Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Még 11 időközi választás lesz

Még 11 időközi önkormányzati választás és két helyi népszavazás lesz az áprilisi országgyűlési képviselő-választás előtti utolsó lehetséges időpontig, március 28-áig.
Az önkormányzati képviselők és a polgármesterek (valamint Budapesten a főpolgármester) választását az alkotmány szerint az előző általános választást követő negyedik év október hónapjában kell megtartani. Ha azonban egy egyéni választókerületi képviselő vagy polgármester helye "megüresedik", időközi választást kell tartani, ezt az ok felmerülésétől számított 30 napon belül tűzi ki az illetékes választási bizottság, a mandátum megüresedésétől számított négy hónapon belülre.

A helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint nem lehet időközi választást tartani az általános önkormányzati választás évében április 1-je és a választás napja között. Ez alapján - ha hagyományosan vasárnap tartják a szavazást - a választási bizottságoknak január 15-éig volt lehetőségük időközi választást kiírni, mégpedig az április 1-je előtti legutolsó időpontra, március 28-ára. (Amennyiben egy listáról megválasztott képviselő "esik ki", helyére a jelölőszervezet jelentheti be az új jelöltet a választási bizottsághoz, ezért ilyenkor nem tartanak időközi választást.)

Az Országos Választási Iroda nyilvántartása szerint időközi önkormányzati választást április 1-jéig még 11 helyen tűztek ki az országban: polgármestert választanak vasárnap a Zala megyei Gellénházán (itt egyébként helyi népszavazást is tartanak), február 28-án a Tolna megyei Lápafőn, március 7-én a Hajdú-Bihar megyei Hortobágyon, illetve a Zala megyei Keménfán, március 21-én pedig - szintén Zalában - Lendvajakabfán. Ugyanezen a napon a Tolna megyei Dombóváron önkormányzati képviselőt választanak. Március 28-án a Pest megyei Albertirsán, a főváros VI. kerületében, a Vas megyei Körmenden, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúron önkormányzati képviselőt választanak, a Veszprém megyei Szápáron pedig - haláleset miatt - polgármestert.

Az időközi önkormányzati választásokon megválasztott képviselők, polgármesterek mandátuma csak néhány hónapig, a következő választásig, tehát 2010 őszéig szól. Az időközi önkormányzati választásokon túl még két helyi népszavazás is lesz április 11-éig: vasárnap Gellénházán egy bioerőmű építéséről szavazhatnak a választópolgárok, február 14-én pedig a Pest megyei Páty lakosai szavazhatnak a településszerkezeti és szabályozási terv módosításáról.

Olvasóink írták

 • 3. jörg 2010. február 08. 09:35
  „adalfold

  PONTOSÍTVA:
  1. Megnyerni a választást - addig semmit se tudsz elűzni, legfeljebb egy kóbor kutyát...
  1.Visszatartani Zázrivec-Vonát, mert nem alkalmas miniszterelnöknek.
  2.Az egyetlen kormányzóképes párt, a Fidesz jelöltjeit támogatni

  MIT AKARTOK ELLENZÉKBŐL????????????????????????????????????
  Pofázni könnyű, de hiába, nyerni nem tudtok, semmihez nem lesz hatalmatok.
  Értsd: SEMMIHEZ.”
 • 2. adalfold 2010. február 07. 10:57
  „1.: keress rá likud viktor és olvass híreket
  2:
  Ha egy pártnak 2/3-od adsz, a jóisten véd meg csak, bármit megtehet, akár diktatúrát is bevezethet. NEM LÁTOD A VESZÉLYT???????????????????????????????????????????????

  3: ha egy párt programjáról semmit nem tudni, az elnöke elbújt az elmúl NYOLC évben, akkor mire számítsüunk?

  ÖSSZEFOGLALVA:
  ELŰZNI A MASZOPOT, VISSZATARTANI A FIDESZT, MAGYAR VEZETÉSBE ÖNZETLEN HAZAFIAKAT, A LEGJOBB KÉPZETTSÉGŰ JELÖLTLISTÁT

  JOBBIKOT.”
 • 1. jörg 2010. február 07. 09:51
  „A választók figyelmébe ajánlom - kis segítség a döntésükhöz:

  www.gondola.hu - MSZP-s Börtönválogatott 1-2 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Viszonylag részletes listával kedveskednek a nyájas Olvasónak. A névsor MSZP-s prominensekből áll, közös bennük, hogy mindnyájan "pártunk-és kormányunk" embereként ütköztek össze a hatályos magyar törvényekkel - nagy többségük gazdasági bűncselekménybe keveredett, a 2. részben van egy egészen pitiáner alak is, aki saját anyját lopta meg......”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csurka István: ˝Országos listát állít a MIÉP˝

A kapuvári Rábaközi Művelődési Központban tartotta kampánygyűlését a Magyar Igazság és Élet Pártja… Tovább olvasom