Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

Mennyibe kerül a kampány?

Ez a szeptember az óriásplakátoké, nem ritka, hogy politikai ellenlábasok egymás szomszédságában mosolyognak ránk a magasból. Kíváncsiak voltunk a kampány költségeire Győrött és Sopronban.


A Városvédők Összefogtunk Sopronért Egyesület a képviselőjelöltek által beadott pénzekből kampányol.  Hirdetési költségekre 200 ezer forintot szánnak, a jelöltekről készült plakátok 30 ezer forintba kerülnek. Terveik szerint a kampányra fordított összeg 300 ezer forint körül alakul. A képviselőjelöltek személyenként 30 ezer forintot fizettek be  az egyesület kasszájába.

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség tájékoztatása szerint ők mindig a hatályos jogszabályok betartásával folytatják  kampányaikat. Legutóbb azt is nyilvánosságra hozták,  mennyi adományt sikerült összegyűjteniük támogatóiktól. Elszámolásukat az előírásoknak megfelelően közzétették, ezt így tervezik a mostani választás után is.

– Szórólapot készíttettünk a képviselőkről és néhány hirdetésünk is megjelent már – mondta Kalmár István, az MSZP soproni frakcióvezetője.

– Pár százezer forintot költöttünk, a személyes megkeresést tartjuk a legolcsóbbnak és leghatékonyabbnak. A kampánypénzek támogatóinktól és a jelöltektől érkeznek, az országos keretből pénzt nem kapunk. Annak megvan a lehetősége, hogy a képviselők egyéni kampányokat is szervezzenek a saját forrásaikból.

Ez az ősz az óriásplakátoké, itt jól megférnek egymással a jelöltek. Fotó: H. Baranyai Edina
Ez az ősz az óriásplakátoké, itt jól megférnek egymással a jelöltek. Fotó: H. Baranyai Edina

– Országos szinten  pártunk  85–90 millió forintot költ a kampányra  – tudatta Gőbl Gábor, a Jobbik  soproni  polgármesterjelöltje. –  A választókerületek félmillió forintot kapnak kampánycélra. A Jobbik nem hisz a multiplakátok és a reklámtechnikák varázsában, elsősorban a közvetlen kapcsolat erejében bízunk. Képviselőjelöltjeinknek  egyetlen forintot sem kell befizetniük a kampányba.

– Az LMP hitelt vett fel a kampány finanszírozására, mert a kormány nem utalta az erre a célra szánt állami támogatást – tájékoztatott Bebesi József, a párt soproni választókerületi felelőse. Ebből fizetik a megjelenést egy reklámújságban, a központi szóróanyagot és a központi újságjukat. A megyei költségvetésből finanszírozták a személyes szóróanyagokat, ezek terjesztését mintegy 300 ezer forintért. A  szóróanyagok 80–100 ezer  forintba kerülnek, ezeket maguk tervezik, szerkesztik, terjesztik és fotózzák a képviselők.
 
Természetesen külön kerestük a Fidesz győri szervezetét is, de a  kampányfőnökség  ugyanazt a rövid közleményt juttatta el portálunkhoz, mint Sopronban.

Ami az MSZP győri szervezetét illeti, a helyi főnökség kasszájából kerül ki a költségek oroszlánrésze, ennek is legnagyobb hányadát – körülbelül 1,1 milliót – a Hegyi Zoltánt ábrázoló mintegy 25  óriásplakátra költik. Neupor Zsolt, a szocialisták győri elnöke elmondta: a szürke, választási táblákra ragasztott kisplakátok és a szórólapok személyenként valamivel több mint 50 ezer forintba kerülnek, ezeket mind a tizenhat képviselőjelölt maga fizeti. Ezenfelül az országos kampányhoz tartoznak a jellemzően szlogennel ellátott politikai plakátok, ezeket a központi büdzséből állja az MSZP, vagyis nem Győrben intézik. Neupor Zsolt hozzátette: nagyszabású rendezvény a 21. Őszirózsa Fesztivál is, de mint neve is mutatja, ezt minden évben megrendezik.

Mint már említettük, a Jobbik választókerületenként (ez alatt a parlamenti választás kerületeit kell érteni) 500 ezer forintot juttat a párt szervezeteinek, Győr így a 2-es és 3-as választókerület után 1 millió forintos összeg felhasználására jogosult – tudatta Hofbauer Sándor győri elnök. Az egyezség úgy szól, hogy ebből az egymillióból 20 százalékot, azaz 200 ezer forintot a megyei vezetés által koordinált, megyei szintű hirdetések finanszírozására fordít a Jobbik, míg a fennmaradó 800 ezer forint elköltéséről helyben döntött a győri szervezet. Ezen belül bruttó 350 ezerbe került az első, 51 ezer példányban megjelent szórólap, s 300 ezerbe a kijelölt helyekre ragasztott plakátok 16 körzetben, körzetenként 150 példányban. A fennmaradó 150 ezer forintból helyi reklámra, terembérletre, hirdetésre költ a kampány utolsó két hetében a Jobbik.

Hofbauer Sándor hozzátette: a jelöltek a fentieken kívül mindent saját forrásból kell hogy finanszírozzanak, például hamarosan elkészül néhány óriásplakát a győri polgármesterjelölt népszerűsítésére, melynek ára darabonként 29 ezer forint plusz áfa. Ezt Vörös Gyula saját zsebből fizeti – közölte az elnök.

Olvasóink írták

 • 8. hegyestű 2010. szeptember 23. 22:50
  „Kedves Madarász!

  Azt hiszem Ön egy kicsit naív?
  Állami költségvetésből max. csak olyan kampányt lehet csinálni, mint amilyen most az lmp, ill jobbiké. Nagyjából láthatatlant. Pl. a fideszé vélhetően 4-5-szer többe kerülhet országosan összesítve, mint ami párt egy évi gazdálkodásának bevallott mérlege. S akkor volt még egy még költségesebb tavaszi kampány a fidesznél. Szóval a mérlegből hiányzó cca. 10 mrd Ön szerint az egyszerű párttagok rakják össze? (S ja, igen a 100 000 aktivistájuk se biztos, hogy mind önzetlenül segítette a pártot)”
 • 7. Madarász 2010. szeptember 20. 09:48
  „Miért, a fidesz kevesebbet hazudik?
  Kétlem! Hazudnak mind.

  Egyiknek sem kéne egy fillért sem adni a költségvetésből és oldják meg maguk, az ő problémájuk. Másét költeni sokkal egyszerűbb, mint a saját zsebükbe nyúlni.

  Mibe, hogy akkor egyiknek sem lenne óriásplakátja?!”
 • 6. Csetneky 2010. szeptember 17. 23:46
  „Az Mszp nagyrészt szürke és kisrészt piros - szokás szerint hazugságot tartalmazó - plakátjait ki fizeti? Ők a pártkasszából, esetleg mi az adónkból vagy a "független" jelölt? Végülis mindegy, röhejes úgy, ahogy van. Az beszél az elbocsátásokról - akinek egyébként köszönhető - aki az elmúlt 8 évben csúcsra emelte a mukanélküliséget. Nevetséges és egyben siralmas. Nagy szerencse, hogy egyre kevesebben veszik be. Tehát elvtársak, konyec!”
 • 5. hegyestű 2010. szeptember 17. 17:33
  „Azt hiszem a fidesz kampánya lóg ki bekerülési költség alapján, de nagyon.
  Napokban is egy kész kis képeskönyvet dobtak a postaládákba, a várost ellepő óriásplakát-erdőről nem is beszélve.
  No mármost a szinte a jobbik és az lmp szinte láthatatlan (eddig egy-egy szórólap) kampánya is közelíti Sopron esetében a félmilliót, akkor a fidesz hány tízmilliót költhetett eddig Sopronban?
  Ez lenne a fidesz által ígért karcsúsítás?”
 • 4. Madarász 2010. szeptember 17. 14:39
  „Szerintem semmilyen támogatást nem kéne a pártoknak adni a költségvetésből, oldja meg a párttagság, ha annyira kampányolni akarnak, meg adják össze a működési kiadásokat.

  Én speciel nem óhajtom az adómból az ilyemit finanszírozni! Esetleg valaki másképp gondolja?”
 • 3. Tavaszanyó 2010. szeptember 17. 12:29
  „A kampányt finanszírozza a párt, ne az állam adjon a mi adónkból. Még is van pénz ebben az országban, csak nekem kell a nadrágszíjat szorosabbra húzni, de már nincs rajta több lyuk...”
 • 2. Primax 2010. szeptember 17. 09:55
  „Teljesen felesleges kampányolni.
  Aki egy utcai plakát alapján választana, inkább el se menjen voksolni !
  Pénzkidobás.
  Feleslegesen.
  Mintha egy kútba öntenék talicskaszám a lóvét...”
 • 1. szocdem 2010. szeptember 17. 09:55
  „Siralmas ez a kampány emberek..
  Ésmég lódítanak is a költségeivel kapcsolatban..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝A Fidesz bort iszik és vizet prédikál˝

Sopron - ˝Teljesen elborították a várost a Fidesz plakátjai. Az a párt, amelyik a kampánykiadások visszafogásáról és a pazarlás megszüntetéséről beszél, most nem spórol semmivel.˝ Tovább olvasom