbújik egy lyukban, addig kénytelen lemondani az evésről, míg nem fog másikat!

  Na így járnak a bankok, velünk és a milliárdokkal!”
 • 62. gjozsi88 2010. február 19. 12:57
  „ssmd!
  Mitől hiteles a századvég?
  ...mondja a századvég alapitvány, amelyik vezetője Strumpf István fideszes miniszter volt!
  Nagyokat böfögött a tv-ben amikor a nézők szavazatai alapján a viktor beszédével az állitásával ellentétben (ö 80%-ot mondott) csak 34% volt elégedett!!”
 • 61. ssmd 2010. február 19. 12:41
  „Ugyanerről szóló NOL cikk címe: A Fidesz stabilan vezet, az MDF már öt százalékon.

  http://nol.hu/belfold/szazadveg__a_fidesz_stabilan_az_elen__az_mdf_ot_szazalekon”
 • 60. gjozsi88 2010. február 19. 12:25
  „62-re!
  Neked sem hiányzik az euró?
  Miközben a nemzetközi piacokkal euróba kereskedsz és nem tudod, hogy a számlázás és a teljesített számla közt bekövetkező árfolyam váltotzáson mennyit buksz, vagy mennyivel kerül többe a költséged???
  Te büszkén fizetnéd a devizahiteleket a kis gazdaság, sebezhető valuta a forint megtámadása esetén magasabb áron?
  Ha minden magyar kézbe kerül, akkor lesz, ha kifizeted az ország adósság állományát a 20 000 milliárd forintot, addig az zömében külföldi bankok tulajdonába van és ők a két szép szemedért erröl nem hajlandóak lemondani!!!
  Miből derül ki, hogy melyik bank zsidó kézbe van és melyik nem???
  ugyanis a bankok befektetői köre, akik a bankokba a pénzt beteszik, a törzs tőkét, állandóan változik a részvény kereskedés kapcsán!!!”
 • 59. t-a-ibi 2010. február 19. 12:16
  „53. hozzászólás gjozsi88
  Érdekes és a Cseheknél mégsincs euro!!!

  Azért mert nem hülyék. nekem sem hiányzik.
  Ameddig nincs közös fizető eszköz, addig nagyobb biztonságban van a MAGYAR haza.
  Amíg lehetőség van a pénz hazai kézbe vételére, addig a zsidó bankárok csak jajgatni tudnak.

  Ha minden Magyar kézbe kerül, (alkotmány módosítással a haza érdekében) utána a külföldi bankok csak könyöröghetnek. Mivel a világban nem csak zsidó bankok vannak, nincs semmi ami azt követelné, hogy őtőlük vegyünk kölcsönt.”
78 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz nem vitázna az MSZP szakpolitikusaival

Orbán Viktor szerint nem szakpolitikai vitákra van szükség, hanem új irányt kell szabni a gazdaság számára. Tovább olvasom