Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Módosítani kell a választási törvényt, mert két bekezdés ellentmond egymásnak

Több OVB-tag szerint elképzelhető, hogy módosítani kell a választási eljárási törvényt egy a kisebbségi szavazást érintő apró hiba miatt. Az Országos Választási Bizottság keddi ülésén foglalkozott a kérdéssel egy állásfoglalás-kérés apropóján.

Az OVB előtt lévő beadvány írója ugyanis arra hívta fel a figyelmet: a kisebbségi önkormányzati képviselők számának csökkentése érdekében szükséges törvények módosításáról szóló (2010. évi LXII.) törvény úgy módosította a kisebbségi önkormányzati képviselők választásáról szóló (2005. évi CXIV.) törvényt, hogy a jövőben "a kisebbségi választópolgár legfeljebb 4 jelöltre szavazhat".

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (Ve.) 8. számú (a kisebbségi szavazólap mintáját tartalmazó) mellékletében szereplő szavazólapmintán azonban az a felhívás szerepel, hogy "érvényesen szavazni legfeljebb 5 jelöltre lehet!".

A beadványozó magánszemély álláspontja szerint a két jogszabály egymással ütközik, és ez gondot okozhat a szavazólapok adattartamának jóváhagyásakor. (A kisebbségi szavazólapok adattartamáról a helyi választási bizottságok döntenek.) Ezért azt kérte, az OVB adjon ki állásfoglalást az észlelt problémával kapcsolatban.

Az OVB keddi ülésén a tagok úgy döntöttek, hogy csütörtöki ülésükön térnek vissza a kérdésre, akkor várhatóan állásfoglalást adnak ki az ügyben, amíg a jogalkotó nem rendezi az anyagi és eljárásjogi szabályok ellentmondását.

Az LMP delegáltja, Szabó Miklós az MTI-nek az ülés után azt mondta, mindenképen szükséges a Ve. módosítása. Egy másik OVB-tag pedig úgy fogalmazott: "elkerülhette" a jogalkotók figyelmét az, hogy nemcsak a kisebbségi önkormányzatok választásáról szóló törvényt, hanem a Ve. mellékletét is módosítani kellett volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Soproni Védegylet nem indul a választáson

Sem képviselő-, sem polgármesterjelöltet nem indít az őszi helyhatósági választáson a Soproni Védegylet. Tovább olvasom