Kisalföld logö

2018. 09. 20. csütörtök - Friderika 15°C | 26°C Még több cikk.

Munkahelyen nem gyűjthető ajánlószelvény

Nem változtatta meg az ajánlószelvények gyűjtésével kapcsolatos állásfoglalását az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén, bár Dávid Ibolya, az MDF elnöke ezt kérte a testülettől.

A jogszabály szerint nem gyűjthető ajánlószelvény "munkahelyen munkaidőben vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség teljesítése közben". Az OVB állásfoglalása szerint a tilalom célja a választási cselekmények kizárása a munkahelyekről, és emiatt a tilalom nemcsak a munkahelyen munkát végzők egymás közötti kapcsolatában zárja ki a gyűjtést, hanem tilalmazza azt is, hogy munkahelyen munkaidőben bárki ajánlószelvényt gyűjtsön.

Az MDF elnöke szerint az OVB állásfoglalása olyan kiterjesztő jogértelmezésen alapul, amely ellentétes a törvény tételes rendelkezéseivel és a törvényalkotó szándékával.

Dávid Ibolya szerint a munkahely fogalma nem értelmezhető olyan tágan, mint ahogy azt az OVB tette, "az OVB értelmezésének megalapozottságát ugyanis maga a törvény is cáfolja" - szögezte le. Ha ugyanis - érvel a pártelnök - a törvényalkotó általánosan akarta volna kimondani az OVB által feltételezett célt, akkor a törvény most úgy szólna: "ajánlószelvényt munkahely kivételével bárhol lehet gyűjteni".

Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy "nem véletlen", hogy a jogszabályalkotó négy külön pontban sorolta fel az ajánlószelvény gyűjtése szempontjából tiltott helyszíneket. Eszerint nem lehet a honvédségnél, rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban lévő személytől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben, tömegközlekedési eszközökön illetve állami vagy önkormányzati szervek hivatali helyiségeiben gyűjteni.

Meggyőződése szerint a jogalkotó csak a felsorolt helyeket kívánta kimondani általánosságban is az ajánlások gyűjtésének tilalmát. "A törvényalkotó tehát igen is egyértelműen meghatározta azon munkahelyeket, ahol az OVB által értelmezett általános gyűjtési tilalomnak érvényesülnie kell, de ez a tilalom éppen emiatt nem terjeszthető ki önkényesen olyan általános érvényűen minden létező munkahelyre, mint ahogy ezt az OVB az állásfoglalásában megtette" - írta.

A pártelnök szerint "abszurdum" az OVB állásfoglalása, amiből szerinte az következik, hogy még nyílt területen, például az aluljárókban, vagy egy köztéren sem lehet gyűjteni, hiszen ott utcaseprők, közterület-felügyelők munkaidejük alatt munkavégzés céljából tartózkodhatnak. Ha komolyan vesszük az OVB állásfoglalását, akkor sok magánlakásba becsöngetve sem lehetne gyűjteni, mivel ma már sokan távmunkában otthon dolgoznak, vagy a cégük a lakásba van bejelentve - tette hozzá.
Álláspontja szerint a jogalkotó szerint nem tilalmazott, hogy a jelöltek tipikusan közforgalmú helyeken úgynevezett leadóhelyeket létesítsenek, ez egyébként 1990 óta "bevett dolog", és szinte valamennyi párt él is ezzel a gyűjtési módszerrel. Dávid Ibolya szerint amennyiben az OVB állásfoglalását rövid időn belül nem változtatják meg, az "beláthatatlan jogi- és politikai következményekkel is járhat".

Szerinte az állásfoglalás betarthatatlan, mert a leadott ajánlásáról nem lehet megállapítani, hol gyűjtötték, "arra viszont alkalmas (az állásfoglalás), hogy valamennyi begyűjtött ajánlószelvény érvényességét - és így az eddigi választási eljárás jogszerűségét is - megkérdőjelezze.
A pártelnök megjegyezte azt is: az MDF esetében csak elvétve akad jelölt, aki élt ezzel a gyűjtési módszerrel, ennek ellenére az MDF valamennyi érintett jelölőszervezet érdekében fontosnak tartja az állásfoglalás megváltoztatását.

Az OVB hétfői ülésén tárgyalta a pártelnök levelét és nem változtatta meg állásfoglalását. A testület szerint ugyanis jogértelmezésük helyes, a Dávid Ibolya által hivatkozott állásfoglalást hosszas vita után egyhangúlag fogadták el és nincs okuk annak megváltoztatására.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint több olyan hír ("közlemény") jelent meg a sajtóban, amelyek "félreértik vagy félreértelmezik" a testületnek az ajánlószelvényekről és az ajánlás folyamatáról február 22-én kiadott állásfoglalását.

Az OVB csütörtök esti ülésén ezért közleményt adott ki, melyben arra hívta fel a figyelmet: az állásfoglalás célja azt volt, hogy elősegítse a választási szervek egységes jogértelmezését az ajánlószelvények munkahelyi gyűjtésének törvényi tilalmával kapcsolatban.

Közölték, álláspontjuk szerint a törvény tiltja a munkahelyek (például éttermek, borozók, kávézók, élelmiszer- és könyvesboltok) bevonását a választási kampányba, mert az - szerintük - veszélyezteti a választások, sőt az egész közélet tisztaságát, "hozzájárul a mindennapok nem kívánatos teljes átpolitizálásához".

Emlékeztettek arra, hogy az állásfoglalásban nem foglalkoztak "egyetlen konkrét képviselőjelölt internetes felhívásának ügyével" sem.

Hozzátették: ugyanakkor a testület az állásfoglalás kibocsátásának napján elutasította egy jelölő szervezet internetes felhívásával szemben benyújtott kifogást. Az elutasítás indoka az volt, hogy a kifogástevő nem bizonyította a munkahelyen történő tényleges gyűjtést, a felhívás pedig önmagában nem bizonyítja, hogy jogszabálysértés történt.

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) ugyanezzel az indokolással változtatta meg egy országgyűlési egyéni választókerületi bizottságnak egy konkrét képviselőjelöltet elmarasztaló döntését. A Fővárosi Bíróság (FB) pedig szintén ezzel az érveléssel hagyta jóvá az FVB határozatát.

Az OVB szerint mindebből az következik, hogy mind az FVB, mind pedig az FB döntése összhangban van az OVB álláspontjával.

Olvasóink írták

 • 8. szocdem 2010. március 05. 13:09
  „5. hozzászólás Jerry 2010.03.05. 07:54

  GYőr 1. vk-ban ez szabványos elintézése volt a Fidesz és MSZP gyűjtésnek. Az un. "politika mentes" gazdakörökről meg ne is beszéljünk. A marhák másik megyébe adták le az ide szóló cédulákat - csak hogy nehogy az mszp vagy a Jobbik 8vagy más) kezére jussanak:))))))))))))))))))))))))))))))”
 • 7. jánosi 2010. március 05. 12:56
  „Duma helyett ti is gyűjtsetek kedvenceiteknek ! akkor jogos a duma .........”
 • 6. laposibenö 2010. március 05. 11:14
  „Gyűlt, gyűlt csak mégsem jött össze. Pedig a gyűjtők milyen szigorúan tudják nézegetni azokat akik nem nekik szánják. Este 9-kor!”
 • 5. Jerry 2010. március 05. 07:54
  „Amikor a polgármester vagy egy hivatalnok napközben kimegy a faluba ügyet intézni,az minek minősül? Munkaidőben, munkahelyen van? Az "ügyintézés" pedig a kopogtató cédulák begyűjtése.Tudok olyan helyről,ahol a hivatalnokok vitték ki munkaidőben a szelvényt, aztán "megkérték" a lakót, hogy írja alá, a többit ingyen elintézik .A polgár még meg is köszönte,hogy ilyen rendesek.Azt sem tudta, milyen pártnak vitték el.Persze, gyűlt is a 2 millió.”
 • 4. Eva- 2010. március 05. 07:07
  „2-höz

  tudod egyáltalán mitől vagy jobboldali?!

  itt egy test !
  http://mdf.hu/konzervativ-teszt”
 • 3. Agent 2010. március 05. 05:56
  „2 hát igen, a jobboldal is kitermeli a maga hulladékait, szép számmal sajnos.”
 • 2. adalfold 2010. március 04. 22:29
  „debreceni,szegény:D:D:D:D

  valamikor még 2001-2002 környékén ,amikor ifjan elkezdtem érdeklődni a közügyek iránt, az akkori fidsze....párdon, magyar nemzet újságíró-válogatottjával ismerkedtem meg, nem mondom rosszabb kis csapat nem is lehetne, lehetett volna.
  mániákus, vesztegethető, propagandista, műveletlen botlábúak.
  kívánom,hogy egyszer bayer zsolt is ugyan így bukjon el.

  az érdekes, hogy megértsd: jobboldali demokrata vagyok.”
 • 1. Agent 2010. március 04. 21:58
  „Ibolya drága, öblítsen, már nincsen sok hátra és nem kell aggódnia ilyen kérdéseken, a parlamenten kívül is van élet:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KDNP: Új NAT kell

Új Nemzeti Alaptantervre (NAT) van szükség, amely az ismeretekre épít, mert ez biztosítja azt, hogy… Tovább olvasom