Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 8°C Még több cikk.

Megkezdődött a szavazás első fordulója Amerikában

Megkezdődött az amerikai kontinens magyar külképviseletein az országgyűlési képviselő-választás első fordulója helyi idő szerint szombat reggel.
Az első szavazóhelyiség Argentína fővárosában, a Buenos Aires-i nagykövetségen nyílt meg közép-európai idő szerint 11 órakor. Az ottani külképviseleti névjegyzékben 11-en szerepelnek.

Egy órával később, közép-európai idő szerint délben az Egyesült Államok, Kanada, Mexikó és Kuba fővárosában, a washingtoni, ottawai, mexikóvárosi és havannai nagykövetségen, továbbá a New York-i főkonzulátuson is megkezdődik a szavazás, amely mindenhol helyi idő szerint reggel 6-tól este 7-ig tart - jelentette Hofer László, az MTI washingtoni tudósítója.

A voksolás az amerikai kontinensen az Egyesült Államok nyugati partján, Los Angelesben, közép-európai idő szerint vasárnap hajnali 4-kor zárul (az ottani főkonzulátuson a keleti partinál három órával később kezdődik és ér véget a szavazás).

A többi földrész magyar külképviseletein vasárnap folytatódik az első fordulós voksolás. Az amerikai kontinens magyar nagykövetségein és főkonzulátusain azok adhatják le voksukat, akik március 19-ig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe és jelezték, mely városban akarnak szavazni. Azért kell korábban, egy héttel a magyarországi szavazás előtt megtartani az összes magyar külképviseleten az első fordulót, hogy az urnák időben hazaérkezhessenek.

A szavazatokat tartalmazó urnákat a külképviseleteken nem bontják fel, hanem Magyarországra szállítják, és a voksokat "bekeverik" a szavazópolgár választókerületének egyik urnájába. A második fordulót már a magyarországi szavazással egy időben tartják a külképviseleteken, illetve Amerikában ezt is egy nappal korábban, vagyis április 24-én. 

A szavazás sajátossága, hogy az "igazi" névjegyzéket és a szavazólapokat a külképviseleteken nyomtatják ki, arra a biztonsági jegyekkel ellátott papírra, amelyre a magyarországi szavazólapokat is nyomtatták, a szavazólap képét pedig elektronikus úton juttatják ki a csaknem száz külképviseletre.

A külképviseleten szavazó választópolgár a szavazólapjait egy kis borítékba teszi, mint Magyarországon. A szavazatokat tartalmazó lezárt boríték mellé ki kell tölteni egy nyilatkozatot, amelyben a választópolgár és a küvi vezetője igazolja, hogy a mellékelt borítékban a választópolgár szavazatai vannak, valamint a nyilatkozat tartalmazza a választópolgár nevét, lakcímét, személyi azonosítóját.

Ezt a nyilatkozatot és a lezárt borítékban lévő szavazatot egy nagyobb borítékba teszik, lezárják, a választópolgár a borítékot a ragasztáson aláírja, majd ezt az úgynevezett szavazási iratot teszi a választópolgár az urnába.

Az urnát a szavazás befejezése után lezárják, a küvi vezetője pedig elindul vele Budapestre, az Országos Választási Központba. Az urnákat nem szabad poggyászként feladni, annak az utazás ideje alatt végig a küvi-vezető közelében - az ölében vagy a szomszéd ülésen - kell lennie, ezért ahol kevés szavazó jelentkezett, ott kisebb urnákat alkalmaznak.

Olvasóink írták

 • 7. rob 2010. április 05. 17:22
  „meir 4.
  hát most ezzel nagyon kemény vagy, hogy "NEM SZAVAZOK". Ez a legrosszab amit tehetsz. Ha egy kicsit érdekel az ország sorsa elmész szavazni. Épeszű ember ezt teszi, mivel mást ezügyben nem tehet.
  Ezenkívül sztem Máté 5-ben van egy kis igazság, ha nem is teljes mértékben.
  A cikkhez::
  Aki pedig rendelkezik akármilyen más külföldi állampolgársággal és évek óta külföldön él, nem engedném szavazni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 6. meir 2010. április 04. 16:17
  „5/hate!!
  adja a joisten,hogy csak ugy 5-percre vehetnelek "kezelesbe"!!!!!
  de meg .................!!!??!!!!”
 • 5. háté 2010. április 03. 16:11
  „Egy tegnapi hír! Az zsidókat éltető, cionista amcsi-delegáció, éltette a nekik lopó bandát.
  Nagyon örülnek, hogy újabb IMF-hitelt vettünk föl , amit a slepp vissza is juttat nekik.

  " Világviszonylatban is példaértékűnek nevezték az amerikai szenátus Magyarországon tartózkodó delegációjának tagjai Magyarországnak a gazdasági válság kezelésében elért eredményeit - közölte a kormányszóvivői iroda szombaton."
  Csak azt nem tette hozzá az iroda, HOGY ÚJABB IMF HITELT VETTÜNK FÖL, és csak a mocskos amcsi zsidó-szenátus élteti a hülye kormányt!
  Példaértékű, --igen elrettentő példaértékű, amibe beletaszították ezek a rabló, bűnöző élőlények a magyarságot.
  Ez a mocsok libásbajnai, csak tovább vitte amit a böszme elkezdett!---

  Ezért szavazz a Jobbikra, hogy amit elloptak, visszavehessük,---persze alkotmány módosítással, hogy ezeknek a cionistáknak ne legyen soha többé lehetőségük, hazánk--szülőföldünk kirablására!

  Szavazz a Jobbikra!

  Az élősködő gazemberek szavazata, --örülök, hogy távolmaradnak.--egyébként is, milyen jogon szavaznának?--- a rabló jogán?”
 • 4. meir 2010. április 03. 15:45
  „1-es!!
  mert Te el is hiszed hogy elmegy szavazni az,aki mar annyira Yankee mint O???
  Ennyire naiv hogy is lehetsz!!!!!
  en mar most megmondom elore!!! NEM SZAVAZOK!!!!!!”
 • 3. Primax 2010. április 03. 15:45
  „Jav. #2 :
  Természetesen : hvg.hu
  Kezdődjék a Húsvét !
  Mindenkinek szép ünnepet !”
 • 2. Primax 2010. április 03. 15:43
  „Egy mai hír ( hv.hu ) :
  " Világviszonylatban is példaértékűnek nevezték az amerikai szenátus Magyarországon tartózkodó delegációjának tagjai Magyarországnak a gazdasági válság kezelésében elért eredményeit - közölte a kormányszóvivői iroda szombaton."
  Nos, lehet komcsizni...:)”
 • 1. Mankapunka 2010. április 03. 15:27
  „elemér

  szavaztál már???”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vona Gábor vitára hívta Orbán Viktort

Vona Gábor, a Jobbik elnöke vitára hívta Orbán Viktort. A Fidesz elnökének címzett, és az MTI-hez… Tovább olvasom