Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 13°C | 25°C Még több cikk.

LMP Etikai kódex: Látványos gesztusok helyett érdemi lépéseket!

A Lehet Más a Politika győri szervezete üdvözli a polgármester kezdeményezését, a győri választási Etikai Kódex létrehozását.

A győriek többségéhez hasonlóan az LMP is tiszta, méltóságteljes kampányt szeretne. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy csak akkor segítheti ennek sikerét és eredményességét az Etikai Kódex, ha az a jelöltet állító, kampányt folytató szervezetek előzetesen egyeztetett, közösen vállalt és elfogadott megegyezésén nyugszik.

Széles körű egyeztetésen nyugvó Etikai Kódexet!

A jelenlegi Etikai Kódexet (a "Borkai Kódexet", ahogy a győri köznyelv elnevezte) így egy javaslatnak, vitaanyagnak fogjuk fel és mivel az egyik legfontosabb alapelvünk a Részvétel, kezdeményezzük az országgyűlési választási kampányban aktívan résztvevő pártok, szervezetek egyeztetésének összehívását, melynek célja egy közösen kidolgozott, minden érintett számára elfogadható, vállalható Etikai Kódex létrehozása. Ezúton és nyílt levelünkben kérjük meg a Polgármester Urat, mint az Etikai Kódex kezdeményezőjét, hívjon össze egy egyeztetést, amelyben valóban az összes olyan szervezet részt vehet, amely jelöltet szeretne indítani, és így minden szereplőnek lehetősége legyen véleményt nyilvánítani a Kódex tartalmáról, illetve megtenni saját javaslatait.

A Lehet Más a Politika ezúton is kinyilvánítja részvételi szándékát és azt, hogy amennyiben az egyeztetések eredményesek lesznek, kész aláírni az így megszülető, a helyi politikai erők közös akaratát tükröző Etikai Kódexet. A Lehet Más a Politika továbbá kezdeményezte egy országos szintű Etikai Kódex létrehozásának tárgyalását, de emellett szükségesnek látjuk a helyi kezdeményezést is, hogy a helyi kérdésekre helyi választ adhassunk.

Átlátható kampányfinanszírozást!

Az LMP meggyőződése szerint a tiszta, sportszerű kampány része az is, hogy a pártok tegyék mindenki számára átláthatóvá kampányköltségeiket, hozzák nyilvánosságra kampányuk tényleges költségvetését. Abban országos szinten minden párt egyetért, hogy a jelenlegi szabályozás betarthatatlan, a valóságban sokszorosát költik kampányuk során a törvényileg megengedettnek, de a tényleges cselekvésig, a szabályozás megváltoztatásához hiányzik az akarat.

Pedig a felhasznált források átláthatatlansága, tisztázatlan eredete erősíti a korrupciót, gyengíti a demokráciát és rombolja a választói bizalmat. Az LMP mindeddig egyedüli pártként vállalja, hogy nyilvánosságra hozza kampánya teljes költségvetését és mindenki számára betekintési lehetőséget biztosít a kampányszámlájának megtekintésére. Szeretnénk elérni, hogy a helyi Kódexbe kerüljön be egy olyan rész, melyben vállalnák a pártok helyi kampányköltségeik nyilvánosságra hozatalát.

Konkrét lépéseket az Etikai Kódex betartásának biztosítására!

Még talán meg sem száradt Borkai Zsolt polgármesteri aláírása az Etikai Kódex támogatását, a sportszerű kampányt szimbolizáló, Városházán kifüggesztett sportmezen, amikor az Etikai Kódex megsértésével vádolta a Borkai Zsolt által vezette városi Fideszt az MSZP helyi szervezete. Ez is ékesen bizonyítja azt, hogy amennyiben az aláírók nem egyeznek meg abban, miképpen próbálják a mindennapokban elősegíteni a Kódexben foglaltak betartását és hogyan kezelik az esetleges panaszokat, addig az Etikai Kódex önmaga csupán egy látványos, hangzatos gesztus, de érdemi változást nem hozó, súlytalan dokumentum. A valóságban pedig marad minden a régiben, a pártok, jelöltek sértődötten vagy dühösen üzengetnek, vádaskodnak a sajtó nyilvánossága előtt, teszik a feljelentéseiket egymás ellen. Az LMP ezért javasolja a résztvevők között egy "forródrót" létrehozását, hogy a kisebb problémákat normális hangnemben megoldhassák, egymás nyilvános sértegetése nélkül. Ezen felül pedig a komolyabb ügyek intézésére és az Etikai Kódex betartásának ellenőrzésére javaslunk létrehozni egy Etikai Bizottságot, amelybe minden résztvevő delegálhat egy pártoktól független, elismert győri személyt.

Az LMP tiszta, átlátható és pozitív kampányra készül, és minden olyan elképzelést támogat - bármelyik politikai erő, szereplő is kezdeményezi -, mely ebbe az irányba mutat.

Olvasóink írták

  • 1. t-a-ibi 2010. január 28. 22:26
    „Azért mond valamit, -senki nem szól hozzá az új-libsik nyilatkozataihoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esztergomba tilos a vita és a kérdés

Meggyes Tamás fideszes polgármester indítványára a testület fideszes többsége elfogadta, hogy az… Tovább olvasom