Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Mesterházy Attila: sok baloldali szavazó fél

˝Úgy látom, hogy ismét sok a rejtőzködő baloldali szavazó, aki fél, és nyíltan nem mondja meg, kire szavazna˝ – nyilatkozta portálunknak adott interjújában Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje.


- ˝Új jelölt, új program˝, ez az új szlogen. Az első része világos, de mennyire hiteles új programot hirdetni nyolc év kormányzás után?

– Természetes, hogy a választáson induló pártok programmal állnak elő. Ezt a Fideszen kívül mindenki megtette. Mi olyat fogadtunk el, amiben építünk kormányzati tevékenységünkre, vállalásainkat pedig 2011-től fogalmaztuk meg, ugyanis az idei tennivalókat az elfogadott költségvetés tartalmazza.


– Korántsem biztos, hogy a választók programok alapján ítélnek, mindenesetre a mitigernek.hu az MSZP-ére kettes osztályzatot adott, gyengébbet, mint a Jobbikéra és az MDF-ére. Az elemzésben többek között az szerepel, hogy a párt ˝nem vázol fel világos jövőképet és nem rendel hozzá egyértelműen azonosítható célrendszert˝. Mit szól ehhez?

– Nem veszem komolyan az ilyen cikkeket. Írója vagy nem olvasta a programunkat, vagy nem figyelt arra, mi van benne. Három pillérre építünk: nemzeti modernizációra, új politikai kultúra felépítésére, valamint a szélsőségek elleni fellépésre. Szerintem ez elég egyértelmű vízió. További pozitívuma a programunknak, hogy van, míg a Fidesznek nincs. Értem persze, hogy van egyfajta fanyalgás, az internet világához pedig mindig is közelebb állt a kritikai él.


– A programban olyan ígéretek is szerepelnek – például a melegétkezési jegy vagy az üdülési csekk újbóli adómentessége –, amire sokan kérdezhetik, hogy kormányon miért csinálták pont az ellenkezőjét.

– Most a gazdasági világválság közepette vagyunk, és még az idei évünk is válságkezeléssel telik. A független hazai és külföldi elemzők mind azt mondják, hogy jövőre olyan fenntartható gazdasági növekedés kezdődhet el Magyarországon, ami duplája lehet az uniós átlagnak. Programunk fedezete az ebből fakadó költségvetési többletbevétel. Logikus vállalás, a válság miatt meghozott egyes intézkedések visszavonása a kényszerítő körülmények megszűnése után, és a válság előtti szabályok visszaállítása.

Mesterházy Attila
Mesterházy Attila


– Az MSZP hogyan tekint nyolcéves kormányzására?

– Az elmúlt egy év válságkezelése sikeres volt. A nemzetközi bizalom helyreállt Magyarországgal szemben, és példaként állítanak bennünket mondjuk a nehéz helyzetbe került Görögország elé. A két ciklus során rendkívül sok fejlesztés történt, elsősorban uniós források segítségével. Az átlagbérek megkétszereződtek, az átlagnyugdíjak reálértéke harminc százalékkal nőtt, hétszáz kilométer autópálya épült. Az ország lépésről lépésre fejlődött, de igazuk van azoknak is, akik szerint még sok mindent kellett volna tenni. Elsősorban 2006 után voltak kudarcok is.

Reformfolyamatba kezdtünk bele, amit az államháztartási hiány csökkentésének szükségessége miatt megszorító politika kísért. A két törekvés egymásra csúszott, és az emberek csak a megszorítást, illetve a változásokból fakadó bizonytalanságot érezték. Ilyen körülmények között nem tudtunk társadalmi támogatást szerezni az átalakítások mögé, anélkül pedig, mint kiderült, nem lehetett végigvinni azokat.


– A kampányban a szocialista szavazókra gondolva azt állítják, hogy többen vannak, mint gondolnák. Ez a kötelező kincstári optimizmus?

– Nem, csupán tapasztalat. Az elmúlt hetekben nem volt olyan rendezvényünk, amelyre ne kellett volna pótszékeket behozni. A szükséges számú kopogtatócédulát az összes választókerületben egy-két napon belül összegyűjtöttük. Úgy látom, hogy ismét sok a rejtőzködő baloldali szavazó, aki fél, és nyíltan nem mondja meg, kire szavazna.


– Azt állítja ezzel, hogy a közvélemény-kutatóknak megint lesz egy fekete vasárnapjuk, mint 2002-ben, amikor alulbecsülték az MSZP valós népszerűségét?

– Igen. A rejtőzködő szavazók körében egészen biztosan az MSZP-nek van a legnagyobb támogatottsága.


– Sok elemző ezzel szemben azt találgatja, hogy a Fidesz eléri-e a kétharmados parlamenti többséget vagy sem.

– Mi győzni megyünk a választásokra. Meg vagyok arról győződve, hogy sokkal többen vagyunk, mint azt sokan gondolják.


– A Fidesz szerint viszont az MSZP valójában már azért küzd, hogy a második és ne - a Jobbik mögött – a harmadik erő legyen a választáson.


– Nincs igazuk, de lehet, hogy a helyükben én is ezt mondanám.


– Győr-Moson-Sopron megyében a jobboldal hosszú évek óta sokkal jobban szerepel, mint országosan. Nem tart attól, hogy a Fidesz már az első fordulóban besöpri az itteni egyéni mandátumokat?

– Várjuk meg ezzel a kérdéssel az első fordulót, hadd döntsenek a választók.Interjú a listavezetővel

A Kisalföld napilap a választási kampány kezdetekor egyeztetett a pártokkal arról, hogy a lap miként kezeli a választási híreket, kampányeseményeket. A megállapodás tartalmazza, hogy a Kisalföld interjút közöl egy-egy párt országos listavezetőjével, amikor megyénkbe látogat. Ennek az interjúsorozatnak a része ez a cikk is.

Olvasóink írták

76 hozzászólás
 • 76. GYMS 2010. március 11. 22:43
  „Nem félni kell, hanem belátni a tévedést és átszavazni...
  Mindig ezzel a "félelemmel" jönnek...röhej!
  Mutasson nekem valaki akár csak 1 kommunistát (a legmagasabb pozíciókat betöltőket is beleértve), akinek egy haja szála is meggörbült az elmúlt 20 évben!”
 • 75. jörg 2010. március 10. 08:56
  „Jó reggelt!!!

  Zseniális FILM a Dogbyte-tól!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! kb. 10 perc

  Mit mond a kormány és mit mondanak a számok.............................................

  http://gondola.hu/cikkek/70170

  Brutál!”
 • 74. Baradlay 2010. március 10. 01:58
  „Menekulnek a patkanyok!”
 • 73. jánosi 2010. március 09. 22:45
  „72.
  Mégis kitől ?
  Hát a Gyurcsánytól, mert előbújik újra !”
 • 72. kolombela 2010. március 09. 22:41
  „Mégis kitől?”
 • 71. akinemfél 2010. március 09. 22:24
  „Olyan érzés lehet ma MSZP-tagnak lenni,mint amikor valaki az ismeroseit akaratlanul átvágja valamilyen piramisjátékkal,aztán most újra kedve lenne valami hasonlohoz...”
 • 70. szabo1936 2010. március 09. 18:03
  „Gigantikus Magyar Hadsereg,meg egy kis letszamu diszorseget sem lehet ot alapitani.”
 • 69. lacim6 2010. március 09. 17:23
  „HAGYÓ MENEKÍTI VAGYONÁT ?

  Lányának ajándékozta két budapesti ingatlanját Hagyó Miklós, a földhivatali dokumentumok szerint március 5-én, azaz múlt hét pénteken .

  A HVG információ szerint a szóban forgó ingatlanok Hagyó vagyonnyilatkozatában is szerepelnek, mindkettő a XII. kerületben, a Rege úton található. A széljegy tanúsága szerint a budai ingatlanok immár Hagyó lányának nevén vannak, a politikus ugyanakkor haszonélvezeti jogot élvez. Mindkét ingatlan szerepelt a politikus vagyonnyilatkozatában.

  Mint ismeretes, a BKV korrupciós ügyeiben voltak, akik állítólag Hagyó Miklósra tettek terhelő vallomást. A politikust azonban még nem hallgatták ki, de nem is tudnák: képviselőként ugyanis mentelmi jogot élvez. Bár párttagságát felfüggesztette, nem mondott le mentelmi jogáról és erre az MSZP nem is kérte.

  A sietős ajándékozás mindenesetre arra utal, hogy Hagyó számít arra, ha tavasszal elveszíti mandátumát, az eddig tett vallomások és egyéb bizonyítékok alapján a rendőrség meggyanúsíthatja őt is, ahogy tette ezt például a hozzá közel álló személyekkel, Horváth Évával és Mesterházy Ernővel is.

  MHO / HVG”
 • 68. meir 2010. március 09. 15:48
  „GGG!
  Isten nevet hiaba a szadra ne vedd!! nem ismered ezt a tiltast??

  Matezsu!!
  az lehet hogy duplazodott a bered!!! DE!! a vasarloerteke viszont kozeleben sincsen a korabbi de kevesebb fizetesnek!!!”
 • 67. lacim6 2010. március 09. 14:36
  „Nem félnek csak szégyellik a pofájukat.”
 • 66. akinemfél 2010. március 09. 12:19
  „sont !
  Te nem félnél kiállni olyanok mellett,akik nyiltan vállalják,hogy hazudtak egy egész országnak,a Hazájuk lakosainak, este,éjjel,nappal,aztán meg nem volt bennuk annyi tartás,hogy a választási csalással megszerzett hatalomrol lemondjanak ?
  Igen,4 éve becsaptatok másfél millio szavazot,akik rátok szavaztak. Attol,hogy új arcot tettek a plakátra,aki végre meg is borotválkozott,ez még ugyanaz a Gyurcsányista Párt. Sot Gyurcsány biztosan bekerul általuk,listán,a Parlamentbe ! Ha becsapnám a barátomat,akkor félnék a szeme elé kerulni.
  Ezek becsapták a fél országot,aztán 4 évig az ország lakosságának túlnyomo tobbségének akarata ellenére az ország kormányánál maradtak.
  En akinemfél vagyok,de azért ez már félelmetes !
  Hajrá Jobbik !”
 • 65. sont 2010. március 09. 09:57
  „Mennyi jobb oldali is fél Tisztelt Mester/?/házi úr! ------Önöktől --hátha megint kormányra kerülnek és jön a négy évnyi hazudozás újra pontosabban folytatódik.”
 • 64. szocdem 2010. március 09. 09:43
  „50. Eva- 2010.03.08. 17:00
  48-hoz
  tenem vagy szocdem a szó történelmi értelmében, akárhogy is nevezed magad!Az általd vallott elmélet Leniné--köze a szociáldemokráciához semmi"

  Már megbocsáss kedvesem! Akik ott vannak a pártgyüléseken, - és ismernek, és mi több a programunkat, céljainkat is ismerik - nem ezt állítják. Igazság szerint nem lkéne magyarázkodnom egy álbaloldali hangadónak - amilyen Te is vagy - de valamit meg kell mondanom: MI mondjuk - szocdemek- meg hogy ki a szocdem, és nem Ti, a szociáldemokratákat lemészárló banda (MSZMP) utódszervezete, ami ma neoliberális vazallusként baloldalinak hazudja magát... Mert ez a további háborítatlan biznisz kulcsa, hogy elhiggyék nekik.
  Sajnálom hogy fogalmad sincs a szociáldemokráciáról (történelmi értelemben) csak a Kapolyi féle elvtelen és értelen (MSZP) alapokon politizálgató bolsikat veszed alapul..”
 • 63. jörg 2010. március 09. 09:12
  „Jobbik erkölcs: Vona Gábor kettős élete?
  avagy "Nem bírok magammal, teljesen felizgattál...."
  avagy házasságtörés vagy keresztény családmodelll

  http://jobbik.eu5.org/
  http://www.magyarhirlap.hu/hatter/vona_gabor_kettos_elete.html

  avagy a "Jobbik egy keresztény erkölcsi alapokon nyugvó nemzeti párt....."”
 • 62. LAZA 2010. március 09. 09:06
  „Szerintem még igy is kevesen vannak!
  Különben miért kellene a sok külső szakértőt foglalkoztatni?”
 • 61. akinemfél 2010. március 09. 00:47
  „20.Eva
  Gyurcsány jobbkeze. Idézet toled :
  "o 27%-kal - 8 ezerről 6 ezerre - csökkent 2006 óta a minisztériumokban foglalkoztatottak száma."
  Bocs,de csak a gazdasági minisztériumban tobb mint 10 ezer a foglalkoztatottak száma,az osszes minisztériumban pedig nagyjábol 140 ezer fo dolgozik ! Mit tud csinálni például egy gazdasági minisztériumban tobb mint 10 ezer fo a zsíros állásokban,amikor az Europai Unio tagjaként nem sok dologban van szabad kezunk ?
  Irsz a családi potlék emelésérol,de nem beszélsz arrol,hogy 8 évvel ezelott jonéhány más nevu támogatást is kaptak a családok,ami osszességében tobb volt mint a mai családi potlék. Es például adokedvezményt is kaptak a gyerekekre. --- Hazudtunk nappal,este,éjjel,és még mindig nem tudjuk abbahagyni,kedves Eva ???”
 • 60. akinemfél 2010. március 09. 00:36
  „55.Primax
  Az egymillio fos Gigantikus Magyar Hadsereg konnyedén eltarthato abbol,hogy nem fizetjuk tovább az államadosságunkat,ami ma a koltségvetés tobb mint fele.
  Sot,ha 4 év alatt hoznák létre a Gigantikus Magyar Hadsereget - lásd www.jobbik.hu - hivatalos választási program 70-72.oldala - akkor tulajdonképpen sehonnan nem kellene elvenni pénzt a létrehozására.
  Klassz,ugye ? Olvasd a Jobbik programját ! Zseniális,konkrét,mindenre kiterjedo,valodi lehetoség.
  Hajrá Jobbik ! Jojjon a Jobbik !”
 • 59. akinemfél 2010. március 09. 00:32
  „55.Primax
  A Jobbik hivatalos programja természetesen tartalmazza a hadiipar kialakítását is -www.jobbik.hu 70-72.oldal.
  Nyilvánvalo,hogy az Europai Unioval valo szakítás,amirol a program tobb helyen nyiltan ír, és például az energiaszektor kárpotlás nélkuli állami tulajdonba vétele duhos rohamokat fog kiváltani a francia,német,angol nagytokésekbol. Kell hogy legyen akkora haderonk,hogy ne legyen gyerekjáték elfoglalni minket.
  A magyar érdekek sértik más nemzetek nagytokéseinek érdekeit.
  Tehát a Gigantikus Magyar Hadsereg nem oncélú,hanem objektiv szukségszeruség.
  Hajrá Jobbik ! Szavazz a Jobbikra !”
 • 58. Luighi 2010. március 08. 22:55
  „20-ashoz "27%-kal - 8 ezerről 6 ezerre - csökkent 2006 óta a minisztériumokban foglalkoztatottak száma."

  A portfolio.hu -n teljesen más VALÓS! statisztika volt pár hete ! Ott NÖVEKEDÉSRŐL szóltak a TÉNYEK!

  A SIKER-beszámoló többi "ténye" hasonlóan "pontos, precíz" lehet...”
 • 57. Luighi 2010. március 08. 22:41
  „2-höz: Hagyó is lebukott...

  Külföldi fogadóirodában vajon mekkora odds-okal lehetne fogadni a Demszky-n csattanó bilincsre április 11. előttre? És április 11.utánra?

  Biztossss jó munkásember! Biztossss nem tudott semmiről! De akkor mivel volt elfoglalva!? A GDP temető 4-es metroval? Horvátországi nyaralóival? Vagy? Mert a beosztottjai felügyeletével, feladataik elszámoltatásával biztosan nem!”
76 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

OVB: e-mailben is benyújthatók a jogorvoslati kérelmek

Nemcsak személyesen vagy postai úton, hanem e-mailben vagy faxon is be lehet nyújtani jogorvoslati… Tovább olvasom