Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Nem lesz többet sorbanállás a Révai gimnáziumnál? Változtak az igazolással történő szavazás szabályai

Az igazolással történő szavazás szabályai megváltoztak tavasz óta – tudta meg portálunk. A kérdés csak az, hogy elkerülhetők lesznek-e így az újabb választási botrányok?

"A választópolgár, aki lakóhelyén kívül bejelentett tartózkodási hellyel is rendelkezik, választójogát vagy a lakóhelyén, vagy - igazolással - bejelentett tartózkodási helyén gyakorolhatja.

Csak abban az esetben szavazhat a tartózkodási helyén, ha azt 2010. június 16-át megelőzően jelentette be, és a szavazás napjáig nem szűnik meg. Igazolás személyesen vagy meghatalmazott útján kérhető 2010. október 1-jén 16.00 óráig a lakóhely szerinti helyi választási iroda vezetőjétől vagy a jegyzőtől" – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Iroda.

"Meghatalmazott útján is kérhető igazolás, ekkor a kérelemhez a meghatalmazást is csatolni kell. Ajánlott levélben is kérhető igazolás úgy, hogy a kérelem 2010. szeptember 28-ig megérkezzen a lakóhelye szerinti helyi választási irodába.

Az igazolás kiadását követően nincs lehetősége arra, hogy meggondolja magát a választópolgár, s mégis a lakóhelye szerinti szavazóhelyiségben szavazzon.

Az igazolással a szavazás napját megelőzően a bejelentett tartózkodási helye szerinti településen a helyi választási irodában vagy a szavazás napján az igazoláson feltüntetett, a tartózkodási helyéhez tartozó címen található szavazóhelyiségben a szavazatszámláló bizottságtól kérheti névjegyzékbe vételét" – folytatta a Területi Választási Iroda.

Mint közismert, az április országgyűlési képviselő választások első fordulója botrányba fulladt a rengeteg igazolással szavazó választópolgár miatt.

A botrány első hullámverései pont Győrben történtek, miután a kisalfold.hu megírta, hogy a győri Révai Miklós Gimnázium szavazókörében csak 1-1,5 órás várakozás után kaphatják meg a szavazólapokat, s juthatnak el a szavazófülkéig a választópolgárok.

Tekintettel, hogy április 11-én délelőtt még szakadt is az eső, mindez csak fokozta a választók türelmetlenségét, elégedetlenségét.

Hosszú-hosszú sorok kígyóztak a Révai Gimnáziumnál április 11-én. Fotók: H. Baranyai Edina.

Olvasóink írták

 • 3. igazszó 2010. szeptember 06. 15:43
  „Szerintem azt sem érted miről van, és volt szó! Minek szítani , és hazudozni? Hivatali seggnyalók beírásaira semmi szükség!”
 • 2. coolzsu 2010. szeptember 05. 21:22
  „talán nem kéne a pánikot szítani, amikor vkinek fogalma sincs róla, miről is van szó.... - ad.1. a jegyző hatáskörében eljárva a helyi választási iroda (általában az okmányiroda!) állítja ki az igazolást, nekem alig 10 percembe került!... a tartózkodási helyen újfent bementem, előre névjegyzékbe vetettem magam, és lám, nem kellett sorban állni..!... csók, ennyi... nem csak kiabálni kéne, másra mutogatni, hanem tudni a jogainkat, ha már élni akarunk vele.... a legegyszerűbb dolog mindig másra mutogatni ... ajánlom a tükröt :)”
 • 1. igazszó 2010. szeptember 05. 15:53
  „2010. április 11.-én több mint 2-3 órás volt a várakozási idő, és nem -1,5 óra! Szervezetlenség akkora volt akkor is, hogy most sem várható más!
  Jegyző úr egyébként minden feladatot tovább passzol, bár mindenhol az írják, és híresztelik, hogy a város jegyzőjéhez kell menni, de ez csak megtévesztés, tudatos félrevezetés! - mondták a portán is, hogy fel sem lehet menni a titkárságra, nem engedhetnek fel senkit- és jelenleg is küldözgetik össze-vissza hivatalokhoz Győr város polgárait , hiába írják itt ezt:

  " Igazolás személyesen vagy meghatalmazott útján kérhető 2010. október 1-jén 16.00 óráig a lakóhely szerinti helyi választási iroda vezetőjétől vagy a jegyzőtől" - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Iroda."

  Most akkor ki van kiért, és kinek a pénzén?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már három polgármesterjelölt Győrben

Hegyi Zoltán (MSZP) és Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) után Vörös Gyula (Jobbik) is leadta ajánlószelvényeit. Tovább olvasom