Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Nagy Tamás - Városvédők az Élhetőbb Sopronért!

Nagy Tamás (Városvédők) volt a kisalfold.hu soproni szerkesztőségének a vendége. A polgármesterjelölt több, mint másfél órán át válaszolt olvasóink kérdéseire.


- A helyi média katasztrofális, helyi hírlap nincs (mert ugye a Helyi Téma még véletlenül sem Sopronban kerül kinyomtatásra), a Pulzus TV napi fél óra műsort ad, a Sopron TV kaotikus igénytelen, ráadásul egyik sem érhető el  földfelszíni sugárzásban, csak kábelen. A helyi rádiókra is ráférne a vérfrissítés. Támogatná ön új helyi újság megjelenését, új helyi kisközösségi rádió indítását, valamint egy új helyi televízió létesítését?
 
- A város kerékpáros úthálózata rendkívül kicsi, sok helyen elég széles lenne a járda, vagy az úttest, hogy felfessenek kerékpárosoknak kijelölt helyet, vagy elég forgalmatlan az utca, hogy biztonságosan közlekedhessenek ott a kerékpárosok. Ilyen például a Várkerület szervizútja, vagy a kisebb utcák mint Szentlélek, Szent Mihály utca... Várható a kerékpárutak bővítése?
 
- A város közösségi közlekedése (busz) is fejlesztésre szorulna, legfőképpen járat átszámozásokra, korszerűsítésre, új  járatokra lenne szükség, (például 10, 10A, 10B, 10M, 10MB, 10IB, 10Y járatok egyértelműsítése).
 
- Újra kinyitnak-e a soproni kempingek? (Lővér Kemping, Ózon kemping)
 
- Eltűnnek-e ezek az iszonyú undorító hirdetőoszlopok, amik elárasztották az egész várost? Egy-két darabot megtartanék én is, de jelenleg körülbelül 30 van, és ez rendkívül sok, az eddigi hirdetési felületek sincsenek feltöltve, különösképpen a soproni reklámiroda óriásplakátjai. 21. században élünk, már LED falaknak, kivilágított hirdetőoszlopoknak kellene díszelegniük a városban.
 
- A Dalos-hegyi sífelvonó már több szezon óta nem üzemel, egy új üzemeltetőre lenne szükség, szerintem akkor is sokan  használnák, ha lenne egy minimális felvonódíja (mondjuk 100 forint/menet).
 
 
- A Pihenőkereszt lakópark végre kap-e közvilágítást? Már az Apácakert is végig ki van világítva, pedig elvileg ott kevesebben laknak.
LACEE


Új helyi média létrehozását közpénzből nem javasolnám, a jelenlegieket kellene kiegyensúlyozottabbá demokratikusabbá és „félelem mentesebbé" tenni. Természetesen, ha a saját tőkéből ebben gondolkodik, azt támogatom. Most lehetőségét az internetes újságoknak, vagy közvetítéseknek látom.

Mindenképp szükségesnek tartom a kerékpárút bővítését a belvárosban. Jöjjön ön is négy órakor a Fő térre, és aláírásával csatlakozzon a kerékpárutak szükségességét hangsúlyozó beadványhoz.
A tömegközlekedés átgondolását az érintettek bevonásával én is javaslom.

Tudomásom szerint a kempingek magántulajdonban vannak. Szerintem szükség lenne egy európai színvonalú kempingre, de ezeket piaci alapon kell üzemeltetni.

A hirdetőoszlopok közül jópár nekem sem tetszik. A városvédők elsőként jelezte ezt. Például: Erzsébet utca-Széchenyi tér sarok. Remélem, hogy a választási kampány után átgondolják a helyüket és darabszámukat.
A sífelvonóval kapcsolatban fontosnak tartom, hogy az iskolai oktatásban a kezdőknek iktassák be a síoktatást. Erre is nagyon jó lenne a pálya.

Teremésztesen megfelelő hóviszonyok esetén. Bár, üzleti alapokon elképzelhető lenne az október és március között működő speciális műanyag sípálya is. Ahogy ezzel más magyar nagyvárosokban üzemel.
Önkormányzati feladat a lakóterületeket közvilágítással ellátni. A költségvetésben erre folyamatosan van elkülönített pénz. Így a közeljövőben sort kell keríteni a Pihenőkereszt lakópark problémájára is.

Köszönöm válaszát!De lenne még egy kérdésem:
Mit fog jelenteni a város életében az, hogy fideszes kormány mellett fideszes a városvezetés? Nem egyértelműen kedvező-e ez a helyzet városunknak? A Városvédők hogyan akarnak "demokratikus kontrollt" gyakorolni - ahogy ezt már ön is több helyütt említette? Szükség lesz a Városvédőkre ilyen helyzetben?
háténvezettem

Az igazi demokráciában nem az számítana, hogy milyen színű a vezetés, hanem, hogy milyen szellemi és anyagi kapacitás van a gondolatok megvalósítására. Szükség lesz hitem szerint a kontrollra, és ezt fogjuk biztosítani, ha bent leszünk a közgyűlésben. Szakmaian és konstruktívan, de nem megalkuvóan.

Azt ön döntse el, hogy a többi parlamenti párt múltja és jelene hitelessé tudja-e tenni a fenn említett módon a kontrollt.

Kedves Nagy Tamás Úr, milyen kapcsolatot tart valamikori (vagy jelenlegi,) MDF-esként a soproni Fidesz vezetőivel, esetleges fideszes nagy többségű közgyűlés élén számíthatunk-e nagy jobboldali összeborulásra, vagy örökös harcra, értelmetlen vitákra és az egymás lejáratására minden áron? Lásd: Dávid - Orbán háború viktorred

Nem pártjelvényekhez kapcsolom, hogy kivel, mikor tárgyalok a város ügyeiről. Számomra az ember számít, és az, hogy mit kíván tenni Sopronért. Így távol áll tőlem, és mindig is távol állat a pártpolitikai harc. sosem az ember minősítettem, hanem a cselekedeteivel értettem eget, vagy volt más a véleményem.

Megkérdezném Nagy Úrtól, mit szól a Fidesz kezdeményezéséhez, miszerint bevonják a döntéshozatalba a város civil szervezeteit?
Mintha ezt Ön már 4 évvel ezelőtt kezdeményezte volna!
PTO

Már az előzőekben írtam, üdvözlöm döntést. Érdemes volt négy éven keresztül ezt hangsúlyozni.


Nagy Tamástól kérdezném, hogy miért tartja önmagát a legalkalmasabb jelöltnek. Mennyire adna teret a városvezetésben a civileknek? Mennyire volt nehéz az MDF és a Városvédők elképzelésit összeegyeztetni a városról? kedhira

Azért tartom alkalmasnak magamat és csapatunkat, mivel minket semmilyen központi pártirányítás nem befolyásol. A civil és a szakmai szférából érkeztek képviselőjelöltjeink, így a jelenleginél is nagyobb teret kívánok biztosítani a civileknek.

A Városvédőket, mint már említettem az MDF soproni szervezete is együttműködési nyilatkozatban biztosította a közös munkálkodásról. Hosszú évek ismeretsége és együttgondolkodása miatt sem volt nehéz programunkat egyeztetni.

Nagyon rövid a kérdésem: hogy van? petry

Röviden: jól. Bővebben: nagyon jól!

Ebben az erős négyes mezőnyben is bízik a győzelemben? vicca

Mint régi sportoló, jelenlegi sportvezető és politikus, természetesen bízok a győzelemben, és a választók józan ítélőképességében. Ezt megalapozza a kiváló csapat, akikkel együtt dolgozom.

Tisztelt Nagy Tamás!
Négy  kérdésem lenne Önhöz:

 1.) Úgy tudom, hogy egyik fontos javaslatuk, hogy Sopront a kerékpárosok városává tegyék. Milyen konkrét javaslataik vannak ebben a témakörben?
 2.) Mindannyian tudjuk, hogy Sopron pénzügyi helyzete - adósságállománya miatt - elég súlyos. Milyen javaslataik vannak a problémának a kezelésére?
3.) Milyen szerepet szán a civil szervezeteknek a következő ciklusban, ha döntéshozó helyzetbe kerülnek?
4.) Mi a véleménye arról, hogy a városvezető párt - általam felfoghatatlan mértékű - összegeket költ kampányára (plakáterdő - mindenhonnan Fodor T. néz le rám; csomó szóróanyag, stb.).
Önök mekkora forrást költenek ugyanerre a célra?
Vali, Sopronból

Számunkra nagyon fontos, hogy Sopron élhetőbb legyen a kerékpárosok által is. Részletes gondolataink az honlapunkon megtalálhatók. (http://www.sopronivarosvedok.hu/programunk/javaslat-a-kerekparosokert.html)
A VÖSE programja Sopron város költséggazdálkodásának rendbehozatalára

A városnak az első évben minimum nullszaldós, a későbbi években pozitív költségvetést kell készítenie.
Az ehhez szükséges intézkedések:

1  Szigorú, de ésszerű takarékosság meghirdetése a városi intézményekben a dolgozók bevonásával.
2. A bújtatott pártfinanszírozások megszüntetése.
3. A bürokrácia csökkentése. Az érvényben lévő városi rendelkezéseket, működési folyamatokat át kell tekinteni és egyszerűsíteni kell.
4  A politikai okokból indított perek lezárása a veszteségek minimalizálása céljából.
5  Hitel csökkentési ütemterv készítése a következő 4 évre. A hitelszerkezet átalakítása kedvezőbb törlesztésűre.
6  A banki hitelek helyett lakossági pénzeszközöket vegyünk igénybe, ha kell pénzintézet alapításával.
Az új, pályázati pénzekből indítandó beruházások önrészébe is be lehetne vonni a lakosságot.
7 A vagyongazdálkodást hatékonyabbá kell tenni. A nyereséges tevékenységeket fejleszteni kell, a veszteségeseket pedig nyereségessé tenni, vagy felszámolni.
8 A város előtt álló beruházási feladatokat rangsorolni kell, előnyben kell részesíteni a költségcsökkentő és a pénzügyi vagyont növelő beruházásokat.
9 A város működtetéséhez új forrásokat kell találni, amelyek nem lehetnek további parkolódíj vagy helyi adó növelések. Elsősorban  a  gazdaság élénkítését célzó helyi intézkedésekre van szükség.
10. A nyilvánosság biztosítására, negyedévente nyilvánosságra kell hozni a főbb pénzügyi mutatókat kiemelve a tervezetthez képest az eltéréseket akár pozitív akár negatív irányba.
11. Minden plusz bevételt a hitelek csökkentésére kell fordítani.
12. A költségvetés minden tételéhez felelőst kell rendelni, és rögzíteni kell a teljesítés esetén a jutalmat, nem teljesítés esetén a felelősségre vonás mértékét.

Mint, már említettem, fontos számunkra a civil szféra, amit mér négy éve hangsúlyozok, hogy a döntés hozatalba is be kell hozni a képviselőiket. Valóságos párbeszéd kell, nem politikai jelmondatok.

Számomra a polgári érték, a mérték! Nem látom a mértékletességet a jelenlegi városvezetésben, több tízmillió forint a jelenlegi kampányuk bekerülési összege. Bárhonnan is van a forrás, az ország gazdasági helyzetében finoman szólva is nem elegáns ez a reklámáradat. Marketing tanulmányimból tudom, hogy van bumeráng effektus: egy idő után már ellenkező hatást vált ki a túlzott „nyomulás". Mi 500 ezer forintot költünk az egész kampányunkra és főleg a média segítségével próbáljuk meg eljuttatni gondolatainkat a választókhoz


Tisztelt Nagy Tamás!Készítsen kérem egy gyors számvetést: milyen konkrét ügyeket képviselt a városházán eddig, miben ért el sikereket, miben kudarcokat, hogyan tudta (ha tudta) érvényesíteni akaratát ellenzékiként az MDF színeiben. Valamint az is érdekelne, hogy mit tett Ön a városházán kívül a soproni közösségért és közösséggel, hiszen úgy vélem, egy politikusnak nem csak a városi képviselőteremben a helye. háténvezettem

Négy éves tevékenységem során nagyon fontos volt számomra a kis- és középvállalkozók helyzetének  javítása. Már a ciklus elején javasoltam, hogy a civileknek döntés hozatali jogkört adjunk a bizottságokban (Pl.: ipari- és kereskedelmi kamara), nagy örömömre szolgált, hogy ezt a városvezetése, igaz, hogy csak a választási kampány elején, de megfogadta.

A kulturális, oktatási és sport bizottság tagjaként rengeteg szakmai kérdésben érvényesíthettem gondolataimat. Sikerült az utánpótlássport fontosságára felhívni a figyelmet. A Vitnyédi utcába tervezett egészségház projektet a szakma ellenezte. Én is tettem azért, hogy jobb belátásra bírjuk a városvezetést. Sikerrel. Nagyon remélem, hogy a közeljövőben elfogadják a belvárosi közlekedés enyhítésére tett ingyenes buszjárat javaslatomat. Sok alkalommal szólaltam fel a kerékpárutak szükségessége (többek között a belvárosi) miatt is.

Az Országgyűlésben is soproni kezdeményezőként sikerült a fogyatékkal élők problémáira megoldási javaslatot tenni, az MDF-es képviselőkön keresztül. Így lett hivatalos nyelv a jelnyelv, kedvezményes sms lehetősége a hallássérülteknek, és a gyermekvédelmi törvényhez való javaslatok.

13 éve irányítok egy utánpótlás nevelő fiú kosárlabda egyesületet, ahol eddig több mint 2000 gyermekkel sikerült megszerettetni a sportot és az egészséges életmódot. A BMX Klub elnökeként már öt éve segítem lehetőségeimhez képest a „soproni olimpiai" sportágat.

A fogyatékkal élő gyermekekkel kapcsolatos két alapítványban is tevékenykedem, valamint a Lions jótékonysági szervezet tagja is vagyok. Igyekeztem a közgyűlési munkában is aktívan részt venni, a választók gondolatait, ötleteit továbbítani a városvezetés felé. Egy szakmai, konstruktív ellenzéki szerepre törekedtem, úgy hogy kontrollja legyek a városvezetésnek.

A demokrácia védelmének érdekében másféléves kemény és kitartó munka után sajnos – csak bírósági per útján – sikerült azt elérnem, de nyilvánosságra kerültek a városvezetés ügyvédi szerződései. Számomra ez azért volt fontos, mert nyilvánvalóvá vált így mindenkinek, hogy bármilyen közpénz elköltését, bármelyik polgár ellenőrizheti, nem csak képviselőként, hanem érdeklődő választópolgárként is. Úgy gondolom, ilyen szerepre az elkövetkezendő négy évben még inkább szükség lesz.

Kérdezem Nagy Tamástól:
Tud-e róla és mi a koncepciója a belváros 3 milliárdos fejlesztéséről?
Mi a Paprét 26 számú ház helyén, a volt Fáy-iskola területén és a Híd utcai telek együttest foglalja magába az Ikvával együtt?
Papréten keresztül átvezetnék a bécsi út felé a forgalmat. Ezt a belvárosiak nagyon ellenzik, de fű alatt zajlik minden!
Körmendyné L. Maria

Engem, mint képviselő sem tájékoztattak erről, de ha felveszi velem személyesen a kapcsolatot, szívesen bemegyek önnel a hivatalba, ahol, mint képviselő fel tudom tenni ezeket a kérdéseket.

KÉRDEZNÉM NAGY TAMÁST ! NEM HISZEM, HOGY VÁLASZOL! MILYEN ÉRZÉS ÚGY INDULNI EGY VÁLASZTÁSON, HOGY AZ EMBEREK TÖBBSÉGE, NEM KÍVÁNJA LÁTNI SEMMILYEN POSZTON. Máris

Az 1100 ajánló azt mutatja, hogy legalább ennyi soproni polgár másként gondolja, mint Ön.

Legközelebb is a soproniak oldalán láthatnak, ahogy eddig is ilyen felfogásban tevékenykedtem.

Kedves Tamás! Igaz-e hogy csak most, a választások előtt alakította a városvédőket, mert snassz már az MDF és két kézen meg lehet számolni hányan vannak?
Konkrétan kérdezem: alakulásuk dátuma, tagok száma.
 gwendolin

A Városvédők tagjai régóta baráti közösséget alkotnak. Több éve megfogalmazódott egy civil egyesület létrehozásának szándéka. Ezzel is hangsúlyozva, hogy a helyi politikát mentesíteni kell a pártpolitikától.  A választások közeledtével megszületett a döntés, hogy egyesületei formában indulunk a választásokon. 30-40 segítőnk van, 12 jelöltünk alapította meg az egyesületet.

Tisztelt Nagy Úr!Kivel dolgozna Ön legszívesebben Walter vagy Fodor Úrral?
Melyik 4 évet értékeli pozitívumként Walter vagy a Fodor korszakot?
Köztudott, hogy kis és közép vállalkozó párti, hogyan segítené őket?
Hogyan kezelné a város totális eladósodását?Mit gondol arról, hogy minden kihívójának van programja, kivétel a jelenlegi vezetésnek?
igazságpillanata

Legszívesebben a soproniakkal dolgoznék; közösen, az élhetőbb Sopronért.

A kkv-k képviselőit a bizottsági munkába bevonnám, hogy első kézből értesülhessenek a városi beruházásokról, így nem csak alvállalkozóként jelenhetnének meg a soproni beruházásokban.

A város súlyos pénzügyi helyzetében javasoljuk, hogy a közgyűlés csak olyan költségvetést szavazzon meg, ami nem tartalmaz működési hiányt. Ennek betartásáért a Városvezetés és a költségvetést megszavazó képviselők tiszteletdíjukkal vállaljanak felelősséget.

Javasoljuk egy költségvetési hiánykorlátról szóló rendelet megalkotását is. Részletekről a honlapunkon a programok pontokon olvashat.


Kedves Nagy Tamás!
Miért szeretne Sopron polgármestere lenni?
Hol van az állandó bejelentett lakása? Miért nem ott indul, bár az "kisebb, de fogyasztható falat" lenne?
Polgármesterként mit kezdene egy masszív FIDESZ-es többséggel? Kiket szeretne alpolgármestereknek?
Milyen megbizatásai vannak jelenleg az MDF-ben? Miért nem MDF-es jelöltként indul? Az MDF mit szól indulásához, mert pl. a FIDESZ-ben a más színekben indulót kizárják? Mi a véleménye az MDF többéves ámokfutásáról? Még mindig a FIDESZ-ről gondolja azt, hogy ők a hibásak és nem a Dávid/Herényi stb. féle pártvezetés? Mikor beszélt utoljára az előbbi személyekkel?
A lózungokon kívül érdemben mit tudna Sopronért tenni?
Miért fontos Önnek, hogy listavezető is legyen? Az esetleges képviselőségért? Miért nem engedte át másnak az első helyet? Miért harcolt a listavezetésért? Egzisztenciális vagy szakmai kérdés önnek a képviselőség?
Igaz-e, hogy jelöltsége ügyében mind a jobb, mind a baloldalon egyeztetett? Bármelyik politikai oldaltól kért bármilyen tisztséget visszalépése esetére?
Ön mit tippel? Göbl úr lényegében egyetértett a lenti számokkal.Dr. Fodor Tamás 56 % Fidesz 12 mandátum
Walter Dezső 30 % MSZP 2-3 mandátum
Göbl Gábor 10 % Jobbik 1-2 mandátum
LMP 0-1 mandátum
Nagy Tamás 4 % MDF/Városvédők 0 mandátum
Orfeusz

Azért szeretnék Sopron polgármestere lenne, mert van programom és mondanivalóm, amit közösen állítottunk össze 12 jelöltünkkel. Egyébként pedig több mint ezer soproni polgár tisztelt meg bizalmával és ajánlott a polgármesteri tisztségre.

Állandó lakcímem Ágfalván van. Munkám és tevékenységem, sportvezetői teendőim és szüleim is szülővárosomhoz, Sopronhoz kötnek. "Nagy falatoktól" pedig nem szoktam megijedni.

Polgármesterként bármilyen színű, összetételű közgyűlési többséggel együttműködésre törekednék - Sopron érdekében.

Az MDF Soproni Szervezetének elnökeként együttműködési megállapodást kötöttünk a Városvédőkkel.
Az Élhetőbb Sopronért program nem lózunggyűjtemény.

A képviselői mandátum számomra küldetést is jelent, emellett fontosnak tartom a szakmai kontrollt is a politikai ellenőrző funkció kiegészítéseként.

Tippjével kapcsolatban: a delphoi jósdához kellene fordulnia, nekem nem feladatom a tippelgetés; feladatom viszont, hogy minél szélesebb körben megismertessem a választókkal programunkat.

Utóirat: 2002-ben és 2006-ban sem jött be számos hasonló tippelgetés. Személyesen kötelességemnek tartom, hogy kiálljak a nyilvánosság elé gondolataimmal és az a véleményem, hogy valódi demokráciában más magatartást választó jelöltnek esélye sem lenne az indulása, esetleges ismétlésre.

Tisztelt Nagy Tamás!Mikor, hol szerezte a diplomáit?
Milyen munkahelyeken, - mettől-meddig - dolgozott eddig életében?
Filtec

Első diplomámat a szombathelyi tanárképzőn történelem-népművelő szakon szereztem. A következőt a Testnevelési Egyetem Sportmenedzser szakán, a szociális szakvizsgámat pedig a Wessley Főiskolán Budapesten. Végeztem még, a TF-en kosárlabda edzőit és egy televíziós, újságíró iskolát.

Munkahelyeim: a Petőfi téri általános iskolában öt évig tanárként dolgoztam, majd öt évig a soproni sport és szabadidőcentrum igazgatója voltam, közel tíz évig vállalkozóként dolgoztam, s négy éve a gyermekvédelmi központban az összevonásig igazgatóként, az utóbbi években pedig az utógondozói otthon szakmai egységvezetőjeként segítem az állami gondoskodásban lévő fiatalok beilleszkedését a társadalomba.

A részletesebb önéletrajzom itt olvasható.


Igaz, hogy jeltolmács is? Petry

Valóban jeltolmács is vagyok, szüleim siketnémák, így második anyanyelvem a jelnyelv. Néhány éve  hivatalos rendelkezem hivatalos jeltolmács képesítéssel.

Sajnos egészségileg Nagy Tamás nem állhat túl jól. A "rokkantpapír" mindig kint van az autója szélvédőjén, amikor a Várkerületen a forgalom elől elzárt területen parkol. Nekem inkább egy "egész" polgármester kellene. vadkinder

Több mint három éve csípőprotézissel élek egyik lábamban. A közeljövőben hasonló beavatkozást kell a másik lábamon is elvégezni. Ettől azonban nem érzem magam félembernek, és nem tekintem annak a hasonló helyzetben lévő, vagy fogyatékkal illetve rokkantságban élő embertársaimat - ezt javaslom Önnek is. Különben is a demokrata nem fél, hanem egész. (Sicc!)

Kedves Nagy Tamás Úr! Keresték-e a kapcsolatot a városban induló másik négy politikai tömörülés valamelyikével?
Milyen a viszonyuk a Fidesz jelenlegi képviselőjelöltjeivel?
Az LMP köztudottan nem állított Polgármester jelöltet a Városban, őket illetve szavazóikat igyekeznek-e megszólítani, meggyőzni az Ön támogatásának értelméről?
Mit szólt az MSZP önről alkotott véleményéről, Ön miért nem támogatná Walter Urat, (ill. miért igen:-)?
Vikorred

Az LMP által feltett kérdésekre válaszoltunk, egyedüliként az indulók közül, válaszunk itt olvasható. 

Párbeszédre törekszünk minden demokratikus erővel, keressük a közös gondolatokat. Véleményünk szerint nincsenek pártszavazók, gondolkodó választók vannak, akik közül minél többet szeretnénk megnyerni a Városvédők programjának.

Törekszem a politikai együttműködésre és hiszem, hogy a politika a kompromisszumok művészete. Sopron érdeke, hogy kulturáltan és szakszerűen politizáljunk, és ne engedjünk teret a parttalan pártpolitikának Sopronban.

Előzmény:

A kisalfold.hu soproni szerkesztősége online vitafórumot szervez a Sopronban induló polgármesterjelöltek részvételével.

Nagy Tamás (Városvédők) lesz a vendégünk, szerdán (szeptember 22.) délelőtt kilenc órától.

Kérdezzen akár már most is, itt a fórumon, vagy küldjön egy levelet az online@kisalfold.hu címre.

Nagy Tamás
Nagy Tamás


Elsőként Gőbl Gábor (Jobbik) válaszolt olvasóink kérdéseire, a sorsolás értelmében Nagy Tamás lett a második, a sort pedig Walter Dezső(Független) zárja.

Az online interjú lehetőségét felajánlottuk a jelenlegi polgármesternek Fodor Tamásnak is. Ám ő ezzel nem élt, mint fogalmazott más módon kívánja a soproniakkal a kapcsolatot tartani.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. taktam 2010. szeptember 25. 10:47
  „To 42. KERTÉSZ 2010.09.23. 18:58.
  Hallja, maga, Kertész! Nem riogatom a Soproniakat, hanem csak legfeljebb önt. Ha fél, akkor nem demokrata. Úgy tűnik, hogy még mindig hazugságokkal, információ torzókkal szédíti/vigasztalja önmagát és elvtársait. Amint azt a blibsi-maszopos megélhetési demokráciavédőknél trendi...
  Egyébként, nem használok festéket; de figyelmébe ajánlom: vörösből/kékből ne felejtse el magát sürgősen zöldbe átszínezni... (A nyilasokat is zöldingeseknek hívtuk, anno... Még Rákosi elvtársuk is csak bennük bízott, anno...)
  Kertész hölgy/úr, fejezzük be, kérem; nagyon unom az effajta időpazarlást...
  Tisztelettel és barátsággal köszöntöm olvasóimat!”
 • 45. barka 2010. szeptember 24. 13:02
  „Kedves Muskátli!

  Előző megjegyzésem - mint említettem - független politikai meggyőződéstől és konkrét foglalkozásoktól, személyektől. A mondvacsinált diplomáknak én sem vagyok híve (természetesen ilyenek is vannak bőven kis országunkban/városunkban). Ön, hozzászólásában, nyilván konkrét (megtapasztalt) esetek miatt általánosít. Ugyanakkor azt tényként kezelni, hogy minél több diplomája van valakinek, annál hülyébb - szerintem nem helyes.”
 • 44. bogote 2010. szeptember 23. 22:42
  „Csak bizhatunk benne, hogy nem ő lesz a polgármester!”
 • 43. vlajos43@gmail.com 2010. szeptember 23. 19:05
  „Kedves Nagy úr remélem megtalálta már amegfelelő ülepet Ibi és Karcsi után.Javaslom W-ÉT.”
 • 42. KERTÉSZ 2010. szeptember 23. 18:58
  „taktam! Maga ne irogasson a Soproniak nevében , elöször törölje le a narancssága festéket,mert azért ír ennyi zagyvaságot.Mert a kedvese tönkre tette a várost,nem együttmüködött, hanem önhatalmuan züllesztette le a várost, okozott mérhetetlen adósságot.Az hogy minden utcában a város pénzén az ö képe látható,remélem ez is az elszámoltatás egyik oka lesz.”
 • 41. thurvj97 2010. szeptember 23. 16:18
  „Tamás az realitás, hogy neked túl magas lenne ez a ló. Szállj le a földre,különben nagyot fogsz huppanni.”
 • 40. muskátli 2010. szeptember 23. 10:03
  „Kedves Barka!
  Csak annyit sznék hozzáfüzni, hogy azt is tudni, sokszor minél több diplomája van egyeseknek annál hülyébbek. A sok politikus meg kész röhej, mennyi diplomájuk van. Olyan végzettségek amiknek nincs is köze a politikához, és akkor azt mutogatják. Nem hiába ba..k el mindent!”
 • 39. mindigatutit 2010. szeptember 23. 09:55
  „azért az is egy vicc,hogy a fidesz,mint fiatal demokraták pártjában a jelöltek átlagéletkora 50év.hol vannak a fiatalok???”
 • 38. barka 2010. szeptember 23. 09:52
  „Tisztelt Filtec!

  Politikai beállítottságtól függetlenül reagálnék egy mondatára, nevezetesen: "a levelezőn szerzett diplomák, tudjuk, hogy mennyit érnek". Akinek több diplomája van, nem tudja mindegyiket nappalin megszerezni. Egy diplomás ember szakmai értékét nem az határozza meg, milyen képzés keretében jutott el egy, kettő vagy három oklevélig. Attól, hogy nappalin diplomázott, nem egyértelműen hozzáértő, s ez fordítva sem igaz.”
 • 37. igazságpillanata 2010. szeptember 22. 20:27
  „Nagy Úr sok sikert!
  Remélem tagja lesz a következő köz gyűlésnek, bár nagyon sajnálom, hogy nem lép vissza Waltert támogatva, mivel Ön Waltertől vesz majd el szavazatokat.

  Annak ellenére mindenki tudja, hogy a sikerhez, a fejlődéshez, Walter Dezsőn keresztül vezet az út!
  Ő az az ember aki bárkit meghallgat!

  Egy igazi hazafi, aki sok eredményes harcot vívott már!”
 • 36. ssmd 2010. szeptember 22. 18:53
  „LACEE kérdéseire részletes válaszaink:

  1.) "A Pihenőkereszt lakópark végre kap-e közvilágítást? Már az Apácakert is végig ki van világítva, pedig elvileg ott kevesebben laknak. "

  A Polgármesteri Hivatal illetékes osztályán, a vk. egyéni képviselőjénél, közmeghallgatáson lehet kezdeményezni a fenti igényt. Nyilván nagyobb súllyal esik a latba a kérdés a források elosztásakor, ha az igény jelzése mellé nagyszámú ott élő aláírása is társul. Ha korábban jelzi, Nagy Tamás kérdést intéz az ügyben a Polgármesterhez illetve a Városüzemeltetési Osztályhoz.

  2.) "A Dalos-hegyi sífelvonó már több szezon óta nem üzemel, egy új üzemeltetőre lenne szükség, szerintem akkor is sokan használnák, ha lenne egy minimális felvonódíja (mondjuk 100 forint/menet). "

  Amennyiben a sífelvonó önkormányzati tulajdonban van, pályázati úton kell mihamarább üzemeltetőt keresni, hiszen növelné a város turisztikai vonzóképességét is. Jó ötlet, támogatjuk.

  3.) "Eltűnnek-e ezek az iszonyú undorító hirdetőoszlopok, amik elárasztották az egész várost? Egy-két darabot megtartanék én is, de jelenleg körülbelül 30 van, és ez rendkívül sok, az eddigi hirdetési felületek sincsenek feltöltve, különösképpen a soproni reklámiroda óriásplakátjai. 21. században élünk, már LED falaknak, kivilágított hirdetőoszlopoknak kellene díszelegniük a városban. "

  Elsőként a Városvédők hívták fel a figyelmet az otromba - és mint kiderült a városvezető párthoz közel álló hirdetőcég - oszlopaira:
  http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/vedjuk_ertekeinket_/2173219/
  Eltüntetésüket támogatjuk, a Fidesz-en múlik.

  4.) "Újra kinyitnak-e a soproni kempingek?"

  Ha van rá igény, nyilván lesz érdeklődő befektető - van benne ráció, feltéve, hogy kapcsolódó turisztikai kínálat is lenne a városban; olyan, ami a kempingezők igényeit elégíti ki. Önmagában a kempingüzemeltetés nem önkormányzati feladat.

  5.) "A város közösségi közlekedése (busz) is fejlesztésre szorulna, legfőképpen járat átszámozásokra, korszerűsítésre, új járatokra lenne szükség, (például 10, 10A, 10B, 10M, 10MB, 10IB, 10Y járatok egyértelműsítése). "

  A közösségi (busz)közlekedés fejlesztése mindenképpen fontos, épp ma mutatták be a város és a volán társaság által megnyert uniós pályázatot, melynek keretében a közeljövőben jelentős korszerűsítés fog megtörténni:
  http://www.nyugatmagyar.hu/soproni_hirek/fedelzeti_szamitogep_utasszamlalo_es_zoldkero_a_soproni_buszokon/2179862/
  Amennyiben vannak javaslatai, Nagy Tamás szívesen fogadja és továbbítja őket a városháza illetékeseihez.

  6.) "A város kerékpáros úthálózata rendkívül kicsi, sok helyen elég széles lenne a járda, vagy az úttest, hogy felfessenek kerékpárosoknak kijelölt helyet, vagy elég forgalmatlan az utca, hogy biztonságosan közlekedhessenek ott a kerékpárosok. Ilyen például a Várkerület szervizútja, vagy a kisebb utcák mint Szentlélek, Szent Mihály utca... Várható a kerékpárutak bővítése? "

  A Városvédők részletes kerékpáros programja itt olvasható:
  http://sopronivarosvedok.hu/programunk/javaslat-a-kerekparosokert.html

  A Városvédők közlekedést javító programpontjai itt olvashatók:
  http://sopronivarosvedok.hu/programunk/az-elhetbb-koezlekedesert.html

  Az kerékpárút-hálózat bővítésével egyetértünk, a forrást kell hozzá megtalálni és több évre szóló fejlesztési ütemezésben konszenzusra jutni a közgyűlés képviselői között.
  A Várkerület szervízútjait mi is megszüntetnénk.

  7.) "A helyi média katasztrofális, helyi hírlap nincs (mert ugye a Helyi Téma még véletlenül sem Sopronban kerül kinyomtatásra), a Pulzus TV napi fél óra műsort ad, a Sopron TV kaotikus igénytelen, ráadásul egyik sem érhető el földfelszíni sugárzásban, csak kábelen. A helyi rádiókra is ráférne a vérfrissítés. Támogatná ön új helyi újság megjelenését, új helyi kisközösségi rádió indítását, valamint egy új helyi televízió létesítését? "

  Színesítés, többszólamúság tényleg ráférne a helyi médiára. Nagyobb teret kellene kapnia a soproni polgárnak azokon a felületeken, amit a város közpénzen vásárol (pl.: Helyi Téma, SopronTv), illetve a városi honlapon is.
  Médiumok létrehozása nem önkormányzati feladat, és az ismert pénzügyi paraméterek mellett a soproni költségvetésben nem is lehetne erre a célra forrást találni. Abban egyetértünk, hogy a jelenlegi egycsatornás közösségi forráselosztást (Helyi Téma), diverzifikálni kell - több médiumban is lehetne felületet vásárolni, támogatni civil kezdeményezéseket. Felvetettük programunkban is egy Sopron-klip készítését is.

  Városvédők”
 • 35. Filtec 2010. szeptember 22. 18:47
  „Szóval 5 évig tanított csak életében.
  Nem volt nevelőtanár, de egyből gyermekvédelmi központban az összevonásig igazgatóként, az utóbbi években pedig az utógondozói otthon szakmai egységvezetőjeként dolgozott.
  Ezek szerint csak a régi, elavult könyvekből tanulgatta a gyermekvédelmet. Ezek szerint kontárként, hisz szakmai tapasztalata nem volt erre. A levelezőn szerzett diplomák tudjuk, hogy mennyit érnek.”
 • 34. taktam 2010. szeptember 22. 17:37
  „To 32. KERTÉSZ 2010.09.22. 14:56.
  Az ön nick-je gyanúsan hangzik a Soproniak fülében. Olyan kékes/vöröses, afféle szadeszos/maszopos kreálmány... Tévednék?
  Fodor Dr. népszerűségét napjainkban, nem a kertész-nickek fogják befolyásolni, hanem maga a Polgármester úr négy éves közös tevékenysége a Soproniakkal. Tudom, ez nagyon fájdalmas lehet önnek. A soproni választók pedig a népszerűségét fogják demonstrálni ...
  Egyébként, valószínű hipersenzibilis énjére tapinthattam beírásommal, mert tipikus, büntetethető uszítást/gyűlöletkeltést indikálhattam önből.
  Folytathatja a megélhetési demokrácia védő tevékenységét...
  Nem vagyok én exhibicionista egoista egyén, hogy a népszerűséget hajszoljam; nincsen reá szükségem...
  Tisztelettel és barátsággal köszöntöm olvasóimat!”
 • 33. SZILAJ 2010. szeptember 22. 17:34
  „Jahh, mer a mélygarázst, az inkubátorházat meg a többi szarságot a Walter a saját pénzéből építette nem???
  Amúgy én bírom Fodort... De a Waltert azt nem!!!”
 • 32. KERTÉSZ 2010. szeptember 22. 14:56
  „Taktam! Sopron városának legnagyobb ártója a maga kedvese a Fodor és bagázsa,akik pénzügyileg teljesen romba döntötték a várost, minden eredmény nélkül.Remélem egyszer számot fognak adni az ilyen nagy mértékű herdálásról.Azzal hogy az utóbbi egy hónapban minden megmozdulásom a mutogatja magát a Fodor ettől még nem lesz népszerű,csak olyanok körében mint maga.”
 • 31. Orfeusz 2010. szeptember 22. 13:34
  „Lózungok, lózungok, lózungok. Október 3-án döntenek a szavazópolgárok: egy stabil kormánypárti többséget választanak vagy négy évre marad az üres duma, a pozicionálás, a helybenjárás. Mindez kinek-kinek a vérmérséklete szerinti mázzal és "elhivatottsággal" leöntve.”
 • 30. SZILAJ 2010. szeptember 22. 12:29
  „A válaszokat pedig mindenki találja ki , mivel itt nem fogtok kapni..”
 • 29. taktam 2010. szeptember 22. 11:31
  „To Nagy Tamás úr!
  Nem feltételezem, hogy továbbra is szándékosan ártani szeretne Sopron városának politikai közéleti tevékenységével. Sőt, ön is egy afféle népboldogító, aki csakis a maga politikájában látja egy város/ország sorsának jobbra fordulását. Ebből csak a szándékát, a népboldogítási szándékát tartom elfogadhatónak. Bizony jó lenne, ha sokan vállalnának valamiféle felelőséget városunk/országunk sorsáért... De, az is jó lenne, ha ebben a felelősségvállalásban mindenki felismerné a saját helyét társadalmunkban; tudomásul venné, ha nem alkalmas valamiféle politikai képviselet ellátására, akkor azt inkább előbb, mint később, de belátná. Mielőbb megtalálná hasznosítható helyét közösségében. Ha viszont alkalmas valaki és alkalmasságát meg is csillogtatta embertársai előtt, akkor azt egy rövidebb/hosszabb politikai/emberi múlt után, előbb-utóbb, valamilyen mértékadó közösség észreveszi, és a vállán kíséri be, beválasztja a közéletbe... Igen, jól olvasta: ,,mértékadó közösség". Mi az a mértékadó? Hát az igen változó lehet. Leginkább egy választói halmaz nagyságától függ, de jelentős szerepe van a halmazt alkotók minőségének is... Jól jellemző a szavazói közösség minőségi jelentőségére, hogy napjainkban pd. az MSZP, SZDSZ, MDF jelöltjeinek nagy része nem használja pártja tekintélyét választási szórólapjain/plakátjain; vagy csak eldugja azt azon; vagy függetlennek, legújabban valamilyen zöldnek (LMP) igyekezik feltüntetni/rejteni magát (eddig miért volt inkább kék/vörös?)... Azt, hogy valaki Sopronért akar tenni valamit, az önmagában még nem valami külön dicséretre méltó törekvés, hanem evidencia; egyetlen jelölt sem írja/állítja magáról, hogy Sopron/ország ellen szándékozik/kíván tevékenykedni. Ezt talán el is lehetne hinni(?). De a kérdés megmarad továbbra is: mit/hogyan/mikor akar tenni választóközösségéért... Megértem a jelöltek bizonytalanságát ez utóbbi kérdések miatt... A választókat pedig ez érdekli. Természetesen ezzel együtt az is nagyon lényeges dolog, hogy a választók kegyeiért esedezők mennyire hitelesek, milyen a múltjuknak referenciája... Talán a referencia a legfontosabb a választóknak... Ígéretekkel tele van a magyar padlása, ha még van padlása...
  Egyébként, felhívom szíves figyelmét napjaink politikai divatjára, ha már mindenképpen közéleti ember szeretne lenni. Nagyon jól meg lehetett élni, legalábbis eddig, az ún megélhetési demokrácia/szabadság/emberi/média/stb jogok védelméből. Különösen külföldről támogatják ezeket az értelmiségi politikusokat. Kik ezek az értelmiségiek?
  Tisztelettel és barátsággal köszöntöm olvasóimat!”
 • 28. TancsKaszabell 2010. szeptember 22. 10:27
  „Kedves Tamás!

  Nem mosolygok mögötted és a város gondolkodó polgárai sem teszik ezt! Komoly, városunkért tenni akaró embernek tartalak eddigi tevékenységed alapján!

  A város pénzügyi helyzete, eladósodásának mértéke kezelhetetlenné válik rövidesen és már a jövőt veszélyezteti....nem látok kiutat, csak a teljes összefogást a tisztességes városát szerető és tenni akaró emberek között.
  Le kell váltani ezt a fideszes városvezetést. Mert a városnak új vezetéssel tisztességes gazdálkodásra, takarékosságra és az urizálások a kirakatpropaganda ünneplések megszüntetésére van szükség!
  A fideszes ígérgetések láthatjuk nem teljesültek a városunkban sem,országosan sem fognak teljesülni! A fideszes,-pártközpontból kézi vezérelt-, városvezetés és ,,szavazógépezettel" biztosított tevékenysége summázva úgy közel 18 milliárd Ft eladósodást eredményezett, eddig....ezt a folyamatot nyilvánvalóan meg kell állítani, mindnyájunk érdekében!

  Akár hogy is nézzük ez tény!
  Amit eddig a fideszesek tettek az vezetett ebbe a helyzetbe....tehát az ő felelősségük elsősorban! Kifejezetten veszélyesnek tartom, hogy a város lakossága teljesen gyanútlan, mert mégiscsak asszisztált ennek a ,,forradalmárkodó" kártékony társulatnak a választás során.

  Abba kell hagyni az ígérgetéseket és össze kell fognunk!

  Ezért érdekel, hogy Te:

  -Hogyan élted meg a soproni fideszes szavazógépezet ,,áldásos" tevékenységét?
  -Milyen következtetésekre jutottál akkor és most?
  -Mit tanultál ebből?
  -Szerinted illetve programod szerint mi a teendő ezzel az életveszélyes mértékű adóssággal?
  -Kérlek Walter Dezső javasolt programpontjai után Te is jelöld meg a lehetséges kitörési pontokat.

  És most, mivel ez a legfontosabb:

  -Mit jelent számodra az igazi ÖSSZEFOGÁS, persze mindazokkal akik a város és nem a saját zsebük és egy fideszes pártközpont érdekeit képviselik?

  Üdvözlettel: TK”
 • 27. háténvezettem 2010. szeptember 22. 10:08
  „Köszönöm válaszát!

  De lenne még egy kérdésem:
  Mit fog jelenteni a város életében az, hogy fideszes kormány mellett fideszes a városvezetés? Nem egyértelműen kedvező-e ez a helyzet városunknak? A Városvédők hogyan akarnak "demokratikus kontrollt" gyakorolni - ahogy ezt már ön is több helyütt említette? Szükség lesz a Városvédőkre ilyen helyzetben?”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Demszky-búcsúztatóval˝ zárja kampányát

"Demszky-búcsúztató" felvonulással zárja önkormányzati választási kampányát október 2-án, szombaton… Tovább olvasom