Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Mandátumhoz jutás az országos listáról

Az országgyűlési képviselők választásának első fordulójában, vasárnap a választópolgárok ugyan nem voksolnak közvetlenül a pártok országos listáira, a jelölőszervezetek innen, az úgynevezett kompenzációs listáról is mandátumhoz juthatnak.

Az áprilisi országgyűlési választáson három "ágról" juthatnak mandátumhoz a képviselők: egyéni választókerületből, területi listáról vagy országos listáról. Az első fordulóban a választópolgárok két külön szavazólapon adhatják le voksukat: egyrészt voksolhatnak arra, kit szeretnének az országgyűlési egyéni választókerületükben (ebből 176 van) képviselőnek, másrészt egy másik íven arról dönthetnek, hogy a területi listáról melyik pártot támogatják (összesen 20 területi lista van). A területi listákról összesen 152 mandátumot osztanak ki.

Az országos listán kiadható 58 mandátumot pedig a fel nem használt, úgynevezett töredékszavazatok összesítése alapján osztják ki. Az országos listára tehát a választók nem szavaznak közvetlenül. Az országos listán legalább 58 mandátumot osztanak ki, ez a szám "nőhet" azokkal a mandátumokkal, amelyeket nem tudtak kiosztani a területi listás mandátumokról a "kétharmados szabállyal" sem. Az országos listáról az 5 százalékot elérő pártok töredékszavazatok alapján kaphatnak mandátumot, a töredékszavazatok pedig két helyről származhatnak: egyrészt az egyéni választókerületekben, másrészt a területi listán "nem hasznosult" szavazatokból.

Az egyéni választókerületből ide kerülnek azok a szavazatok, amelyeket a választás első érvényes fordulójában adtak le olyan pártjelöltre, aki nem nyerte meg az egyéni mandátumot a választókerületben. Töredékszavazat az a szavazat is, amelyet a párt a területi listáján nem tudott mandátumra váltani. Az országos listás mandátumok kiosztását az úgynevezett legnagyobb átlag elve alapján végzik. Ez az úgynevezett d'Hondt-módszer, amelyet Victor d,Hondt belga matematikus dolgozott ki 1878-ban.

Első lépésként országosan összesítik a pártokra leadott töredékszavazatokat, majd az országos listán elérhető 58 mandátumhoz hozzáadják a területi listán be nem töltött mandátumok számát. Ezután egy táblázatot készítenek, a táblázatnak annyi sora van, ahány országos listás mandátumot ki kell osztani. A táblázat első sorában a listákra jutó töredékszavazatot tüntetik fel, a másodikban a felét, a harmadikban a harmadét és így tovább. A mandátumokat úgy osztják ki, hogy megkeresik a táblázatban előforduló legnagyobb számot és amelyik lista számoszlopában ez található, az a lista kap egy mandátumot. Ezután megkeresik a következő legnagyobb számot, és az eljárást addig folytatják, amíg ki nem osztják az összes mandátumot. Amennyiben a mandátum elosztásánál szavazategyenlőség alakulna ki, a szavazólap listáján előbb szereplő pártlista kapja az adott mandátumot.

Olvasóink írták

 • 9. jánosi 2010. április 05. 20:24
  „7.
  Teljesen igazad van ! ez a demokrácia. Április 11.-én 5-6 millió választó alakítja a dolgokat, nem
  egy - két elvakult eszelős fórumozó. Szerencsére ...........”
 • 8. hajracsorna 2010. április 05. 17:42
  „"Én jobbikos vagyok de még nekik sem adnék 2/3-ot" MUHHAHHAHHAHHA! Krisztián, vicces cigit szívtál? Mint régen az egyetemen szoktad, hmm?”
 • 7. Abrafax 2010. április 05. 15:29
  „Ha a választópolgár valamilyen pártnak 2/3-ot ad, akkor az úgy van jól. Ha mégse, annak is megvan a maga oka, és tiszteletben kell tartani. Ez a demokrácia lényege, jobbikos és szoci fórumozók!
  Aki nem fogadja el a többség akaratát, az Mussolini és Lenin útján jár, és ne papoljon a demokrácia megvédéséről, akarom mondani saját magától óvja azt!”
 • 6. csiga_biga 2010. április 05. 15:16
  „Phobos és magzol: pedig azt hittem bízol a Jobbik 2/3-ban! :)
  Ezt találtam, mennyire dúrva:
  kepviselofunky.blog.hu/2010/04/02/porzse_sandor_nepirtoknak_kampanyolt

  Pörzse az MSZP-nek dolgozott?!”
 • 5. turtle 2010. április 05. 15:06
  „Hát ezt egyszerűbben nem is lehetne csinálni. De pl a dátumot sehol nem adják hozzá valamihez?”
 • 4. Phobos 2010. április 05. 14:20
  „re 2

  Igazad van egy fidesz 2/3 tragédia lenne. Én jobbikos vagyok de még nekik sem adnék 2/3-ot nem hogy a fidesznek !”
 • 3. Reális 2010. április 05. 14:10
  „Az lenne a tisztességes,hogy csak egyéni jelöltek juthatnának be a parlamentbe!A különböző listákról tucatszám kerülnek be olyan emberek is,akiket a nép nem szívesen lát ott!”
 • 2. magzol 2010. április 05. 14:01
  „Ezt elolvasva az ember megérti, hogy miért mondta O. V. azt, hogy most nem szabad a szavazatot megosztani!
  Remélem SOHA nem lesz meg egy pártnak egyedül a 2/3-d!
  Ezért is kell a Jobbik!”
 • 1. csiga_biga 2010. április 05. 12:47
  „Ezt elolvasva az ember megérti, hogy miért mondta O. V. azt, hogy most nem szabad a szavazatot megosztani!
  Remélem meglesz a 2/3-d!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mandátumhoz jutás a területi listáról

Arról is döntenek a voksolók, hogy a területi listáról melyik pártot támogatják. Tovább olvasom