Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

MDF országos lista - Szentkuti a 15. helyen

Megszületett kedden az MDF országos választási listája, amelyet Dávid Ibolya, az MDF elnöke vezet.

Az első tíz helyen két SZDSZ-es politikus, Retkes Attila pártelnök és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes kapott helyet.

Retkes Attila és Dávid Ibolya kedden közleményben tudatta az MTI-vel, hogy az MDF országos listáján az első húsz helyen - a Szabad Demokraták Szövetségével egyetértésben - sorrendben a következő személyek szerepelnek: Dávid Ibolya, Herényi Károly, Makay Zsolt, Pusztai Erzsébet, Karsai Péter, Retkes Attila, Ikvai-Szabó Imre, Nagy Tamás, Somogyi Zoltán, Juhász Zoltán, Joó Szabolcs, Viniczai Tibor, Dragon Pál, Jagarics Ferenc, Szentkuti Károly, Bánk Attila, Helmeczy László, Gyüre Lajos, Habjánecz Tibor és Roszik Gábor.

Az országos lista benyújtási határideje kedd délután négy óra.
Az MDF országos választmánya szombaton még úgy döntött, hogy az MDF országos listáját Dávid Ibolya vezeti, őt követi Herényi Károly elnökhelyettes, Kajdi József, az MDF kabinetvezetője, Makay Zsolt választmányi elnök, Pusztai Erzsébet pártigazgató, Karsai Péter elnökségi tag, Retkes Attila, az SZDSZ elnöke, Nagy Tamás, Somogyi Zoltán kampányfőnök és Juhász Zoltán. Az MTI a választmányi ülés után úgy értesült: az országos és budapesti listát Bokros Lajos és Dávid Ibolya terjesztette a választmányi tagok elé azután, hogy azt a párt elnöksége elfogadta.

Szombaton, még mielőtt az MDF választmánya döntött volna a listákról, ülésezett az SZDSZ országos tanácsa (ot) és fővárosi választmánya is. Retkes Attila pártelnök az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: a szabad demokraták választási operatív testülete még pénteken arra a megállapításra jutott, hogy vélhetően öt olyan hely van az MDF által a választási együttműködés keretében felajánlott országos és budapesti listás pozíciók között, amelyek jó esélyt kínálnak a parlamentbe való bejutásra.

Éppen ezért egy öt névből álló, zárt listát juttattak el a két testülethez, amelyet a fővárosi választmány megszavazott. A párt ezekre a helyekre a következő sorrendben delegálta az embereket: Retkes Attila pártelnök, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, Skaliczki Andrea ot-elnök, Szentkuti Károly Győr-Sopron-Moson megyei elnök és Iván János, a párt XXII. kerületi képviselőjelöltje.

Mindezek után vasárnap délután az MDF és az SZDSZ vezető testületei előbb külön-külön vitatták meg a Magyar Demokrata Fórum által szombaton elfogadott választási listákat, majd közös tárgyalóasztalhoz ültek. Az MTI akkor szabad demokrata forrásokból úgy tudta, az SZDSZ a vasárnap esti megállapodás feltételeként azt akarja szabni, hogy a fővárosi listán Bokros Lajos mögött Ikvai-Szabó Imre kapja meg a második helyet. Így viszont az MDF-es Debreceni József egy hellyel hátrébb szorult volna.

Retkes Attila a párt Választási Operatív Testületének vasárnap délutáni ülése előtt azt mondta: biztos abban, hogy az SZDSZ és az MDF meg fog egyezni az országos és a budapesti lista kapcsán "az apróbb részletkérdésekben". Azonban a megegyezés elhúzódott, ugyanis vasárnap az SZDSZ Választási Operatív Testülete éjszakába nyúlóan tárgyalt; a megbeszélés egy részén részt vett Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese is.

Retkes Attila vasárnap este fél 12 körül az SZDSZ fővárosi székházánál várakozó újságíróknak azt mondta, hogy pártja és az MDF vasárnapi tárgyalásain is történtek előrelépések annak érdekében, hogy teljesüljön korábbi politikai megállapodásuk, de az egyes személyeknél fontosabb, hogy a demokratikus középnek, Bokros Lajos vezetésével legyen parlamenti képviselete.

Közölte, hogy a nyitva maradt "részletkérdésekről" hétfőn tovább tárgyalnak, de véleménye szerint az egyeztetéseket délelőtt le tudják zárni.
A délelőttből végül koradélután lett, amikor Retkes Attila és Herényi Károly közös közleményében bejelentették: az MDF az SZDSZ-szel egyetértésben olyan fővárosi listát terjeszt a választási bizottság elé, amelynek első tíz helyén sorrendben a következő jelöltek szerepelnek: Bokros Lajos, Debreczeni József (MDF), Skaliczki Andrea (SZDSZ), Iván János (MDF-SZDSZ), Pusztai Erzsébet (MDF), Győri Dénes (MDF), Farkas Tibor (MDF), Ferencz István (MDF-SZDSZ), Király Zoltán (MDF), Ritter János (MDF-SZDSZ).

Mindezek után hétfőn délután, Kajdi József, az MDF szakpolitikai kabinetvezetője azt közölte az MTI-vel, hogy visszalépett a párt országos listájának harmadik helyéről, azonban, mint kiemelte, visszalépését nem politikai ok indokolta.

A sajtóhírek még hétfőn arról szóltak, hogy Kajdi József visszalépése utat nyithat mind Csapody Miklós fővárosi képviselőjelölt számára, aki a szombati választmányi döntés értelmében nem került fel a párt országos listájára, mind pedig más SZDSZ-es politikus számára. Végül Ikvai-Szabó Imre, SZDSZ-es főpolgármester-helyettes kapott befutó helyet az MDF országos listáján.

Az MTI kedden délután kereste Csapody Miklóst, aki azonban nem vette fel a telefont.

Olvasóink írták

 • 14. GYMS 2010. március 24. 11:50
  „Megspórolok neked egy kis időt ezzel a linkkel:

  http://www.valasztas.hu/hu/parval2010/351/351_0_index.html”
 • 13. GYMS 2010. március 24. 11:46
  „12.

  Tarcus! Ha még ennél is figyelmesebben tanulmányozod a valasztas.hu-t, akkor láthatod, hogy a 4 evk.-ból 2-ben volt olyan tisztán MDF-es induló, amelynek az indulását engedélyezték. Na most EZUTÁN lépett vissza az egyik jelölt, vagyis 2-1=1!
  Azt azonban később tudtam meg én is, hogy van olyan passzus a vjt.-ben, miszerint lisaállítás szempontjából a későbbi visszalépés NEM SZÁMÍT!
  Ennyit a matekról... :)”
 • 12. tarcus 2010. március 24. 03:14
  „GYMS, ha ismét figyelmesen tanulmányozod a valasztas.hu-n Nógrád megyét, láthatod, hogy a 4 választókerületből 3-ban volt emdéefes induló, ezekből egy visszalépett, tehát 3-1=2...matek, naná”
 • 11. GYMS 2010. március 23. 23:01
  „Mi az, hogy "vittétek"? Semmiféle közöm nincs a Fideszhez, mindössze annyi, hogy 1998 óta most fogok negyedszer szavazni rájuk.
  Ha meg csak ilyen gyengécske riposzt jut az eszedbe, akkor legközelebb inkább ne égesd magadat vele...”
 • 10. poto 2010. március 23. 20:50
  „A Csapodyt profi módon elintézték.”
 • 9. Reális 2010. március 23. 19:34
  „Kiket képviselnek ezek a ,,demokraták"?saját magukat,mert a népet nem,az biztos!Megegyeztek a demokraták zárt ajtók mögött,sötét alkuk következtében!A demokrácia megcsúfolása,amit e 2 ,,párt" (inkább banda) művelt!”
 • 8. laposibenö 2010. március 23. 18:45
  „Bevittétek már a kétmilió ajánlószelvényt a választási irodára? Hogy hiteles szám legyen végre. Szakmai szempontbol!”
 • 7. GYMS 2010. március 23. 18:14
  „Nem vagy normális, benő... 4 (négy) listára az egész országban lehet majd szavazni!
  Fidesz-KDNP, MSZP, Jobbik, LMP. (Az MDF-re pedig a 20-ból 18 helyen, a CM-re meg 9 helyen...)
  Az érdeklődésem pusztán szakmai volt és azt vártam, hogy valaki majd ír ezzel kapcsolatosan valamit, ehelyett jöttél te a falvédő szintű dumáddal...
  De sebaj, mert:
  1. Közben jómagam is megtaláltam a SZAKMAI kérdésemre a SZAKMAI választ, másfelől
  2. Azért a nógrádi esettel kapcsolatosan ezt is érdemes elolvasni:

  http://www.gondola.hu/cikkek/70382”
 • 6. laposibenö 2010. március 23. 17:59
  „Szoval nyilvánvaló hogy azért agyaskodsz mert a leginkább azt szeretnéd hogy a Fideszen kivül másra ne is lehesen szavazni. Ennyi despotácska!”
 • 5. GYMS 2010. március 23. 17:57
  „Közben megtaláltam a választ a kérdésemre:

  "A salgótarjáni választókerületben visszalépett Eötvös Mihály képviselőjelölttel - az MDF alelnökével - kapcsolatban viszont a választási eljárási törvény azon rendelkezését alkalmazták, miszerint "nem érinti a listaállítás jogát az, ha az egyéni választókerületi jelölt kiesett." Eötvös Mihályt egyébként február 26-án vették nyilvántartásba, és visszalépését vasárnap jelentette be."

  (www.hirszerzo.hu)”
 • 4. GYMS 2010. március 23. 17:50
  „1.
  Szerintem meg nem jut be, mert nem lesz ebből 5 %...

  Egy valamit azonban nem értek, ha valaki nálam is jobban ismeri a választójogi törvényt és/vagy a konkrét körülményeket, igazán segíthetne!
  Szóval: azt már tudjuk, hogy az MDF-re sem VAS, sem pedig SOMOGY megyében nem lehet majd szavazni, ez tiszta sor.
  Csak akkor azt nem értem, hogy NÓGRÁD megyében miért lehet rájuk szavazni, hiszen ott is csak egy jelöltjük indul! (www. valasztas.hu)
  A választójogi törvény pedig eképpen rendelkezik (nem szó szerint idézem): megyei (területi) listát az a párt állíthat, amelyik egy adott megyében az egyéni választókerületeknek minimum az 1/4-ében, DE LEGALÁBB 2-BEN indít jelöltet. Az 1/4 ugyan megvan, hisz Nógrádban mindösszesen 4 választókerület van, DE A 2 NINCS MEG!
  Szóval?”
 • 3. Orfeusz 2010. március 23. 16:39
  „1. Sz.rkupacok ezek, nem politikusok!”
 • 2. Orfeusz 2010. március 23. 14:31
  „Szép kis csapat! Hamarosan kieseik Dávid, Herényi. Ikvai-Szabó, Nagy Tamás, Szentkúti .... Élcsapat!”
 • 1. tudo 2010. március 23. 14:01
  „Röhögnöm kell!

  Szabó Miklós 20 éve MDF tag,folyamatos ellenfele Szentkutinak.Most gratulálhat neki,hogy az Ő virtuális

  helyén Sz.Károly bejut a parlamentbe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az LMP megyei listája

Győr-Moson-Sopron megyében három helyen állított egyéni jelöltet a párt. Tovább olvasom