Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 09. 01. kedd - Egyed, Egon

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Önkormányzati választások 2014 > Mesterházy Attila: sok baloldali szavazó fél

Mesterházy Attila: sok baloldali szavazó fél

˝Úgy látom, hogy ismét sok a rejtőzködő baloldali szavazó, aki fél, és nyíltan nem mondja meg, kire szavazna˝ – nyilatkozta portálunknak adott interjújában Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje.

Hancz Gábor - 2010.03.08. 08:03
Megosztás: Facebook Twitter E-mail


- ˝Új jelölt, új program˝, ez az új szlogen. Az első része világos, de mennyire hiteles új programot hirdetni nyolc év kormányzás után?

– Természetes, hogy a választáson induló pártok programmal állnak elő. Ezt a Fideszen kívül mindenki megtette. Mi olyat fogadtunk el, amiben építünk kormányzati tevékenységünkre, vállalásainkat pedig 2011-től fogalmaztuk meg, ugyanis az idei tennivalókat az elfogadott költségvetés tartalmazza.


– Korántsem biztos, hogy a választók programok alapján ítélnek, mindenesetre a mitigernek.hu az MSZP-ére kettes osztályzatot adott, gyengébbet, mint a Jobbikéra és az MDF-ére. Az elemzésben többek között az szerepel, hogy a párt ˝nem vázol fel világos jövőképet és nem rendel hozzá egyértelműen azonosítható célrendszert˝. Mit szól ehhez?

– Nem veszem komolyan az ilyen cikkeket. Írója vagy nem olvasta a programunkat, vagy nem figyelt arra, mi van benne. Három pillérre építünk: nemzeti modernizációra, új politikai kultúra felépítésére, valamint a szélsőségek elleni fellépésre. Szerintem ez elég egyértelmű vízió. További pozitívuma a programunknak, hogy van, míg a Fidesznek nincs. Értem persze, hogy van egyfajta fanyalgás, az internet világához pedig mindig is közelebb állt a kritikai él.


– A programban olyan ígéretek is szerepelnek – például a melegétkezési jegy vagy az üdülési csekk újbóli adómentessége –, amire sokan kérdezhetik, hogy kormányon miért csinálták pont az ellenkezőjét.

– Most a gazdasági világválság közepette vagyunk, és még az idei évünk is válságkezeléssel telik. A független hazai és külföldi elemzők mind azt mondják, hogy jövőre olyan fenntartható gazdasági növekedés kezdődhet el Magyarországon, ami duplája lehet az uniós átlagnak. Programunk fedezete az ebből fakadó költségvetési többletbevétel. Logikus vállalás, a válság miatt meghozott egyes intézkedések visszavonása a kényszerítő körülmények megszűnése után, és a válság előtti szabályok visszaállítása.

Mesterházy Attila
Mesterházy Attila


– Az MSZP hogyan tekint nyolcéves kormányzására?

– Az elmúlt egy év válságkezelése sikeres volt. A nemzetközi bizalom helyreállt Magyarországgal szemben, és példaként állítanak bennünket mondjuk a nehéz helyzetbe került Görögország elé. A két ciklus során rendkívül sok fejlesztés történt, elsősorban uniós források segítségével. Az átlagbérek megkétszereződtek, az átlagnyugdíjak reálértéke harminc százalékkal nőtt, hétszáz kilométer autópálya épült. Az ország lépésről lépésre fejlődött, de igazuk van azoknak is, akik szerint még sok mindent kellett volna tenni. Elsősorban 2006 után voltak kudarcok is.

Reformfolyamatba kezdtünk bele, amit az államháztartási hiány csökkentésének szükségessége miatt megszorító politika kísért. A két törekvés egymásra csúszott, és az emberek csak a megszorítást, illetve a változásokból fakadó bizonytalanságot érezték. Ilyen körülmények között nem tudtunk társadalmi támogatást szerezni az átalakítások mögé, anélkül pedig, mint kiderült, nem lehetett végigvinni azokat.


– A kampányban a szocialista szavazókra gondolva azt állítják, hogy többen vannak, mint gondolnák. Ez a kötelező kincstári optimizmus?

– Nem, csupán tapasztalat. Az elmúlt hetekben nem volt olyan rendezvényünk, amelyre ne kellett volna pótszékeket behozni. A szükséges számú kopogtatócédulát az összes választókerületben egy-két napon belül összegyűjtöttük. Úgy látom, hogy ismét sok a rejtőzködő baloldali szavazó, aki fél, és nyíltan nem mondja meg, kire szavazna.


– Azt állítja ezzel, hogy a közvélemény-kutatóknak megint lesz egy fekete vasárnapjuk, mint 2002-ben, amikor alulbecsülték az MSZP valós népszerűségét?

– Igen. A rejtőzködő szavazók körében egészen biztosan az MSZP-nek van a legnagyobb támogatottsága.


– Sok elemző ezzel szemben azt találgatja, hogy a Fidesz eléri-e a kétharmados parlamenti többséget vagy sem.

– Mi győzni megyünk a választásokra. Meg vagyok arról győződve, hogy sokkal többen vagyunk, mint azt sokan gondolják.


– A Fidesz szerint viszont az MSZP valójában már azért küzd, hogy a második és ne - a Jobbik mögött – a harmadik erő legyen a választáson.


– Nincs igazuk, de lehet, hogy a helyükben én is ezt mondanám.


– Győr-Moson-Sopron megyében a jobboldal hosszú évek óta sokkal jobban szerepel, mint országosan. Nem tart attól, hogy a Fidesz már az első fordulóban besöpri az itteni egyéni mandátumokat?

– Várjuk meg ezzel a kérdéssel az első fordulót, hadd döntsenek a választók.Interjú a listavezetővel

A Kisalföld napilap a választási kampány kezdetekor egyeztetett a pártokkal arról, hogy a lap miként kezeli a választási híreket, kampányeseményeket. A megállapodás tartalmazza, hogy a Kisalföld interjút közöl egy-egy párt országos listavezetőjével, amikor megyénkbe látogat. Ennek az interjúsorozatnak a része ez a cikk is.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

Moderálásra küldöm 76. GYMS 2010.03.11. 22:43

Nem félni kell, hanem belátni a tévedést és átszavazni...
Mindig ezzel a "félelemmel" jönnek...röhej!
Mutasson nekem valaki akár csak 1 kommunistát (a legmagasabb pozíciókat betöltőket is beleértve), akinek egy haja szála is meggörbült az elmúlt 20 évben!

Moderálásra küldöm 75. jörg 2010.03.10. 08:56

Jó reggelt!!!

Zseniális FILM a Dogbyte-tól!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! kb. 10 perc

Mit mond a kormány és mit mondanak a számok.............................................

http://gondola.hu/cikkek/70170

Brutál!

Moderálásra küldöm 74. Baradlay 2010.03.10. 01:58

Menekulnek a patkanyok!

Moderálásra küldöm 73. jánosi 2010.03.09. 22:45

72.
Mégis kitől ?
Hát a Gyurcsánytól, mert előbújik újra !

Moderálásra küldöm 72. kolombela 2010.03.09. 22:41

Mégis kitől?

Moderálásra küldöm 71. akinemfél 2010.03.09. 22:24

Olyan érzés lehet ma MSZP-tagnak lenni,mint amikor valaki az ismeroseit akaratlanul átvágja valamilyen piramisjátékkal,aztán most újra kedve lenne valami hasonlohoz...

Moderálásra küldöm 70. szabo1936 2010.03.09. 18:03

Gigantikus Magyar Hadsereg,meg egy kis letszamu diszorseget sem lehet ot alapitani.

Moderálásra küldöm 69. lacim6 2010.03.09. 17:23

HAGYÓ MENEKÍTI VAGYONÁT ?

Lányának ajándékozta két budapesti ingatlanját Hagyó Miklós, a földhivatali dokumentumok szerint március 5-én, azaz múlt hét pénteken .

A HVG információ szerint a szóban forgó ingatlanok Hagyó vagyonnyilatkozatában is szerepelnek, mindkettő a XII. kerületben, a Rege úton található. A széljegy tanúsága szerint a budai ingatlanok immár Hagyó lányának nevén vannak, a politikus ugyanakkor haszonélvezeti jogot élvez. Mindkét ingatlan szerepelt a politikus vagyonnyilatkozatában.

Mint ismeretes, a BKV korrupciós ügyeiben voltak, akik állítólag Hagyó Miklósra tettek terhelő vallomást. A politikust azonban még nem hallgatták ki, de nem is tudnák: képviselőként ugyanis mentelmi jogot élvez. Bár párttagságát felfüggesztette, nem mondott le mentelmi jogáról és erre az MSZP nem is kérte.

A sietős ajándékozás mindenesetre arra utal, hogy Hagyó számít arra, ha tavasszal elveszíti mandátumát, az eddig tett vallomások és egyéb bizonyítékok alapján a rendőrség… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 68. meir 2010.03.09. 15:48

GGG!
Isten nevet hiaba a szadra ne vedd!! nem ismered ezt a tiltast??

Matezsu!!
az lehet hogy duplazodott a bered!!! DE!! a vasarloerteke viszont kozeleben sincsen a korabbi de kevesebb fizetesnek!!!

Moderálásra küldöm 67. lacim6 2010.03.09. 14:36

Nem félnek csak szégyellik a pofájukat.


Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...